Keresés

Részletes keresés

Alexander the Great Creative Commons License 2002.12.12 0 0 12

De figyelj!

Miért kellene feldolgoznom?Ezt nem értem soha!

Azt sem kell feldolgoznom,hogy mi történt a búr háborúban,mi történt az örmények törökök álltali kiírtásakor,Mi történt a gulágon,mi történik most É.-Koreában vagy Feket-Afrikában.
Nincs közöm hozzá,nem az én problémám.Se áldozat se bűnös nem vagyok az ügyben.Nem is ismerek olyat aki érintett lenne.És ezzel a legtöbb ember így van Magyarországon.

Előzmény: mokka12 (9)
dekóder Creative Commons License 2002.12.12 0 0 11
Nem is biztos, hogy értenie kell őket. Megírta, amit akart, ide tette elénk, kezdjünk vele amit lehet, amit tudunk. Vagy amit akarunk.
Előzmény: malaclopo (10)
malaclopo Creative Commons License 2002.12.12 0 0 10
az a baj, hogy KI nagyon jó ember; ezért nem érti a harmadik generációs antiszemitákat sem; meg a mélymagyarokat sem; bár úgy látom, eléggé tisztában van a magyarság pszichéjével, hiszen nagyon jól érttte Márait is, akit most ugyan már ajnároznak, de nem hiszem, hogy többen értenék, miért emigrált, mint ahányan értik KI-t;
Előzmény: dekóder (-)
mokka12 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 9
"Nincs időm feleslegesen azon elmélkedni,hogy mitől vagyok különb ember mint a '30-as,'40-es évek náci orvosai meg fasiszta hordái.Különb vagyok és kész."

Na, erre irta Kertesz, hogy a tarsodalom nem dolgozta fel a holokausztot. Le lehet soporni a kerdest az asztalrol, de szerintem erdemes inkabb egy kicsit gondolkodni rajta. Es akkor legalabb azt is tudni fogod, hogy mitol es miben vagy jobb ember mint az 60-70 evvel ezelottiek.

Előzmény: Alexander the Great (4)
Fine Tune Creative Commons License 2002.12.12 0 0 8
Nem lehet. Páran akkor éhenhalnának.
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.12 0 0 7
akik akkor szendvedtek vagy akik csinálták, már alig élnek. le kellene már ezt zárni, ki a fenét érdekel?
Előzmény: Alexander the Great (4)
ŰZÖTT VAD Creative Commons License 2002.12.12 0 0 6
Ennyi vagy...
Előzmény: Fine Tune (3)
kvantum Creative Commons License 2002.12.12 0 0 5
HAHAHA:-)
Éljen a jobboldali humor(?)
:-)
Előzmény: Fine Tune (3)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.12.12 0 0 4

Van elég baja meg dolga a mostani embernek.Nincs időm feleslegesen azon elmélkedni,hogy mitől vagyok különb ember mint a '30-as,'40-es évek náci orvosai meg fasiszta hordái.Különb vagyok és kész.Viszont nem szeretném,hogy állandóan emiatt zaklassanak,hogy dolgozzam fel a holokausztot meg értsem meg a holokausztot stb.Nem érdekel a holokauszt.Semmi közöm hozzá és egy másodpercig nem volt bűntudatom miatta.Persze sajnálom,jobb lett volna ha elkerüli az emberiség a 2.világháborút de sajna megtörtént.És túl kellene végre lépni rajta.Van elég szörnyűség a mai világban is,ha nem több mint akkor..............

Előzmény: mokka12 (2)
Fine Tune Creative Commons License 2002.12.12 0 0 3
Épp ezért nem szavazok soha a szadeszra:)
mokka12 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 2
"De könyörgöm,mi a faszt csináljunk mi a 3, generációban még?"

Picit meg gondolkodj a dolgon. Azt kell megtalalni magadban, amitol te soha nem fogsz felgyujtani egy zsinagogat (templomot, mecsetet, ...) es hogy ebben biztos lehess. SZVSZ ez elsore konnyebbnek tunik, mint amilyen. Szerintem ennyi eleg...

udv, m12

Előzmény: Alexander the Great (1)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.12.12 0 0 1

jó-jó,ez mind világos meg minden de

"Egyszerűen arról van szó, hogy fel kell mérni a történelemben játszott valódi szerepet - egy ma már harmadik generációnak."

Ez már megtörtént ám.
Az iskolákban is így tanítják,hogy már Gömbös is fasizálódott,Bárdossyék meg már nácik voltak,tanítják a nyilaskeresztes hordákat stb.
Mindenki tudja,hogy mi történt és nagy hiba volt megtenni.Bánjuk,szégyeljük stb..
De könyörgöm,mi a faszt csináljunk mi a 3, generációban még?

