Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 104
Amúgy ha visszaolvasol itt (pl. 84-es hsz.), akkor találsz korábbi, pár évvel ezelőtti agymenést erről..
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 103
Elképzeléseim vannak, de fogalmam sincs hogy beválnának-e.

Egyszer, ha lesz időm, energiám, kellő motivációm és főleg pénzem (vagy találok támogatót) tervezem hogy belevágok, hogy komoly tudós-szakértőgárdával kidolgozzak valamilyen stratégiát. Addig nem mernék nyilatkozni. Elnagyolt, halvány ötletek valószínűleg naív bugyutaságnak tűnnek...
Nem vagyok sajnos elég okos hozzá...
Előzmény: stamina (102)
stamina Creative Commons License 2006.03.09 0 0 102
Igen igen, de én speciel nem az esetleg-re apellálnék...

Akkor mi a te elképzelésed, ami biztosabban beválna, mint a topikban leírt módszer?
Előzmény: Törölt nick (101)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.08 0 0 101

Minden nagy társadalmi változás úgy indult el, hogy valaki előállt egy ötlettel, ami a maga korában naívnak és kivitelezhetetlennek tűnt. Aztán az ölet másokban is megfogant, elterjedt, míg végül a mindennapok része lett.

 

Mindegyik? Ezt nem tudtam. Biztos?

 

Nem mondom, hogy ez az ötlet ilyen, de potenciálisan ilyen is lehet.

 

Magam részéről, üdvözlöm és kedvesnek tartom...

 

Ez csak akkor derül ki, ha néhányan nekiállnak kipróbálni és beszélnek róla.

Próbálkozni persze lehet. De pl. ott vannak a zöldek, mióta próbálkoznak, radikálisan, és másképp. Mégis nem változik szinte semmi, ugyanúgy romboljuk a környezetet tovább. Ettől függetlenül tényleg a puding próbája az evés...

 

Ha csak azokra normálisakra hatással lehet lenni, akik a korábbi negatív tapasztalataik miatt durvultak el, már az is sokat segítene szerintem.

 

Kérdés csak az, hogy manapság kik dominálnak és vannak többségben...?

 

Ezzel lényegében azt akarod mondani, hogy egy alulról jövő kezdeményezésnek nincs helye és csak annyit tehetünk, hogy arra várunk, hogy bölcs vezetőink lépjenek valamit?

Mindennek van helye, ami pozitív, üdvös eredményekre törekszik (bár a pokol felé vezetű út jószándékkal van kikövezve ugyebár...)

 

Valószínűleg a legkisebb, legkomolytalanabbnak tűnő, alulról jövő kezdeményezésből is kinőhet világrengető jó hatás. A kérdés az, hogy mi az, amit valóban érdemes tenni és nem sziszifuszi, fölösleges erőlködés? Mi az, ami valóban hatásos, eredményes, okos és célba talál? Nem tudom biztosan, hogy az eddig felsoroltak között van-e ilyen. Pedig jó lenne minél biztosabbra menni, mert sok idő nincs....

 

Az apró praktikák esetleg elindíthatnak valami folyamatot.

 

Igen igen, de én speciel nem az esetleg-re apellálnék...

Előzmény: stamina (100)
stamina Creative Commons License 2006.03.08 0 0 100
Tartok tőle, nem fog menni a gyakorlatban... Mivel naiv és hatását tekintve, kivitelezhetetlen a dolog.

Minden nagy társadalmi változás úgy indult el, hogy valaki előállt egy ötlettel, ami a maga korában naívnak és kivitelezhetetlennek tűnt. Aztán az ölet másokban is megfogant, elterjedt, míg végül a mindennapok része lett.

Nem mondom, hogy ez az ötlet ilyen, de potenciálisan ilyen is lehet. Ez csak akkor derül ki, ha néhányan nekiállnak kipróbálni és beszélnek róla.

Kutáyból nem lesz szalonna sajnos. Aki olyan, az szerintem nem fog egy ilyen reakción sem elgondolkozni, sem megváltozni, max. kiröhög és baleknak tart és csinlája tovább, amit addig (sőt akár még fel is buzdul rajta)...

Ez így van, vannak javíthatatlanok, de szerintem a cél nem is az ő megjavításuk lenne.

