Keresés

Részletes keresés

makopa Creative Commons License 2007.05.29 0 0 28

Őszödi-magyar szótár

böszmeség (fn) - formátlanság, durva cselekedet; ebben a kontextusban arra a folyamatra utal, amely során a magyar politika a rendszerváltás óta fokozatosan egyre tahóbbá, gátlástalanabbá vált. (bizalmas, tájszó) 
 

elkúrtuk (ige) - elrontottuk, ebben a kontextusban: "sorozatos, közös mulasztásainkkal hagytuk, hogy az ország elveszítse az előnyét"; a többes szám első személy a magyar politikai elitre, a múlt idő pedig az elmúlt 17 évre vonatkozik. (bizalmas, argó)  

 

nem kicsit (hsz) - nagyon.  

 

nagyon (hsz) - nem kicsit.  

 

végighazudtuk (ige) - nem bontottuk ki az igazság minden részletét; ebben a kontextusban: "a populista politika által az országra erőltetett kommunikációs keretben, és hangsúlyokkal fogalmaztuk meg mi is az üzeneteinket", illetve a "a Mátrix hamis valóságát választottuk". (bizalmas)  

 

nem csináltunk semmit (kif) - amit tettünk, az kevés az üdvösséghez. Vö. "Pályán sem voltatok, nem csináltatok semmit..." futball-edző ösztönző szavai félidőben, az egyetlen góllal vezető csapatához.
Ebben a kontextusban: "a rendelkezésre álló kormányzati ciklusban mi sem fogtunk hozzá azokhoz gyökeres és bátor reformokhoz, amelyekhez most végre hozzáfogtunk, és amelyekért egyébként ma éppúgy ki vannak ránk akadva az ellendrukkereink, mint azért, hogy korábban mi sem fogtunk hozzá, illetve, hogy bevallottuk, hogy mi sem". (ironikus)  

 

semmit (nm) - sokat, de nem eleget. Ebben a szövegösszefüggésben: "eltöröltük a sorkatonaságot, duplájára emeltük a családi pótlékot, csökkentettük az áfát, bevezettük a 13. havi nyugdíjat, közel 510 km autópályát építettünk, bevezettük a babakötvényt, de nem kezdtünk hozzá haladéktalanul az egészségügy reformjába, illetve az Orbán-kormánnyal megboruló költségvetési egyensúly újbóli visszaszerzéséhez". (ironikus)  

 

teszetoszáskodás (fn) - körülményes, kevés eredménnyel járó cselekedet, vö. faszfaragás, zabhegyezés, lufihámozás. Ebben a szövegösszefüggésben: cselekvés látszatának keltése, szimbolikus, ideologikus ügyek kizárólagossága érdemi reformok helyett. (tájszó, bizalmas)  

 

kurva ország (kif) - az ostorozó hazaszeretet kifejezése, jelentéstömörítő szerkezet, amelyben a kurva nem "prostituált" értelemben, hanem határozóként viselkedik (vö. kurvára fáj a fogam, kurva boldog vagyok) > am: kurvára szeretett ország - "nagyon szeretett ország". A szenvedélyes szeretet ambivalens érzelem, amire már az ókori irodalomban is találunk példát, vö. Catullus: Odi et amo [Gyűlölök és szeretek]. (argó, bizalmas)  

 

hazudtunk reggel, éjjel, meg este (kif) - utalás a híres "56-os rádióbeszéd szállóigévé vált sorára ("Hazudtunk reggel, délben és este, hazudtunk minden hullámhosszon.") A mondat ugyanakkor parafrázis, a spontánnak álcázott, valójában nagyon is tudatos tévesztés, a látszólagos tautológia (éjjel, este) voltaképpen nyelvi kód. Arra figyelmeztet, hogy a hazugság csupán a Mátrix játékszabályainak elfogadására vonatkozik, nem a többi beszélő "igazságához" képest értelmezendő. (választékos)  

 

madám (fn) - francia eredetű szó, eredeti jelentése "asszony, asszonyság", a magyarba "a vigalmi negyed szolgáltatóipari egységének ügyvezetőnője" jelentésben került át. Ebben a kontextusban játékos utalás arra, hogy Magyarországon a kormányzati munka irányítása egy piroslámpás ház, úgy is mint, kupleráj vezetéséhez hasonlítható.  