Előzmény: dekóder (-)
szürkesün Creative Commons License 2002.12.12 0 0 0
csak még egy kicsit, lécci, lécci

és egy 0

Előzmény: dekóder (-)
dekóder Creative Commons License 2002.12.12 0 0 topiknyitó
Kertész Imre a Narancsnak:

"Magyarország olyan súlyos nemzeti sérelmeket szenvedett el az utolsó negyven esztendőben, ami lehetetlenné tette mindenféle komoly probléma őszinte megtárgyalását. Pedig a problémák társadalmi megtárgyalása rettentően fontos. Minden nemzetnek megvannak a maga bajai. Németországban a nagy társadalmi vita egy szappanopera következményeként kezdődött. De addigra megérett valamiféle készség arra, hogy mindezt megbeszéljék. A holokauszt problémáját illetően különös a helyzet Magyarországon: mintha versengés állott volna elő, hogy kinek több a vesztesége, az úgymond magyaroknak vagy az úgymond zsidóknak - mintha a kettő nem függne össze egymással. Ez egy beteg szemlélet, meg kell mondanom őszintén. Hiszen a doni hadsereg elpusztulása azt jelenti, hogy ott pusztultak a hadsereg előtt aknákat szedő zsidó munkaszolgálatosok is. A holokausztban elpusztult hatszázezer magyar zsidó állampolgár Magyarországnak akkor is óriási veszteség, ha ezt ma még egyesek nem látják világosan - a magyar zsidóság a kiegyezés és az első világháború között hihetetlenül sokat tett az ország felépítéséért, a zsidó polgárság igen nagy szerepet játszott a modernizáció előmozdításában, és a zsidó proletariátus ugyanúgy fennállt, mint a gazdag zsidó réteg. A magyarságot és a zsidóságot elválasztani azért is szerencsétlen, mert a második világháborút Magyarország úgymond elveszítette, ami igencsak furcsa megfogalmazás, hiszen ez egy bűnös háború volt. Nyugaton ma már senki sem gondol a kollektív bűnösség kategóriájának fölállítására, ezzel szemben megpróbálják tisztázni azt, ami tisztázható.

A tény az, hogy a második világháború során totális diktatúra állt elő. A totális diktatúra a 20. század legnagyobb csapása volt. Mind a kétféle totális diktatúra, a kommunista és a náci is oly mélyen érintette az európai tudatot, oly mértékben pusztította el az európai értékrendszert, hogy annak újrafelépítésében részt kell venni. Egy új európai értékrendszer megteremtése nem indulhat el máshonnan, mint ahol az előző értékrendszer elszenvedte a nullpontját. Ez a nullpont Auschwitz. Tetszik, nem tetszik, a holokausztból kell kiindulni. A holokauszt nem azt jelentette csupán, hogy zsidókat gyilkoltak le milliószámra, hanem azt is, hogy ez lehetséges volt. Létezett egy társadalom, ahol fel lehetett építeni egy emberek millióinak legyilkolására képes szisztémát. Ez a szisztéma bármikor előállítható. Ez félelmetes tanulság. Az előbb európai konszenzusról beszéltem: ez a szűk politikai konszenzus úgy hangzik, hogy soha többé totális diktatúrát. Ez szerintem Magyarország számára ugyanolyan pozitív, mint Nyugat-Európa számára. Kérdés, sikerül-e betartani. A konszenzus értelmében mindenképpen meg kell akadályozni, hogy még egyszer létrejöhessen egy ilyen emberpusztító rendszer. Ehhez minden nemzetnek hozzá kell adnia azt, amit hozzá tud adni. Előbb-utóbb Magyarországnak is hozzá kell adnia azt a fajta önreflexiót, amelyet a magyar társadalom még nem ismer. Ez egy nevelődési munka. A társadalmi vita egy tisztító folyamat, amely minden nemzetet fölemel. Tehát kár attól félni, hogy itt bűnöket kell beismerni - nem kell bűnöket beismerni, nem arról van szó, hogy Magyarországnak úgymond bűntudatra vagy mi a fenére van szüksége. Ez alapvető hazugság. Egyszerűen arról van szó, hogy fel kell mérni a történelemben játszott valódi szerepet - egy ma már harmadik generációnak. Ha ez nem történik meg, akkor szerintem szellemileg lemaradunk egy óriási régiótól, és ez a lemaradás minden téren meg fog nyilatkozni, akkor pedig okkal kell félni a nemzet háttérbe szorulásától. Mert nem lesznek kíváncsiak rá. A népek és az emberek csak akkor kíváncsiak egymásra, engem is csak akkor érdekel egy másik ember, ha előbb-utóbb kiderül, hogy problémái vannak, ezeket elmeséli, hozzá tudok szólni, segítek a tisztázásukban, és a végén koccintunk egy jó vörös borral. Nem tudom, miért kell ezt ilyen traumatikusan felfogni, miért nem lehet megindulni egy szellemi felemelkedés útján, ami valóban a helyzet tisztázásával kell kezdődjék."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!