Keresés

Részletes keresés

sz Creative Commons License 2003.01.06 0 0 140
volna egy kérdésem:
mennyire tekinthető egy politikai napilap objektívnek/kevésbé részrehajlónak/függetlennek, amely egy karizmatikus jobboldali politikussal, korábbi miniszterelnökkel reklámozza önnön magát?
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.30 0 0 139
Kedves Turulmadár,

bevallom, nekem mindig is nehézségeim voltak annak belövésével, hogy pontosan hol húzódnak a középosztály határai, egyáltalán három, vagy annál több rétegre kéne-e bontani a társadalmat - én, mint gyakorlatias képzésére büszke főiskolás, nem tanultam szociológiát :-) - satöbbi. Nem érdemes jövedelem szerint belőni a rétegeket, mert nagyon nem mindegy, hogy az ember öttagú családot tart-e el ugyanannyiból vagy csak bulikra meg ruhákra költ, azonkívül az életkor sem mindegy, azért negyvenévesen illik legalább kéccerannyit keresni, mint húszévesen. Úgyhogy megpróbálom tipikus fogyasztási cikkek szerint belőni.

Szóval:

- legalsó réteg: kínai piaci ruhák, nyaralás sehol, max. a nagymamánál falun: igen, ez a típus jellemzően baloldali szavazó, valóban. Újságolvasási szokásai - ha vannak - szintén ehhez igazodnak. Némi kivétellel: Népszabi szerintem tipikusan nem - nem akarok sznobállat lenni, de a Népszabi szerintem egy értelmes lap, aminek megértéséhez kell némi alapműveltség meg ilyenek és hát... nem a tipikus célközönség. Tudod, nem igazán van értelme IT-mellékletet meg egészség-mellékletet csinálni ennek a típusnak - főleg nem ilyen szintűt. Szóval Népszava, Blikk, ilyenek inkább.

- alsó-középosztály: Gas farmer, Casucci farmering vagy ilyesmi, nyaralás a horvát tengerparton - ez a réteg szerintem a tipikus Fidesz-szavazó és MN-olvasó

Szerintem eddig kb. te is így lőtted be - csak itt jön a nagy kurfli, ami a nyugati társadalmakra nem jellemző, a magyarra viszont nagyon igen:

- felső-középosztály: Replay gatya, 4You pulcsi, idősebb korban: Griff öltöny, munkaidőn kívül Marlboro Country, nyaralás Ibizán, Mallorcán, Mexikóban, szórakozás trancepartin a Home-ban, idősebb korban a Fatál étteremben vagy a Régi Síposban - na EZ a réteg viszont igencsak baloldali szavazó és Népszabi-olvasó. És nekik érdemes a leginkább hirdetni.

Itt van a nagy trükk a dologban: igen, a munkásréteg jellemzően balos és az alsó-középosztály jellemzően jobbos - de Magyarországon, sőt: a keleti blokkban a felső-középosztály jellemzően balos - ezt ne tessék soha elfelejteni. (Megj.: szerintem ezen múlott kormányváltás - ők a véleményvezérek.) Ez a nagy trükk a dologban. És ha nagyon gonosz akarnák lenni - jó, jó: akarok :-) - , akkor javasolnék egy apró névváltoztatást: Fidesz - Magyar Kispolgári Párt :-)

Bocs, ha csúnya - de igaz :-)

Előzmény: Turulmadár (10)
Konrad Creative Commons License 2002.12.24 0 0 138
Ez elég népmesei elemnek tűnik... Ez hogy működik? Becsöngetnek az autókereskedésbe, hogy "Csókolom, a kormánytó' gyüttünk, ha nem hirdet jobbódali lapba, akkó' veszünk 30 autót?"
Előzmény: echelon (136)
sz Creative Commons License 2002.12.24 0 0 137
és ezt most higgyem el?
Előzmény: echelon (136)
echelon Creative Commons License 2002.12.23 0 0 136
...-ban (nem baloldali lap) hirdetőktől tudom, hogy mind a fenyegetés megy (főleg apeh, antsz, vám és pénzügyőrség vagy bármilyen hivatal...), és a "megvásárlás": kilátásba helyeznek egy bazi nagy üzletet, ha abbahagyja a hirdetést. Mondjuk autókereskedésnek, ha nem ott hirdet, akkor adott cégek tőlük rendelnek 40-50 autót.
(Szvsz dőreség ebbe belemenni, mert ez nem az a világ, ahol több tucat autó megrendelésénél a becsszó számít.)

e

Előzmény: sz (130)
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.22 0 0 135
Ezek a titkos remények már csak ilyenek. :]
Előzmény: sz (134)
sz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 134
titkon abban reménykedtem, hogy kapok egyenes választ.

tévedtem...

