Választásokon is lehet külföldröl szavazni, csak magyar állampolgárnak kell lenni, és szerintem ezt az igényedet néhány héttel a választás elött jelezni kell a konzulátuson/nagykövetségen.
Lehet, hogy nem árt a külföldi tartózkodást otthon is bejelenteni.
Eddig én mindig otthon szavaztam, de biztosan tudom, hogy külföldröl is lehet, nem csak a népszavazásokon, hanem az országgyülési képviselöválasztáson is. Ez alapvetö joga minden állampolgárnak, és az államnak meg kell teremtenie a feltételeket hozzá. Meg is teremtik, amennyire én tudom. Csak kicsit utána kell járni.
Vámkönnyítés az Uniótól
...A csatlakozás után a magyar vámszerv által beszedett vám 75 százaléka a brüsszeli költségvetésé lesz és csak 25 százaléka Magyarországé, ezt azonban csak a vámszervezet finanszírozására lehet fordítani. Bár a magyar költségvetésnek kiesést okoz majd a kisebb vámbevétel, ugyanakkor az Uniótól, a magyar befizetés összegének háromszorosát kapjuk vissza támogatások formájában...
Láttad a link dátumát?
Ezért érdekes az MNO cikk részlete.Az ugyanis dec.13.
Honnan lehetne megtudni az igazat?
Mert ez így meddő vita.
Bár azóta senki nem vonta kétségbe az MNO cikkét.
Csak Magyarország használhatja a nevet
2007-tőlcsak a magyarok használhatják a tokaji márkanevet
RTK KLUB Online
2002-11-23 14:29:39
A tokaj-hegyaljai szőlő- és bortermelők nagy örömmel fogadták azt a brüsszeli kinyilatkoztatást, mely szerint csak a történelmi Tokaj-Hegyalja borvidékén termelt és érlelt nemes borok használhatják 2007-től a tokaji márkanevet.
Jarencsni János, a Tokaj-hegyaljai Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára elmondta: "Magyarország évek óta a kizárólagos név birtoklásáért Franciaországgal, Olaszországgal és Szlovákiával harcol, ugyanis Tokaji néven ezekben az országokban is forgalomba hoznak borokat."
A hét elején Brüsszelben ismét napirendre került tokaji névhasználat uniós szabályok szerinti indoklása kifejti, hogy a földrajzi eredetvédelem azt az országot illeti, ahol a termőhely található.
A hegyközségi tanács titkára kifejtette: a kizárólagos magyarországi névhasználatról 1993-ban már született megállapodás Magyarország és az EU között, azonban mostanáig ennek végrehajtása nem került napirendre. Hozzátette: a hegyaljai boros-gazdák is folyamatosan szorgalmazták, hogy Tokaji néven csak Hegyalján termett szőlőből, az itteni pincékben érlelt nemes borokat lehessen forgalomba hozni.
Amennyiben öt esztendő múlva valóban érvénybe lép ez a szabály, véget ér az a korszak, amikor a fogyasztókat megtévesztő módon ilyen márkanévvel teljesen más jellegű, más országokban készült borok is a polcokra kerülhetnek a világ borpiacain.
Kiss László, a sátoraljaújhelyi központú Tokaj Kereskedőház Rt. vezérigazgatója - aki szintén jelentős lépésnek nevezte az uniós kinyilatkoztatást - úgy vélte, hogy a borvidéken rövid időn belül ki kell dolgozni és működtetni egy márka- és érdekvédelmi rendszert, ami már a jövő év elején megszülethet.
A francia érdekeltségű Tokaj Hétszőlő Rt. vezérigazgatója, Kovács Tibor szerint sem engedhető meg, hogy bármilyen bizonytalanságot is érezzen a vásárló egy olyan nemes és drága bornál, mint például a tokaji aszú. Forrás: MTI
Dec.13-án szedtem le az MNO-ról.
Keressem meg neked?
Egyébbként, több szöveg nem volt erről.
Azért mondtam ,hogy mellbevágott.
Szanyitól is kérdeztem a Game..topicban,de nem válaszolt.
Kicsit off de a trianoni szerződés a hegy tuloldalán termett borok tokaji néven való forgalmazását tiltotta( északabra van a szlovákiai oldal és ezért gyengébb a termés minősége). Szóval az EU hol engedte meg a Tokaji bor más állam általtörténő forgalomba hozatalát? Hungaricumként le lett védve.Valami linket lécci?
"A jelöltek közül voltak, akik egyéb engedménnyel is beérték. Például a szlovák delegáció, amely komoly sikerként értékelte, hogy az Unió engedélyezte számukra, hogy tokajiként forgalmazzák egyes boraikat. (Miután a történelmi tokaji borvidék két faluját Trianonban elcsatolták Magyarországtól"
Ez engem nagyon lehangol.
Tudod idenditás.Tudom,lehet ,hogy nacionalizmus.
De , ha már a tokaji sem biztos ,hogy magyar
akkor mi lesz ami kicsit megmutatja ,hogy hé világ itt vagyunk??
