Nagy kedvencem a Triumvirat! Bár nem érték el az emersoni magasságokat, az aranykorszakbeli lemezeik kiegyensúlyozottabbak, elejétől a végéig kiválóak, mentesek mindenféle Emersonékra oly jellemző töltelékektől, bohóckodásoktól. Jürgen Fritz keyclick-es Hammond hangzása kiváló, a szintikhez is a legjobb érzékkel nyúlt.
Nemrég felfedeztem valamit az Omegától, ez az angliában felvett lemez Benkő László "leghammondosabb" pillanata, ráadásul úgy hallom, hogy ABC-n, amin amúgy sose látszott. Ti is így halljátok, vagy mégis spinet valami jó lezlivel?
A Triumvirat egy nagyon jó német zenekar volt. Jürgen Fritz szerint Emersonék nem voltak elég termékenyek, így a műfajban jópár további klassz lemezzel besegítettek. Pár anyag tőlük. :-)
A legtöbb esetben ez a Bass/Chord 808 elég alulra. Van aki kissé megizmosítja és 848 lesz belőle. Gyakran vastagítva, keményítve a c3 vibrátóval, mert az hangosít, vastagít, élesít.
Rockzene esetében ez már ritkább. Ott egy lassú számnál olyan fütyülős hangzáshoz szokták használni, inkább magas szólamokban. Inkább a 888 v 8888 van lent kihúzva. Fönt meg mindig 1-2 regiszterrel több. És inkább ide kerül a c3 vib a szóló további kikeményítése végett.
Keresztkéz technikában a Jimmy Smith vonalat javaslom.
Igen, megmaradt ez a hangja is, de ez nagyon sovány. Pont a frissítés óta lett számításba vehető orgonailag.
Az összehasonlítás metodikája tetszett. Nem rajzolgat, művéskedik, hanem a tipikus, általános hangzásokat veti össze.
A 808 bassusra és akkordokra lent. Gyakra c3 vibrátóval.
A 888 perkával, a tipikus jazz hangszín.
A 888 000 008 blues, esetleg c3-al. Ezen rajzolódik ki legszebben a két rotor hangzása.
A 888 8 rock, torzítva is.
A full tisztán, torzítva, esetleg c3-al.
Szóval megörültem a videónak, csak aztán láttam, már idejét múlta. Mivel mindkét hangszernél a frissítés egyszerű, ingyenes, ki akarna ezekkel a megelőző állapotokkal ma zenélni? Hátha lesz ilyenből újabb, bizakodom.
A bemutató metodikája jó, de az idő sajnos elszállt a bemutató fölött. A Legend Live és az YC61 is 2023-ban frissítést kapott, mely lényeges hangi változást eredményezett.
Egyetértek amikor kiegészítette a hangzást, azt változatosabbá téve. Pl. Deep Purple. Akkor sajnáltam, amikor egy Rhodes gyakorlatilag átvette a Hammond szerepét. Pl. LGT. Megértem a roadok, technikusok szakszervezetét, de utána már nem az a zene. Valahogy elszállt belőle az erő mint a DP - Stormbringer vagy a Korál - Az óceán albumból.
A Piramis első lemezén is Gallai egy olasz Montarbo orgona Echolette lezlivel egész Hammondos hangzást produkált. A második lemezükön már nem használta. Olyan Born To Be Wild féle jó kis szólóval az első koncertfelvételen.
A magam részéről szeretem, ahogy a rock-ban megjelent az elektromos zongora, finomítani tudott a hangzáson, szofisztikáltabb le(hete)tt, ha épp arra volt igény. Hirtelen a Focus hangzásának változása jutott eszembe, kezdetben ott is dominált a Hammond, aztán a kicsit funkosabb, jazzesebb hangzás hozta magával a rhodes-t, vagy az új hangszer megjelenése indukálta a hangzás változását, fene tudja.
Szerintem is. Ahogy lassan elvette a teret a zongora, a Rhodes, végén a poliszinti a Hammondoktól, úgy lett egyre érdektelenebb a zene. Szinte mind elpuhult.
Ez hatalmas... A Taurus meg a régi Korál koncerteken nagy Hammond-os vadulások voltak. A legjobb korszak ez volt..amíg csak egy orgona és egy szinti volt a színpadon, semmi zongora... :D