Keresés

Részletes keresés

rinpoce Creative Commons License 2003.01.11 0 0 28
Örülök, hogy jobbak a tapasztalataid. Az emberek nagy része nemlát, nemhall, nembeszél.. :-((

Most csak ilyen virtuális világfájdalom van rajtam.. + ezt láttam is...

:-))<-- Hátha hat...

Előzmény: farkendo (27)
farkendo Creative Commons License 2003.01.09 0 0 27
belül mindenki él, még aki halottnak tettei is magát, az is - vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy a "jót" nem divat kimutatni :)
Előzmény: rinpoce (26)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.09 0 0 26
hali farkendo!

Talán igazad van. Az ember ösztöneiben még él a mult, és képes tüzet csihilni, ha rászorul. Bár ezt egy plázacica esetében nagyon nehezen tudom csak elképzelni.. Észrevetted, hogy mennyire mesterséges környezetben élünk? 10 centi ho betesz egy városnak! már nem ott tarunk, hogy el kell lapátolni az utbol, hanem egyenesen ki kell vinni a városbol! HA megnézel egy klippet, ritka, hogy állat, vagy növény feltünik bennük..

Én nem haragszom, talán csak elkeseredett vagyok. Semmi jelét nem látom, hogy valaki tenni probálna hathatosan a globális rabszolgaság ellen..
Mindig nagyon érdekelt az etnográfia, a természeti népek hiedelemvilága, életük. HA eltünnek ezek a népek, kialakul egy olyan globális monokultura, ami nekem marhára nem szimpatikus...

Előzmény: farkendo (24)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.09 0 0 25
Mégis mit? Ozonlyukat?
Jelenleg nem áll modomban megnézni..
Előzmény: Amida (23)
farkendo Creative Commons License 2003.01.09 0 0 24
haliho!
nem hinném, hogy egy eltunyult, elzsirosodott, agyilag egy pontra fokuszált "nyugati" embernek megkottyanna egy kis kataszrtófa...
és most ne arra gondoljatok, hogy mennyien rohangálának az utcán a fejüket fogva, hogy 'jajjj istenem, de szerencsétlen vagyok', hanem inkább arra, hogy mindenkiben megvannak azok az ösi, hordozott, netán emberi eröforrások melyek ilyenkor átveszik az irányitást az egotól - pont a nehezebb időszak elkerülése érdekében.
szóval szerintem nem lenne nagy probléma, rövid időn belül morfologizálódna az emberek gondolkodása egy arra a célre legmegfelelőbbnek - talán ezt hivják alkalmazkodási készségnek? nemtudom...
ha erre irányult a kérdés, akkor röviden ennyit tudnék hozzátenni, de még boncolgathatjuk abból a szemszögből, hogy miért is haragszol azokra, akik felelősek bizonyos kultúrák vagy népek szenvedéséért.
Előzmény: rinpoce (-)
Amida Creative Commons License 2003.01.09 0 0 23
Igazad van nagytudású Rinpoce!
Ha öket 3 nap alatt maggyógyítja a saját sámánjuk ugyis meghalnának egy nyugati klinikán!

Köszönöm, hogy megértettél!
OM:Amida

PS.: vajon mit jelen nekik a mi civilizációnk, és mi az, hogy a nagy fehér valaha is ad valamit, próbáld ki Ausztrália partjainál az óceánban...

Előzmény: rinpoce (18)
Amida Creative Commons License 2003.01.09 0 0 22
Szia Daikini!

Teljesen félreértettél nem evilági dolgokról irtam
Különben az a civil hivatásom...
A Telkes kft (fejvadász) egy munkára vagy válság kezelésre 857.000 dorintért közvetít ki.
Mit gondolsz mennyit keresek, és mennyire utálom!

Azért jól esett, hogy valaki elolvasta éa válaszra is méltatta! Köszönöm!
Pax:Amida

Előzmény: Daikini (21)
Daikini Creative Commons License 2003.01.09 0 0 21
Szia Amida es mindenki mas is,

"Ezzel el is dölt mindenkinek a világban a sorsa Vezető hatalomhoz jutottak a nem pápista államok, nem kötötte őket róma tudományellenessége!"

A nyugati civilizaciorol:

A nyugati civilizacio lassul. A keleti dinamikaval nem veszi mar fel a versenyt, ha ez az egyesult Europa letrejon, akkor talan. Szereny es maganbecslesem szerint 2030-ban mar egyertelmuen Kinae lesz a vezeto szerep, majd India koveti, es talan Afrika gazdasagilag. Affele globalis domino elv lesz urra mindenutt, mi kinaba fektetunk be, hogy olcso cipoket es sutikre tuzheto amerikai zaszlokat kapjunk, ok majd Indiaba, es kesobb Afrika szilardul meg, es szolgaltatja a szinte ingyen munkaerot. Ha mar joslasokba bocsajtkozom, szerintem nem lesz globalis katasztrofa. Egyebkent ha megis, akkor Rinpocenek adok igazat. Bennunk mar nincsen meg a tulelesi oszton elegge, sem a tudas. Visszaterve, az elso allando Holdbazis mar kinai lesz. :-)
A Marson szinten... es mi, nyugatiak fogunk fizetni nekik az utert es a szallasert. :-)
Hogy mikor? Elobb, mint mi. Ha mi 2040-et mondunk, ok 2035-re mar keszen lesznek.

Amerika es Europa elobb megcsinalhatna ezeket, de ket okbol nem fogjak: a demokracia 4 eves ciklusokbol all, es egyik kormany sem szeretne ekkora koltsegvetesbe belemenni, meg ha hosszutavon nyereseges is.
Es ha megis megkezdodne, az elejen allando penzugyi kritikak ernek a projectet.

Bar az is lehet, hogy az lesz a sorsom, mint A.C. Clarke-nak... :-)

Előzmény: Amida (13)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 20
Nézz be a Törzsasztalon a "Világmegváltók Egyesüljetek" topic-ba!
:)
Előzmény: rinpoce (10)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.09 0 0 19
> Kedvenc pigmeusaimnak csak egy kis gabonára, tejre, és tiszta vizre lenne szüksége, és akkor boldogan élnének a maguk választotta kulturában.

Biztos vagy ebben? Mivel a gyerekek nagy része most fiatalon meghal (vagyis túl sok gyereket szülnek a lehetőségeikhez képest), valamivel több élelem csak a népesség növekedéséhez vezetne, majd előbb-utóbb még több gyerek halna éhen ugyanolyan fiatalon. Ez persze csak egy vélemény. Szerintem így nem lehet segíteni rajtuk, pedig nekem is rossz hallani, mikor olyanokat számítanak ki, hogy a fejlett országokban kutyakajára költött pénz elég lenne a jelenleg éhezők élelmezésére. De én sajnos úgy gondolom, hogy segíteni csak úgy tudnánk, ha civilizációt teremtenénk nekik és belekényszerítenénk őket.

> Ez nem olyan sok. Ehhez elég lenne annyi, hogy ne azért cseréljuk ki a kocsinkat, videonkat, mert az idén a metálkék a menö...

A pazarlás engem is nagyon felháborít, már csak elvi okokból is. 7 éves használtautó-import korhatár... persze részben már sajnos jogos is, a mai csodálatos-divatos taligákat többnyire már szándékosan szervizelhetetlenre, felújíthatatlanra csinálják. Euro-3 szabvány rulez, csak azt senki nem teszi hozzá, hogy egy új autó legyártása (és a régi kiselejtezése) mekkora környezeti teher (nyersanyag, szennyezés, stb.). Autópark átlagéletkora 11 év, legyünk szomorúak. Hát én inkább örülök. Szerintem tisztességes szervizelés és karbantartás mellett a környezetvédelmi szempontból optimális életciklus egy autó számára 30 év körül lenne. Persze hozhatnék példákat más területről is, de számomra az autó a legkirívóbb. Egyszerűen nem értem, hogy képzelhetik emberek, hogy joguk van pár évente egy tonna vasat a roncstelepre dobni :(

rinpoce Creative Commons License 2003.01.08 0 0 18
Miért kéne bárkire is tukmálni a civilizácio legszükségesebb alapjait??? Meg kéne hagyni nekik a saját életüket , életterüket, jogukat a saját életre! Jelenleg ettöl fosztjuk meg a természeti népeket ezerrel..
Előzmény: Fefe_2108 (11)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 17
hatalmasat tévedsz, munkára fognák őket és a saját hasznukra dolgoztatnák a pigmeusokat.
(ja és persze elhitetnék vagy elfogadtatnák velük, hogy nekik ez így a legjobb)
Előzmény: svmmvm bonvm (1)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.08 0 0 16
Francba! ablek=ablak
Előzmény: rinpoce (15)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.08 0 0 15
Fefe!

Én is csak most láttam, hogy a monitort az ablek helyett a képernyön dobtam ki... Az azért van, mert ezt senki sem tudja utánam csinálni, és dicsekszem.