Ha csak azokra normálisakra hatással lehet lenni, akik a korábbi negatív tapasztalataik miatt durvultak el, már az is sokat segítene szerintem.

ez valószínűleg több generációt igényel és nem apró praktikák indítják ill. valósítják meg, hanem valamiféle komoly, tudományos igényű, társadalmi összefogás és mozgalom.

Ezzel lényegében azt akarod mondani, hogy egy alulról jövő kezdeményezésnek nincs helye és csak annyit tehetünk, hogy arra várunk, hogy bölcs vezetőink lépjenek valamit?

Az apró praktikák esetleg elindíthatnak valami folyamatot. A fásult beletörődés viszont biztosan nem viszi előre a dolgokat.
Előzmény: Törölt nick (99)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.07 0 0 99
Tartok tőle, nem fog menni a gyakorlatban... Mivel naiv és hatását tekintve, kivitelezhetetlen a dolog.
Részben tapasztalatból mondom, hisz a topiknyitóban írtakat, többé-kevésbé alkalmazom, természetemnél fogva.

Kutáyból nem lesz szalonna sajnos. Aki olyan, az szerintem nem fog egy ilyen reakción sem elgondolkozni, sem megváltozni, max. kiröhög és baleknak tart és csinlája tovább, amit addig (sőt akár még fel is buzdul rajta)...

Ellenben nem zárom ki, hogy meg lehet a gyakorlatban valósítani fokozatosan egy szemléletváltást (akár globálisan is), de ez valószínűleg több generációt igényel és nem apró praktikák indítják ill. valósítják meg, hanem valamiféle komoly, tudományos igényű, társadalmi összefogás és mozgalom.
Kilroy Creative Commons License 2006.03.07 0 0 98
Jogos, természetesen megpróbálni semmiképp se lehet káros és nem is veszthet vele az ember.
Előzmény: stamina (97)
stamina Creative Commons License 2006.03.07 0 0 97
Pay it forward-nál garanciáról senki sem beszélt. De ha legalább az emberek egy része továbbadja a gesztust, már az is nagy eredmény lenne.

Én sem gondolom, hogy a felvetések tökeletesek lennének, de annyit megérnek, hogy néhányan kipróbálják és megírják ide, hogy kiderüljön milyen eredménnyel lehet alkalmazni a mai világban.

Mi vesztenivaló van? Ha működik, akkor kicsit javíthatunk a világon. Ha nem, attól a világ nem lesz rosszabb, legfeljebb marad ugyanolyan, mint most.
Kilroy Creative Commons License 2006.03.06 0 0 96
Én még nem igazán alkalmaztam ezt a módszert, inkább csak többé-kevésbé (valószínűleg egyenlőre még kevésbé) tudatosan igyekszem nem komolyan venni vagy úgy is mondhatnám, a lelkemre venni a dolgokat. Kellemesebb is nevetni rajtuk és hasznosabb is, mert kevésbé idegesítem magamat (utóbbi még esetleg azért is jó, mert a problémák megoldásához is megfelelőbb állapot). Ennek az útnak még az elején tartok és lassan haladok rajta, igaz nem is sietek különösebben :-)

A topikindító felvetés tetszetős, főleg a toleranciája és liberalizmusa. Mindazonáltal szerintem csak nagyon hosszú távon remélhető, hogy a topikcímben foglalt célnak akár csak valamelyest is közelébe lehet kerülni így. Természetesen ha felfut valahogy a dolog, akkor fokozható a tempó, de a felfuttatás egy picit erőltetettnek tűnik számomra az alapfelvetés toleráns és liberális mivoltához képest. Persze a cél szentesíti az eszközt :-)

Ez a "Pay It Forward" technika is kicsit erőltetettnek tűnik számomra (az én hiperliberális lelkem :-D) és mellesleg arra se látok garanciát, hogy csak mert cserébe én azt kérem az illetőtől, hogy ő is tegyen így, azért már valóban így is fog tenni. Szóval ennek a technikának a gyakorlati működésével kapcsolatban van némi kétségem.
Előzmény: stamina (95)
stamina Creative Commons License 2006.03.06 0 0 95
Arra gondoltam, hogy akik fantáziát látnak a témában, azok leírhatnák ide a tapasztalataikat, hogy hogyan működik a módszer a mindennapokban. Milyen reakciót vált ki az emberekből.

