Végigolvastam a fórum teljes tartalmát, sok információt begyűjtöttem, jó lenne, ha lenne megint egy kis élet itt.
Lenne rögtön kérdésem. MaciLaci68 adataival hasonlítottam össze az általam kinyert búzafűlé mennyiségét és nekem kb. harmada lé lett hasonló mennyiségű magból és fűből, mint neki. Szeptemberben kezdtem, de akkor még nem mértem pontosan, viszont emlékeim szerint akkor több levem lett. Lehetséges esetleg, hogy az időjárás miatt, hogy hidegebb van és kevesebb fény, ezért kevesebb lé jön ki, pedig a fű tömege elég jelentős?
Sziasztok! Nem rég kezdtem termeszteni otthon én is. Most kb. 8 cm magas de a felső néhány mm-n elkezdett besárgulni. Tudja valaki, hogy mi lehet az oka? Elképzelhető, hogy túl sok vizet adtam neki?
Köszönöm a választ :) (azt jól értem, hogy már nem termesztesz?)
Az most már biztos, hogy sokkal több fű nő, ha nincs lefedve földdel. Úgyhogy én is leírom azt a módszert, amivel a leghatékonyabban tudom termeszteni.
A magokat fél napig hagyom vízben állni, utána 2 napig marad az üvegben, tető nélkül, naponta 2x átöblítve. Ültetéskor teszek a tálcába földet, azt meglocsolom, és erre mennek a magok. A tálcát lefedem fóliával (nem teljesen) és naponta 1x vízzel permetezem a magokat. Kb a 3. napon már vannak gyökerek alul, akkor teszek az alsó tálcába vizet, innentől számítva 7-8 nap, és lehet aratni.
Én pár évig termesztettem saját részre, nekem z vált be:
Én 1 napig hagytam vízben ázni, utána 1 napig víz nélkül, a lényeg hogy kapjon közben levegőt, ne rohadjon be., ekkor már elkezd csírázni.
Utána kb 2 centi föld, rá egyenletesen a búza., frissen megöntözve, utána letakarva újságpapírral, hogy kapjon levegőt, de napfényt ne.
minden nap reggel és este locsoltam spriccelős flakonból. kb 3 nap után már akkorák a szállak hogy lelehet venni a papírt róla. akkor már rendes locsolóval öntöztem.
Elég rég nem írt senki a topicba, de azért megpróbálkozok, hátha érkezik válasz :)
Kb egy hónapja kezdtem el itthon búzafüvet termeszteni, és préselem is minden reggel, frissen nyírva. A folyamat már nagyjából megvan, hogy legyen állandó termés, de a leghatékonyabb eljárásra még nem jöttem rá.
12 órát áztatom vízben, és 36 órát hagyom az üvegben állni. Addigra megjelennek a gyökerek, hajtások.
DE! Hogy utána mi a legjobb, arra keresem a választ :) Az biztos, hogy föld nélkül, "vízkultúrás" megoldással sokkal gyatrább lett a termés, nem ajánlom senkinek.
Próbáltam már úgy, hogy kb 2 centi föld, rá a búza, a búzára 1 centi föld, és ezt tusolóval lezuhanyoztam. Semmi gond nem volt vele, nem rohadt be, de lehet, hogy jobb lenne száraz földbe ültetni? És csak az alsó, víztároló tálcába tenni vizet, hogy a lenyúló gyökerek onnan vegyék föl a nedvességet, ne a földből?
Most azt próbálom, hogy csak alulra teszek földet, rá a búzát, és felülre már nem kerül föld. Letakarom fóliával 2 napra, és meglátjuk mi lesz. Egyelőre azt látom, hogy a gyökerek nőnek össze vissza, remélem azért megtalálják a helyes irányt :)
termesztésbe kellene nekem egy kis segítség, még viszonylag új vagyok.
Hántolatlan búzafű magot vettem, nagyon nehezen akart kikelni mikor korában próbálkoztam. Kellene ezt hántolni valahogy, vagy így is ki kellene kelnie?
Kézzel jópár magot megszabadítottam tőle, és azok nagyon gyorsan és szépen fejlődnek.
Vagy a hántolatlan magot tovább kellene áztatni? Általában 1-1,5 napot hagyom a vízben állni az elején.
