Keresés

Részletes keresés

mee3 Creative Commons License 2003.09.16 0 0 18
Jaja!

Az is egy bika könyv, a Kucó! Meg az egész Böszörményi Gyula-életmű! Milyen kár, hogy ez ZZ-fórum, egész kellemeset tudnék Gyuláról ömlengeni. A kétes hírű Űrgammák egyes részeit is ő írta, meg persze sokkal színvonalasabb műveket is. Nemigen ismerik el a fickót, pedig roppant tehetséges. Kevesen tudják róla, hogy eltartsa magát, szerelmes bóvlikat, meg krimiket írt angolos álneveken. Egy időben "munkaszerűen" a Vörösmarty téren beszélgetett emberekkel naphosszat.... de ez már nem tegnap volt. Nos, a többit a BGy fórumban, ez most a ZZ. Az egyre népszerűbb Nomen est Omenről ki mit tud?

Előzmény: Peaceful (17)
Peaceful Creative Commons License 2003.09.09 0 0 17
Sziasztok!

Jómagam is szerettem és mai napig elő-előveszem ZZ könyveit, leginkább a "Hoppárézimi"-t!!!
Nagyon örülök, hogy dedikál, árul lankadatlanul...:)
Miért is lankadna Ő? Nem olyan fából faragták...:)))
Így messziről gratulálok Neki és további jó alkotást és egészséget, vidámságot kívánok!
Lenne még egy pici féloff: amikor megjelent
Böszörményi Gyula "Kucó" c. könyve, sokáig megvolt nekem, egyszer olyannak adtam kölcsön, aki nem adta vissza...:-(
Nem tudja valaki, hogy hol lehet megszerezni????
Előre is kösz:
P.

MsOutsider Creative Commons License 2003.09.08 0 0 16
Hmmm.
Leköteleznél, ha
-elmondanád, hogy miért érzed kioktatésnak a véleményemet? Valamit biztosan nagyon rosszul mondok, ha így lehet olvasni.
-röviden megmondanád, hogy szerinted miről szól a könyv, és miről a színdarab? Ez is tényleg érdekel, mert fejlődni szeretnék :-) Mit látok ilyen rosszul?

És már hogy lenne kár tovább ragozni, hiszen ez (is) egy jó fórum ahhoz, hogy az esetleges félrehallásokat, -olvasásokat tisztázni lehessen.
Vagy jobban szeretnéd, ha fennmaradna ez a tévhit?
Várom a válaszokat, köszi.

Előzmény: mee3 (15)
mee3 Creative Commons License 2003.08.25 0 0 15
Köszönöm a kioktatást, de nem ezt szerettem volna szavaimmal sugallni. Sokkal inkább azt, hogy a színmű (és most csakis a Hoppárézimiről beszélünk) ezesetben még csak nem is hasonlít az alapmű(vek)re, igaz, nem is ezt tűzte ki céljául. Azonban ami miatt minderről most itt szót ejtek, az az, hogy erről csak egy elenyésző csoport tud. Mindenki abban a (TÉV!)hitben él, hogy a Hoppárzimi színdarab és a könyv egyazon személy gondolatait tükrözi. Ez nem igaz. A könyvben egészen másról van szó, mint a darabban, de ezt kár is tovább ragozni...
Előzmény: MsOutsider (14)
MsOutsider Creative Commons License 2003.08.24 0 0 14
Kedves Mee3:
egy színdarab, vagy egy film élménye sohasem lehet azonos az alapul szolgáló regény, novella, olvasmány-élményével, márcsak azért sem, mert más műfajok, más kifejezőszközökkel.
És nem is kell, hogy azonos legyen, mert akkor ugyan minek kéne szinpadra, filmre vinni, ehelyett olvassa el mindenki a könyvet, és kész.

Amit le lehet írni, azt nem lehet (úgy) láttatni, hallatni, és viszont.

Pl. ha egy zeneművet, vagy egy festmény le lehetne írni, akkor nem lenne szükség a zenére, a festményre. Mármint szvsz.