 

orbánviktor (fn) - a rendszerváltás korszakának legendás politikusának, Orbán Viktornak a nevéből képzett politikatudományi szakkifejezés. A korábban progresszív politikát képviselő Orbán a kilencvenes évek végére fokozatosan radikális, populista vezérré vált, így nevét egyre inkább a felelőtlen, demagóg politika szinonimájaként kezdték használni Magyarországon, illetve szerte Európában. A folyamat gyors lefolyását jól jelzi az írásmód változása is, a kisbetűs, szóköz nélküli írásmód a köznévvé válás befejezettségére utal. (Nyelvünkben nem példa nélküli ez a jelenség: vö. makadám, MacAdam skót mérnök nevéből.) (szaknyelvi)  

 

köllök (ige) - a "kell" tájnyelvi, ragozott alakja. Városi származású, nyugatias műveltségű, elsősorban baloldali értelmiségiek gyakran élnek ehhez hasonló szóalakokkal, illetve tájnyelvi kifejezésekkel (vö. lárifári, oszt, stb.), ezek használata ugyanis a közhiedelem szerint a népi-urbánus vita pszicholingvisztikai feloldását jelentik. (tájnyelvi, bizalmas)                

 

/oszodibeszed.com/
makopa Creative Commons License 2006.05.29 0 0 27
"A jobboldal a választáson vereséget szenvedett, de nem győzték le..." = A jobboldalt a választáson legyőzték, de nem szenvedett vereséget...
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.17 0 0 26
orbanizáció - az a folyamat, melynek során az állami vagyon gyorsan, és a csókos legfőbbügyész kivételével mindenki számára jól láthatóan magánzsebbe vándorol.

orbanizátor - Simicska. Lásd még: orbanizáció

makop-a Creative Commons License 2003.07.03 0 0 24
hídjuniális: nem kell vízbeugrani.
makopa Creative Commons License 2003.01.20 0 0 23
körítőnő:csinos lányokat kerít a polgári kör elfglalt vezetôi számára. Honi soit qui mal y pense, csak nagygyűléseken történô csápolás céljából.
makopa Creative Commons License 2003.01.19 0 0 22
POLGÁRI ÓVODA

- Neked mi a jeled?
- Katicabogár.
- Neked?
- Őszibarack.
- És neked?
- Orbánviktor.

makopa Creative Commons License 2003.01.17 0 0 21
mértékadó értelmiség: - Mi, ötezren [szdszesek]
Qqberci Creative Commons License 2003.01.09 0 0 20
Magyarul: Áder János bejelenti ~ visszatérését.
Előzmény: makopa (19)
makopa Creative Commons License 2003.01.09 0 0 19
Jelenések könyve: Profétai irat. A ~ jövendôbeli eljövetelének mozzanatait mutatja fel prófétai elôadásban.
Előzmény: Qqberci (15)
Qqberci Creative Commons License 2003.01.09 0 0 18
Horn-fok a derékszögtől, illetve a stabil vetikális helyzettől való ingásjellegű elhajladozás mértékegysége az elfogyasztott Malligan-fokok függvényében.
Előzmény: Wágner úr (17)
Wágner úr Creative Commons License 2003.01.07 0 0 17
Valaki mondja má' meg, hogy a Horn-fok hány Egy Pofa Sörrel ekvivalál, vagy micsinál... jóvanna, nem köll lökdösni... nekem alacsonymatematikám van..., de annyit hallom és mégsem tudom, ezé' értelmezze valami hozzáértő politikuss...
makopa Creative Commons License 2003.01.07 0 0 16
jeladó :)))
Előzmény: Qqberci (14)
Qqberci Creative Commons License 2003.01.07 0 0 15
jelenés Polgári Sör túlzott fogyasztásának hatása alatt ~-t vizionál.
Qqberci Creative Commons License 2003.01.07 0 0 14
Másoddefinició:
jeladó a Szabdság-téri gyülésen beszedendő 100 Ft-os érme.
Égi jel ~ magánrepülőn Boston felett
makopa Creative Commons License 2003.01.07 0 0 13
független szakértő: 1. A mi kutyánk kölyke. 2. Hű, de sokba került! 3. Egyszer majd valamit kérünk tőle.
bivak Creative Commons License 2003.01.06 0 0 11
alkoholista: idős, volt mszmp-tag

miniszterelnök: Orbán Viktor
konstruktív kormányzás: az 1998-2002-ig terjedő időszak

hazafi: olyan 40 alatti politikus, aki nem volt mszmp/mszp tag, viszont most fidesz, vagy mdf tag és el tudja énekelni a himnuszt és van otthon magyar zászlója, és nagy Magyarország matricája.

