Keresés

Részletes keresés

loppie (X) 2018.08.22 -1 0 149

A feromon tartalmú férfi parfümökkel kapcsolatos vélemények megoszlanak. Egyesek erős vágykeltő hatást tulajdonítanak neki, míg mások szerint placebo. Hol van az igazság? Ebből a cikkből megtudhatod. https://szexvital.hu/blog/feromon-ferfi-parfum

matere Creative Commons License 2017.10.15 0 0 148
CazzodiCavallo Creative Commons License 2016.08.06 0 0 147

Én eddig ezt próbáltam:

 

http://kapszulacenter.hu/hot-twilight-extra-strong-man-10-ml-edp

 

2 kufirc már összejött vele:) Mondjuk nem tudom emiatt-e...

Nagyon fura szaga van, mondjuk lányok azt mondják tetszős..

Sajna kicsit drága. Csak bulizás és randi előtt használom:)Iszak Emma Creative Commons License 2014.01.16 0 0 146

Ezt a fajta feromon parfümöt ki próbálta már? A Cobecco-ra gondolok leginkább :)

SallyHayes Creative Commons License 2013.08.22 0 0 145
eva31711 Creative Commons License 2013.08.08 0 0 144

Női feromon parfüm - hu.phierowoman.com

Roland I. Creative Commons License 2007.12.30 0 0 143
"Ha feromonos parfümöt szeretnétek, keressetek engem! A következő illatokban kapható:

 

Női:

03. Promesse - Cacharel

13. Euphoria - Calvin Klein

21  N.5 – Chanel

23. Amor Amor - Cacharel

33. Light Blue – Dolce & Gabbana

74. Mania – Giorgio Armani

81. DKNY Be delicious women – Donna Karan

98. Mexx woman - Mexx"

 

 

Ez a tag nagyon gáz :) A 33. és 74. biztosan férfiparfüm...

Előzmény: Pompadur (106)
999mester Creative Commons License 2007.04.09 0 0 142
itt az említett TV műsor. Sajnos a honlapon nem találtam meg az előadáson leadott videót, amin bemutatták az orvosi rendelős kísérletet. Nem hinném, hogy a Mindentudás egyetemén kamuznának. Persze attól még lehet, hogy a kereskedelemben kapható parfümök kamu dolgok, de az egész dolog szerintem nem légből kapott baromság.http://www.mindentudas.hu/gulyasbalazs/20061112gulyas1.html?pIdx=6
xlr8r Creative Commons License 2007.02.22 0 0 141
Köszi a linket amúgy... észre sem vettem ezt :)

Én sem állítom azt tulajdonképpen, hogy emberi feromonok, mint olyanok nem léteznek, de azt, hogy reprodukálják neked egy, 3-4000 ft fogyasztói áras parfümben az egyenlő a nullával. Főleg hogy a feromon attól lehet egyedi, mert nem másé, hanem a tiéd mint az ujjlenyomat. Ráadásul mégcsak nem is hallott róla mindenki, pedig ha valóban így lenne, már mindenki használná, (és úgy lenne hírdetve hogy csak na...) mint pl. a mittudomén DVD-írót. Dehát melyik is létezik a valóságban, melyiket is lehet az égvilágon bárhol hidetni?
Előzmény: Mr.Közvetlen (140)
Mr.Közvetlen Creative Commons License 2007.02.22 0 0 140
hehehehe ez tetszett!:DDDD

Jahh különben kipróbáltam a 21 század csodáját!:))) Ha érdekel a tapasztalatok akkor menny be az Fm group-osokhoz beírtam nekik....

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127556


Jahh és az nem tünt fell hogy még ingyen mintákkal is szolgál(asszem ő)?
Ugyan ki más bolond osztogatna ilyet aki nem terjesztő!?

Hát szóval ha belépsz megveszed az illatmintákat, és ezt szagulgtatod másokkal, hátha valaki bedől az ingyen dolognak...jahh ide is beírom hogy az illat az jó nekem tetszik, de feromonok.......

