Keresés

Részletes keresés

flugi Creative Commons License 2003.01.28 0 0 11
Van különbség politikai zene, és nem politikai zene között. Teszemazt a Chumbawamba politikai zene, a Kispál meg nem. Alapvet?en hibának érzem azt, ha egy nempolitikaizenét játszó zenész elkötelezi magát a politikában. A politikai zene meg attól jó, hogy olyan, habár szerintem sokkal nehezebb jó politikai zenét csinálni, mint simán jó zenét.
Zozi79 Creative Commons License 2003.01.27 0 0 10
"Esetleg Neked nincs valami véleményed a témávalk kapcs.?:)"

De.

A legtöbb zenekarnál, akik nyíltan vállalják politikai kötődésüket, a politikai oldal által vallott nézetek, jobb esetben értékek, rosszabb esetben szemlélet közvetítését vélem felfedezni a zene útján. Sarkítva úgyis mondhatnám: a zenét használják fel politikai nézetük rámtukmálására.

Itt van pl. a Pa-Dö-Dö. Gagyi, ótvar, értéktelen. Ha nem állna mögöttük az SZDSZ-es médiaholdudvar és nem lenne a két maci "eladhatóan jópofi", a kuya sem lenne rájuk kiváncsi.

A zene művészet. Azonban nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem kell a művésznek politizálnia. Petőfi is politizált a verseiben, ha úgy tetszik. Ady is. De mondjuk Sinkovits is, mint színMűvész vagy még oly' sokan mások. Az is igaz, hogy egy költőt talán elsősorban a mondanivalója miatt szeretünk, és másodsorban a verselési technikája, poétikai megoldásai miatt, egy zenében pedig inkább a dallam és a ritmus az, ami megfog, és csak utána figyelünk a szövegre és annak esetleges mondanivalójára (ha egyáltalán).

Viszont a Pa-Dö-Dö nem művészet. Az egy termék. Amely talán nem is politizál (egy-két lufieregetős parádén való fellépést kivéve), de maga a jelenség az, ami éppen egy politikai szegmenssel, közelebbről az SZDSZ-szel teszi ekvivalenssé.

De tudok ellenpéldát is mondani, mondjuk a Rage Against The Machine. Felőlem lehetnek akkora kommunisták is, mint Lenin és Sztálin összeszorozva, akkor is baromian jó zenét csináltak. (Az megint más kérdés, hogy mit jelent az USÁ-ban kommunistának lenni...)

Szóval nehéz helyzet ez. Azt hiszem, nekem sincs még kialakult véleményem róla.

Előzmény: b-dorka (9)
b-dorka Creative Commons License 2003.01.27 0 0 9
Azt (sajna) én sem tudom.Bár azt sem értem miért kéne itt vitának keletkezni!Esetleg Neked nincs valami véleményed a témávalk kapcs.?:)
Előzmény: Zozi79 (8)
Zozi79 Creative Commons License 2003.01.27 0 0 8
Akkor hogy lesz itt vita? :-)
Előzmény: b-dorka (7)
b-dorka Creative Commons License 2003.01.27 0 0 7
Bár én a másik oldalt képviselem,teljes mértékben egyetértek veled!Nem lehet így megkülönböztetni egymást!Én pl.kifejezetten utálom a Pa-Dő-Döt,de nem a nézeteik miatt!Ez hülyeség!

Dorka

Előzmény: Fényes Jövő (6)
Fényes Jövő Creative Commons License 2003.01.25 0 0 6
Engem nem zavar, ha egy zenekarnak más a politikai nézete mint nekem. Szadeszes vagyok, de nem ezért szeretem az Animát. A Pa-Dö-Dőt kifejezetten rühellem, a Ghymest meg szeretem.

Sajnos sokan máshogy tekintenek egy zenészre, ha megtudták politikai nézeteit. Cseh Tamást pl. sokak számára hitelteleníti mostani kiállása a jobboldal mellett, de ez szerintem túlérzékenység.

FJ

b-dorka Creative Commons License 2003.01.25 0 0 5
Sziasztok!
Nekem a kedvenc együttesem a Ghymes!A Hobot kevésbé szeretem!De együtt jót alkottak!Bocs ezért a véleményért tudom ez nem egy Ghymes topic!
Zozi79 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 4
Akkor valami vitaindító-féle:

Prieger Zsolt (Amima):

"Csömöröm van a politikától egy kicsit, most a focivébére koncentrálok inkább. Az utolsó megnyilatkozásunk a Pannon Rádió elleni bojkott volt, amivel mindent elmondtunk, amit lehetett. Ugyanakkor nem vettük át a Radnóti-díjat érte, mert egy politikai párttól kaptuk volna, és a mi akciónk nem poltikai tett volt, hanem magánemberi gesztus. Liberális emberek vagyunk, de nem léptünk fel például az SZDSZ kampányrendezvényein. Az alapállásunk ismert: liberálisak és jogvédők vagyunk, érzékenyek az emberjogi kérdésekre, de nem gondoljuk, hogy aktuálpolitizálnunk kéne. Semmi kedvünk például lufik között ugrálni, de persze nem rejtem véka alá, hogy a választások végeredményének örültem, mert az acsarkodás és az emberek ezreinek az utcára vitele nem a mi pályánk. Az igazi alkotó egyébként folyamatosan ellenzéki. Az új lemezt például úgy csináltuk, hogy közben néztük a Kossuth téri rendezvényt. De nem gondolom, hogy azért, mert valaki Fidesz-szimpaizáns, ellenségként kéne rá tekinteni, és nem gondolom azt sem, hogy ha valakikben komoly ellenérzések lennének az elmúlt 40 év iránt, az ne volna tökéletesen érthető. Úgy gondolom, ha a baloldali kormány felháborító dolgokat csinálna, arról is beszélni kéne. Egyelőre örülök annak, hogy a KISZ-es fejű rogánantalok elhúztak, legalább négy évre."

Ezt az utolsó mondatot inkább nem kommentálom, úgyis inkább Priegert minősíti, mint Rogánt. Viszont arra nagyon kiváncsi vagyok, hogy vajon ahogyan "a humor is ellenzéki műfaj" (Fajkasházy), úgyanúgy lesz-e az Anima, mint "igazi alkotó" is ellenzéki a következő években...

Előzmény: Halsaman (-)
G.G. Creative Commons License 2002.12.29 0 0 3
Vagy Lenin:-))
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2
Vagy Lennon.
Előzmény: Caidhan (0)
Halsaman Creative Commons License 2002.12.28 0 0 1
Lásd After Crying topic. A többit csak úgy írtam, hátha valaki mondjuk épp rájuk haragszik.
Előzmény: Caidhan (0)
Caidhan Creative Commons License 2002.12.27 0 0 0
0.

egyébként nekem a zene és a politika kapcsolatáról inkább Bob Dylan, Joan Baez meg Phil Ochs jutnak az eszembe. vagy esetleg a punk. vagy mondjuk Verdi és Wagner. hogy a fenébe jön ide a Ghymes és az After Crying?

Előzmény: Halsaman (-)
Halsaman Creative Commons License 2002.12.27 0 0 topiknyitó
Na, ITT szidjátok a Jobbot, a Balt, meg IDE írjátok amit gondoltok az After Cryingról, a Ghymesről, vagy a Hobóról, vagy a Beatricéről, vagy mittomén.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!