Keresés

Részletes keresés

bigzed Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2
...Avagy ugysem volt jo musor a tv-ben
Nna!
Megoldodott a dolog. Okuljatok.
Ja az elozmeny : linux/kezdoben: /dev/hda. Nem bootolhato a wines particio, a linux igen, linux alol mountolhato a wines particio, mindez hdparm baszogatas utan.(Persze itt Tavasz 17 Pillanata effect)

1. aki lama(mint en) ne szorakozzon a HDPARM-mal (meg ha 7x gyorsulast jelentet is a 32 bit es a DMA bekapcsolasa pufferelt olvasasnal!!!)
2. Valoban a chs lba converzional volt a baj, ajanlom figyelembe a hdparmtol kapott ket info blokkot. Az elso az eredeti, a masodik hdparm -c3 -d1 utan.
Figyelj a CurSects ertekekre !!! (16383*16*63=16514065<>16513875) Ja azert a CurCHS(cylinder/head/sector) is erdekes.

/dev/hda: eredeti
Model=QUANTUM FIREBALLlct20 20, FwRev=APL.0900, SerialNo=652033165649
Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs }
RawCHS=16383/16/63, TrkSize=32256, SectSize=21298, ECCbytes=4
BuffType=DualPortCache, BuffSize=418kB, MaxMultSect=8, MultSect=off
CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=39876480
IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
DMA modes: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 *udma2 udma3 udma4 udma5
AdvancedPM=no WriteCache=enabled
Drive Supports : ATA/ATAPI-5 T13 1321D revision 1 : ATA-1 ATA-2 ATA-3 ATA-4 ATA-5

/dev/hda: modositott
Model=QUANTUM FIREBALLlct20 20, FwRev=APL.0900, SerialNo=652033165649
Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs }
RawCHS=16383/16/63, TrkSize=32256, SectSize=21298, ECCbytes=4
BuffType=DualPortCache, BuffSize=418kB, MaxMultSect=8, MultSect=off
CurCHS=17475/15/63, CurSects=16513875, LBA=yes, LBAsects=39876480
IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
DMA modes: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 *udma2 udma3 udma4 udma5
AdvancedPM=no WriteCache=enabled
Drive Supports : ATA/ATAPI-5 T13 1321D revision 1 : ATA-1 ATA-2 ATA-3 ATA-4 ATA-5

Na igy viszont a win mar nem bootolt.
Talan mert: (de tenyleg talan)
A hdparm valszeg ezeket a modositott ertekeket a BIOS CMOS memoba mentette.
Namost asszem a linux semmilyen chs ertekkel nem szamol csak abszolut szektorszamokkal dolgozik, itt nincs is semmi baj (vagy nem hiv bios megszakitast ???). A win viszont a bootolaskor a bios altal szolgaltatott (INT 1E ??? itt van v.mi tabla a hdd egyes tulajdonsagaival) ertekekkel szamol. Chs-t szektorral konvertalgat nyilvan itt tortenik a hiba, igy nem talalja meg a root dir kezdetet.
Persze a hiba utan az elso dolgom volt megnezni a bios setupban a winyo adatai rendben vannak e. Lba, cylinder sector. Ugy tunt igen. Ket nap szivas: (Winyo ki masik gepbe at, diskeditor, MBR boncol, bootsector boncol, barmol, winyo vissza, haj kitep)*20+2.

Kozjatek (epizod):
Na most a particios lanc, nem kell hogy kovesse a particiok fizikai sorrendjet, ha mar itt vagyunk rakjuk rendbe legalabb ezt, mert ertunk hozza. (a 3 wines particiobol ketto fizikailag a linux particiok utan a wigyo "vegen van" de a particios lancban az elso 3 particiok a winesek). "MEGCSINAL", majd lilo.conf kijavit (root dir dev/hda14 helyett hda12) fstab kijavit(minden particio kettovel elorebb). (Mindekozben vagy 2 giga DTP-s munka anyag a wines particion -backup nincs, lutasag van - amit egyelore legalabb linux alol latok)

Restart.
Kernel panic....
Win eddig sem indult...
...mostmar a LINUX SEM INDUL.
Halal...

(Nem tudja bemountolni a root-ot)
Ja, egy lilo futtatas nem artott volna, ha mar a lilo.conf-ot atirtam. De most mar mindegy ugy sem megy a rendszer.
Na, vagy megis? Boot floppy van? Osszesmindentatkutat. Van! Floppyn is atir /dev/hda14-et /dev/hda12-re. Boot floppyrol. Oke. Lilo futtat. Boot winyo. Huhh! Pihen egy kicsit.

Otlet: bootsectorban konverziot kihagyni "kezzel" kiszamolni a root dir elso szektoranak sorszamat, toltsd onnan. De ehhez jo lenne egy winbootsector doksi. Majd NevemTeve: system transfer. Ezek utan nem csoda ez sem megy.

Szoval a megoldas (de a problema kikerulese) (itt lehet rohogni) egy ujboli bios setup hdd auto detektalas, cmosba beir(itt nyilvan visszakrulnek az eredeti ertekek), win bootol, orul, mamorban sok butasagot ide leir.

Azert, ha van v.kinek infoja a win98-as(fat32) bootsectorrol(bootprocedurarol) ossza mar meg velem, mert akkor megnezem megint ezt a hdparm-ot. :)))))
Bye

Előzmény: bigzed (1)
bigzed Creative Commons License 2002.12.11 0 0 1
Megprobalom.
Bar szerintem nem itt van a bibi.
Sys ugyebar csak annyit tesz, ha jol tudom, hogy a root dir elejere bemasolja a szukseges rendszerfajlokat(io.sys, msdos.sys ...).
Mivel azt gyanitottam, hogy a hdparm cseszte el a renszert,(v.mi bios chs versus lba abszolut szektorcim konverzional???), csak megneztem rendben van-e az IO.sys es nem vizsgaltam a helyet.Ellenben elszorakoztam az MBR es a bootsectorral egy napot.
Egy biztos a bootsector progi kiszamolja a rejtett szektorok, a sectormeret a fat meret chs konverzio stb -bol a root helyet es itt keresi az IO.sys es MSDOS.sys-t ha nem talalja -> Invalid system disk...
Ha jol kiszamitotta a cimet(root chs erteke) akkor a redszerfilekkel van a baj, neked van igazad, raadasul foloslegesen gepeltem itt ennyit. Na mingya' megnezem.
Kosz
Előzmény: NevemTeve (0)
NevemTeve Creative Commons License 2002.12.11 0 0 0
Bebootolsz egy azonos verzioju boot-floppyrol, azutan SYS C: (persze csak ha latszik a particio...)
Előzmény: bigzed (-)
bigzed Creative Commons License 2002.12.11 0 0 topiknyitó
Hi!
Szuksegem lenne a win98 alatt formazott particio bootszektoranak kommentezett assembly listajara, az itt tarolt adatstruktura leirasara.
Valamiert "Invalid system disk..." uzenettel leall a bootprocedura.
Sima dos 6.x-es bootsectorban itt szamolodik, a root dir elso ket bejegyzesenek cime(io, msdos sys), ha itt baki van, akkor jon ez a hibauzenet.
Sajnos a wines bootsectorban csak hasonlo az adatszerkezet es a kod is mas, igy nem tudok rajonni miert szamolja ki rosszul a chs erteket a boot.
Ha v.kinek van ilyen forrasa, vagy linkje a temahoz, irjon mar ide par sort.
Koszi
(Egyebkent az MBR ben a lilo leledzik, de evvel nincs is semmi baj).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!