Előzmény: Turulmadár (133)
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.20 0 0 133
Ki tudja? De politika biztos nincs benne. =)))
Előzmény: sz (132)
sz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 132
akkor mik magyarázzák?
Előzmény: Turulmadár (131)
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.20 0 0 131
Szerintem az MN-nek kéne wáltoztatnia nem egy dolgon, sosem mondtam, hogy nem így wan.
Ugyanakkor a gazdasági tényezők önmagukban nem magyarázzák a sajtópiacon kialakult hirdetési wiszonyokat, ez elég egyértelmű.
Előzmény: sz (130)
sz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 130
összegezve a topik tartalmát:
meg sem fordul a fejedben, hogy az MN csinál valamit rosszul, nekik kéne változtatni. természetesen a szocik tehetnek arról, hogy az MN-t nem igazán kerülgetik a hirdetni vágyó nagytőkés multik...

szerinted mi az oka annak, hogy szívesebben hirdetnek az MH/Népszava párosban, mint az MN oldalain? medgyessy "leszólt", hogy ejnye-bejnye lesz, ha az MN-ben hirdettek? az apeh fenyegeti a cégeket?
tudnál erre válaszolni?

Előzmény: Turulmadár (127)
sz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 129
gondoltam, hogy nem megy le a torkodon...

arányokról van szó, mindenhol a listaárat vettem alapul - számolhattam volna bakkecskében vagy mézespuszedliben is, teljesen mindegy...

Előzmény: vizsla24 (74)
lujo2 Creative Commons License 2002.12.20 0 0 128
Igen, nagyon egyetértek! Amíg Orbán hatalmon volt, addig egy rossz szó el enm hangzott Azóta is igen halovány utalás, talán még sem volt jó ez, meg az....
Előzmény: lerr (116)
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.20 0 0 127
Hidd el, én is jobban örülnék, ha a MN kritikusabb lenne a jobboldal irányába & kevésbé szubjektíven lenne szerkesztve.
De mindemellett is furcsa, hogy a MH és a Népszava ugyanúgy nagyon elfogult (csak más irányba), aztán oda mégiscsak szívesen mennek a hirdetők...
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.20 0 0 126
Cégükről megjelent valami írás az MN-ben. Ez olyan dolgokat tartalmazott, ami a céget rossz színben tüntette fel és nem volt igaz.
Megkérdezte a főnökét, hogy miért nem tiltakozik.
Valami ohyasmit válaszolt, hogy egy bizonyos szint alatt nem kell foglalkozni a dolgokkal. Ő igazat adott neki.

Ez walami urban legend lehet sok wáltozattal, mert úgy egy hete balos ismerősöm meg a Magyar Hírlapról mesélte, hogy walami igencsak inkorrekt dolgot írtak a cégükről, kértek helyreigazítást, de az MH nem wolt hajlandó. :))

Előzmény: lerr (99)
krz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 125
saytougyben mindenkepp...
Előzmény: lerr (124)
lerr Creative Commons License 2002.12.20 0 0 124
vígaszra van szükségetek?:)))
Előzmény: krz (123)
krz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 123
yoyo, senki nem vonta 2segbe.
csak jeleztem, hogy adott esetben ez egy jobbost mersekelten vigasztal:))
Előzmény: lerr (122)
lerr Creative Commons License 2002.12.20 0 0 122
Mindegy, tele lehet.
Az én véleményem attól még ez marad....
Előzmény: krz (121)
krz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 121
legalabbis akiket ismerek - ha az en ismerosi korom reprezentativ mintat jelentene, akkor ma 2/3-os fidesz-tobbseggel uzemelne a parlament

ezt komolyan mondom - en is komolyan mondom, hogy szeretnek vegre egy korrekt balos napilapot

ilyesmikkel tele a padlas:))

Előzmény: lerr (120)
lerr Creative Commons License 2002.12.20 0 0 120
Így van, ezt elismerem.
De a mérsékelt jobbosok (legalábbis akiket ismerek) a Népszabót olvassák.

