Keresés

Részletes keresés

turboboci Creative Commons License 2002.12.18 0 0 62
mint elemes is utalt rá, az eset viszonylag nyilvánosan történt - egyszerűen a megszokottnál korábban kapták vissza az ÁFA-visszaigénylők a pénzüket.
Előzmény: Tamás (59)
elemes Creative Commons License 2002.12.18 0 0 61
es azt se feledjuk, hogy a jovo evi, idealis esetben 4.5% hiany messze nem mutat olyan jol, ha az elmult idoszak szokasos (nem valaszasi evi) hianyaihoz viszonyitjuk.
Előzmény: turboboci (58)
elemes Creative Commons License 2002.12.18 0 0 60
a 98-as trukkozes telleg nem kapott erdemi nyilvanossagot, de a kovetkezo 99/00 mar igen, explicit azzal az indoklassal, hogy "nehogy tul jo legyen a 99-es ktgvetesi hiany", elorehoztak bizonyos adovisszateriteseket. habozott is a szaja az (akkori) ellenzeknek.
Előzmény: turboboci (58)
Tamás Creative Commons License 2002.12.18 0 0 59
Jogászként kötelességemnek érzem, hogy figyelmeztesselek: az ilyesmi infók közlése IRL adatokkal ártalmas lehet az egészségre... :-)))
Előzmény: turboboci (58)
turboboci Creative Commons License 2002.12.18 0 0 58
kedves elemes & bormester

"a fogjunk rá mindent az elődünkre" mentalitás annyira általános, hogy mégcsak külön említést sem érdemel.
na egy személyest mégis:
98 dec 30-31-én egyhuzambanb 14 órát berheltem az APEH-Kincstár rendszert, hogy 20 milliárdot ráverjünk még az előző, 98-as ktgvetésre. az ukázt kiadó személyt úgy hívták, hogy Járai Zsigmond.

Előzmény: bormester (29)
turboboci Creative Commons License 2002.12.18 0 0 57
Zimmy,
nézd már meg a mailcímemet, aztán keress rá a neten; biztosíthatlak, hogy tőzsdei kérdésekben nem vagyok kispályás

eddigi hozzászólásaid alapján maximum a sarki kocsmában adhatsz tőzsdei tanácsokat

Előzmény: Zimmy (26)
elemes Creative Commons License 2002.12.18 0 0 56
meglep, hogy Csurkanak a valasztasi kampany elmultaval is erdemi sulyt tulajdonitasz (az olyan mantraknak, mint pl"Csurka és pártja jelentékeny tényezője és segítője volt (csendestárs) az előző kurzusnak" eddig nem talaltak valosagalapot).

Békesi is, Surányi is erősen bírálta a kormány eddigi gazdasági szereplését. Akkor most ellenzékiek?

Engem kifejezetten Bekesi fordulata lepett meg, aki nehany hettel ezelottig hatarozottan biralta a kormanyzat laza koltsegvetesi politikajat -- majd mult heten 20 percben megallas nelkul fujta a tuzet Jaraira.

Suranyi emlekeim szerint 2001 tavasza ota utalja Jarait, de eseteben ez ertheto. Es idotlen idok ota a gyenge forint hive, amit pedig racionalisan nehez vedeni, az MNB hetfon kozzetett FAQ-ban szereplo adatok szerint.

Ha ezerszer beállt is az agyad arra, hogy besorold az embereket kormánypártiba, meg ellenzékibe, akkor sem igaz

Sajnalatos modon ez nem agybeallas kerdese :-((( Vannak viszonylag egzakt modon ertekelheto gazdasagpolitikai lepesek. Kis atfedesekkel harom csoportra oszlanak a velemenyek, az egyik szerint a lepes rossz, a masik szerint jo, ezt a ket csoportot csak a partszimpatiak kulonboztetik meg. egy harmadik (igen csekely) csoportba tartozik az, aki egy egzakt ertekeles eredmenyetol fuggoen mond velemenyt.

Az utobbi bo egy honapban a jegybank kapcsan olyan emberek is bealltak a partszimpatiak alapjan velemenyt formalo halmazba, akiket eddig partkotodeseik ellenere inkabb kozepre soroltam.