Ha a múltban alkalmanként aszerint viselkedtél, ahogy itt le van írva, milyen eredménnyel járt? Ha még nem próbáltad, akkor miért nem próbálod ki és írod le ide. Szerintem érdekes kísérlet lenne.

Itt legalább kétfajta elképzelést olvastam, amit érdemes lenne kipróbáln. Az egyik a topikindítóban leírt módszer. Lepd meg a másik felet azzal, hogy nem úgy reagálsz, ahogy számít rá. Mit szól hozzá?

A másik lehetőség, amire lejjebb olvastam utalást A jövő kezdete (Pay It Forward) című filmben leírtak kipróbálása. Tegyél meg valakinek egy szívességet. Bármit. Nem kell, hogy nagy dolog legyen, de érezze, hogy kapott valamit tőled. Cserébe csak annyit kérj, hogy két másik emberrel ő is tegye meg ugyanezt, és így tovább. Hova fog vezetni a gesztusok láncolata?

Gyertek. Tegyük jobbá a világot.
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.05 0 0 94
Szomorú hogy hagytuk elsüllyedni...
Előzmény: stamina (93)
stamina Creative Commons License 2006.03.03 0 0 93
A kereső dobta ki ezt a topikot, ami 3 éve elsüllyedt, pedig tényleg jobb lehetne a világ, ha követnénk az elgondolást.

Felhozom, talán ezzel hozzájárulok a világ jobbá tételéhez.

Én is jobbá akarom tenni a világot. Csatlakozik valaki?
mehrlicht Creative Commons License 2003.06.21 0 0 92
Ha meg nem lattad ezt a topikot, akkor olvasd el az elejetol. Nem hosszu. Lehet, hogy talalsz benne olyasmit, amit erdemes kiprobalni vagy megfontolni. Szerintem megeri, de en elfogult vagyok. :)
mehrlicht Creative Commons License 2003.03.20 0 0 91
A Javítsd meg a világot, kezd magaddal! jelszorol eszembe jutott, hogy hasznos lenne az itt reklamozott modszert is valami frappans tomondattal meghatarozni.

Mondjuk: Mutass a viselkedeseddel alternativat!

Hat, ez nem hangzik tul frappansan. :) De talan kifejezi a lenyeget: itt nincs szo semmifajta meggyozesrol, egyszeruen hagyod, hogy a masik magatol felfedezze (vagy legalabbis kapjon erre egy eselyt), hogy egy adott helyzetben o is regalhatna maskeppen.

Ha valakinek van egy frappansabb szlogen otlete, az erdekelne.

Előzmény: pelgrim (90)
pelgrim Creative Commons License 2003.03.20 0 0 90
Tegyük jobbá a világot!

Jó néhány évvel ezelőtt nagyon erőssen csengett a fülembe egy jelszó ami körülbelül így hangzott :

„Javítsd meg a világot, kezd magaddal !”

Fiatal és éretlen lévén gyakran emlékeztettem rá embertársaimat, gondolva én megértettem, értsék meg végre ők is, hogy ha a világot akarjuk megjavítani saját magunkal kell kezdeni ! Nem gondolva hogy egy ilyen magatartás is már eleve a másiktól követeli hogy javuljon meg, ahelyett, hogy saját magával kezdené.

Sok fájdalmas tapasztalat következményeként most kezd derengeni bennem vajon mit is jelenthet ez a vezérszó.

Tapasztalhatjuk azt, hogy az eszmények amelyeket mi másokban nagyra becsülünk, idő multával saját magunkban is gyökereznek és nyilvánosságra jutnak, így a világnak nem csak azt a parányi részét javítjuk, amit mi képezünk, hanam kétség kívül lesznek embertársaink akik ugyanazokat és talán még több nagyszerű dolgokat látnak bennünk, mint amelyeket mi másokban nagyra becsülünk.

Szerintem ez a legbiztonságosabb és a legröviddebb útja a világ megváltásának. Így mindenki megváthatja a világnak az őrá vonatkozó részét és talán még többet is.

A gondolkodás lehet naiv, de hát hol lennénk ha nem lettek volna köztünk naiv álmodozók mint például Kolombusz. Kétség kívül őrültnek tekintették jónéhányan mikor elhatározta hogy körülhajózza a földet.

