A horizont emelkedési szögében megadott látószög gyakorlatilag nem segít. Elvben körbe 360 fokban mindenütt lehetne látni valamit. Így kizárásos alapon a legközelebbi havas hegyek jöhetnek szóba. Erre homerx logikája alapján a Bihar lehet a jó válasz.
marmint a busz aktualis helyzetehez kepest. az az ut elegge tekergos, regen sokat jartam rajta. ha havasak voltak a csucsok, kizart, hogy magyarorszagi hegyek lehettek. ugy nagyjabol a zemplen van abban az iranyban, de ott sincs mar ho, es eleg messzire van. hideg, tiszta idoben epp el tudom kepzelni, a karpatok mar szinten nagyon messzire esik onnan, also hangon is cca 200+ km. csaba, bekes, veszto, korosborzaszto kornyekerol a bihari hegyseget lehet szepen latni.
A Bihar Békéscsabától és Komáditól is KDK irányba, azaz 110-120 foknyira fekszik, ezért az nem lehet. Bár légvonalban az lenne a legközelebb az észlelési ponttól.
Ha jó a 10°-os irányszög, akkor inkább a Zemplén, a Sátorhegyek azok. A Tátra semmiképpen, mert az innen nézve az É iránytól nyugatra terül el, meg különben is az előtte lévő Szlovák Érchegység és az Alacsony-Tátra vonulatai takarják.
ha jobboldalt latod, akkor a bihari hegyseg. itt visszanezve lathatsz kepeket debrecenbol.
ha balra elore, olyan 10-11 ora magassagaban, akkor a matra. onnan a tatra nem latszik. mivel a bihari hegyseg 1500m-nel magasabb, meg havat is lathatsz. a matra is ketseges, mert onnan azert eleg messzire van, a bihari az csak feluton.
Elnézést ezért az indulatos hozzászólásért, csak bosszantott, hogy 2023. december 27. után szinte senkit se érdekelt ez az amúgy nagyon izgalmas témájú topik
Ez is jól sikerült. Gratulálok hozzá. A havas csúcsok még mindig hozzák magukat. Az meglepett, hogy az Erzsébet kilátóból is van, még ha részleges rálátás is a csúcsokra. Azért az nagy szerencse, hogy felpakolva, cipekedve, kiutazik az ember egy kilátópontra és lám ilyen élvezhető panoráma fogadja.
Azért ma (2025.05.25.) sikerült elkapni a Magas-Tátrát (Gerlachfalvi-csúcs, 202 km) az Erzsébet-kilátóból, de!
200mm-en készült egy gyors 28 képes sorozat, mert megláttam még szabad szemmel a Veport (143 km a képen a kis orom.
Mondom, ha Vepor van, akkor jó eséllyel valami mögötte is látszódni fog, főleg, hogy részben havas a Magas-Tátra. Ezért egy sorozatot letolva a PS-ben kiátlagoltam a 28 képet, jelentősen javítva a jel/zaj arányt ami már engedett nagyobb mozgásteret. Szabad szemmel nem volt látható, a keresőben sem láttam, így amolyan doku jelleg a kép.
Előtérben Szentendre, mögötte Vác, Naszály tömbje látszik, amögött a Vepor orma és mögötte a Gerlach
Egész kicsi volt mind a pár, mind a por és nyugis a levegő. Sosem láttam ennyire tisztán élesen a Heves-Borsodi-dombságot és a mögötte lévő vonulatokat. Viszont egy gramm hó nem volt semerre.
Szitnya kissé odébb napkeltében:
Lássuk a kivágást:
Földárnyék a Börzsöny fölött:
Liptói-havasok csúcsai mutatkoznak, már amit nem takar ki az Alacsony-Tátra gerince
2023.12.17. Anticiklon, elfogadható légköri viszonyok 600m-es magasságban.Végre sikerült ide is eljutni. Délelőtt szépen látszódott a Rax és a Schneeberg is szabad szemmel, kellemes látvány volt, előtérben a Somlóval. Kis-Alföld párában. Persze azért sikerült ezt-azt levadászni. 226 km-re sikerült elfotózni (Seckauer-Zinken a Seckauer-Tauernben), a legmesszebb innen még látható egyébként a Kordeschkopf (Karavankák), az 228km, de délebbi irányba a pára miatt már nem igazán lehetett fotózni, az alsó lékör világított a szóródástól, így az most kimaradt. Egyébként Kab-hegy jó LENNE, ha lenne valami jó panorámás hely, és nem lógnának bele a fák a fotókba.
A légkör nem volt a topon, jelentős szél is volt. Fotóztam 850mm-en is érdekességképpen. A 2K-s monitoron 50%-os képnézetben a Schneeberg éppen belefér kijelzőbe, szóval hatalmasnak mutatkozik de jelentős minőségromlással.
Szépen mutatkozott a RAx és a Somló együtt:
A Schneeberg előterében kb. semmi sem látszódott:
Korape viszont meglett, 206km, előterében Csabrendek:
És az a jellegtelen kis fehér hupli középen a Seckauer-Zinken, Seckauer-Tauernben, 226 km-re: