Én bio boltba szereztem be a Kenyeret hetente egyszer rendelek magvas teljeskiőrlésűt igaz hogy nem olcsó viszont engem nagyon lakat.. 570Ft fél kiló Ott vettem vajat ami teljesen növényi és rendesen odavág a teavajnak azt 530Ft-ért vettem 250Gr-osat
illetve tésztát és teljeskiőrlésű lisztet ha esetleg valami finit szeretnék készíteni magamnak...
A kisfiamnak egyeltallán nem izlik ez a kenyér de szerintem finpom....
a bio-boltban mindent be tudsz szerezni igaz drága de télleg egésséges... és azt hiszem most ez nagyon fontos...
esetleg ha más is olvassa aki már régi játékos akkor pár rágycsa receptel megajándékozhatna...
Ha már ilyen "kioktató" hangnemben tetszik beszélni, akkor had meséljek az orvosos élményeimről. Két éve dúrvábban izzadok, mint előtte, nagyon kellemeteln (szerencsére a szaga nem annyira, csak a mennyisége). Elmentem bőrgyógyászhoz, hátha tud rá vmit, azt mondta azért izzadok, mert dagadt vagyok :D (dagadtnak nem mondanám magam, telt vagyok). A női problémával nem túlzok 3hónapig jártam vissza rendszeresen, és 3-4 féle kúpot próbáltam ki, de nem enyhült (ez csak az utóbbi időkben, előtte is jártam gyakran...) és az orvos semmit sem mondott, csak felírta, "azt mehettem amerre láttam". nem mondom, h ő a hibás, mert "ki kell kísérletezni" nekem mi válik be, de nekem nagyon elegem lett a kísérletezésből, mert a végén már a "fala" is fájt ott, ahovs dugdosni kellett ezeket a sz..okat. A hajhullásra sem volt tippem. Aztán egy pár hétig akkorára duzzadt a hasam, hogy (jó, nagy barom voltm :D) szóval aszittem terhes vagyok, mert még nem láttam magamon ilyet, szal csináltam tesztet is. Semmi. Végeredményben semmi, semmi, és semmi. Szóval mielőtt elmentem a "fodrász boltba". kb. már magam is diagnisztizáltam a dolgot... Illetve nem ebszélve arról, hogy úgy vélem nem véletlen az a mondás "amit eszel, azzá leszel", tehát egy ilyen diéta semmiféleképpen sme árthat!!! tehát a diétámat, az elhatározásomat két dologra építettem (és nem a vizsgálati eredményre): az egyik: hajhullás, női baj stb. ezek mind mind egy dolgot jelentenek: összetettebb dolog, egy gyulladás van a szervezetemben, tehát külső eszközök gyógyszerek stb. nem fog segíteni! Kettő: veszíteni nem veszítehetek, hiszen ezt a módszert még nem próbáltam, és legalább kitisztul a szervezetem a sok E-től stb., és fogyni is szeretnék, tehát mindenképpen ajánlott a diéta! Remélem, a levelem többi részére is tudtok hasznos tanécsoakt adni! :) köszi
Sziasztok! Nagyon jó volt itt olvasgatni... Én még "fiatal" vagyok a pályán, mert ez a 9. napja a diétámnak. Egy kis biztatásra lenne szükségem, mert ugyan nem nagyon hiányoznak a régi "csokizabálós- csipszes- pizzás" estéim, sokkal könnyebbnek is érzem magam, de nem nagyon vettem észre változást (max. azt, hogy nem savas a gyomrom állandóan, és nem vagyok felfújódva). Ennyi idő után, gondolom, még nem is nagyon lehet, mégis akikkel beszéltem, ismerettségi körben, hogy csinálták ezt a diétát, azok 1-2 nap, vagy hét után már pl. fogytak. Gondolom, a többi tünet (női problémák, hajhullás, fokozott izzadás) esetén azért hosszabb időnek kell eltelnie, de én még fogyni se nagyon fogytam, és hiába eszem (szóval nem koplalok), állandóan éhes vagyok :) Ez lehet, hogy azért van, mert előtte nehéz, élesztős stb. kajákat ettem, most meg jóval egyszerűbb könnyebbeket, és még át kell állnia a szervezetemnek? Egyébként nálam 80%-os (!!!) candidát állapítottak meg, biztos ettől is függ Abban is kicsit el vagyok tévedve, hogy annyi helyen annyi mindent írnak, mit szabad, mit nem, oké, hogy nem ezsek élesztőt, cukrot, búzalisztet, alkoholt, tejtermékeket, húst se nagyon... De van ahol tojást szabad (én azt sme eszem), és ez csak egy példa... Van, ahol a tejet is engedélyezik, mondjuk az szerintem teljesen rossz. De most azt olvastam valahol, hogy például a "dejó"-t lehet hazsnálni, meg lehet pannónia sajtot enni, mert az nagyon zsíros, és csak "kicsusszan" :D és nem olyan gombás érlelésű... Túrót akkor lehet? És a szójaitalokról is azt olvastam, hogy nem szabad Rizsitalt fogok sztem venni, ha majd csinálok ilyen sütiket De az meg méregdrága, legalábbis a dm-ban két deci 200Ft.
Szia ljucy! Igen, jól mondod. Nem is a teljes kiírtásuk a cél..
Azt az Auchanos kenyeret még nem láttam, nálunk (még) nincs Auchan. A szeletelt és zacskós kenyerek sajnos egytől-egyig tele vannak tartósítószerrel, ezért én olyat nem szoktam venni. Inkább egy kis élesztő legyen benne mint tartósítószer, mert mindkettőt szeretik a gombák, de az élesztő szerintem kevesebb kárt csinál. A tartósítószer meg még az immunrendszert is gyengíti. :( Magvas kenyeret eszek én is, de hiába készül kovásszal mellette raknak bele élesztőt is.. :( Legalábbis én eddig a kettőt együtt láttam feltüntetni..
A magvas kenyérnek tényleg nagyon jó íze van. Az ízéről egyébként megállapítható milyen lisztből készült, a színéről nem mindig. Barna lisztből készült kenyérnek nem lehet olyan íze mint a fehérnek. Ha hasonló, akkor ott gond van. De mivel a magvasé szerintem pont olyan mint a közönséges barna kenyéré, bennem felmerült a gyanú, hogy színezik... De nem egyről beszélünk, én nem Auchanban veszem hanem sima pékségben. Kívülről is magokkal van bevonva és 220 ft körül van 1/2 kiló.
az Auchanban lehet kapni olyan kenyeret, amiben nincs éleztő, azt hiszem, magvas barna kenyér néven, amire az van írva, hoyg temészetes kovászal készült, zacsiban van, fél kilos, szalatelt, és 189 ft-ba kerül, mi azt esszük. Van benne mindenféle mag és sokkal finomabb, mint a normál fehér kenyér.
nagyon nehéz olyan kenyeret találni tényleg, amiven nincs élesztő, de nem lehetetlen szerencsére:)
én is már több, mint egy hónapja csinálom, de teljesen sajnos nem tudom kiiktani a cukrot meg a lisztet:-( viszont már ez is sokat használt, hogy nem iszom ezeket a cukros műlöttyöket, meg pizzát, mekis kaját meg ilyeneket, hanem sokkal több zöldságet meg gyümit eszem, és van az a grapefruit mag kivonat, cseppek formájában, az nagyon jó, a doki is azt mondta.
szerintem, ha csak nagyon minimálisan viszel be ilyen tiltott dolgokat, az összes gomba nem tud életben maradni, mert nem jut mindegyiknek táplálék, és a nagy része egy idő után elhal, vagy rosszul gondolom?
Az összes Candida gombát meg nem lehet kiiktatni, mert az végzi az emésztést:-(
Sajnos a Candida diétát nem azért csináljuk,mert fogyi akarunk, hanem mert a rengeteg tünettől meg akarunk szabadulni. Ha csak egy icipicit is bűnözöl, akkor már fuccs az egésznek, mert amíg le nem csökkentjük a kis gombácskák számát, addig egy icipici is táplálja őket és ez olyan, mintha nem csinálnánk abszolút semmit. Én 2 hete csinálom a diétát és kezdem unni nagyon....ha lenne valaki, akivel meg tudnám osztani az örömömet és bánatomat, jó lenne. Nézd meg a saját oldalam, vannak fent candida receptek. Több helyről gyűjtöttem. Némelyikben ugye ott vannak azok a dolgok is,amit eleinte nem ehetünk, ezért a mit szabad és mit nem oldalt folyamatosan nézegesd! Itt tudsz is írni nekem...