Ez az ötlet nagyszerű és minden támogatást megérdemel, és ha elszánjuk magunkat hogy kisérletezünk vele ki fog derülni, hogy nem is olyan egyszerű, de számithatunk segítségre onnan ahonnan a legkevésbé várjuk.

Csak egyetlen megjegyzésem lenne :

„...és ha valaki esetleg a viselkedésével megsért engem (engem!), akkor ne ugy reagáljak, ahogy barki mas reagálna, ehelyett inkabb meglepem a masik felet azzal, hogy csakazertis udvariasan beszélek vele.

A „csakazértis” indokot kicserélném jóindulatra.

Üdv pelgrim

Előzmény: mehrlicht (-)
mehrlicht Creative Commons License 2003.03.18 0 0 89
Udv neked is.

Itt semmi egyeb nem tortent, csak az, amit a topikban is olvashatsz. A vilagjobbitas ugy latszik most nem tartozik a felkapott temak koze. :)

Előzmény: EverIce (88)
EverIce Creative Commons License 2003.03.18 0 0 88
Üdv mehrlicht,

próbálkoztam egy saját topik indításával, mert nem találtam hasonló témájút. Ám big4 megmutatta ide a linket.

Szándékomban éll részt venni egy ilyen irányú társadalmi csoportban.

Van már valamilyen kezdeményezés ?

Előzmény: mehrlicht (87)
mehrlicht Creative Commons License 2003.03.10 0 0 87
Meg mindig nem eleg jo a vilag, ezert ha uj vagy errefele, akkor olvass kicsit vissza, hogyan lehetne jobba tenni.
mehrlicht Creative Commons License 2003.02.09 0 0 86
A topik egy honaposra tervezett figyelemfelhivo szakasza a mai nappal veget ert.

Ez csupan annyi valtozast jelent, hogy nem fogom napi rendszeresseggel felhozni a topikot, de termeszetesen tovabbra is figyelem a fejlemenyeket.

Az index forum jelenlegi latogatoi ennyi ido alatt valoszinuleg mar legalabb egyszer belebotlottak a topikba, aki be akart jonni, az mar bejott, es elolvasta mirol van szo.

A modszer hatasossagat itelje meg mindenki sajat maga. En azoknak a hozzaszolasa alapjan, akik sajat tapasztalataikrol irtak, bizakodo vagyok.

Az index-re folyamatosan erkeznek uj forumtagok, akiknek erdemes lenne felhivni a figyelmet a modszerre, ezert idonkent ujra felhozom majd a topikot. Ha az eddigiek alapjan valaki ugy gondolja, hogy van fantazia a modszerben, es eppen van egy kis ideje, akkor ezt o is megteheti. Hatha eppen akkor olvassa egy olyan uj tag a forumot, aki fogekony a lent vazolt elgondolasra...

mehrlicht Creative Commons License 2003.02.08 0 0 85
Elolvastam a topikban az elso hozzaszolasodat. Latom te is egy team-et akarsz osszehozni, az agyalasra. Azt hiszem, ha beindul az alapitvanyod, en palyazni fogok. :)

Ha lesz egy kis idom, akkor majd vegigolvasom az egesz topikot, hogy tudjam mirol volt eddig szo.

Előzmény: Törölt nick (84)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.07 0 0 84
Gyengémre tapintottál! :)
Régóta tervezem egy afféle "világmegváltó" alapítvány létrehozását.
Ez az alapítvány felvehetné a repertoárjára akár ezt a missziót is a többi közé...
;)
Előzmény: mehrlicht (83)
mehrlicht Creative Commons License 2003.02.07 0 0 83
Ezek szerint, nem értettél meg egészen.

