Keresés

Részletes keresés

atalanta Creative Commons License 2002.12.20 0 0 27
Vagy be akarja hajtani jogos követeléseit...

Vagy netalán szembe akarja köpni a főnökét. :-)

Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.20 0 0 26
"És egy idő után bejönnek a törvények, amik gyakran ellentétben vannak a te szokásaiddal."

Hát, ha az ember sorozatgyilkos.. :)

Előzmény: atalanta (25)
atalanta Creative Commons License 2002.12.20 0 0 25
... És egy idő után bejönnek a törvények, amik gyakran ellentétben vannak a te szokásaiddal.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.20 0 0 24
"Az is meg van mondva, hogy ha lopsz, le leszel csukva. Akkor ez se tiltás? Nem azt mondja a törvény, hogy "ne lopj"? Szerintem értelmezés kérdése!"

A tiltás csak úgy értelmezhető ha figyelembe vesszük valaki valamilyen érdekét.
Ha azt mondom: ne lopj, azt azért mondom, mert engem valamilyen formában sért ha megteszed. Mindennemű tiltás, ami nem sima figyelmeztetés, ok-okozati tájékoztatás, érdekből fakad.
()

"Azt tehetünk amit akarunk."

Bizonyos korlátok között!

A korlátok szokások kérdése. Azt tehetsz amit akarsz. CSAK MEG IS LESZ az eredménye.

Előzmény: atalanta (22)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.20 0 0 23
"Vannak alapvetö korlátok amit már neveltetésünknél fogva elfogadunk. Nem ölünk meg másokat (bár igy lenne) és nem esszük meg..."

Ez csak szokás kérdése. A környezetünk szokásait vesszük fel.
()

"Vannak olyan korlátok, amit a lelkiismeretünk nem enged(ne) átlépni, én azt mondom, ezeket magunk állitjuk magunk elé, és mint meggyözödést egyáltalán nem nehéz betartani... PL nem vezetjuük a vakot az auto elé, vagy a legprofánabb, ami a tiz parancsolat része: a felebarátom, avagy barátom felesége..."

Ez is csak szokás kérdése. Vannak akik húst esznek. Kényelmesen gyilkolnak érte, vagy/és fizetnek másoknak a gyilkolásért. És meg sem rezdül az úgynevezett lelkiismeretük. Meg tojást esznek, mikor az a női petesejt analóg megfelelője. Lelkiismeret szintén áll mint a cövek.
()

"Ezért hát elég jo közelités, hogy a szabadság korlátai ott vannak ahol nem ártunk senkinek."

Ezek szerint a szabadság az, mikor nem ártasz magadnak? Az már egyenlő istennel. :) Csak akkor nem ártasz másoknak és így magadnak, mikor isten cselekszik rajtad keresztül. Akkor "nem hagysz nyomot".. :)
()

"Én nem tudom értelmezni a korlátlan szabadságot. Illetve csak ugy, hogy az egyenlö az anarchiával..."

A korlátlan (és egyáltalán) a szabadság üres. :)

Előzmény: rinpoce (21)
atalanta Creative Commons License 2002.12.20 0 0 22
"Szerintem nem volt. Meg volt aszondva: ha esztek, mentek. Nem volt itt tiltás. Intés volt, figyelmeztetés. Ami nem ugyanaz."

Az is meg van mondva, hogy ha lopsz, le leszel csukva. Akkor ez se tiltás? Nem azt mondja a törvény, hogy "ne lopj"? Szerintem értelmezés kérdése!

"Azt tehetünk amit akarunk."

Bizonyos korlátok között!

Előzmény: Törölt nick (19)
rinpoce Creative Commons License 2002.12.19 0 0 21
persze ha tudja az ember, mit jelent a korlát.

Vannak alapvetö korlátok amit már neveltetésünknél fogva elfogadunk. Nem ölünk meg másokat (bár igy lenne) és nem esszük meg...