Ha ilyet kellene árulnom(és azt kellen mondanom hogy van benne fromonok) hát bizisten fejreálnék és les....ám magam.... Ha csak magát az illatott akkor már nem, ennyi befejeztem.....továbbra is állítom h vannak feromonok, neked, nekem, de más
"szentelt csapvízre" Ne hallgasatok...

Előzmény: xlr8r (139)
xlr8r Creative Commons License 2007.02.22 0 0 139
way02

"Most találtam meg ezt a topicot így egy év után! :) Na szóval én használok feromonokat, és azt tudom mondani, hogy nem kamu cuccok ezek. Amcsiktól hozattam 3 félét és összekeverve használom. Elég durva.... ;)"


Milyen kis kamugépek már... ha olyan okos lennél mint amennyire hülye vagy, gondolhatnád, hogy az emberi feromon, amit a SAJÁT szervezeted termel, egyedi darab... te meg még 3, SPECIFIKÁCÓ szerint készült ereszcsurdalékot is összekeversz a "jobb hatás" érdekében?

Keverd össze a három kedvenc ételedet, kíváncsi vagyok az is ennyire tetszene?


Legalább találj ki valami értelmes dumát, ha el akarsz adni valami baromságot...
Előzmény: way02 (34)
xlr8r Creative Commons License 2007.02.22 0 0 138
Szerintem az csak amolyan propaganda műsorok egyike volt... A legbiztonságosabb az lenne, ha teljesen egyedül, más tudta nélkül csinálnál ilyen tesztet - NEM csak egyszer, hanem egymás után többször is, más-más helyeken.

Az eredmény valahol a véletlenszerűség között lenne... mintha nem is fújtad volna le a székeket...

Sőt, kombinálhatod is - pl. egy csapat nő natúrban, másik csapat nő VV-ruhában... De ez már ugye nagyon abszurd. Ilyen tesztet kellene látni a TV-ben, teljesen függetlenül, nem pedig a szponzorműsorokat - ahol az történik, amikor és ahol csak akarják - sajnos. Ez van, korrupt a világ.

Egyébiránt ha kételkedsz tehetsz még egy "gagyi bár hatásos és egyszerű" próbát - itt is megjósolható a végeredmény.

Vegyünk két autót - az egyik egy régi Fiat Punto, a másik egy mondjuk egy IV-es Golf. A Punto-t telepumpálod előtte feromonos parfümmel, a Golfot nem. Engedj rá négy csajt - válasszák ki, melyiket kérnék 2 hétre ingyen tesztelni, teletankkal. (A golfnak persze előfordulhat egy kis "újszaga" is.)

Ha a feromon-parfümöknek olyan orbitális hatásuk van, mint amennyire hirdetik és el vannak vele szállva, négyből legalább 3 csaj fogja a Puntot választani, egyszerűen mert "ellenállhatatlanok" lesznek. A valóságban a nők 4/3-a a Golf-ot választja majd (sőt, ha van eszük akkor mind a négy), hiszen egyértelműen korszerűbb és jobb autó.

Nem egy bonyolult "teszt", senki sem tud semmit csak te... ha eljátszod 4-szer-5-ször (vagy akár 10x is) egymás után, más-más csajokkal és a teszt pozitív lesz a feromon-parfüm javára, ígérem megdőlök.

Hmm... lehet hogy ki is próbálom majd saját magam ha már leírtam :), csak keresni kellene egy "elvileg márkás", "feromon tartalmú" mosogatólét valakitől kölcsönbe (mert én egy fillért nem fogok érte fizetni az biztos)...
Mr.Közvetlen Creative Commons License 2007.02.21 0 0 137
Szia.....


Hát nem tom, a linket elolvastam amit bemásltál, hmm elgomdolkodtató az biztos...de mire a végére értem eszembejutott vmi! Mégpedig az hogy a tévében nemrég volt ilyen feromonos kisérlet...tod befujták a székeket, és a nők mind oda sorakoztak fell.

Hát nem tom ott is átbaszták vele az emberkéket??