Ezek szerint nem. Lehet, hogy nem en vagyok az egyetlen, aki idonkent homalyosan fogalmaz? ;)

A divatpropaganda pedig szerintem kb 90%-os hatásfokkal működne (kérdés hogy gyakorlatban kivitelezhető-e)

Igen, ez a kerdes. Ehhez kellene egy kis csapat, aki ezen agyalna. Nekem nincsen sok otletem, hogyan kellene nekiallni. Megszerezni a hires emberek titkos telefonszamat, es sorban addig hivni oket, amig az egyik fogekony nem lesz? :) Vagy email-ekkel bombazni a televiziokat, hogy kozerdeku hirdeteskent helyezzenek el errol szolo spot-okat? Valamilyen alapitvanyt ravenni, hogy erdemes penzt fektetnie egy ilyen kampanyba (lasd: "roma mikulas")? Nagy cegeket meggyozni, hogy reklamozzak? ("Tedd jobba a vilagot es igyal hozza Coca Cola-t!" :)))

Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.06 0 0 82
Ezek szerint, nem értettél meg egészen. Nem teljesen szkeptikus vagyok, hanem azt mondom, hogy ennek "mozgalomnak" ill. kezdeményezésnek szerintem valószínűleg pro/kb 30% -os a hatásfoka. Tehát az embereknek kb 30 százalékából váltana ki pozitív reakciót. A divatpropaganda pedig szerintem kb 90%-os hatásfokkal működne (kérdés hogy gyakorlatban kivitelezhető-e)
Node, azt hiszem, alább ezeket lényegében már leírtam.
És végül is, az egyharmad sem rossz arány, ha belegondolunk... ;)
Előzmény: mehrlicht (81)
mehrlicht Creative Commons License 2003.02.06 0 0 81
Próba - cseresznye! ;)

Igy van! Nem tudom eddig probaltad-e mar a modszert, de ha nem, akkor ne habozz! :)
A "vitaban" nyilvanvaloan holtpontra jutottunk. En fujom a magamet, te ketelkedsz, de ez nem baj.

Lejjebb mar irtam, hogy nem akarok senkit arrol meggyozni, hogy ez egy univerzalis, mindenkinel tokeletesen mukodo modszer. Egyszeruen nekem bevalt, ide leirtam, hogy a gyakorlatban hogyan lehet probat tenni vele, a tobbi nem rajtam mulik.

Az en celom csupan annyi, hogy akiben eddig nem merult fel, hogy igy is hozza lehetne allni a dolgokhoz, annak felhivjam ra a figyelmet, es mindenkit arra biztatok, hogy tegyen vele egy probat, hatha neki is bevalik, mint ahogy nekem bevalt.

Ennel sokkal tobbet nem tudok tenni.

Ha úgy gongolod, tudok segíteni valamiben, számíthatsz rám. :)

Kosz. :) Nagyra ertekelem, hogy bar szkeptikus vagy a modszerrel szemben, megsem egyszeruen figyelmen kivul hagytad az egesz topikot, hanem idejottel, es elmondtad a velemenyedet.

Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.06 0 0 80
Hát. Nem tudom.
Próba - cseresznye! ;)

Ha úgy gongolod, tudok segíteni valamiben, számíthatsz rám. :)

Előzmény: mehrlicht (79)
mehrlicht Creative Commons License 2003.02.05 0 0 79
Persze, de ilyen tendenciával az egész "mozgalom" részemről befuccsolhat, nem?

Nem hiszem. Eppen te panaszoltad, hogy visszaelhetnek a joindulattal, pontosan ezert kerult be az elgondolasba a fenti kitetel. Az ember latja, hogy a masik felre hogyan hat a viselkedese. Ha azt latod, hogy a masik fel visszael ezzel, nem valtoztat a viselkedesen, akkor rajtad all, hogy tovabb probalkozol, vagy inkabb te is aggresszioval valaszolsz.

Tehat nem az a cel, hogy a modszer kovetoinek fat lehessen vagni a hatan. Kulonbozoek vagyunk, kulonbozo vermerseklettel. Lehet valaki olyan, hogy csakazertis udvarias marad. De nem mindenki ilyen beketuro, ezert nekik megadatik a lehetoseg, hogy ha masik fel nem fogekony, akkor a beszelgetes tovabbi reszeben ne kenyszeritsek magukat olyan viselkedesre, amely nem az egyenisegukhoz illo.

A modszer lenyege, hogy reszemrol legalabb az elso, kozvetlen reakcio ne legyen ellenseges . Mar ezzel is nagyon sokat el lehet erni, mert manapsag a durvasagra a legtobb ember azonnal szinten durvasaggal valaszol. Persze az lenne az idealis, ha az ember vegig nyugodt es udvarias tudna maradni, de mint irtam nem lehet mindenkit egyetlen skatulyaba belegyomoszolni, ezert eloszor erdemesebb szerenyebb celokat magunk ele tuzni.