Előzmény: bormester (55)
bormester Creative Commons License 2002.12.18 0 0 55
Ezt te nyugodtan mondhatod, csak nem igaz.

Ha ezerszer elmondod, hogy Csurka váleményének nulla volt a súlya, az nem igaz akkor sem. Csurka és pártja jelentékeny tényezője és segítője volt (csendestárs) az előző kurzusnak. És nem is járt rosszul vele, noha a végén jól átverték. Továbbá utoljára írom (kénytelen vagyok az Orbán stílust alkalmazni): NEM VÉD-TÉK MEG A JEGY-BAN-KOT. TAP-SOL-TAK A TÁ-MA-DÁS-NAK. Ez az, amit Lászlónál kifogásolsz, pedig nem is tapsol, és nem politikai támadás, folyik, hanem vita, ugatnak, akiknek fáj az erős forint.

Ha ezerszer beállt is az agyad arra, hogy besorold az embereket kormánypártiba, meg ellenzékibe, akkor sem igaz. Még egyszer kérdem. Békesi is, Surányi is erősen bírálta a kormány eddigi gazdasági szereplését. Akkor most ellenzékiek? Nyilván nem. Mindkettő bírálta (korántsem olyan élesen) a jegybanki politikát. Akkor most kormánypártiak? Baromság. Szakemberek, akiknek nézeteik vannak. Ti is itt tárgyaljátok a VMT témában, hogy mit kell tenni és miért. Miért ne lenne a sajtó kiváncsi arra, mit mond néhány nagyágyú? Miért látod ilyen lilán a világot?

Előzmény: elemes (50)
elemes Creative Commons License 2002.12.18 0 0 54
No, akkor ott tartunk, hogy az elozo ciklusban a jegybank fuggetlenseget ert tamadasokat a CW-bank ugyeinek vizsgalata (melynek vegen nem marasztaltak el Suranyit) es a polihisztor Csurka
egy-ket szosszenete reprezentalta.

Jelenleg a jegybank a torvenyben lefektetett feladataval osszhangban probalkozik az inflacio tovabbi leszoritasaval. A jegybankot es ezen belul a jegybank elnoket ebbeli poziciojaban erik sorozatos tamadasok nehany het ota, egyreszt a forint iszonyu erosodeset kerik szamon rajta (pedig a forint csak 2-3 szazalekpontot erosodott az utobbi honapokban), masreszt az inflacio szabadon engedeset kovetelik.

Mindket tamadasi iranyra jellemzo, hogy barki is legyen az aktualis szocso (beleertve Suranyit es Bekesit) ervelesukben meg laikus szemmel is hemzsegnek a logikai hibak.

Előzmény: bormester (53)
bormester Creative Commons License 2002.12.17 0 0 53
Nem balos, és nem jobbos. És nem az ügy bonyolultsága, hanem Surányi szerepe volt a kérdés.
Előzmény: elemes (51)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 52
Van egy erzesem, hogy nehany megmondoembert meg most is zavarba lehetne hozni azzal, ha bakinak alcazva azzal a felvetessel inditnanak egy riportot, hogy "a torveny ertelmeben a magyar nemzeti bank fuggetlen a jegybanktol. korabbi nyilatkozataibol itelve on ezt ketsegbe vonja."
Előzmény: Costals (36)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 51
A CWbank tavolrol sem ennyire szimpla ugyeinek ez egy karakteresen balos ertekelese. Az elozo ciklusban inditott vizsgalat kezdeti felutese a karakteresen jobbos ertelmezes. A HVG 2-3 cikkben probalta oszlatni a kodot a hatterben, mersekelt sikerrel, es ugy remlik hogy a Postabank ottani leanybankjanak is volt nemi koze a CW kihelyezeseihez.
Előzmény: bormester (48)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 50
A kiindulas az, hogy Csurka velemenyenek alapvetoen nulla sulya van barmilyen kerdesben, beleertve a jegybankot is. Ha sokszor ismetelgeted, akkor sokszor nulla. Nem mondhato el ugyanez a kormanyparti korus alant szemlezett tagjairol es a nekik nagy szorgalommal forumot ado sajtorol.
Előzmény: bormester (49)
bormester Creative Commons License 2002.12.17 0 0 49
A kiinduló kérdés nem az volt, hogy leszarjuk-e Csureket, hanem az, hogy megvédte-e hangosan, nyilvánosan az orbánzat a jegybankot, amikor támadták (ráadásul még csak nem is szakmai alapon). Nem védte meg, a képviselőcsoportja pedig megtapsolta a támadást.
Előzmény: elemes (47)
bormester Creative Commons License 2002.12.17 0 0 48
Az ügy azért volt ágyékkötő, mert Surányi korrektül járt el. Még az a kellemetlenség is kiderült, hogy a bank igazi elszállása Bod elnökségére esett. Amint kiderült, hogy mi folyik ott, Surányi lépett. Pont.
Előzmény: Turulmadár (43)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 47
Ki nem szaharja le, hogy mit mondott Csurka.
Előzmény: bormester (45)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 46
Nem, a topicnak van ertelme, kipanaszkodhatom magam.