Sajnos én is candidás vagyok. A cukrot és a fehér lisztet el tudom kerülni, de élesztő mindenben van.. :( Az összes teljes kiőrlésű kenyérben,rozskenyérben is, mindenben.. Ezért az élesztőt sajnos megeszem. Ez nagy baj szerintetek? Valamennyit azért lehet "bűnözni" talán. Egyébként csak annyit eszek belőle, amennyi a kenyerekben van. Csak kovásszal készült kenyeret eddig még sehol nem találtam. Én is még csak 2 napja csinálom, de én is folyton éhes vagyok. De a legrosszabb a cukor iránti éhség. :(( Állandóan nassolnék valamit. De még egy csomag ropi se megengedett... :( Ilyenkor iszok fél-1 liter ásványvizet, vagy teát, és elmúlik egy rövid időre a farkaséhség. CAndidás receptekhez tudtok ajánlani egy oldalt? Mert igazán jót még nem találtam. üdvözlettel: D.G
Tök jó, hogy van ez a topic! Én csak 2 napja diétázom, cukrot és élesztőt egyáltalán nem vittem be a szervezetembe, de már most kopog a szemem:-(
egyelőre nem olvastam még a receptek nagy részét, csak az elsőket, de némelyik nagyon szuper, nemsokára ki is próbálom őket.
A diétával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet az olajos konzerves tonhallal, ill. a pörkölt olajos magvakkal? Tökmag, szotyi, stb...
A por alakú cuccokat (pl. salátaöntet) lehet enni sima natúr joghurttal összekeverve vagy már az is tiltott? abban nincs cukor meg élesztő, sem liszt...
Ill. az ételízesítők, pl. Vegeta?
Lehet kapni cukor nélküli műzlit vagy ahhoz hasonló cuccokat esetleg, amiben még tápanyag tartalom is van?
lasagne: púlykahússal (hetente egyszer megengedem magamnak), a besamelmártást szójatejjel csinálom, higyjétek el, alig észrevehető különbség. Durumtésztából készült lasagnelapot lehet kapni a boltban is (olyat, ami csak durumlisztől készül - én a lidlben veszem, mert az igazi olasz tészta, a diétám előtt is csak durumtésztát használtam a lasagnéhoz, mert az a legjobb :) )
A többi hozzávalót is az alább leírtak szerint lehet pótolni, az édesítőszernél figyelni kell, hogy sütésállót használjunk!
Az abszolút kedvencemet viszont leírom részletesen:
Bolognai paradicsomos szósz spagetitésztával:
Hozzávalók:
3 evőkanál cukrot helyettesítő édesítőszer (azért így írom, mert mindenki mást használ)
2 dl csontlé vagy húsleves ( nem ajánlom a leveskocka használatát, mert szinte mindben van keményítő, ami összetartja)
1 közepes vöröshagyma
1 vékony szál sárgarépa
10 dkg zeller
só, őrölt bors, bazsalikom (ízlés szeritn)
3-4 evőkanál sűrített paradicsom (figyelj rá, hogy ne legyen benne tartósítószer)
3 dl paradicsomszósz (nem mindig kell, majd érzed, hogy mennyire akarod hígra)
1 csokor petrezselyem
ha szeretnél bele húst: 25 dkg darált pulyka, vagy búzahús
Elkészítés:
a csontlével, vagy húslevessel kezd, ha kész keverd bele az édesítőt, tedd félre. Egy lábos alján az olajon fonnyaszd meg a felaprított vöröshagymát, majd, ha szeretnél bele húst, tegyél bele húst, akkor pirítsd meg (kb 20 perc) a darált pulykát, vagy sütsd át a búzahúst. Ha megvan, szórd bele a lereszelt répát és zellert. Ezután sózd, borsozd, öntsd rá a csontlevet, vagy a húslevest. Rögtön teheted is bele a sűrített paradicsomot és fűszerezd a bazsalikommal, a petrezselyemmel és egy kis oregánóval ízlés szerint. Ha kell, tegyél bele (max 3 dl!) paradicsomlevet, hogy mártás legyen belőle. Ha úgy érzed, hogy kell, keverj bele még egy kis édesítőt!
Ha kész, főzz ki hozzá 2 adag durumlisztből készült spagettitésztát!