Kérlek adjatok valami ötletet, mert nagyon lassan csírázik.
Szia. Háztartási fagyasztóban nem érdemes a búzafűlevet fagyasztani, mert a víz kristályosodása tönkreteszi a hasznos összetevők sejtfalait. Sokkoló gyorsfagyagyasztással lehet nagyon sokmindent (embriókat is) úgy lefagyasztani, hogy kiolvasztáskor nem roncsolódnak a szövetek, tehát életben maradnak...
Mi is sokkolóval dolgozunk. A legkisebb sokkoló fagyasztók ára 500 eFt-nál kezdődik...
Sajnos engem is ez a kérdés foglalkoztat ,és kérem ha valaki tudja a választ irányítson engem is hogy megtudjam , mert nagyon uj vagyok az oldalon.Továbbá nagyon érdekel hogy ha az ami megjelenik az gombba ,és mivel nyersen fogyasztjuk mit vált ki bejutva a szervezetünkbe?van e olyan hatása , ami miatt azt mondhatnánk hogy ha nem értünk hozzá inkább nem igyuk?
Nagyon helyesen írtad le a búzafűlé otthoni előállítását. Két dologgal azért kiegészíteném:
- a búzafűlevet ahhoz, hogy a benne lévő értékes tartalom minél jobban hasznosuljon, azaz felszívódjon, éhgyomorra vagy legalábbis 3 órával étkezés után kell fogyasztani. Praktikusan és célszerűen reggel, ébredéskor
- a búzafüvet csak egyszer érdemes levágni. A többi levágás már nem eredményez értékes beltartalmat, hiszen 7-8 nap után már nem a magból, hanem a talajból veszi fel a növekedéshez szükséges tápanyagokat. Ez az ízén is érződik általában (főleg ha jó minőségű bio tönköly búza magot és organikus termesztést alkalmazunk, akkor jönnek ki a legjobban a különbségek)
Látogassatok el hozzánk! Nem kell vesződjetek a munkával, ami valljuk be elég nagy rumlit hagy maga után a konyhában. Persze ha valaki eljut odáig... www.buzafu-le.hu
A különbség annyi, hogy egy picit jobban oda kell figyelni a csíráztatásra, de nem nagy varázslat. (kb.: 1 napig letakarva áztatni kell, aztán elvetni, spriccelővel locsolgatni, örülni neki, hogy milyen szépen nő:), majd learatni, préselni, és meginni)
Állítólag koncentráltabban tartalmazza a jóságot az ősbúzafű, mint a tönköly, de én nem végeztem ilyen irányú kutatásokat :D
Vedd be vacsi előtt, mikor még üres a gyomrod, és várj legalább 20 percet. Én is így fogyasztom mostanában. A lényeg, hogy könnyen fel tudjon szívódni, ne keveredjen más élelmiszerekkel.
Hahó! Új vagyok mind a fórumban, mind a búzafogyasztók között :) pontosan ezért lenne egy kérdésem amire sehol sem találtam választ...talán itt tud vlk segíteni.
Van egy ajzsmirigy gyógyszerem, amit reggel éhgyomorra kell bevennem. Mikor tudám a búzafüvet meginni így reggel? most délben iszom, úgy h nem eszek előtte 3 óráig, de érzem h ez nem a legjobb a szervezetemnek.
Ha hajnalban felkelek és úgy veszem be a gyógyszerem és eltelik kb 3 óra (alvással) akkor ivajon lehet már reggel nni a búzafüvet?
Én is egyelőre a fagyasztottat fogyasztom, viszont amint elfogy, már rá fogom szánni azt a fél órát, nem minden nap, de amikor csak tehetem. Észre vehető a különbség amikor fagyasztottat, vagy frissen préseltet fogyasztok. Mindegyik hatásos affelől kétségem sincs, hiszen érezhető a testben, hogy dolgozik, de ez az érzés a frissen préselt esetében intenzívebb. (legalábbis észrevételem szerint.) Most járok a kúra 4. napjánál, szóval még nagyon az eleje, és nem is jelentkeztek még a változások, de már kiváncsian várom! majd beszámolok az én személyes tapasztalataimról.
Ez biztosan igy van, probléma az, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk nagyon sok időt vesz igénybe. Felszerelés-fü megmosás - préselés - mosogatás - töröégetés- ez legalább napi fél óra.
