Tessék, ha nekem nem hiszel. Világgazdaság, dec 11.:
"Annak ellenére is a tavalyinál kedvezőbben alakult az első tízhavi külkereskedelmi mérleg, hogy októberben az idei év legnagyobb havi hiányát - 531,7 millió eurót - mérte a KSH. Január-októberben a kivitel dinamikája meghaladta a behozatalét (!), euróban számolva az előbbi 6,7, az utóbbi 5,1 százalékos volt. Az export 30,076, az import 32,772 milliárd eurót tett ki. A kialakult 2,695 milliárdos passzívum 303,5 millió euróval kedvezőbb(!), mint tavaly az első tíz hónapban."
Az őszi dinamikára itt a kartárs már válaszolt helyettem, de visszakeresheted a cikket is itt valahol, ami kifejezetten arról szólt).
"Az import felfutását nemcsak a megnőtt bértömeg, hanem az erős forint is gerjeszti. A kettő együtt fejti ki káros hatását :( "
Ebben igazad van, csak éppen a kedvezőtlen tendencia (immport hirtelen megugrása) szeptember-októberi jelentkezése (csak azóta észlelhető ugyanis) arra utal, hogy a második tényező sokkal inkább részesedik belőle, hiszen a forint, mint megállapítottuk, kb. másfél éve erős (visszautalnék a bemásolt cikkre).
Ebből következően a csúsztatásod mindössze abban állt, hogy az erős forint negatív következményeként folyamatosan a fizmérlegre utaltál, amit a tények nem támasztanak alá, mivel erős forint mellett, éves összevetésben éppenséggel javult(!!!).
"Amíg nem teszed meg, azt kell gondoljam, hogy a levegőbe beszélő, érveket mellőző, sértegető, gyáva kis nyikhaj vagy."
Erre a megjegyzésre nyilván minden erkölcsi és szakmai alapod megvolt, úgyhogy nem is reagálnék rá (azon kívül, hogy nem értem pl. a gyávaság hogy jött ide). Dehát ugye minden relatív.
"Rendben, 0,7%-ot tévedtem a másfél éves erősödésre vonatkozóan."
Nem az volt a célom, hogy tévedést bizonyítsak rád, inkább én magam voltam kíváncsi a pontos idősorra. Egyébként az euró és a dollár nem a teljes valutakosár, annak az adatait pedig nem ismerem - ebből az is következik, hogy lehet a te 2,5%-od is a pontos szám.
A tények szerint meg javul (a 20% éves dinamika szerinted enyhe javulás, szerintem meg mondjuk jelentős).
"a tankönyvekből kiindulva romlana az exportteljesítmény. A tények szerint meg javul (a 20% éves dinamika szerinted enyhe javulás, szerintem meg mondjuk jelentős)."
Nem tudom, honnan jön ki nálad a 20% éves dinamika. Amit én látok, az a következő:
2002. január-október
Értékindex, előző év azonos időszaka=100,0
behozatal kivitel
108,7 110,3
Tehát 2002. január-októberben, 2001. január-októberhez képest a behozatal 8,7%-kal, a kivitel 10,3%-kal nőtt. Erre írtam, hogy javuló tendencia, de a deficit így is több, mint kétmilliárd dollár. Mivel a hátralévő november-decemberben a forint rendkívül megerősödött, az egész éves szám valószínűleg rosszabb lesz.
"igen, romlik a fizetési mérleg. Csak ugye nem az export miatt, hanem az utóbbi három hónapban éppen a lakosságnak kinyomott pénzek gerjesztette importfelfutás miatt"
Az import felfutását nemcsak a megnőtt bértömeg, hanem az erős forint is gerjeszti. A kettő együtt fejti ki káros hatását :(
"a fizmérleg romlásáért a jegybankot hibáztatni kb. olyan most, mintha a focicsapatban a kapust piszkálnád azért, mert a csatárok nem lőnek gólt."
Érdekes, engem vádolsz azzal, amit magad követsz el. Én sehol sem írtam, hogy CSAKIS az erős forint rontja a külker. mérleget. Én csupán le merészeltem írni a véleményemet, azt a tényt, hogy az z erős forint rontja a külker. mérleget...
"Neked néhány kellemes csúsztatással és a tényekkel szembeállított tankönyvidézettel..."
Most már szeretném látni konkrétan, mellébeszélés és sumák ködösítés nélkül azt, hogy hol csúsztattam és hol állítottam szembe tényekkel tankönyvidézetet.
Amíg nem teszed meg, azt kell gondoljam, hogy a levegőbe beszélő, érveket mellőző, sértegető, gyáva kis nyikhaj vagy.
Az exportáló cégeknek még szép, hogy az a jó,ha gyenge a forint. Ezért azt szajkózzák amit a Széles és ma a Jancsó(Graboplast). A Kuncze meg elhiszi a fenyegetőzést. Azt az egyet nem értem, hogy a KG miért szól olyan dolgokba, amelyekbe nem kéne. Hogy miért? Egyrészt azért, mert ő politikus és nem (elsősorban) gazdasági szakember. Másrészt a jegybank függetlensége szent!, az előző kormány is kóstolgatta a Surányit, amelyet az akkori ellenzék(MSZP,SZDSZ) tett szóvá, okkal. Ja hogy a forint erős, lehet, de ezt ne a Kuncze a Széles, vagy mindegy ki döntse el. Az első a piac, a jegybanknak pedig vannak eszközei, amit ha AKAR bevet. Nem tette meg, és?
