Tegnap volt Palik Laci az egyik konkurens portál _társalgójában_ vendég. Fenn vannak a kérdések és a válaszok, nem igazán sok konkrétumot mondott, inkább csak ködösítő kitérő válaszok voltak.
Megkérdeztem a Redbullt, azt mondta minden nap ivott vagy 5-öt amíg a kamion fel nem borult a készlettel. Szerintem utána is mindig ott volt nála az az egy üres doboz úgyhogy ez csak gyenge reklámduma. :)
Ja, ezt értette valaki, hogy miért kapott ilyen sokat? Mert én teljesen ledöbbentem... csak azért kaptak volna 10 ÓRA büntit, mert szabálytalan helyen szereltek??? Ha én tudom, hogy ezért komoly bünti járhat, inkább a szerelőcsapat segítségével kézben vittem volna az autót a szerelőhelyig :) Valahogy biztos el lehetett volna ráncigálni azt a kocsit, szóval vagy nem csak ezért kapták, vagy állati szemetek voltak a bírók.
"Eredmények:
17. szakasz: Sarm-es-Sejk - Sarm-es-Sejk, összesen: 56 km, gyorsasági: 34 km
Autósok:
1. Vatanen, Thorner (finn, svéd, Nissan) 16:32 perc
2. Alphand, Stevenson (francia, brit, BMW) 1:16 perc hátrány
3. Kleinschmidt, Pons (német, olasz, Volkswagen) 1:19 p h
...10. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi) 4:15 p h
...25. Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan) 6:05 p h
...27. Fontenay, Picard (francia, Mitsubishi) 6:14 p h
...35. Maszuoka, Schulz (japán, német, Mitsubishi) 8:12 p h
...60. Palik László, Darázsi Gábor (Toyota) 18:38 p h
Motorosok:
1. Lundmark (svéd, KTM) 19:34 perc
2. Ullevalseter (norvég, KTM) 8 mp hátrány
3. Meoni (olasz, KTM) 57 mp h
4. Despres (francia, KTM) 1:05 p h
...6. Sainct (francia, KTM) 1:41 p h
Kamionosok:
1. Kabirov, Beljajev, Karlamov (orosz, Kamaz) 23:12 perc
2. Szugavara J., Szuzuki, Szugavara T. (japán, Hino) 17 mp hátrány
3. Csaguin, Jakubov, Szavosztyin (orosz, Kamaz) 29 mp h
Az összetett végeredmény:
Autósok:
1. Maszuoka, Schulz 49:08:52 óra
2. Fontenay, Picard 1:52:12 óra hátrány
3. Peterhansel, Cottret 2:16:28 ó h
...48. Kis, Czeglédi 40:31:50 ó h
...52. Palik, Darázsi 49:00:32 ó h
Motorosok:
1. Sainct 53:24:32 óra
2. Despres 7:18 perc hátrány
3. Meoni 37:30 p h
Kamionosok:
1. Csaguin, Jakubov, Szavosztyin 61:36:40 óra
2. De Azevedo, Tomecek, Martinec (brazil, cseh, Tatra) 1:02:01 óra hátrány
3. J. de Rooy, Guesens, Duisters, (holland, belga, DAF) 2:38:49 ó h "
Sose tudtam, miért jó a Schlessernek a kétkerék-meghajtás, ha valaki ugyanígy lett volna (persze lehet, hogy csak én voltam ilyen buta és ez nyilvánvaló), akkor megtudtam, hogy a buggyk külön kategória, csak kétkerekesek lehetnek, viszont nagy előny, hogy könnyebbeknek is szabad lenniük, 1200 kiló körüliek, ami vagy 500-zal kevesebb, mint a Mitsubishik, és úgy 600-zal, mint a Protruckok, innen a vonzerő.
Az adatokat itt találtam, mindenféle egyéb feltétel, műszaki specifikáció, történelem, Auriol jótanácsai motorosoknak stb. van még!
http://www.dakar.com/2003/presentationfr/r3_tarifs.html
Idén nagyszámú magyar induló volt a Dakaron különböző csapatokban. Ha egyetlen csapatba tömörült volna az összes magyar versenyző, akkor talán Neked is sikeresebben alakulhatott volna a verseny. Tudom hogy ez nehéz ügy a szponzorok, a különböző típusú versenygépek és esetleg a rivalizálás miatt, de te hogy állnál ehhez a dologhoz? Azazhogy jövő évi szervezésnél inkább egy nagyobb létszámú csapat induljon mint sok kicsi.
