volna egy kérdésem:
mennyire tekinthető egy politikai napilap objektívnek/kevésbé részrehajlónak/függetlennek, amely egy karizmatikus jobboldali politikussal, korábbi miniszterelnökkel reklámozza önnön magát?
bevallom, nekem mindig is nehézségeim voltak annak belövésével, hogy pontosan hol húzódnak a középosztály határai, egyáltalán három, vagy annál több rétegre kéne-e bontani a társadalmat - én, mint gyakorlatias képzésére büszke főiskolás, nem tanultam szociológiát :-) - satöbbi. Nem érdemes jövedelem szerint belőni a rétegeket, mert nagyon nem mindegy, hogy az ember öttagú családot tart-e el ugyanannyiból vagy csak bulikra meg ruhákra költ, azonkívül az életkor sem mindegy, azért negyvenévesen illik legalább kéccerannyit keresni, mint húszévesen. Úgyhogy megpróbálom tipikus fogyasztási cikkek szerint belőni.
Szóval:
- legalsó réteg: kínai piaci ruhák, nyaralás sehol, max. a nagymamánál falun: igen, ez a típus jellemzően baloldali szavazó, valóban. Újságolvasási szokásai - ha vannak - szintén ehhez igazodnak. Némi kivétellel: Népszabi szerintem tipikusan nem - nem akarok sznobállat lenni, de a Népszabi szerintem egy értelmes lap, aminek megértéséhez kell némi alapműveltség meg ilyenek és hát... nem a tipikus célközönség. Tudod, nem igazán van értelme IT-mellékletet meg egészség-mellékletet csinálni ennek a típusnak - főleg nem ilyen szintűt. Szóval Népszava, Blikk, ilyenek inkább.
- alsó-középosztály: Gas farmer, Casucci farmering vagy ilyesmi, nyaralás a horvát tengerparton - ez a réteg szerintem a tipikus Fidesz-szavazó és MN-olvasó
Szerintem eddig kb. te is így lőtted be - csak itt jön a nagy kurfli, ami a nyugati társadalmakra nem jellemző, a magyarra viszont nagyon igen:
- felső-középosztály: Replay gatya, 4You pulcsi, idősebb korban: Griff öltöny, munkaidőn kívül Marlboro Country, nyaralás Ibizán, Mallorcán, Mexikóban, szórakozás trancepartin a Home-ban, idősebb korban a Fatál étteremben vagy a Régi Síposban - na EZ a réteg viszont igencsak baloldali szavazó és Népszabi-olvasó. És nekik érdemes a leginkább hirdetni.
Itt van a nagy trükk a dologban: igen, a munkásréteg jellemzően balos és az alsó-középosztály jellemzően jobbos - de Magyarországon, sőt: a keleti blokkban a felső-középosztály jellemzően balos - ezt ne tessék soha elfelejteni. (Megj.: szerintem ezen múlott kormányváltás - ők a véleményvezérek.) Ez a nagy trükk a dologban. És ha nagyon gonosz akarnák lenni - jó, jó: akarok :-) - , akkor javasolnék egy apró névváltoztatást: Fidesz - Magyar Kispolgári Párt :-)
Ez elég népmesei elemnek tűnik... Ez hogy működik? Becsöngetnek az autókereskedésbe, hogy "Csókolom, a kormánytó' gyüttünk, ha nem hirdet jobbódali lapba, akkó' veszünk 30 autót?"
...-ban (nem baloldali lap) hirdetőktől tudom, hogy mind a fenyegetés megy (főleg apeh, antsz, vám és pénzügyőrség vagy bármilyen hivatal...), és a "megvásárlás": kilátásba helyeznek egy bazi nagy üzletet, ha abbahagyja a hirdetést. Mondjuk autókereskedésnek, ha nem ott hirdet, akkor adott cégek tőlük rendelnek 40-50 autót.
(Szvsz dőreség ebbe belemenni, mert ez nem az a világ, ahol több tucat autó megrendelésénél a becsszó számít.)
Szerintem az MN-nek kéne wáltoztatnia nem egy dolgon, sosem mondtam, hogy nem így wan.
Ugyanakkor a gazdasági tényezők önmagukban nem magyarázzák a sajtópiacon kialakult hirdetési wiszonyokat, ez elég egyértelmű.
összegezve a topik tartalmát:
meg sem fordul a fejedben, hogy az MN csinál valamit rosszul, nekik kéne változtatni. természetesen a szocik tehetnek arról, hogy az MN-t nem igazán kerülgetik a hirdetni vágyó nagytőkés multik...
szerinted mi az oka annak, hogy szívesebben hirdetnek az MH/Népszava párosban, mint az MN oldalain? medgyessy "leszólt", hogy ejnye-bejnye lesz, ha az MN-ben hirdettek? az apeh fenyegeti a cégeket?
tudnál erre válaszolni?