Picit félreértettél. Nem gondolnám, hogy egységes kultura kéne a földnek. Koránsem!! Söt!!! Senki nem szeretné, hogy bármiféle kulturát egyeduralkodová tegyünk. Még az amerikait sem! Kedvenc pigmeusaimnak csak egy kis gabonára, tejre, és tiszta vizre lenne szüksége, és akkor boldogan élnének a maguk választotta kulturában. Ez nem olyan sok. Ehhez elég lenne annyi, hogy ne azért cseréljuk ki a kocsinkat, videonkat, mert az idén a metálkék a menö...

Megjegyzem: Magyarországon sem szabadna megtörténni, hogy emberek éhezzenek. Élelemhez, ruhához és valamilyen lakáshoz mindenkinek joga kellene, hogy legyen..

Előzmény: Fefe_2108 (12)
jarlaxe Creative Commons License 2003.01.08 0 0 14
nagyrészt: igen.

Előzmény: Amida (13)
Amida Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13
Tiszteletre méltó rinpoce+!
Talán azért van ez igy mert ez a felfuvalkodott zsidó-keresztyén alapokon álló fehér kultúra a puskaport nem arra használta amire feltatálói szánták Kinában. Ezzel el is dölt mindenkinek a világban a sorsa Vezető hatalomhoz jutottak a nem pápista államok, nem kötötte őket róma tudományellenessége! Mostanra azonban odajutottak, hogy rettegnek egy sivatagban töltendő éjszakától (hald a Dakar előfutóját)már a hütőszekrényükben is képesek megfagyni és rég elfelejtették hogy kell tejhez jutni...(már ha ugyan nincs bevásárló központ. Láttad a vissza Afrikában cimü filmet:az Usából visszatért az idősebb testvér 14 év után. Apja halála után neki kellett volna ledőfni a disznót amit előzékenyen négyen lefogtak. Nem tudta ledőfni!
Kifogja tulélni a következő kataklizmát? A primitivek! Itt most a latin primusz (elsök) körére gondolok. És ha túlélnek nem fognak több kárt tenni a természetben mint amennyiből megélnek vagy árut cserélnek. Én jól érzem magam lóháton, ledöfök egy disznót is de mond rinpoce minek a jó meleg lakás egy jól védhető barlamg helyett amibe még tüzet is lehet rakni. Az igazi életben tartó bölcsesség szájról szájra terjed.

OM:Amida

Előzmény: rinpoce (-)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 12
> Nem azt gondolnám, hogy ki kéne dobni a monitort a képernyön,

:))))
Most látom, már te is álmosan írthattál :)

Előzmény: rinpoce (10)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 11
Ez IMHO hülyeség. Nincsenek egzakt "játékszabályok", mi alapján mondod meg, hogy kinek mennyi jár? Nyugodtan nevezhetjük természetesnek azt is, hogy mindenki elvesz annyit, amennyit tud, hogy jól éljen. Ehhez képest például egész jófejek vagyunk :)
A világ mindig sokszínű lesz, nagyon különböző életstílusok lesznek jelen. Ennyire különböző kultúrák között hogy lehetne szó bármiféle egyenlőségről? Vagy változtassuk egyformává a kultúránkat? Tőlem ne várd, hogy éljek természeti népként, mert én nem hiszek abban, hogy a tisztán természetközeli életmód közelebb vihetne valamiféle "megvilágosodás"-hoz. És nekem egyelőre a legfontosabb a világ megismerése, hiszen megoldásokat kell találnunk, ha ilyen sokan akarunk együtt élni egy ekkora bolygón. Mert amúgy a kis pigmeusaink szaporodnak, amíg végképp éhen nem halnak, úgyhogy vagy rákényszeríted őket egy más életmódra, vagy nem tudunk velük "közös háztartásban" élni. Szóval sokan vagyunk, és erre a problémára eddig csak Hitler talált hatékony megoldást, az meg nekem nem jön be :( Így aztán civilizáció kell, és aki nem él magas szintű civilizációban, az magát kényszeríti alacsony életszínvonalra. Mi legfeljebb támogatást adhatunk nekik, ami persze nem jó semmire.
A döntés nem az én felelősségem. Ha te akarod, vállald magadra: vagy rájuk tukmálod a civilizációnak legalább a legszükségesebb alapjait, vagy csöndben nézed, hogy éhen halnak. Persze ha tudsz jobbat, szólj. Én addig megpróbálok a világ jobbá tételéért küzdeni a tudomány, és többek között az emberiség eddigi talán legnagyobb találmánya, a számítógép segítségével. Meg persze megoldásokat találni a gonosz, önző, erkölcstelen nagytőkések (NEM mindegyik az!) egyeduralma ellen. Például jó nagytőkéssé válással :) A két dolog összefügg, én legjobban abban bízom, hogy ha a következő igazán nagy technikai áttörés jó kezekben születik meg, talán sikerül megállítani a jelenlegi aggasztó folyamatokat.
Remélem, nem voltam túl kusza így késő este, a lényeg talán érthető volt.
Előzmény: rinpoce (10)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.07 0 0 10
Talán azért, mert most épp cseverészünk a számitogépünkön a jo meleg szobában. Nem azt gondolnám, hogy ki kéne dobni a monitort a képernyön, hanem azt, hogy a föld minden lakojának joga van ahhoz, hogy éhezés, és szenvedés nélkül leélje az életét. Feléljük a föld eröforrásait mások kárára.. Ezt nehéz tagadni... A kutatások, fejlesztések nem a hatékonabb kevésbé ártalmas gazdaság lehetöségét kutatják, hanem a pénz és megint a pénz körül forognak..
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.07 0 0 9
> de mégis a pigmeusok (és mások) vérét szivjuk. Te is, én is..Legfeljebb talán nem annyira..