A kocka felolvasztása - melegvizbe tartott edénybe- 5 perc. Ez elviselhető. Igaz, hogy veszit az értékéből, de ha fele megmarad már az is nagyon jó.
Szerintem igen. Távol álljon tőlem más üzletét rontani, de a búzafűlé frissen préselve a legjobb, és úgyis elveszti ha állni hagyjuk kb 10 perc múlva azokat az alkotórészeket amik igazán az "erejét, egészségét" adják a búzafűnek. A fagyasztás jelen állapotában a tudománynak károsítja a sejteket, átszakítja a sejtmembránokat, és messze nem ugyanaz mit az "élő" lé.
Mint ahogy fagyasztott embert sem tudtak eddig feltámasztani, szvsz a lényeg veszik oda. Szóval egy szvazat a friss mellett részemről :)
Nem vagyok teljesen képbe a fagyasztással kapcsolatban. Nekem egy kicsit macerás lenne minden reggel vágni, plusz préselni, ezért egy nagyobb adagot lepréseltem, és jégkocka zacskóba raktam, majd egyböl a fagyasztóba. Érdekelne, hogy az így másnap felengedett lé sokat veszít az értékéből??
Én most kezdeném a búzafűlé-ivást. Budapesten szeretnék friss, vágott búzafüvet venni (présem már van). Tudtok olyan bioboltot/termelőt, ahol vagy akitől megbízható minőségben, jó áron lehet venni? (VII kerület előnyben...)
Én müanyag prést vásároltam, tökéletesen müködik. A tönkölybuza füvet magam növesztem. ííía magot kilós kiszerelésben vásárolom.
10 virágláda dolgozik folyamatosan. Vetés ütemezés szerint történik. 3 láda learatása után azonnal kipréselem és azonnal jégkockatartóba lefagyasztom. Minden reggel 3 kockát feloldok és pár csepp teával éhgyomorra megiszom. igaz, hogy ugy irják, hogy frissen préselve volna célszerü meginni, de azt tul macerásnak tartotam. Ha a leirt hatásoknak csak a fele érvényesül igy már megérte. Már harmadik éve rendszeresen fogyasztom -minden reggel- Csak jót tudok irni rólla.
Lehet, hogy az ősbuza is hasonló hatásu. Én nem cserélném fel, hisz nem nehéz a tönkölybuza maghozis hozzájutni.
Már régóta tervezem a búzafű kipróbóbálását. Eddig több kisérletem is volt, de normális prés hiányában komolytalannak tekinthetők.. A segítségetek szeretném kérni egy számomra még eldöntetlen kérdésben. Érdekelne, hogy szerintetek elég a 7-8 ezer forintos fém prés megvásárlása, vagy megéri dupla annyiért a lexen müanyagprés? Pár helyen olvasni negatívumokat a fém préssel kapcsolatban, pl lé oxidációjával kapcsolatosan. Nem tudom, hogy ebből mennyi az igazság..Tényleg nagy a fém prés okozta minőségvesztés, vagy eltekinthetünk felőle???
Másik kérdésem: Mivel a tönkölybúza mag megrendelése utána pár nappal felhívtak, hogy nem tartanak készleten, de helyette tudnak küldeni a Naturgold által forgalmazott bio ősbúzafű magból, mely elviekben ugyanúgy felhasználható mint a tönkölybúzafű mag. Érdekelne, hogy valakinek van-e valami tapasztalata ezzel a fajtával kapcsolatban? www.bioszallito.hu/Naturgold_bio_OsbuzafU_mag-termek-49380 Erről lenne szó. Segítségetek előre is köszönöm!
Van valakinek tapasztalata búzafűtermesztéssel kapcsolatban?
Annyit szeretnék növeszteni, h aratás után 5-6 napi füvem legyen a hűtőben!
Először egy tálcányit növesztettem elég ritkán nőtt, hát a férjemmel együtt isszuk 1-1 3centes kispohárral lett:-), majd 2 tálcányit ültettem sűrűn akkor meg túl sűrű lett alulról nem bújtak ki a füvek.Szintén 1-1 adag lett (amit 1 hétig nevelgettünk:-)),
Most a fürdőszobai 4 tálcás műanyag polcot pakoltam meg 0,5 kg búzacsírával eloszlatva és várom az eredményt.