Engedjétek meg, hogy megosszam veletek én is a tapasztalataimat.
Látom, hogy nem csak nekem vannak gondjaim a főzéssel.. de pár hónap alatt beletanultam jópár dologba és, ha kicsit más arányokban is, de a legtöbb alapanyagot lehet helyettesíteni, így ma már a diétám mellett az azelőtt megszokott ételeimet eszem. A kedvencem a palacsinta karobkrémmel :)
A legszigorúbb diétában is megoldható a legtöbb alapanyag pótlása, így nyugodtan eheted a legtöbb olyan ételt, ami már hozzádnőtt :) :
Ha főzöl, a tejet nyugodtan helyettesítheted szója, vagy rizsliszttel (én a szójalisztet jobban ajánlom, mert a szója mindig átveszi a vele együtt főzött ételek ízét) - tényleg majdnem ugyanolyan. Ha pedig sütésre használod, akkor észre sem fogod venni és használj ugyanannyit, mint amennyit a tejből megszoktál. Igazán, ha süteménybe kell, akár kókusztejet is használhatsz (ezt állíthatod elő a legkönnyebben és a legolcsóbban). Ezeket a tejeket persze boltban a legkönnyebb megvenni, de otthon is el lehet készíteni - időnként jóval olcsóbban:
Tejföl: ha sütni, vagy főzni kell, lehet kapni szójatejfölt, nagyon jól helyettesít.
Tejszín: növényi tejszínt lehet kapni bioboltban, de vigyázni kell vele, mert van, amelyikbe kevernek cukrot.
A liszteknél, ahogy láttam a tapasztalatokat, mindenki helyettesíti azzal, ami neki a legjobban tetszik - bármelyiket is használom, mindig kevesebbet használok.
Édesítőszerek: háát, sajnálattal láttam, hogy sokan használnak olyan édesítőt, ami különben tiltott: fruktózt, vagy figyelmen kívül hagyják, hogy a diétás lekvárok fruktózzal, vagy fele-fele arányban fruktózzal és más édesítővel készülnek. A stévia, vagy stívia (attól függően, melyik gyártótól látod), különösen ajánlott, mert a candida majdnem mindig bélgyulladást okoz és ahogy leszakadozik a bél faláról, gyulladást hagy maga után - a szintetikus édesítők pedig mind irritálják a bélfalat és súlyosbítják a bélgyulladást, a stívia viszont kifejezetten csökkenti a bélgyulladást (megjegyzem, minden más gyulladást is a szervezetben. Sajnos aranyárban van, de kiszámolva ugyanannyi pénzből közel ugyanannyi cukrot lehet vele helyettesíteni, mint a canderellel)
Sütőpor: látom, sokan használják... pedig a sütőpor nagy része (több mint fele) tiltott keményítő... ez stabilizálja a benne lévő anyagokat - megjegyzem, ha borkőport és ugyanannyi borkősavat keverünk el a süteményben, ugyanazt a hatást kell elérnünk - a borkőport a patikában kálium-hidrogén-tartarát néven lehet kapni -ezt a száraz alapanyagokhoz kell kevernünk, míg a borkősavat a folyadékokhoz - és a süteményt minél hamarabb meg kell sütni. Ha szódabikarbónát használsz, figyelj rá, hogy tegyél a süteménybe valamilyen savas anyagot (citromlevet pl.) -mert a szódabikarbóna a sütemény savas anyagaival reagálva képez csak Co2-t, emeli meg a süteményt és bomlik le, másképp a sütemény keserű marad.
Ecet: mindkét orvosom ajánlotta a növényi eredetű eceteket, a balzsamecetet és az almaecetet. Ezen meglepődtem.. azt mondták, az almaecet segíti a gombák leválását (az élőkét is) a bélfalról, így a székletleoltásos vizsgálat előtt szokták ajánlani, hogy 2-3 evőkanál ecetet egyen meg a beteg (perzse higítva) a vizsgálat előtti nap este, hogy a székletben biztosan legyenek gombák, ha túl vannak szaporodva a szervezetben. (biztosabb a kimutatás).
Élesztő: soha.. de láttam, hogy volt, aki felháborodott, amikor valaki azt mondta, hogy a kovász engedélyezett. Igen, az otthon érlelt kovászban vanak mikrobák, de minden tudományos cikk(amit eddig olvastam) és minden orvos akivel eddig beszéltem az élesztő pótlására ajánlotta - persze mindenki bízzon a saját orvosában, kérdezzen rá.