Ez szerintem arra talán elég, hogy a saját lelkiismeretünket elcsitítsuk, de gyakorlatilag nem visz előbbre.

Te itt egy nagyon pesszimista allaspontot kepviselsz. Abbol indulsz ki, hogy barkinel is probalkozol, senkinel sem mukodik majd a modszer. Nekem nem ez a tapasztalatom, es a lenti hozzaszolok is irtak errol, hogy van, aki javithato.

Minden embernel, minden uj szituacioban merlegelni kell, hogy a masik fel fogekony-e a hozzaallasomra. Ha valaki nem az, akkor all elo az "en legalabb megprobaltam" helyzet. De mindig lesznek olyan emberek, akik fogekonyak lesznek. Es ha 10-bol akar 1 is... (lasd lejjebb).

Mert a médiáknak a hatása egész más, sokkal publikusabb, demonstratívabb, sokkal befolyásolóbb, meggyőzőbb. És talán jóval egyszerűbben lenne kivitelezhető a "propagandamunka".

Ez teljesen igaz, de ehhez eloszor szovegesen, egyertelmuen meg kell fogalmazni a modszert ugy, hogy mindenki szamara egyertelmu es vilagos legyen. Egy ilyen szoveg lenne az alap ahhoz, hogy pl. valaki media kozeli embernek megmutassuk, hogy mirol is van szo.

A kerdeseidbol latszik, hogy maskent ertelmezted a dolgokat, mint en, vagyis az en megfogalmazasom nem volt eleg vilagos, egyertelmu. Ezen kellene javitani eloszor.

Ez azzal a haszonnal is jarna, hogy ha roviden, tomoren, es vilagosan meg lehetne fogalmazni az elveket, akkor akar szorolapon is lehetne terjeszteni oket. En biztos kiragasztanek joparat, ha meglenne a szoveg. :)

Szerintem itt ez sokkal nehezebben kivitelezhető, mint a közéletben. Gyakorlatilag, hogy? Kellene egy-két hiperaktív nick, akik előbb presztizst vívnak ki a többiek előtt (menők, hallgatnak rájuk) Ez eleve kivitelezhettlen szerintem.

Hat igen, kellene nehany helyi, elismert nick (pl. Wagner Ur :), aki megszelloztetne nehany topikban a modszert. Ennek biztosan lenne foganatja. ;)

Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.05 0 0 78
>Ha szerinted vissza fognak elni azzal, ha tovabbra sem tamadsz vissza, akkor szived joga aggresszioval valaszolni.

Persze, de ilyen tendenciával az egész "mozgalom" részemről befuccsolhat, nem?

>Visszautasitjak? Am tegyek, en legalabb megprobaltam.

Ez szerintem arra talán elég, hogy a saját lelkiismeretünket elcsitítsuk, de gyakorlatilag nem visz előbbre.

>Ha itt helyi szinten (a forum szintjen) nem vevok az emberek az elkepzelesre, akkor nagyobb
>korben miert lennenek azok?

Mert a médiáknak a hatása egész más, sokkal publikusabb, demonstratívabb, sokkal befolyásolóbb, meggyőzőbb. És talán jóval egyszerűbben lenne kivitelezhető a "propagandamunka".

>A trendive tetelt ki lehetne probalni elso lepeskent itt.

Szerintem itt ez sokkal nehezebben kivitelezhető, mint a közéletben. Gyakorlatilag, hogy? Kellene egy-két hiperaktív nick, akik előbb presztizst vívnak ki a többiek előtt (menők, hallgatnak rájuk) Ez eleve kivitelezhettlen szerintem.
Aztán, ha renoméjuk megvan, akkor látványosan irgalmasak, felebarátiak kezdennéek lenni. (egyébként már most is vannak néhányan ilyenek...)
Ez pedig pláne nem működne, hiszen ahhoz folyton szituációba kellene, hogy kerüljenek.

