2023.12.17. Anticiklon, elfogadható légköri viszonyok 600m-es magasságban.Végre sikerült ide is eljutni. Délelőtt szépen látszódott a Rax és a Schneeberg is szabad szemmel, kellemes látvány volt, előtérben a Somlóval. Kis-Alföld párában. Persze azért sikerült ezt-azt levadászni. 226 km-re sikerült elfotózni (Seckauer-Zinken a Seckauer-Tauernben), a legmesszebb innen még látható egyébként a Kordeschkopf (Karavankák), az 228km, de délebbi irányba a pára miatt már nem igazán lehetett fotózni, az alsó lékör világított a szóródástól, így az most kimaradt. Egyébként Kab-hegy jó LENNE, ha lenne valami jó panorámás hely, és nem lógnának bele a fák a fotókba.
A légkör nem volt a topon, jelentős szél is volt. Fotóztam 850mm-en is érdekességképpen. A 2K-s monitoron 50%-os képnézetben a Schneeberg éppen belefér kijelzőbe, szóval hatalmasnak mutatkozik de jelentős minőségromlással.
Szépen mutatkozott a RAx és a Somló együtt:
A Schneeberg előterében kb. semmi sem látszódott:
Korape viszont meglett, 206km, előterében Csabrendek:
És az a jellegtelen kis fehér hupli középen a Seckauer-Zinken, Seckauer-Tauernben, 226 km-re:
Salgózás 23. november 18. reggelén. Polyána van és Király-hegy. Levegő rettenet, alsó képen csináltam kivágást, hogy mégis milyen a turbulens levegő, így csak a kistele állás jöhet szóba. Ettől függetlenül meg szuper idő volt.
Polyána reggele, ez tényleg látványos volt
Király-hegy is megmutatta magát, a felhőzet nagyot emel a látványon
A fotó a Boszorkánykőről készült, ez egy szikla a salgói vártól délre, nem túl messze. A képen viszont nem ez hanem a somoskői vár látható, ami már Szlová területen van a faluval ellentétben.
Nem az én fotóm, de innen én is fotóztam abba az irányba, sajnos most nem enged a weboldal képet feltölteni, majd a napokban próbálok.
Magas-Tátra vonulata igen. Nyáron azért jóval kevesebb a lehetőség hegy fotózásra mert a meleg levegő sok párát magában tart és kicsi az átlátszóság. Nem számítottam tiszta levegőre és 200mm-es obinál nagyobb gyutávú sem volt nálam.
Itt pedig egy Szécsényből készült kép az Alacsony-Tátráról 2023.03.12-én:
Skalka úcsa, jobb részén a Déres és a Chopok még kilátszik.
Azért érdekes mert nem dombról készült, hanem völgyben, a várostáblától kb 100 m-re. Táv 96 km.
Nagyon jók a fotók! Nem tudtam, hogy innen is látszik a Kordeschkopf (Kordeeva Glava) teteje. Amugy a Pohorje (Bachergebirge) az Alpok része, határhegység mondjuk az tény.
Bükk, Bálvány, 2023.07.30. Nyárhoz képest nagyon tiszta idő volt reggel.
1. DNy felé az Ivančica (1061 m) 125 km távolságban, mellette az újudvari adótorony.
2. Tőle délebbre a Kalnik (Kemléki-hegység), legmagasabb hegye a Vranilac (643 m) 109 km-re, a látványos hegy tetején adótorony sziluettje látszik.
3. Az előbbi két kép a Ranolder-kereszttől készült, ez viszont már a kilátóból. A szlovén Pohorje hegység húzódik végig 150-170 km közötti távolságban, tőle jobbra a Kordeeva glava (2126 m) teteje látszik ki 210 km távolságban, ez már az Alpok része.
Nem volt tiszta idő, 22-24 fok volt, kifejezetten meleg, Dénesmajortól jó 6-8 kilométerre mentem fel a gátra (Dénesmajor van a legközelebb a határhoz) és mégis láttam halványan a Bihari-hegyeket!
Dobogókői kilátások 2022.02.26-án. Por nem volt, viszont pára az igen, de szerencsére a légkör nem volt turbulens. Most végre a Szitnyáról is sikerült rendes képet készíteni (lent), a felső kép pedig a Chopok, előtte a Jávoros, előtérben pedig a Börzsöny keleti lefutó gerincei.
Sikerült a napkeltét elcsípni, éppen másztam a létrán, mikor kibukkant a horizonton. Volt szél, így szívás is.
Amit fotózási (teleobis) célból el tudok mondani, hogy a Látó-kövek messze jobb hely, és egymás mellé rakva a fotókat, a Bálványról sem látszik több a Tátrából, így aztán felesleges önszivatás e célból felmenni a kilátóba. Minden más szempontból nyilván jobb a kilátó.
Köszi a leírást, jó az 5let! Néhol lehet ilyesmi táblákkal találkozni, Prédikálószéken is egész nagy van körba a korlátnál. Sztem mindenképp hasznos mert sokan nem tájékozottak (pl messziről jöttek, nem ismerik a kornyéket) a látványban, hogy mit látnak, és ez segít. Surlófények mindig jók, direkt szembe azaz nappal viszont nincs kontraszt, főleg ha itthonról a Tátrákat fotózzuk, ami mindig északias irányba adódik mögöttünk a nappal, így kontrasztszegény. Most inkább a nagyobb teleállású képekre gondolok. AZ emberek döntő többsége pedig nem hajnalban túrázik hanem nappal és merőben mások a fényviszonyok.
De hogy ne maradjunk kép nélkül.
20-ban igyekeztem megfigyelni minél többször a Neowise üstököst, ezért egyik alkalommal kimentem éjjel Dobogókőre és hát nagyon durva látvány fogadott. Rettenet tiszta levegő és hatalmas mennyiségű éjszakai világító felhőzet, nameg az üstökös. Szóval a fotó (üstököst most lehagytam róla) július 8-án 2:41-kor. A világító felhőzet adja a kontrasztot. Sajna elbénáztam, vagyis nem a Tátra volt a kiemelt célpont ezért a fotó csak 20sec és ISO400, így kicsit zajos, kicsibe ez nem látszik.
Bocsánat a késői válaszért! Nincs mentségem, egyszerűen figyelmetlen voltam és nem léptem ide. Igazán sajnálom!
Nagyon köszönöm a részletes és pontos választ kérdésemre. Felmerült egy javaslat, hogy néhány kilátóban a látható nevesített panorámát kihelyezve, növeljük az élményt a látogatók számára. A szokásos látóhatár sziluett helyett oldalnézeti domborzatábrázolás is szóba került.
A súroló fény miatt rendre változhat a domborzati kép, keresnénk azt a helyzetet, amikor a leglátványosabb helyzet áll elő. Persze az is lehet szempont, hogy a leglátogatottabb időpont domborzati képét tesszük fel. Ezért érdekelt az időpontok látványa. Ha megvalósításra kerülne a dolog, szeretnénk a leghasználhatóbb megoldást választani.
A kilátók mozgásáról írtakkal egyet értek, különösen a közölt expozíciók ismeretében. De látom, mind műszakilag, mind ruházatilag kellően felkészült vagy. Remélem, kívánom,még sok szép látványban legyen részed, amit másokkal, velünk is megosztasz.
Még egyszer köszönöm a korrekt válaszokat és elnézést a késlekedés miatt.