Persze így is sokminden kimarad, de a kedvenc ételeim többségét meg tudom enni - az olasz tésztákat alig kicsi változtatással meg tudom enni - igazi olasz durumtésztával (mert azt ugye lehet), fincsi paradicsomszószokkal és halas mártásokkal.
Lehet szídni, de én nem tudok átállni a hajdinaevésre vagy a kásaeszegetésre - próbáltam, de a saját kedvenceim mindig megmaradnak.
Én azt hallottam orvostól, hogy ha fél-1 évig nulla cukrot fogyasztasz, akkor meghalnak a kis gonosz candidák! :)
Ígyhát elmentem orvoshoz, felírt nekem gyógyszert (Flucohexal + candibene 3 db kúp) és azóta nem is eszem semmi cukrosat. remélem hatni fog. eddig 3 havonta visszatért, pedig csináltam a diétát is, anyám már teljesen kivolt, hogy milyen kajákat kell készítsen nekem külön :S
nassolni pedig sztem legjobb a puffasztott kölegolyócska:) édes is, meg finom is:)
És ha valaki valami rosszat hallana a SZTÍVIA-ról, akkor tessék ezt is elolvasni ( meg amúgy is) :)
http://bioblog.blogter.hu/?post_id=190623
majdnem ugyanez, részletesebben: http://gportal.hu/gindex.php?pg=898738&nid=213770&PHPSESSID=db738e5535fb68f7c0aceda3ca2a2133
Igaz mar regen tevedt ide valaki,de gondolom lesznek meg akik orulnek az ujjaelesztesenek. Viszont tenyleg recept van.amiben nem candidasoknak illo agok vannak,pl olajban sult etelek nem jok,a joghurtbol is a biojoghurt kell. A candidasoknak is fogyaszthato edesitorol itt talalhattok informaciot: http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=928 eleszto nelkuli kenyer receptek talalhatok a 15 hsz-ban. egy finom cracer receptem van,nem tudom minek nevezzem magyarul,de vanhogy este elragcsalok kettot es eleg. 1 pohar(200 ml) telj. kiorl.liszt fel p napraforgomag egyharmad szezammag 1 ek lenmag(egesz) egyharmad p tort buza fel p korpa 1 kk so 1 p viz 1 ek hidegsajtolasu olaj,a legjobb a kanola eloszor a szarazagokat osszekeverjuk,majd hozzaadjuk a vizet,olajat.Osszedolgozzuk,ragacsos massza lesz belole,ezt fel oraig pihentetjuk,majd ket sutopapir kozott kinyutjuk kb30x40 cm-re,egy kikent tepsibe tesszuk.pizzavagoval egyenlo darabokra bevagjuk.175 fokon,20-25 '-ig sutjuk,vigyazni kell ,ne egjen meg,ha kesz a vagasok menten szet lehet torni. A candidasoknak is fogyaszthato edesitorol itt talalhattok informaciot: http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=928 Ha van erdeklodo,irok meg be recepteket.
Isteni pisztrángot csináltam szombaton, megosztom veletek:
pisztrángot besózni, közepébe citromkarika. Forró vajban kisütni, lehet tepsiben is. Közben elkészíteni a mártást. 1 dl tejszín, pici szójaliszttel mártás sűrűségűre főzni, mikor felrottyan beletenni 2 gerezd zúzott fokhagymát. Eezzel tálaltam a pisztrángot, és petrezselymes krumplival. Nekem nagyon ízlett, én most ettem először életemben pisztrángot.
tök jók a receptek! csak tényleg az a baj velük, hogy nagyon sok olyan hozzávalót is tartalmaznak, amik csak a diéta legutolsó fázisában fogyaszthatóak. de amit tudok kipróbálok...
(sok hozzávalót lehet helyettesíteni a durvább diétákba is beférő cuccokkal, pl. a sütikhez a zabpehelyliszt a legjobb, mert ez csak nagyon ritkán vált ki keresztallergiát, a tej és tejföl helyett joghurt higítva vagy simán, gyümölcsök helyett tökfélék, a búzák helyett pedig hajdina, zab, köles, barnarizs, kukorica fogyasztható)
Végigolvastam az összes hozzászólást. Sok receptet elmentettem. Köszönöm szépen. Én nem vagyok candidás, de ezt a diétát követem, mert szeretnék egészségesen leadni néhány kilót.