Annyiban igazad van, hogy nem szamitottam LaCsa reszerol fergeteges bejelentesre. Valoszinutlen, hogy pont ebben az online interjuban beismerte volna, hogy a jovo evi ktgvetes hurkai kidagadnak a fuzobol, hogy legszivesebben kiontana Jarai beleit, hogy jobb lelkiismerete ellenere volt kenytelen rabolintani a politikailag motivalt osztogatasra stb.

Nem voltunk eleg okosak ahhoz, hogy sarokba szoritsuk. Meg aztan o is rutinosabb annal. A kenyes temakat firtato kerdesekre nagyon jol mellebeszelt, ebben a vonatkozasban szvsz a kormany egyik legjobb teljesitmenyet nyujtotta.

Előzmény: Consi (40)
bormester Creative Commons License 2002.12.17 0 0 45
Arra sem emlékszel, amikor Csurek azt mondta (taps a kormányoldalon), hogy a nemzeti kormánytól nem lehet a MNB független, mert akkor nemzetellenes? Hogy elfelejtődnek ezek a bonmot-k.
Előzmény: elemes (44)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 44
Nem emlekszem a jegybank fuggetlensege elleni tamadasokra, a CW-bank ugyeinek forgatasan tul. Suranyi hatarozottan es karakteresen kitoltotte a mandatumat, annak ellenere, hogy a 98 aprilisi akciojaval gyakorlatilag gyutacsot dugott a vegbelnyilasaba (ugye a Fidesz valasztasi programjat kritizalta az MSZP megrendelesere, ami egy hivatalban levo jegybankelnok reszerol felettebb megkerdojelezi a fuggetlenseget).
Előzmény: bormester (41)
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.17 0 0 43
A CW-ügy, mint ágyékkötő... Drága darab.
Gondolom az Országimázs-pénzek wiszont nagyon fájnak.
Előzmény: bormester (41)
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.17 0 0 42
A közszférában (főként az egézségügyben) oly mértékben volt durva a helyzet már, hogy aligha várták volna be, hogy te szép lassan négy év alatt felcsuklózd a béreket.

Így meg olyan helyzet alakult ki, hogy a közszférában magasabb az átlagbér, mint a wersenyszférában, jóval alacsonyabb hatékonyság mellett. Az eddig is túlméretezett államigazgatásba és mindenféle költségvetési szervekbe áramlanak a munkawállalók. Munkanélküliség a kapukon belül, mint a régi szép időkben. Biztos egészséges állapot...
(Persze az előző kormány sara is, hogy csak nagyon bátortalan reform-kezdeményezések woltak, de egy ilyen jelentős fizetésemelést mindenképpen össze kellett wolna kötni komoly reformokkal.)

Előzmény: bormester (37)
bormester Creative Commons License 2002.12.17 0 0 41
Nem jól emlékszel. A "polgári oldal" akkori embriója a jegybank függetlensége, mint olyan ellen vonult föl, nem is egyszer, Csurek mester harsány bíztató rikkantásaitól kísérve. [A CW-ügy csak ágyékkötő volt a lompos takarására.]
Előzmény: elemes (35)
Consi Creative Commons License 2002.12.17 0 0 40
Tök mindegy mit mondott volna, úgyis fikáztátok volna. Nulla értelme van a topicnak.
Előzmény: bormester (37)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 39
A kozszferaban 95-96-ban is durva volt a helyzet, megis lenyomtak a torkukon egy 20% realbercsokkenest. Ez nem tul allekony indoklas. Ezen az alapon nagyon sok mindenkinek lehetne nagyon sok penzt kiosztani, mondvan olyannyira tarthatatlan a helyzetuk.