Én azt mondom igen is léteznek a feromonos arságok, csak lassan azt kezdem hinni hogy nem ilyen árban.....
Előzmény: xlr8r (136)
xlr8r Creative Commons License 2007.02.20 0 0 136

Természetesen alig várom a "megmagyarázós" emberkék szövegét... Biztos lesz majd előbb-utóbb... (Egyébiránt meg örömömet lelem az ilyen hazug emberek lejáratásában mert megérdemlik. Nem csak a feromonhuszárokat, hanem a rengeteg áltudománnyal foglalkozó emberkéket is... Olyan jó látni, mikor kétségbeestten mentegetőznek, és próbálják kimagyarázni a helyzetet mindenféle odaképzelt sikerrel...

 

Aki mellettem áll, szúrjon csak be ide "reális", független cikket - hagy legyen munkájuk ezeknek a szemeteknek megmagyarázni a nyílvánvaló dolgokat.)

xlr8r Creative Commons License 2007.02.20 0 0 135

Egyébként tényleg ajánlom mindenkinek a következő linket (amit már beleírtam egyszer az előzőbe)

http://tabu.origo.hu/kivul-belul/20060907avagy.html

 

Szépen le van írva minden - remélem innen nem lesz kiszedve...

 

(Amúgy valamit nem értek... Hogyan engedheti meg a myv1p, hogy ilyen üzletszerű tevékenységet folytassanak a hálózatán keresztül? Adott 1 millió ember aki láthatja, teljesen ingyen hirdethet a nap 24 órájában, ezen a rendszeren keresztül bonyolódik a rendelés egy része... szép kis tábla van kirakva az árakról... észbontó, hogy az emberek mit ki nem találnak. Ezért már szóltam egyszer az egyik moderátornak, viszont mondták, hogy továbbítják felfelé az ügyet. Azóta is... szerintem itt valaki hunyó... biztos jó az ingyenparfüm neki.)

xlr8r Creative Commons License 2007.02.20 0 0 134
Khm.. gma nevű kedves Indexes felhasználó egy terítő. Munkájához tarozik az emberek átverése nyereség érdekében.

Valószínűleg itt mindenki ismeri a MyV1P-et... Mivel én is felhasználója vagyok, mit látok - van egy klub benne (FEROMON KLUB), ami mindjárt az első oldalon van, több ezres, óriási hittel teli (és nyitott szemmel járni képtelen) taggal.

Van ennek a klub-nak egy "kedves" kis tulajdonosa, (csak a nickjét írom le) Conjy.

Tettem egy próbát. Beléptem (csak sajnos hülye voltam, mert pont az éjszaka közepén műveltem és talán alig olvashatták), majd az ott lévő faliújságra gyönyörűen kifejtettem a véleményemet erről a nagyszerű fake-ről, mely nem más, mint

- legtöbbször nem más, mint egy sima, mezei parfüm
- melynek tudvavetőleges előállítási költsége (1 liter) nem nagyon haladja meg egy vendégmunkás órabérét
- mivel "viszonylag olcsó", ezért még készakarva sem tartalmazhat semmilyen feromont. (Melyeket több milliós eszközökkel kísérleteznek ki éveken keresztül - hadilábon áll... ráadásul még közel sem jöttek rá egy csomó dologra a feromonokkal kapcsolatban.)

A legtöbb "írás" a csodás hatásáról mind-mind üzletpolitika része, ugyanúgy ahogyan a terítők aljasabbnál aljasabb módon minden létező fórumon áradoznak a csodás hatásáról.

Szóval ott tartottam, hogy beléptem a Klubba, majd elkezdtem osztani az észt. Csodával határos módon rá fél órára már nem voltak meg a postjaim (ezt onnan tudom, hogy a barátnőmet (akit csak maximum a saját magam által termelt egyedi feromonjaimmal csábítottam el annak idején...) megkértem, hogy lépjen be ő is... nem hogy nem voltak a postok, hanem még teljesen ki is törölt a Klubból egy szó nélkül... Érdekes. Még a levélre sem válaszolt a Conjy gyerek.

részletek a postokból:

"Kis buták ... "Orrotoknál" fogva vezet benneteket a Conjy fiú!.. Hát igen, orrotok van, eszetek és szemetek nincs :D

Egyébként is annyi joga van itt árulni a sz@rjait, amennyi nekem itt káromkodni és berakni pl. ezt a linket

http://tabu.origo.hu/kivul-belul/20060907avagy.html

Ugye Ti sem gondoljátok ezt komolyan? Belőletek él - ez nem munka hanem átverés... dehát Ti tudjátok.