Igen, ő adta el annak idején vmelyik világcég-konzorciumnak.
Gondolom a tranzakciót viszont sietteti, nehogy addig gyengüljön a forint. :))
(már ha a vételárra ojróban alkudnak)
visszavenni, nem?
annak idejen az orosz valsaggal bedolt yo kis moszkvai es petervari buszugyletekre meg o akarta lehivni az eximbank meg a mehib garanciait, nem?
egyebkent Szelesnek milyen erdekei vannak a buszgyartasban? tenyleg nem tudom. [Csak mert ha vannak, akkor az is lehet egy plusz erv, hogy a gyakorlatilag szocilaista onkormanyzatok busz-megrendeleseiert lobbizik.]
US29-33 es japan. mindketto strukturalis problema, azaz a gazdasag szerkezeteben van a problema gyokere. ezekre a szerkezeti problemakra a jegybank csak igen korlatozottan tud hatni: kb ugy, mint a doglott (na jo, komaban levo) lora rugdosassal.
a fed 29-33-ban laza volt, nyomta a penzt, csak epp a bankrendszer omlott ossze, igy nem volt ki kozvetitse az elenkitest. a mostani japanban szinten a bankrendszerrel vannak a problemak.
sot, europaban is (nemetorszagban foleg) hasonlo, monetaris politikaval csak kevesse befolyasolhato okai vannak a pangasnak: a munkaeropiac merevsege.
Nem vagyok közgazdász, de már (régen, még Euro elött) számoltam forintos órabér alapon kütyü-összeszerelési bérmunkára DM/db árat és láttam, hogy mekkora a haszon rajta...
Szerintem eddig itt pont arról volt szó eddig, hogy felejtsük el a tankönyveket és nézzük a száraz tényeket.
A tisztánlátás kedvéért megjegyezném, hogy én sem vagyok annyira otthon a témában, hogy megmondjam, 1 - 1,5 - 2% kamatvágás most jót tenne hosszabb távon vagy nem. Ahogy láthatóan volt és jelenlegi pénzügyminiszterek, jegybankelnökök, ipari krőzusok sem, különben nem térne el ugye a véleményük. :))
De erre az elképesztő pampogásra semmiféle mutatószám nem ad okot, úgyhogy egyértelműen valami terelési szándék vagy szűkebb körű lobbiérdek mozgatja.
Egyébként simán el tudom képzelni, ha Járait nem b..tatják ennyire, már rég vágott volna mondjuk újabb fél százalékot, dehát neki is biztos van lelke. Meg nem is szerencsés, ha a jegybank bemondásokra alakít a kamatlábon.
Hát,ezt nem értem én sem és ezért gondolom, hogy nem tiszta fika a dolog.
Mert, megtehené azt is, hogy hisztizik a kormánynak, hogy adjanak exporttámogatást.
Megtehetné, hogy hisztizik, hogy ne emelkedjenek annyira a fizetések.
De nem ezt teszi.
Meg állítólag jobboldali beálítpttságú is.
Ezért nem érzem én kristály-tisztának ezt a dolgot. Meg, akik általában azt mondják, hogy nincs igaza, azok nem nagyon vezettek még nagy vállalatot.
Szóval csaknem 0 közgazdasági ismerettel ezért tűnik kicsit komlikáltabbnak az ügy, mint ahogy leírjátok.
Mert ugye Ti a tankönyveket veszitek alapul.
Nem mondom, hogy ez baj, csak vannak más szempontok is.
Egyszer hallottam Kosztolányitól, hogy mikor előadásokat tart egyetemeken általában azzal kezdi, hogy most akkor felejtsétek el amit a tankönyvekben tanultatok... (kicsit túlozva)
Drasztikusabb lépések akkor lesznek, amikor a forint valóban reális árfolyama áll be. SZVSZ az még elég messze van, de az euróbevezetésig muszáj megtörténnie.
Akkor ugyanis gyakorlatilag megszűnik Magyaro. "betanított munkás" szintű országbesorolása (ahova a teljesen ésszerűen, kényszerből, de mesterségesen lefelé szabályozott árfolyam elhelyezte), és marad a nagyobb hozzáadott értékű termelés.
Azokért az iparágakért meg egyszerűen nem szabad sírni, amik reális árfolyam mellett versenyképtelenek, mert a randa kapitalizmus nem az a hely, ahol mesterségesen tartanak életben életképtelen vállalkozásokat (nyilván a közhasznúaktól eltekintve).
a partvonalrol csak azt javaslom, nezd meg, hogyan valtozott a forint.
a savszelesiteskor (2001 majus) nehany het alatt erosodott 10%-ot, ezt kis hullamzasokkal tartotta iden oktoberig. azota erosodott meg tovabbi 1-2%-ot.
az eros forint miatti siramok megis csak kb oktoberben erosodtek fel es november ota fokozodtak a mai hiszteriaig (kuncze kirohanasat mar nehez finom jelzokkel illetni).
ezzel parhuzamosan az export dinamikusan novekszik. ezekbol en arra tudok kovetkeztetni, hogy a hiszteriat nem feltetlenul a forint erosodese okozza.