Igen, nagyon egyetértek! Amíg Orbán hatalmon volt, addig egy rossz szó el enm hangzott Azóta is igen halovány utalás, talán még sem volt jó ez, meg az....
Hidd el, én is jobban örülnék, ha a MN kritikusabb lenne a jobboldal irányába & kevésbé szubjektíven lenne szerkesztve.
De mindemellett is furcsa, hogy a MH és a Népszava ugyanúgy nagyon elfogult (csak más irányba), aztán oda mégiscsak szívesen mennek a hirdetők...
Cégükről megjelent valami írás az MN-ben. Ez olyan dolgokat tartalmazott, ami a céget rossz színben tüntette fel és nem volt igaz.
Megkérdezte a főnökét, hogy miért nem tiltakozik.
Valami ohyasmit válaszolt, hogy egy bizonyos szint alatt nem kell foglalkozni a dolgokkal. Ő igazat adott neki.
Ez walami urban legend lehet sok wáltozattal, mert úgy egy hete balos ismerősöm meg a Magyar Hírlapról mesélte, hogy walami igencsak inkorrekt dolgot írtak a cégükről, kértek helyreigazítást, de az MH nem wolt hajlandó. :))
Így van, ezt elismerem.
De a mérsékelt jobbosok (legalábbis akiket ismerek) a Népszabót olvassák.
Egyébként lett volna 4 év, nyugodt körülmények között (anyagilag) csinálhattak volna egy jó lapot.
Úgyhogy szkeptikus vagyok.
De remélem nem lesz igazam. Ezt komolyan mondom.
nem a legobjektivebb, hanem a leginformativabb. (ez is relativ, persze, mert az idealis 100 szazalekot meg sem kozeliti.)
ha a mnemzet tovabb javit e teren (minden fikazasotok ellenere a mnemzet egyre "ujsag-szerubb"), akkor csokkenni fog a nepszabi vonzereje a "mersekelt jobbosok" szemeben.
Persze. Nem is ezt mondtam.
A publicisztika más.
De mikor jelnhetett meg mondjuk az mn-ben egy kovács nyilatkozat kommentár nélkül, ha a FIDESZ-t ilyen mértékű kritikával illette?
Tudod, a népszabó miért tud még mindig a legsikeresebb lenni?
Mert még mindig a legobjektívebb az összes napilap közül.
Elismerem, balra húz, de sokkal kevésbé, mint az MN jobbra.
Az MN-ben nem láttam az előző kormányt bíráló cikket, mikor azok voltak hatalmon. A Népszabóban van egy csomó.
Pedig mindkét oldal hibázott, hibázik rendesen.
Szóval, aki csak egy lapot akar venni és nem fanatikus egyik oldalra sem, az a népszabót veszi.
Tényleg nem akarok anyázást, de el tudod képzelni, hogy egy FIDESZ-t ilyen erősen bíráló kijelentés mindenféle kommentár nélkül megjelenhetett volna az MN-ben az elmúlt 4 évben?
nem kell meaculpaznod, mint ahogy a peldanyszam esetleges valtozasa sem igazolna azt az allitast, hogy a napilappiacon egy piaci ar letezik.
a politikai oldalak kozott ritkabb az atjaras, eppen ezert ezek a lapok nem igazan helyettesito termekek.
ettol meg termeszetesen van arverseny is a lappiacon, de az ar csak az egyik tenyezo a valasztas soran.
de en is erdeklodessel figyelem, hogy mi lesz az aremeles hatasa kozeptavon a nemzet peldanyszamara. csak az a problema, hogy a valtozast nehezen bonthatjuk majd szet egyeb valtozasokra (foleg a minosegre gondolok).
Jó, nem bánom.
Majd kiderül, mennyi lesz az eladás.
Abban a felfokozott állapotban az embert nem is igazán érdekli az ára, lehet, el sem olvassa, de támogatni akarja.
Csakhogy most már nyugisabb a helyzet.
Nézzük meg a példányszámot 1 év múlva ok?
Ha ugyanennyi lesz, mint most, akkor megyek a Mea Culpába.
Egy elég nehéz piacra akar betörni, mert az ilyen politikai, gazdasági hetilap piacon a HVG rendesen "megöli" a konkurenciát. Mondjuk az tény, hogy a kezdeti 10-15 ezres példányszám szépen felment.