3ezerért vegyetek egy J. Walkert, osszátok meg másokkal és mindjárt lesz önbizalom, nem lesz olyan hogy "csúnya" ember, nem kell hogy szimpatikus és főleg "szép" legyél!"


" "kimagyarázós" ember vagy, aki mindent meg tud magyarázni mindegy hogy igaz vagy sem, 1-2 jól hangzó szó, és máris a fényes oldalon vagy feltüntetve... Nem a másik ember járatja le magát itt, hanem Te járatod le őt. Viszont díjazom, hogy remek üzleti érzéked van, illetve magabiztos vagy. "


"Egyik ismerősöm faterja régebben nyomta az ipart (nem ebben, de idevág), elege lett és bűntudata, hogy emberek százait kellett átvernie."


"De a legtisztességesebb dolog az lenne, ha elmondanád az igazat a parfümöket illetően, ha már ennyire megszedted magad."


"Ma (mostmár tegnap) mentem fodrászhoz, hogy jobban tetszek a barátnőmnek. 1000 ft-omba sem került, és máris bomlanak utánam a csajok. Sőt, mikor barátnőm van, fürtökben lógnak a jelentkezők... persze hiába. Pedig csak egy mezei 700 ft-os sziszegő szappant (meg éppen ami van) használok, 2000 ft körüli alap Avon-os parfümöt is ritkán szórok magamra (és nem 30 milis, több mint 1 évig jó nálam. Jó illat stb - szereti a kedvesem)... Vehetnék 20 ezerért is, de minek? Csak az üvege a preztízs-mutatója... ugye Conjy?"


"Részemről ennyi, mert ez az egész nekem csak a villanyszámlámba került, amíg megírtam a postokat."


Na kb ennyi. Az emberek szemmel láthatóan pofátlanul szeretik kihasználni az emberek hiszékenységét - profitszerzés céljából. Mindegy hogy kiken keresztül, milyen eszközökkel. Azért írtam le ezt, mivel már sajnos nincs fent (amit gondoltam előre is, ezért mentettem le mindent) - megmaradjon itt, tanulságul.

Én csak szeretném, ha az emberek kinyitnák egy kicsit a szemüket, és észrevennék hogy ahol tudják, átverik őket - észre sem veszik és máris kiemelték a pénzt a zsebéből.

Saját véleményem még a "hatásáról" hogy - nem más, mint pszichológiai. Elhitetik veled, te pedig saját magaddal belül, hogy igen is hat - főleg hogy FIZETTÉL érte. ELVÁROD. Már lentebb olvastam más írását, hogy onnantól jobban figyelt a környezetére, az emberekre stb. De az csak annak a tudatában volt, hogy magára fújta azt a hulladékot, mely emberek ezreit juttatja munkához.

Tulajdonképpen a parfümterítéssel nincs bajom - én is szoktam vásárolni olyant, mely árban megfelel és jó az illata.

Feromont? Köszi... nem kell. Van sajátom.
albatis Creative Commons License 2006.12.26 0 0 128

A Placebo tudomásom szerint hatóanyag nélküli gyógyszer utánzat.

Gondolom ezt azért kérdezed mert szerinted ezekben a Feromon parfüm nevű készítményekben nincs benne a megfelelő hatóanyag.

Őszntén bevallom nem vagyok egy nagy nőcsábász, de azért eddig is oda mertem menni a csajokhoz ha úgy éreztem hogy zöld lámpát kaptam, és elsősorban a kíváncsiság vezérelt amikor mégis megrendeltem a Feromon parfümöt, gondolván általa könnyebben mennek a dolgok.Én speciel nem vártam  csodát ettől a készítménytől és egyenlőre nem is gondolom hogy csodatevő szer lenne, de szerintem a több rám irányuló figyelem nem a megnövekedett bátorságomnak köszönhető mert úgyan úgy viselkedtem mint máskor nem volt bennem az hogy most majd én leszek a menő, sőt nagy általánosságban meg is feledkeztem arról hogy fújtam magamra ebből a parfümből.Nem mellesleg tényleg igaz hogy van egy csaj akivel úgy látásból ismerjük egymást de soha nem vettem észre hogy bejönnék neki az elmúlt hétvégén viszont elég egyértelmű volt.Sokszor voltunk ugyan abban a buliban miért pont most váltam vonzová számára.Én nem találok más magyarázatot.