Vannak olyan korlátok, amit a lelkiismeretünk nem enged(ne) átlépni, én azt mondom, ezeket magunk állitjuk magunk elé, és mint meggyözödést egyáltalán nem nehéz betartani... PL nem vezetjuük a vakot az auto elé, vagy a legprofánabb, ami a tiz parancsolat része: a felebarátom, avagy barátom felesége...

Ezért hát elég jo közelités, hogy a szabadság korlátai ott vannak ahol nem ártunk senkinek.

Én nem tudom értelmezni a korlátlan szabadságot. Illetve csak ugy, hogy az egyenlö az anarchiával....

Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.19 0 0 20
"Akkor vagyok szabad, ha saját magam választom meg a korlátaimat."

Ez már jobb.. :)
persze ha tudja az ember, mit jelent a korlát.

Előzmény: Fawn (17)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.19 0 0 19
"már a Paradicsomban is volt TILTÁS, magyarán a teljes szabadságot korlátozó intézkedés (mai szavakkal)."

Szerintem nem volt. Meg volt aszondva: ha esztek, mentek. Nem volt itt tiltás. Intés volt, figyelmeztetés. Ami nem ugyanaz.
()

"Aztán jött a Tízparancsolat, stb. Ma pedig látjuk, hogy mennyi minden korlátozza a szabadságunkat."

Azt tehetünk amit akarunk. A tízparancsolat nem tiltások gyűjteménye, hanem annak a meghatározása, mit te tegyünk, ha istenhez akarunk eljutni.
()

"Mindenesetre a hit, és a szabadság két, nagyon szorosan összefüggő dolog, így aztán nem is létezhetnek egymás nélkül! Én azt mondom, hogy a hit egyfajta szabadságot ad az embernek."

A szabad akarat bármilyen formája már szabadságot ad. :)

Előzmény: atalanta (16)
trafalgar Creative Commons License 2002.12.19 0 0 18
Akkor vagyok szabad amikor annak érzem magam. :-)
Fawn Creative Commons License 2002.12.19 0 0 17
Akkor vagyok szabad, ha saját magam választom meg a korlátaimat.

Fawn

atalanta Creative Commons License 2002.12.19 0 0 16
Hello!

Gyakorlatilag az ember az idők kezdete óta vágyik a szabadságra, de azóta nem is éri ezt el. Hiszen ha bibliai értelemben vesszük a szabadság kérdését, akkor láthatjuk, hogy már a Paradicsomban is volt TILTÁS, magyarán a teljes szabadságot korlátozó intézkedés (mai szavakkal). Aztán jött a Tízparancsolat, stb. Ma pedig látjuk, hogy mennyi minden korlátozza a szabadságunkat.

A hit más kérdés! De itt is különbséget kell tennünk az Istenben való hit, és az egyéb kategória közt.

Mindenesetre a hit, és a szabadság két, nagyon szorosan összefüggő dolog, így aztán nem is létezhetnek egymás nélkül! Én azt mondom, hogy a hit egyfajta szabadságot ad az embernek.

Üdv:
atalanta

rinpoce Creative Commons License 2002.12.18 0 0 15
A szabadság? Az valami nagyon felemelö dolog. Minden, amit megtehetsz, ha nem válik más kárára. És ez nagyon fontos: a más kára! Ezt manapság nem ismerik, vagy kezdik elfelejteni...

A hit? Az is nagyon fontos dolog! Talán (szerintem) fontosabb a szabadságnál is. Értelmet ad a szabadságnak. Olyan korlátokat, amit mély meggyözödéssel elfogadok, de boldogan élek vele.

Ha a kettö kiegésziti egymást, még boldogan is élhetnék... Mert minden a helyén van! És kell ennél több?

Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.17 0 0 14
Meglehet, hogy ahhoz hogy szabad legyek, hitre van szükségen abban, hogy szabad vagyok...
Akkor most melyik a fontosabb?

De valóban.

Mi az hogy hit?
Mi az hogy szabadság?Mi az hogy fontos?

Egyáltalán létez? fogalmak?
Vagy emberi kitalációk?
Megfogalmazás-próbálkozásai annak, amit nem tudunk és soha nem is tudtunk megfogalmazni?
Talán azért mert nem is lehet?

