Van ilyen detergens motoröbliítő adalék, amit olajcsere előtt betöltesz, jársz vele félórát óvatosan (vagy járatod félórát), aztán olajat cserélsz. Autósboltok tartják.
Mostanában,azon gondolkodok, hogy olajcsere alkalmával, leengedem az olajat, és teszek bele 4 liter gázolajat. Hagyom egy éjszakát, néha megjáratom kb 5mp-re, és úgy engedem le.Tehet valami kárt a motorban? Sztem nem sokat.
OFF Hát a C5-ben nincs bi-xenon sajnos, egyetlen D1S árválkodik benne, és azt vetítgeti magasabbra refiüzemmódban (nagyon szenvedek, ha éjszaka kell menni vele). A C5-ben még a sima halogénlámpás kivitel is jobb, mert abban legalább van egy kiegészítő távfény-izzó, a xenonban annak a helyére szépen betették a helyzetjelzőt, hát no comment.
A hétvégén ledöbbentem, milyen jó reflektora van az Mi16-osnak (összehasonlítási alap: Citroën C5 bi-xenon). Mondjuk tudtam, hogy ez nagy erőssége, még német újság tesztjében is kiemelték megverve a mercedest, de azért más dolog volt az erdőben egy szerpentinen megtapasztalni ezt.
Nem bírtam ki, és még a fényezése (rouge lucifer -> rouge vulcain) előtt feltettem a T16-os szárnyat (tudom, koszos, de még két hétig nem moshatom az alvázvédőzés miat):
Nem sok pozitívumot látok itt a youngtimer-fronton. Mondjuk az enyém megvan, most télen először letettem garázsba, nyáron kell vizsgáztatnom, kisebb gondok vannak vele, de sok kis sikert értem el, pl. találtam hozzá teljesen új fékerőelosztót, ill. az elektrohidraulikus szervóhoz gyári új vezérlőegységet potom áron. Arról nem is beszélve, hogy sikerült a küszöböt megcsináltatni, és kapott egy részleges fényt is (mondjuk amiatt, hogy a lakatosnál kint állt 2 évet a fa alatt :( ). Sajnos keveset használom, de most a vizsga miatt, és azt megelőző kisebb javítások miatt előveszem, és ezt nagyon élvezem. :)
Az Mi16-os az elmúlt két hétben kapott új hűtőt (csak a 2. lett jó, az is kisebb farigcsálás után), hűtés csövet, kormány szervó olaj hűtőkört (rézből, mert elrohadt az eredeti). Újra szól a duda is :-)
Ami még hátravan, az a főtengely szíjtárcsa csere, de ehhez elég macerás az alkatrész beszerzése.
Ha minden igaz, márciusban rákerül az alvázvédő is - a szükséges kisebb lakatolások után.
Van egy ilyen oldal - feltételezem, a fenntarthatóság jegyében -, hogy a régi alkatrészeket segítenek újra használhatóvá tenni: https://reparlab.com/
Egy külföldi fórumon olvasott komment alapján bukkantam rá, miután napokig böngésztem kód témában a neten.
Írtam nekik, és 2 napon már el is küldték, teljesen ingyen. Nagyon elégedett vagyok! :-) Igazán menő ez a szolgáltatás, végre nem csak az új cuccokat tolják az ember arcába.
Újabb ACAV gömböt nem tudtam rendelni, jegeltem a témát. A PRV V6 24 komplett befecskendzéséről, szívó traktásáról meg lecsúsztam.
Most inkább a reparálásra szeretnék egy jó megoldást.
Sikerült beszereznem a Lillitől kapott a Peugeot 4030-as (Clarion) magnó kódját. Így már működésre bírtam, apukám által felvett, 40 éves kazettával nosztalgiáztam. :-)
Mindene szépen működik, távvezérelhető is, de még a rádió állomásokat nem fogja, meg kell néznem az antennát.
Nálunk fél év és 15 ezer km kellett, hogy teljesen össze álljon. Viszont azóta minimális probléma, az is csak az utángyártott alkatrész miatt(gömbfej bírt 40 ezret).