Jelentos, tobblepcsos es evekre elore garantalt realerteku beremelessel ugyanugy vissza lehetett volna adni az orvosok bizalmat, mint ezzel az 50%-kal, amihez rogton hozzatettek, hogy most par evig biztos nem lesz megint ilyen, jovore pedig 0% nominal emeles, biztos ami biztos.

Előzmény: bormester (37)
bormester Creative Commons License 2002.12.17 0 0 38
Békesi is Surányi is igen komolyan bírálják, amit a Medgyessy kormány végez. Akkor most Fideszesek?

Tele van a tököm azzal, hogy szerintetek csak barát, vagy ellenség létezik, vélemény nincs.

[Amúgy a GKI és PMZ is nagyjából ugyanazon a gazdaságfilozófiai alapon nagyjából ugyanazt mondogatják évek óta. A gazdaságfilozófia nem tévesztendő össze a politikai szimpátiával.]

Előzmény: elemes (35)
bormester Creative Commons License 2002.12.17 0 0 37
Itt nem a jövő évben esedékes, ám az idei évre elszámolt kiadásokra gondolok, hanem az egyszeri kiadásként elszámolt (és nemcsak elszámolási, hanem finanszírozási váltást is jelentő) tételekről (cca 3%). Én is olvastam az NSZ-ben egy idénre könyvelt 90 milliárdos jövő évi kiadást (már nem emlékszem mi volt), de "?" volt mellette, a költségvetés (vélhető) elfogadása után derül ki, hogy röppentyű volt, vagy hír.

A minimálbérről mondottakat komolyan gondolom, nem viccelek. A közszférában (főként az egézségügyben) oly mértékben volt durva a helyzet már, hogy aligha várták volna be, hogy te szép lassan négy év alatt felcsuklózd a béreket.

Előzmény: elemes (32)
Costals Creative Commons License 2002.12.17 0 0 36
"pedig egy-ket kivetellel harom hete azt sem tudtak hogy az MNB es a jegybank ugyanaz."

:-))

Előzmény: elemes (23)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 35
Kik a kormánypárti közszereplők?

Ha komoly vitapartner lennel, akkor nem csinalnal ugy, mintha nem hallottad/olvastad/lattad volna Suranyit, Bekesit, en bloc a GKI-t, PMZ-t stb konferenciakon, radioban, teveben, sajtoban.

védte meg a polgári oldal a jegybank elnököt

Csak nem a Suranyi kontra CW bankra gondolsz? Ha a baloldalnak sikerul Jaraira kenni barmilyen ugyben a CW bankon elszenvedett vesztesegeknek mondjuk ezredreszet, a laba se eri a foldet. Egyelore semmit nem kovetett el, megis tamadjak.

Előzmény: bormester (28)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 33
Ezt ugye nem gondolod komolyan.
Előzmény: bormester (31)
elemes Creative Commons License 2002.12.17 0 0 32
Kedves bormester,

Ad egy, nem igazan prudens viselkedes egy penzugyminisztertol, hogy megprobal minden szaharat raterhelni "erre az evre", ugyanis ellenkezik a szamviteli torveny egyik alapelvevel. A torveny betu szerint nem vonatkozik az allamhaztartasra, de az alapelvek, tobbek kozott a valodisag elve igen.

Tovabba, en ugyan kutyauto vagyok ehhez, de szakavatott kartacsak mar tobbszor kifejtettek, hogy az Eurostat szerinti modszerrel szamitott allamhaztartasi hianyt nem lehet ezzel a "leggyakorlatiasabb dologgal" kozmetikazni. Azaz jovo evi kiadasokat nem lehet az ez evi hianyt novelo tetelkent megjeleniteni (tobbek kozott a valodisag elvebol kovetkezo) eredmenyszemlelet miatt.

A jovo evi koltsegvetesrol pedig bizony nem elemes kartacs mondta, hogy a kiadasok alultervezettek, a bevetelek pedig tultervezettek, hanem a Standard&Poor's.

Előzmény: bormester (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!