hazaáruló: olyan, 50 feletti politikus, aki mszmp/mszp tag volt (vagy a fidesz helyett az mszp-re szavazott), nem ismeri a magyar himnuszt, nincs otthon magyar zászlója és nagy Magyarország matricája.

proli: Panelban lakik, 3-nál kevesebb gyermeke van (vagy 3-nál sokkal több), 3-nál kevesebb szobás lakásban él, és 4-nél kevesebb kerekű autója van. Virslivel táplálkozik, és fogalma sincs a kereszténység és a magasztos magyar eszmék mibenlétéről. Gyermekeit akármilyen útszéli iskolába beiratja és már arra sem emlékszik, hogy ki volt Kádár János. Arra viszont igen, hogy mi az a nagyfröccs.

polgár: 3 szobás, nem panel lakásban lakik, 3 gyermeke van, és 4 kerekű autója. Naranccsal táplálkozik, nem vásárol hipermarketben és plázában, és ápolja a magasztos magyar eszméket. Keresztény vallást gyakorol, gyermekeit is keresztény iskolába járatja. Tudni véli, hogy ki volt Kádár János és van otthon Orbán Viktor kép a szobája falán. Kádár János és Horn Gyula kép is van a falán, ezen darts-ot játszik.

bivak Creative Commons License 2003.01.06 0 0 10
kommunista: minden politikus illetve választópolgár, aki nem szimpatizált az előző kormány ténykedésével és "nem tudott örülni" sikereinek(?).

spontán szerveződés: minden olyan fideszhez közeli (ezt is definiálni kéne) megmozdulás, tüntetés stb. amely hirtelen isteni sugallatra fogan meg az emberek agyában, melynek hatására azok pl. rögtön blokád alá veszik az Erzsébet hidat, vagy Orbán Viktor tf-es beszédétől teljesen függetlenül (de véletlenül pont utána) polgári sejtköröket alakítanak.

Előzmény: makopa (0)
originalqszi Creative Commons License 2003.01.06 0 0 9
Szegénység párti: csak 1 piros dzsekim van:DDDDD
Wágner úr Creative Commons License 2003.01.06 0 0 8
Polgári Kör, más néven civillrundó - baráti társaság itatása megállapított Sörrend szerint Polgári Sörrel, amit speciális Polgári Sörnyitóval bontanak. Korlátlanul ismételhető, csak a kitartáson múl... A ~-el kapcsolatos mindenféle egyéb híresztelés, belemagyarázás meg ilyesmi csak rosszindulatú pletyka lehet, ugyanis minden más tevékenység eleve értelmetlen, smafu és strapa is... Egészség!
Qqberci Creative Commons License 2003.01.06 0 0 7
jelel: hangtalanul utánozza ~t.
Előzmény: Szaktopicnyitó (4)
Pásztörperc Creative Commons License 2003.01.06 0 0 6
jelentés: ~ tájékoztatása
jelfogó: ~ kezét csókolgató öregasszony
jelkép: ~ metaforákkal dúsítja beszédét
jellegtelen: ~-t nem lehet fokozni!
jelszó: bármi, amit ~ mond
Yellowstone: a New York-Tel Aviv tengely járma alatt nyögő magyar sajtóban használt, gyűlöletkeltő kifejezés annak érzékeltetésére, hogy ~ Amerikában csak a rakodópart alsó kövéig jutott
Előzmény: Szaktopicnyitó (4)
makopa Creative Commons License 2003.01.06 0 0 5
Előzmény: Szaktopicnyitó (4)
makopa Creative Commons License 2003.01.05 0 0 3
:))
Előzmény: Wágner úr (1)
class warfare Creative Commons License 2003.01.05 0 0 2
Kulák Múltba gyökerező zsírosujjú kerékkötő. Antiszemita. Megsemmisítendő.

Szociáldemokrata A burzsoázia hajlongó lakája. A proletárforradalom érdekében megsemmisítendő.

"föld", "magyar" A kulákböfögés tárgyai, a kulák hatékonytalan létét ezekre hivatkozva védi.

Iraki háború A kulák megsemmisítésére lehetőség. A proletárforradalom előszobája.