Egyébként nem tartom kizártnak hogy ezekben a készítményekben lényegesen kevesebb hatóanyag van, de eddigi kevés tapasztalatom alapján írom hogy van hatása.

Előzmény: szirl v2.0 (127)
szirl v2.0 Creative Commons License 2006.12.25 0 0 127
Ha tényleg igaz, amit leírtál, akkor is megkérdezem:
tudod-e mi az a placebo?
nehezen hiszem el, hogy a szemezésnek - egymástól akár méterekre - bármi köze van a feromonokhoz... egyszerűen bátrabb lettél - hangsúlyozom: szerintem.
Előzmény: albatis (126)
albatis Creative Commons License 2006.12.25 0 0 126

Tiszteletem!

Ez az első hozzászólásom!

Nem értem egyesek miért okoskodnak a feromon készítményekkel kapcsolatban, úgy hogy még ki sem próbálták.Mielőtt megrendeltem volna próbáltam informálódni és az itt okoskodók majdnem meggyőztek arról hogy a feromon parfüm egy nagy átverés.

Én nem rég kaptam meg kétszer használtam és az eddigi tapasztalatom az hogy nem átverés, bár még egy csaj sem akart leteperni (nem is ezt várom a készítménytől) de segít az ismerkedésben. Amit én észrevettem  az az hogy sokkal több csaj vesz észre, több szemezésben volt részem sőt egy olyan csaj sasolt elég rendesen aki eddig totál átnézett rajtam.Szóval eddig pozitív tapasztalatiam vannak!Hogy engem mi győzött meg arról hogy érdemes kipróbálni?

 

Duna Tv Mindentudás egyeteme Gulyás Balázs tudatboncolás című előadása.

Ajánlom az okoskodóknak és a kételkedőknek nézzék meg az előadás azon részét amelyben a arról van szó hogy mi történik ha a női tudatot feromonnal befolyásolnak.

Több kisérlet is bizonyítja az emberi feromonok létezését és megdöbbentő hatását.

Akit érdekel nézze meg! (kb a 2/3 részétől fogalalkozik az előadás ezzel a témával.)

gma Creative Commons License 2006.11.08 0 0 125
"Nem tudom kipróbálni, mert feromon parfüm nem létezik, értsd már meg..."
Jól van, én kiszállok. A hülyeségre nem vagyok vevő.
Előzmény: Zottjoghurt (123)
Zottjoghurt Creative Commons License 2006.11.08 0 0 124

beütöd hogy "fm emberi feromon" aztán jó vadászatot kívánok az elkövetkező évtizedre.:)

Majd szólj, ha a végére értetek.

Előzmény: gma (122)
Zottjoghurt Creative Commons License 2006.11.08 0 0 123

Nem tudom kipróbálni, mert feromon parfüm nem létezik, értsd már meg... remélem nem fogod ezek után tovább mondogatni a tagjaidnak sem.

 

http://hazipatika.com/topics/szexologia/articles/Hormonok_nelkul_nem_megy?aid=20060629133804

 

ez elég jó összefoglaló a hormonokról..

 

itt egy érdekes mondat:

Az ivarmirigy a férfiban a here, ebben termelődnek a férfias jellegek kialakításáért felelős androgének. Fő képviselőjük a tesztoszteron,

 

Van egy sanda gyanúm, hogy az androstenon a sertés "tesztoszteron"  hordozója.

Ennyi erővel emberi tesztoszteront is használhatnának a parfüm illatának lágyitására, de ettől még senki nem fog igazán begerjedni, mert nem orron keresztül hat.