Magyarország - a hazugságokkal ellentétben - az EU nettó befizetője lesz
A hivatalosan közzétett adatok szerint Magyarország a következő pénzügyi feltételek szerint csatlakozik az Európai Unióhoz:
KIFIZETÉSEK MAGYARORSZÁGNAK 2004 2005 2006
Áthúzódó előcsatlakozási támogatások 235 199 124
Mezőgazdaság 124 541 650
Felzárkóztatási alapok 209 438 524
Belső politikák 42 72 97
Egyéb támogatás 0 61 61
Egyösszegű kiegészítés 155 28 28
Összesen (kifizetés) 824 1339 1484
MAGYAR BEFIZETÉS AZ EU-BÜDZSÉBE
Hagyományos saját források -97 -150 -150
ÁFA-befizetések -61 -96 -99
GNP-alapú befizetések -348 -527 -542
Brit visszatérítés -46 -71 -74
Összesen (befizetés) -553 -845 -865
NETTÓ EGYENLEG 271 494 618
(Forrás: Európai Bizottság, adatok millió euróban)
Ezekre a számokra alapozva sulykolják, hogy Magyarország már az első évtől kezdve haszonélvezője a csatlakozásnak.
Vizsgáljuk most pusztán a 2004-es esztendőt, mennyiben felelnek meg a valóságnak ezek az adatok.
Először is tisztáznunk kell, mit jelent az, hogy "Áthúzódó előcsatlakozási támogatások "? A mi értelmezésünkben azt, hogy ez az a pénz, amit Magyarországnak már a csatlakozás előtt, éppen az arra történő felkészüléshez, azaz a csatlakozásra való megfelelőség biztosításához meg kellett volna kapnia, de nem kapta meg , holott ennek "ellentételezése" megtörtént többek között az EU számára kedvező jogszabályoknak a csatlakozás időpontját megelőző életbeléptetésével. Tehát ezt a pénzt nem lehet a "bevétel" rovatba könyvelni (ezzel az egyenleg 36 millió euróra csökkent)!
Most nézzük a mezőgazdasági támogatás összegét. Ez a régi EU-tagoknál kifizetett összeg egynegyede, amit - ahhoz, hogy legalább egy fél európait érjen egy magyar - saját költségvetésből kiegészíthetünk. Adhatunk tehát magunknak erre a célra 150 millió eurót (30 %), de ez az összeg megint a kötelezettségeinket növeli, csak annyi a különbség, hogy nem az EU költségvetésén átfuttatva (egyenleg: -124 millió euró).
Térjünk át ezután a befizetési kötelezettségekre, mert itt is ügyes trükköt fedezhetünk fel. Az EU-tagsággal egyidőben ugyanis megszűnik Magyarország vámbevétele , mert minden az unióba érkező áru után fizetett vám egységesen és közvetlenül az EU költségvetésébe vándorol. Magyarországot a jövőben mindössze annyiban érintik a vámok, hogy a területén beérkező áruk esetén köteles lesz az EU számára beszedni (igaz, ehhez kaphat némi költségtérítést az EU-tól).
Az elmúlt évi költségvetés adatait megvizsgálva ez mintegy 120 milliárd forint, azaz durván 480 millió euró bevételkiesést eredményez. Ezt tehát tovább rontja az egyenleget: -604 millió euró.
Az első évben így több mint 600 millió euró, azaz százötven milliárd forint veszteségünk lesz . Ezen felül fel kell hívnunk arra is a figyelmet, hogy az általunk várt támogatások teljes összege biztosan nem lesz lehívható (a tapasztalatok szerint legjobb esetben ezek 75 %-át kaphatjuk meg)!
Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy ami számunkra megalázó egyezség, az kiváló üzlet az EU-nak. Koppenhágáról ugyanis az International Herald Tribune a következőt írja: "Bagóért bővült keletre az EU". Maga a bővítés átlagosan mindössze 9 eurójába kerül a jelenlegi tagok állampolgárainak, és ez még az EU előzetes költségbecslésénél is jóval alacsonyabb (olcsóbban vettek tehát meg, mint gondolták). A most felvettek másodrendűségét az is jellemzi, hogy míg pl. Görögország lakosai fejenként 437, addig a magyarok 49 eurót kapnak támogatásként.
Erre ugye már nem kellene annyira büszkének lenni!
Nyitottam egy topicot Információk az EU-val kapcsolatban címmel. Kukkntsatok be és nézzük meg hogyan tájékozódhat egy átlagember arról, hogy személy zerint rá nézve milyen kötelezettségeket ró az EU tagság.
Hát igen kiterjedt az ismrősi köröm.Az alábbfelsoroltakon kivül més Franciaországban,USÁ-ban ,Dél-Afrikában,Szlovákiában,Erdélyben.
Egyébként kösz az sms-t!
Ez aztán a lenyügözö érvelés. Fektessél be valami EU mentes ingatlanba, pl. Albániában, hogy legyen hova menekülnötök a barátnöddel, ha megindul a szennyes nyugati áradat hazánkba.