Szalay Balázs (16) 2003-01-16 11:57:31
Azt, hogy hogyan alakul jövőre nem tudom. Viszont az érdekek a magyar csapatok között egészen mások, hiszen gondolj bele ha egy szervízcsapat lenne, akkor az a ruháján kinek a szponzorait viselné, és kinek az auitója lenne a legfontosabb, hogy megjavítsák?
Nem hiszek benne, hogy a magyarok mentalitásával össze lehet hozni egy közös szervizcsapatot. Az idei Dakaron az én tanulságom mindenképp az, hogy a jövőben a saját szervízcsapatomra számíthatok, és semmi másra!
Köszikösziszépen!
Na nem mintha lennének millióim :), de tényleg érdekelt. Hol találtad ezeket az infókat? A dakar.com-on én semmit nem találtam, ami potenciális résztvevőknek szólna. Ha tudsz jó linket, lécci ne kímélj!
Nagyon érdekelnének még a különböző járművekre, kategóriákra vonatkozó szabályok, mit szabad alkalmazni, mit nem... engem technikai oldalról is igencsak érdekelnek az autósport különböző ágai, a Dakar meg pláne. Igazi kihívás versenyzői és tervezői oldalról is.
Tehát e szerint egy szimpla motoros ~4 mFt alapzsetonnal megy ki. Kocsi szólóban legyen a duplája. + kamion 2* szorzó. Az eddig 24 mFt. Út közben még 1* ennyit költ. ~50 Mill. Tudod mennyi egy felirat a kocsin?
Én egy tavalyi számot ismerek. Na azaz 1 bűven fedezi. És még van min. 3 hasonló nagyságrendű...
Utánanéztem a nevezési díjaknak és az alapköltségeknek, íme:
Nevezési díj a versenyzőknek: a kedvezményes időszakban (csak amatőröknek) 10 000 €/fő, utána és profiknak 11 700, a segítőknek 8 000 €/fő. Fizethető 2-3 meghatározott részletben.
Ebben benne van: az átkompolás Afrikába, az afrikai ellátás a célig, a balesetbiztosítás hazaszállítással, a motorosoknak egy láda és két kerék szállítása, valamint a díjátadáskori fogadás (eszem-iszom). Nincs benne: az üzemanyag, a vízumköltségek, az európai és a célbaérés utáni szállás, a jármű hazaszállítása a célból vagy menet közbeni kiesés esetén, a GPS és a segély-jeladó bérleti díja, a repülőút haza.
Járművenként kell még 2 000 € letét, ami később visszajár.
A GPS bérleti díja 500 € a négykerekűeknek és 375 € a motoroknak, de kell 800 € letét és lehet vásárolni valami célkövető kiegészítőt 240 €-ért.
A jeladó díja 300 €, a letéti díj 1 220 €.
Az üzemanyagot illetően a motoroknak a gyorsasági szakaszokon 1 220 € átalányért biztosítják, az autók igényét előzetesen meg lehet rendelni, benzin 2,44, gázolaj 2,14 €/l áron, de lehet helyi kutaknál is tankolni.
A visszaútra hajót foglalt az A.S.O, azon a motor 200, a kocsik 1 000-1 300, a kamionok 2 150-4 400 €-t fizetnek.
Hát ez a nettó kötelező alap a nevezéshez, azaz egy magányos motoros 15 915 € nevezéssel számolhat, amiből majd 4 020-at visszakap, de hát ez még nudli, mert ott van még a rajthoz utazás, az európai szállás-ellátás, a saját és a gép visszautazása, és akkor még hol van a gép megvásárlása-felkészítése… és ha mindezt beszorozzuk a négykerekű tarifával, segítő személyzettel és járművel, akkor aztán lehet pislogni!
KIS / CZEGLEDI 73h 35' 46" 37h 38' 36" 18h 30' (Finish 07:47:01)
PALIK / DARAZSI 73h 53' 58" 37h 56' 48"
(Finish 10:35:43)
Azaz a 18h 30'-es büntivel együtt ma is hozott majd 3 órát.
A mai szakaszon: 50. a Kis/Czeglédi, 60. a Palik/Darázsi