 

Tehát a parfümötöket inkább hormon parfümnek kellene hivni. Csak az a fura, hogy a nagy kölnigyárak már régóta használnak pézsmát az illatukban, mégsem hivatkoznak hormon/fermon parfümre.

Nem furcsa kicsit? Ez a feromon mizéria megint csak mlm-ben terjed.

 

 

Előzmény: gma (121)
gma Creative Commons License 2006.11.08 0 0 122
Ja köszi hogy belinkelted ezt a gportalos oldalt, olcsóbban adja a startert de már nem sokáig....
Előzmény: Zottjoghurt (120)
gma Creative Commons License 2006.11.08 0 0 121
Nálam a köv. van: próbáld ki a feromon parfümöt, de a legjobb akkor, ha nem hiszel benne. Alig különbözik árban a többitől. Ha működik, akkor tényleg, ha nem akkor meg döngetheted a melled hogy neked volt igazad. Engem meg hol érdekeljen, hogy miből vették ki, ott az internet, a dobozon a hatóanyagok. Nincs tovább.
Előzmény: Zottjoghurt (120)
Zottjoghurt Creative Commons License 2006.11.08 0 0 120

http://gportal.hu/portal/kohuthne/

 

a kísérletekkel férfi feromonokkal előidéztek tudatalatti nemi ingereket nőkben.

miért vonzották a kísérletek során a nőket a férfi feromonok?

 

ha ez nem hivatalos, akkor honnan szedik ezeket az infokat?

Azt elhiszem hogy a cég nem fog ilyesmit hirdetni, mert nem igaz, de akkor honnan veszik ezeket az egyszeri gúlajátékosok? Tudtommal a szponzor oktatja az új belépőt. Ráadásul a szponzor is a szponzorától hallhatta, a végén meg eljutunk a cégtulajdonosokhoz. Ezek szerint mégis a fejétől bűzlik a hal.

 

"Az orr belső részében különböző műszereket helyeztek" :)))

 

http://niparfum.extra.hu/

 

A feromonok nagyon elterjedtek az állatvilágban, nagyon sok állatfajra sikerült már bebizonyítani, hogy feromonok befolyásolják a viselkedésüket.
Eddig azonban az ember kivétel volt,:)))  emberi feromon létezésére és hatására mindeddig nem volt tudományos bizonyíték. Szaglásunk túl gyenge ahhoz, hogy a feromonokat illatként észleljük. Kutatók azonban nemrégiben felfedezték, hogy a feromonok fontos szerepet játszanak az embereknél is. A feromonok irányítják a nemi viselkedésünk, és tesznek vonzóvá mások számára. Az első ilyen felismert feromon az Androstenone volt, ami a férfiak akaratán kívül kiválasztja és vonzza a nőket.

 

Gyakorlatilag
FEROMON = SZEXHORMON

 

akkor a tesztoszteron vajon mi?

ébredj már fel.

 

Előzmény: gma (118)
gma Creative Commons License 2006.11.08 0 0 119
Pár éve már mesterséges komponenssel helyettesítik a pézsma nevű összetevőt.
Előzmény: Petrov ** (116)
gma Creative Commons License 2006.11.08 0 0 118
"Nézd meg bármelyik FM oldalt"
Belinkelnéd azt a bármelyik HIVATALOS(!) oldalt? Köszi. Előbb a tények.
Előzmény: Zottjoghurt (117)
Zottjoghurt Creative Commons License 2006.11.07 0 0 117

lehet hogy a drágább parfümök igen, de ezek a "feromonos" akármik valószinűleg  sertésekből származnak, ráadásul csak nőstényektől.

 

Itt egy példa, hogy ezeket emberi feromonoknak "adják ki", miközben állattól származnak. Nézd meg bármelyik FM oldalt, ott is "emberi feromonról" beszélnek. Marhaság.

 

pl.

Other companies have tried to harness the power of human pheromones with very little success. In creating androstenone pheromone concentrate, pure pheromones are added to essential oils that produce a scent so effective that it is almost unfair to men! Once you try it, we are sure you will agree.