Íme tőlem is egy recept, amit saját magam kreáltam, de az egész családnak ízlett.
Először a husit kevertem össze a tojással, hagymákkal, fűszerekkel. Utána tettem bele vegyesen a korpát és az amarántot. Annyit, hogy ugyanolyan állagú legyen, mint a hagyományos fasírt. Olajban kisütni a gombócokat.
forrón tálal tejyzínnel, maradék petrezselyem és zellerzölddel
én persze nem szűrtem le, babérlevél helyett kardamomt használtam, mert az volt, tejszínem nem volt adtam neki több tejet, kész zöldséglevesem sem, úgyhogy apróra vagdalt répa és gyökér ment bele. Egyszer főzés közben esett be 2 látogató, gyorsan tejbe aprítottam barna kenyeret, így nem lett kifejezetten leves, de nagyon jó lett (tejbe nem fontos k.liszt, tönkölylisztből rántás lehet helyette, de ki is lehet hagyni
ez saját recept, nem lesz olyan pontos (csak érzéssel)
Halleves hajdinával
eredetileg tésztával akartam, de menet közben kiderült, hogy nincs otthon
cékla
tengeri halfilé
hajdina
fűszerek, pl. fehér bors, borókabogyó, lestyángyökér, de lehet bármivel kísérlatezni
céklát vékonra szel, zsupsz a vízbe kicsit főz a fűszerekkel együtt ( a borsot csak a végén ad hozzá) aztán bele a halat, fóz, bele a hajdinát, még vagy 12 p.ig főz
hajdinából a sima a jó, a bio vmi más fajta és szvsz sz@r
magában fózve is jó, sok-sok bazsalikommal, borsfűvel, szurokfűvel stb vagy húshoz, májhoz köretnek, vagy tzatzikival
Borscsleves Hozzávalók 10 adaghoz: 10 dkg cékla 10 dkg savanyúkáposzta 10 dkg sárgarépa 10 dkg póréhagyma köménymag fokhagyma 1 csokor zellerzöld, só fél dl olaj A zöldségeket apróra daraboljuk, kevés olajon megpirítjuk, felöntjük 3 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, és negyed óráig főzzük.
Töltött szőlőlevél Hozzávalók 10 adaghoz: 30 db zsenge szőlőlevél 20 dkg sárgaborsó 10 dkg köles 5 dkg póréhagyma 10 dkg paprika 10 dkg padlizsán 1 csokor petrezselyemzöld 2-3 gerezd fokhagyma 1 csokor friss majoranna 10 dkg búzakorpa 10 dkg búzacsíra 24 órai áztatás után megfőzzük a kölest és a sárgaborsót. A zöldségeket apróra daraboljuk, olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az összetört fokhagymát és a majorannát. Majd az egészet alaposan összegyúrjuk, és a leforrázott szőlőlevelekbe töltjük. Tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk rá, és a sütőben kissé megpároljuk.
Ha nem gasztroenterológus állapította meg a betegségeteket, nem árt oda is elmenni. UGyanis a "népszerű" allergiatesztek (láttunk már kozmetikában is ilyet..) természetszerűleg kimutatják a candidát. Naná, hisz minden ember szervezetében ott van! De csak a kóros elszaporodása esetén okoz tüneteket. Ha egyáltalán az az oka a tüneteknek.... Óriási biznisz az anti-candidás élelmiszerek gyártása, forgalmazása - és ehhez fel is sorakoztak az áltudományos ténymegállapítók. Itt egy cikk, ebben is sok érdekeset olvasni...
ez engem is érdekelne egy kedves barátnőmnek igértem hogy sütök neki kenyérsütőben de amit találtam az sütőporos recept de azt meg nem szabad úgy tudom.
Üdv mindenkinek, és új candidás és új hozzászóló vagyok. Tud segíteni valaki kenyérsütésben, amit esetleg gépben lehet sütni? Tudom hogy lehet kenyérport kapni, de szerintem nagyon drága. Itt a környéken nem nagyon lehet kapni élesztő nélküli kenyeret, azért gondoltam rá, hogy előállítom én magam.