Előzmény: mehrlicht (77)
mehrlicht Creative Commons License 2003.02.04 0 0 77
Summázva a dolgot. Szerintem nem működik a gyakrolatban illetve részlegesen működik az a "mozgalom", amit elképzeltél. Néhány emberrel bejön, de sajnos a többségél tapasztalható, hogy meglovagolják a szelídséget és még szemtelenebbé, még gorombábbá válnak, visszaélnek a kedvességgel és a jóindulattal;

Visszaelnek a kedvesseggel es a joindulattal? A lentebb vazolt elkepzeles szerint eleg, ha az elso reakciod a szelidseg, a tobbi rad van bizva. Ha szerinted vissza fognak elni azzal, ha tovabbra sem tamadsz vissza, akkor szived joga aggresszioval valaszolni.

támadásnak veszik vagy bizalmatlanságból visszautasítják, félreértik stb.

Eddig nem sok emberrel talalkoztam, aki tamadasnak vette volna, hogy nem vettem fel a kesztyut. Visszautasitjak? Am tegyek, en legalabb megprobaltam.

Mégis van egy ötletem. Pl. lehetne úgy, hogy keresni hírességeket, menő, sikeres embereket, sztárokat, akik példaképek ill, akikre hallgat-, akiket bálványoz a tömeg. És felkérni, megnyerni őket, hogy hírdessék ezt a hozzáállást, mutassanak példát, ahol lehet hangoztassák, demonstrálják.

Az otlet nagyon jo, de emoge kellene egy csapat hasonloan ahhoz, ahogy a Ko:rhatarnal is tortent. Ha osszegyulne 5-10 lelkes ember, aki lat fantaziat a modszerben, akkor neki lehetne latni a dolognak. Errefele azonban nem sok hozzaszolo volt mostanaban. Ha itt helyi szinten (a forum szintjen) nem vevok az emberek az elkepzelesre, akkor nagyobb korben miert lennenek azok?

A trendive tetelt ki lehetne probalni elso lepeskent itt. Ha itt sikerul eladni az elkepzelest, akkor van esely arra, hogy szelesebb korben is sikert arathat.

Pl. ha a Politika forum lakoit sikerul ravenni a modszer hasznalatara, akkor utana szerintem barkivel el tudjuk fogadtatni :)))

Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.04 0 0 76
Summázva a dolgot. Szerintem nem működik a gyakrolatban illetve részlegesen működik az a "mozgalom", amit elképzeltél. Néhány emberrel bejön, de sajnos a többségél tapasztalható, hogy meglovagolják a szelídséget és még szemtelenebbé, még gorombábbá válnak, visszaélnek a kedvességgel és a jóindulattal; támadásnak veszik vagy bizalmatlanságból visszautasítják, félreértik stb.

Ma a divat, a siker, a trend diktál és sajnos szinte semmi más.
Ezért gondolom, hogy ezt az alapgondolatot, valahogy menővé, trendivé kellene tenni. Ha a Big Brother -ből kilépő nulla-senki kölök sztár lehet, akkor pláne sztár lehet egy ilyen gondolat is! Csak meg kellene találni hozzá a megfelelő médiumot és kidolgozni a célszerű mépszerűsítő stratégiát, technikát. Nem mondom, hogy egyszerű és momentán ötletem sincs, hogy konkrétan hogy lehetne kivitelezni, de szerintem ez inkább működne, mint ez az afféle "Pay it forward " mozgalma.
Várj csak!
Mégis van egy ötletem.
Pl. lehetne úgy, hogy keresni hírességeket, menő, sikeres embereket, sztárokat, akik példaképek ill, akikre hallgat-, akiket bálványoz a tömeg. És felkérni, megnyerni őket, hogy hírdessék ezt a hozzáállást, mutassanak példát, ahol lehet hangoztassák, demonstrálják.
Ez szerintem például lehetne egy út, hogy ezek az értékek népszerűvé váljanak, ez a fajta magatartás divattá váljon és elterjedjen.
Szerinted?

Előzmény: mehrlicht (75)
mehrlicht Creative Commons License 2003.02.04 0 0 75
Hello big4!

Tanulsagos volt olvasni, amit bemasoltal, tenyleg sok minden idevag. En inkabb a gyakorlati oldalra koncentraltam, ezert jo, hogy vannak, akik az elmeleti alapoknak is jobban utanagondolnak. :)

Előzmény: Törölt nick (74)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!