Noshát
Fogalmam sincs... :)

Üdv
Big

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.17 0 0 13
Hiba is lenne hinni, azért küzdeni kell akkor, amikor nincs, és akkor is, amikor már van.
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.17 0 0 12
"Ja és, hogy hozzán méltóan bonyolítsam egy kicsit a témát."

"Mi van azzal, aki a szabadságban hisz?"

Te abban sem hiszel :)

Előzmény: Iván Gábor (6)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.12.17 0 0 10

Bölcs szavak ezek.

Köszi, hogy megspóroltál nekem egy kis klaviataura pufölést:-)

Előzmény: cillike (8)
Daikini Creative Commons License 2002.12.17 0 0 9
Szia Rinpoce

Szerintem a ketto konnyen megfer egymas mellett, csak akarni kell. :-)

Előzmény: rinpoce (-)
cillike Creative Commons License 2002.12.17 0 0 8
A szabadság a fontosabb.
Van aki azért hisz, mert ettől érzi magát szabadnak.
Van aki azért nem hisz, mert ettől érzi magát szabadnak.
Minden relativ. A szabadság is.
Már a másik topicba is akartam irni, hogy nagy tévedés azt hinni, hogy a hivő emberek korlátozva érzik magukat a szabadságukban. Ez messze nincs igy, sőt.
Hibás gondolkodás - ebben a témában is - azt hinni, hogy mindenkinek az a jó ami nekünk és az a rossz amit mi rosszul élünk meg.
Aki nem szereti a banánt, azt cseppet sem zavarja a banánevési tilalom. Mi több, sajnálja, nem érti azokat akik kilószám eszik.
rinpoce Creative Commons License 2002.12.17 0 0 7
Semmi..

Ez nem végitélet, csak csevegés...

Előzmény: Iván Gábor (6)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.12.17 0 0 6

Ja és, hogy hozzán méltóan bonyolítsam egy kicsit a témát.

Mi van azzal, aki a szabadságban hisz?

Iván Gábor Creative Commons License 2002.12.16 0 0 5

Most mit írjak erre?

Azt, hogy sajnálom a hülye filozófusokat, akik két önmagukban értelmetlen fogalmon éveket el tudnak vitázni.

A hitet és a szabadságot is konkretizálni kell, mert igy önmagában nem összehasonlítható a két fogalom.

Tehát milyen hit és milyen szabadság?

Előzmény: rinpoce (2)
rinpoce Creative Commons License 2002.12.16 0 0 4
A hit az, ha elfogadsz egy tudományos ismeretekkel nem magyarázhato elvi rendszert, mert valamiért meggyözödtél annak igazárol.

Saját definiciom...

Előzmény: Silan (3)
Silan Creative Commons License 2002.12.16 0 0 3
Mi az, hogy hit?
Előzmény: rinpoce (2)
rinpoce Creative Commons License 2002.12.16 0 0 2
Szerintem teljesen egyértelmü a cim! Tedd fontossági sorrendbe: hit, vagy szabadság! Neked, ha jol tudom, a hit a fontos, azért hirdeted 1000-rel a paradoxont...
Előzmény: Iván Gábor (1)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.12.16 0 0 1

Ja. Az Isten a szabadság topikban egészen jól beindult értelmes eszmecserénél én is gondoltam, hogy nyitok egy új topikot Isten nélkül, pl: Szabadság filozófiája címmel, de mivel rákeresve a szabadság szóra láttam, hogy már jó sok topikban kitárgyalták, felhagytam a topikindítással. Más ezt másként gondolta.

Nem gond, de a cím azért kissé félrevezető és nem egyértelmű a vagylagosság. Már csak azért sem, mert például, akinek van öt-hat vallása is, az attól éppen szabaddá válik.

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.16 0 0 0
rinpoce Creative Commons License 2002.12.16 0 0 topiknyitó
Lehet a szabadság korlátlan, mit ér, ha szétesik az ember, vagy a szenvedélyei rabjává válik...

Lehet a hit kérlelhetetlen és korlátozo, amiben fuldoklik az ember...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!