Egyébként lett volna 4 év, nyugodt körülmények között (anyagilag) csinálhattak volna egy jó lapot.
Úgyhogy szkeptikus vagyok.
De remélem nem lesz igazam. Ezt komolyan mondom.

Előzmény: krz (119)
krz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 119
nem a legobjektivebb, hanem a leginformativabb. (ez is relativ, persze, mert az idealis 100 szazalekot meg sem kozeliti.)

ha a mnemzet tovabb javit e teren (minden fikazasotok ellenere a mnemzet egyre "ujsag-szerubb"), akkor csokkenni fog a nepszabi vonzereje a "mersekelt jobbosok" szemeben.

lerr Creative Commons License 2002.12.20 0 0 118
Persze. Nem is ezt mondtam.
A publicisztika más.
De mikor jelnhetett meg mondjuk az mn-ben egy kovács nyilatkozat kommentár nélkül, ha a FIDESZ-t ilyen mértékű kritikával illette?
Előzmény: Gyenge Idegzetű (117)
Gyenge Idegzetű Creative Commons License 2002.12.20 0 0 117
ez csak egy idézet, nem a nol saját kritikája.
lerr Creative Commons License 2002.12.20 0 0 116
Azért szerintem nem ilyen egyszerű a dolgo.

Tudod, a népszabó miért tud még mindig a legsikeresebb lenni?
Mert még mindig a legobjektívebb az összes napilap közül.
Elismerem, balra húz, de sokkal kevésbé, mint az MN jobbra.
Az MN-ben nem láttam az előző kormányt bíráló cikket, mikor azok voltak hatalmon. A Népszabóban van egy csomó.
Pedig mindkét oldal hibázott, hibázik rendesen.
Szóval, aki csak egy lapot akar venni és nem fanatikus egyik oldalra sem, az a népszabót veszi.

Szóval, csak úgy hirtelen itt egy link a nol-ra

Tényleg nem akarok anyázást, de el tudod képzelni, hogy egy FIDESZ-t ilyen erősen bíráló kijelentés mindenféle kommentár nélkül megjelenhetett volna az MN-ben az elmúlt 4 évben?

Persze, ez csak vélemény.

Előzmény: krz (115)
krz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 115
nem kell meaculpaznod, mint ahogy a peldanyszam esetleges valtozasa sem igazolna azt az allitast, hogy a napilappiacon egy piaci ar letezik.
a politikai oldalak kozott ritkabb az atjaras, eppen ezert ezek a lapok nem igazan helyettesito termekek.
ettol meg termeszetesen van arverseny is a lappiacon, de az ar csak az egyik tenyezo a valasztas soran.
de en is erdeklodessel figyelem, hogy mi lesz az aremeles hatasa kozeptavon a nemzet peldanyszamara. csak az a problema, hogy a valtozast nehezen bonthatjuk majd szet egyeb valtozasokra (foleg a minosegre gondolok).
Előzmény: lerr (114)
lerr Creative Commons License 2002.12.20 0 0 114
Jó, nem bánom.
Majd kiderül, mennyi lesz az eladás.
Abban a felfokozott állapotban az embert nem is igazán érdekli az ára, lehet, el sem olvassa, de támogatni akarja.
Csakhogy most már nyugisabb a helyzet.
Nézzük meg a példányszámot 1 év múlva ok?
Ha ugyanennyi lesz, mint most, akkor megyek a Mea Culpába.
Előzmény: krz (113)
krz Creative Commons License 2002.12.20 0 0 113
eleg hulyen ertetted:)

a napilap nem homogen termek, hogy a fogyaszto pusztan aralapon hozza meg a donteset.
igy azutan "a napilapok" piaci ararol sem nagyon lehet beszelni.

Előzmény: lerr (112)
lerr Creative Commons License 2002.12.20 0 0 112
Igen, elég nyilvánvaló:)))
csak az újság árának nem sok köze van a piaci árhoz (ha összehasonlítod a többi napilappal).
Én meg így értettem...
Előzmény: krz (110)
csepcsányi Creative Commons License 2002.12.20 0 0 111
Egy elég nehéz piacra akar betörni, mert az ilyen politikai, gazdasági hetilap piacon a HVG rendesen "megöli" a konkurenciát. Mondjuk az tény, hogy a kezdeti 10-15 ezres példányszám szépen felment.

csepcsányi

Előzmény: armagnac (107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!