Konkrétan hogyan is???
Egy magyar átlagember hogyan van kárára egy harmadik világi éhezőnek? Mikor maga is gyakran azért leisztol mikulásig hogy ne haljon éhen (és nem vicc). Vagy tán bűnös az, aki nem ossza el azt a nyomorúságot, ami nagy nehezen jó ha hóközeepéig kitart? Ezzel már is asszisztálunánk a globális kizsákámyoláshoz (mert az nem kétlem, hogy van) és vért szívunk? Mégis mit tehetne egy magyar átlagpolgár egyedül? Mondd miben hibás?

Előzmény: rinpoce (7)
jarlaxe Creative Commons License 2003.01.07 0 0 8
szeretném javasolni, hogy ilyen és ehhöz hasonló szövegkörnyezetben a fejlett ill. fejlődés szavakat tegyük idézőjelbe.
köszönöm.
Előzmény: rinpoce (7)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.07 0 0 7
Ez igy nagyon szépen hangzik, csapo, de mégis a pigmeusok (és mások) vérét szivjuk. Te is, én is..Legfeljebb talán nem annyira..

Az viszont böven lehetséges, hogy forditott esetben ök is dobozolnának. Mégis, azt gondolom, ha ürállomást tud a fejlett világ üzemeltetni, kicsit azon is gondolkozhatna, minek az árán teszi ezt. És, ahogy az uj gyogyszerek alapanyagait sokszor még az érintetlen természet adja, lehet, hogy a szegényebb, de korán sem boldogtalan népek is tudnának valamit tanitani a fejlett világnak..

Előzmény: csapo (6)
csapo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 6
Ha magamból indulnék ki senki nem dobozolna senkit. (Gondolom én barom)
Előzmény: jarlaxe (4)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2003.01.07 0 0 5
Ez lehet, hogy igaz...
Előzmény: csapo (2)
jarlaxe Creative Commons License 2003.01.07 0 0 4
>Ha fordítottak lennének az erőviszonyok a pigmeusok dobozolnák a nyugatiakat.

na ez az, amire egyáltalán ne fogaggy nagyobb összegbe...tudod, nem mindig az a jó, ha magadból indulsz ki...

Előzmény: csapo (2)
jarlaxe Creative Commons License 2003.01.07 0 0 3
hát...most mondanám, hogy hüleségeket beszélsz...de akkor nem lenne igazam...:-/
Előzmény: svmmvm bonvm (1)
csapo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2
Szerintem nem gátlástalanabb mint a többi. Ha fordítottak lennének az erőviszonyok a pigmeusok dobozolnák a nyugatiakat.
Előzmény: svmmvm bonvm (1)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2003.01.07 0 0 1
A nyugatiak. Lemészárolnák a kis pigmeusokat, a húsukat dobozolnák konzervnek, a földjeiket feltúrnák, és amit lehet, elvennének tőlük. A nyugati ugyanis a leggátlástalanabb faj, amit a Föld valaha látott.
Előzmény: rinpoce (-)
csapo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 0
Nem jár nekik több. Azért kapnak többet mert egy icipicit gyorsabban fejlődtek.
Előzmény: rinpoce (-)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.07 0 0 topiknyitó
Vajon, ha a földünket egy nagyméretü, akár ember okozta, globális katasztrofa érné, mely társadalmak élnék tul? A nyogatiak, akik csak légkondis irodában, éttermekben tudnak létezni, és képtelenek felismerni a természet ehetö ajándékait, vagy egy kis pigmeus, aki a semmin is megél!

A válasz nem nehéz, de akkor miért jár elmondhatatlanul több a föld készleteiböl a nyugati társadalmaknak?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!