Wágner úr Creative Commons License 2003.01.05 0 0 1
Politikai hulla - nem annyit ivott, amennyit köllött volna, vagyis fecsegett és marhaságokat beszélt, a lényeg, hogy egyáltalán tudott még beszélni... hukk, bocsánat..., ami súlyos hiba, sőt, bűn...
makopa Creative Commons License 2003.01.05 0 0 0
Politikai értelmező szótár
(Kizárólag haladóknak)
NSZ • 2003. január 2. • Szerző: Szigethy András

Az alábbi (2002-ben széles körben használt) szócikkek tájékoztató jellegűek, a kifejezések mögöttes hátterét igyekszenek megvilágítani. Főként a politikai pályára lépett, egyébként becsületes magyar állampolgárnak, ám elsősorban frakcióvezetőknek, a pártok és mindenkori kormányok sajtószóvivőinek lehet hasznos időtöltés a zsebszótár tanulmányozása. A szószedetek utáni tanácsokat, illetve kifejezéseket oly mértékben ajánlott megtanulni, hogy azokat akkor is tudja alkalmazni a politikus, ha álmából felkelti a mentelmi bizottság elnöke, az adórendőrség vagy a sajtó képviselője.

A szócikkek nem abc, hanem fontossági sorrendben következnek és tartalmaznak elsődleges és másodlagos jelentéseket. Valahogy így:

Korrupció: 1. Már kiderült az ügy. 2. Korrupció az, amiben nem vagyunk benne (Sajnos. Ha benne vagyunk: az ügylet jogszerű, bár kétségtelen, hogy etikailag... stb.)

Alaptalan vádaskodás: 1. Politikai ellenfeleink megtudták az igazat. 2. Tőlük mi is.

Választási csalás: 1. Nem mi győztünk. 2. Miért nem mi győztünk?

Közel álló üzletember: 1. Megint lebuktunk. 2. Más módon kell pótolni a pártkasszából hiányzó összeget.

Sem cáfolni, sem megerősíteni: 1. Fogalmam sincs, miről van szó. 2. Melyiket mondjam az öt variáció közül?

Eredménytelen tárgyalás: Szigorúan csak ellenzékben használatos kifejezés.

Óriási sikert értünk el: Szigorúan csak kormányzati pozícióban használatos kifejezés.

Demagógia: 1. Politikai ellenfelünk túlságosan logikusan és lényegre törően érvelt. 2. Ami nekünk nem jutott eszünkbe.

Közbeszerzési pályázat: 1. Gyerekek, nekem miért nem szóltatok? 2. Most mi leszünk a fővállalkozók és ti az alvállalkozók. 3. Végül is olcsóbb, de többe fog kerülni. 4. Megígérjük, de nem írjuk ki. 5. Kiírjuk, de zártkörű. 6. Meghívásos. 7. Vagy amit akartok.

Kivonulás a parlamenti ülésteremből: 1. Semmilyen érvényes válaszunk nincs a bennünket ért bírálatra. 2. Milyen igaza van a másiknak 3. Úgysem lennénk elegen a szavazáskor, egyébként is még millió ügyet kell elintézni az év vége előtt.

Ügynökmúlt: 1. Csak más pártba tartozónak van. 2. Ha nálunk is előfordul, az nem a miénk. 3. Ha mégis miénkről van szó, akkor se mi vagyunk. 4. Az nem is úgy volt. 5. Meghasonlottunk. 6. A mi ügynökünk áldozat. 7. Kényszer hatása alatt, és egyébként sem jelentett, valamint semmiféle hivatalosan aláírt dokumentumon nem szerepel az okmányokkal alátámasztott listán szereplő, törölten hiányzó személy helyett feltüntetetett, írásszakértő által be nem bizonyítottan ellátott, kézjeggyel nem is jegyzett beszervezési nyilatkozat.)

Múlt: 1. A mienk tiszta. 2. Bezzeg. 3. Nem is éltünk akkor. 4. Háromévesek voltunk. 5. Ott se voltunk. 6. Na jó, ott voltunk. 7. De ő akkor is hazudik.

Klientúra: 1. Sajnos megint hiába építettük. 2. Átpártoltak.

Folytonossság a politikában: 1. Az ellenzék, minden ígérte ellenére, konstruktivitás helyett a nemzeti célokat veszélyezteti önző pártpolitikai szempontoktól vezérelten.

Elfogult média: 1. Azért valahogy csak be kéne tiltani őket.

LEHET FOLYTATNI !

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!