 

az androstenon lelőhelye:

 

http://images.google.hu/images?&num=10&hl=hu&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&btnG=Google+keres%C3%A9s&lr=lang_en&as_ft=i&as_qdr=all&as_dt=i&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wi&q=androstenon

 

http://www.vip-parfumeria.hu/parfumok-webaruhaz/index_pezsmaszarvas.htm

 

Ebből nekem az jön le, hogy a pézsma elég drága alkatrész lehet, ezért használnak a noname parfümösok inkább sertés androstenon-t. Ha van is valamilyen hatásuk az biztosan nem összemérhető.

 

"A pézsma illata finomítja a gyengédség érzését. Szexuális élénkítő hatása is ismert. "

Elég érdekes mondat, hiszen ez sem azt állitja, hogy a pézsma direkt szexuális elénkitő hatású az emberek számára. Csak olyan érzést kelt az illatok lágyitása által.

Ez elég éles különbség. A többi már csak MLM bullshit belemagyarázás hülyéknek.

 

 

 

 

 

Előzmény: Petrov ** (116)
Petrov ** Creative Commons License 2006.11.06 0 0 116

Akkor keresgéld csak elő, hogy egy rendes parfüm mit tartalmaz.

Bár én is mást olvastam a feromonról, pl azt hogy a pézsma(állat) herezsákja váladékját is tartalmazza. de már nem emlékszem pontosan..

Előzmény: Zottjoghurt (115)
Zottjoghurt Creative Commons License 2006.11.06 0 0 115

hát, ha másra nem is, gyapjas lepke begyűjtésére kiválóan alkalmas.:)

 

Mi a feromon?
A rovarvilágban a feromonok egy adott faj egyedei közötti kémiai kommunikációt szolgálják. A hormonokkal ellentétben a feromonokat nem belső, hanem külső elválasztású mirigyek termelik. A feromonoknak több típusa van, amelyek közül a növényvédelmi előrejelzésben leggyakrabban a szex- vagy más néven ivari feromonok csalogató hatásán alapuló rajzás-nyomonkövetést alkalmazzák. Ezeket általában a nőstény termeli és bocsátja ki, és ennek alapján talál rá a hím egy adott területen, így megtörténhet a párosodás. A lepkéknél sok esetben a hímek nagy tollas vagy fésűs csápjuk révén is megkülönböztethetőek az adott faj nőivarú egyedeitől, ezekkel érzékelik ugyanis a nőstények által kibocsátott csalogató anyagot. A feromoncsapdák ezt a specifikus, csakis az adott fajra jellemző illatanyagot tartalmazzák, amelyet az előzőleg megtörtént azonosítás után a szakemberek szintetikus úton állítanak elő, és helyeznek megfelelő formátumban a csapdába.
A konkrét vegyület vagy vegyületcsoport előállítása azonban rendkívül bonyolult, több éves folyamat, amely jól képzett szakértő csapatot, a legmodernebb labortechnikát és nem utolsó sorban rengeteg kitartást és türelmet igénylő munka. A leggyakrabban adódó problémák – csak, hogy egy pár példát említsünk – az adott faj (amelynek a feromonját kívánjuk meghatározni) tömegtenyésztésének nehézségei, a hím- és nőivarú egyedek nagy hasonlósága, így pl. a feromont termelő nőstények kiválogatása, továbbá a maximális feromontermelés idejének meghatározása vagy a feromon rendkívül kicsi termelt mennyisége, amely nehezíti a vegyületek azonosítását. Amennyiben sikerül meghatározni a faj kémiai kommunikációját szolgáló anyagot, még mindig marad a feladat, hogy az a csapdatípus, amelybe az illatanyagot tartalmazó kapszulát helyezik, alkalmas legyen a rovar gyűjtésére. Egy nagyobb testű bogárból pl. csak néhány darab fér egy kis csapdába, így az nem alkalmas a tömeges gyűjtésre, ennek következtében pedig a rajzásmegfigyelésre. Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében ennek megfelelően folyamatosan végeznek a fajok viselkedésével kapcsolatos megfigyeléseket, amelyek alapján lehetővé válik a rovar külső adottságait is figyelembe vevő ideális csapdatípus kialakítása.

Előzmény: Petrov ** (113)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!