Itt inkább az a kérdés merülhet fel, hogy mi az a több, esetleg más, amivel jobban, másképp ki lehet fejezni azt, amit a könyv a maga eszközeivel megtett.

Saját tapasztalatomból: egy regény után a belőle készült film mindíg csalódást okoz. Fordítva már kevésbbé szokott előfordulni.
A film, a szindarab egyik jelentős korlátja az idő, úgyhogy nem olyan könnyű abba belezanzásítani egy regényt, hogy minimum még az eredeti üzenetet is megőrizze...
Nem beszélve arról, hogy az olvasás magányos tevékenység, kettesben van a mű és műélvező. A szindarab, a film pedig társas élvezet(?), az élményt befolyásolja(zavarja?) a többiek reakciója...

No és nem beszélve a szubjektivitásról: attól, hogy neked nem tetszett, másoknak lehet erről ellenkező véleménye, nemdebár?

Üdv. MsO.

Előzmény: mee3 (13)
mee3 Creative Commons License 2003.08.23 0 0 13
Mee!
Egy kis adalék a téma iránt érdeklődőknek:
http://www.zzcompany.internetmedia.hu/
Ez azoknak, akik még nem igen hallottak a témoszról, de érdeklődők:
http://www.zzcompany.internetmedia.hu/
Ez az ínyenceknek:
http://www.webtrade.hu/zz/
Fórumkedvelőknek a témával kapcsolatban:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=575&forum=26&105
És végül, a németül tudóknak:
http://www.hopparesimi.de

Sajnos ősszel nem indul újra a fehérvári Hoppárézimi színdarab, de több színházból érdeklőd(get)nek a mű iránt. A darab egyébként nem is hasonlít a könyvekre (írója, Mészöly Gábor - aki egyébként mind a 4 zz könyv szerkesztője - a Kitiltottakból legalább annyit vett át, mint a Hoppárézimiből), csak címében és alaptörténetében, ezért az olvasmányélményt a darab élménye nem váltja ki. Ettől függetlenül jó volna, ha az MTV műsorára tűzné, már csak Ternyák Zoltán játéka miatt is. A 39 éves színész másfél éves kóma után halálozott el. Közvetlenül a Felhők a Gangesz felett forgatása után történt vele egy baleset 2002 tavaszán, ami után gyakorlatilag ugyanazt az utat járta végig, amit 1990-92-ben 60-szor játszott el a Madách Kamara Színházban. Nem tért magához, vagy legalább is életének legutolsó szakaszában sem volt képes emberi szintű kommunikációra. A színdarab (és a könyv) egyik kulcsmondata volt, hogy "Nekem az lett a cél, hogy eljussak a startig". ZZ ezeket a szavakat ajánlotta neki a dupla könyvében, azonban sajnos ő ezen a képzeletbeli versenypályán el sem indult...

Glázser Bozsó Creative Commons License 2003.08.22 0 0 12
Én is vettem a héten tőle egy kiadást, még dedikálta is! :) Sokkal fiatalabbnak látszik, mint amilyennek képzeltem.
MsOutsider Creative Commons License 2003.08.22 0 0 11
Sziasztok!
Örülök, hogy újraéledt a topic.
ZZ élete igen eseménydús, imád nyüzsizni.
Nyüzsgéseir?l infókat, képekkel b?ven illusztrálva a következ? webhelyeken szemlélhetitek meg (ha érdekel benneteket, de szvsz érdemes megtekinteni):
1.) mindenféle, köztük a székesfehérvári, újra szinpadra feldolgozott Hoppárézimi el?adásáról képek, továbbá egy újszülött film, a "Nomen est Omen"(a továbbiakban: NeO) körüli bábáskodásról.
2.) ZZ események, és szintén NeO zajlások.

Kellemes nézegetést.
MsO.

Norbipapa Creative Commons License 2003.08.22 0 0 10
Egyébként amikor ZZ dedikálta a könyvet, akkor mondta, hogy két gyermeke van, de felesége már nincs. nem akartam kérdezősködni, szóval ebben maradtunk
Fradista1899 Creative Commons License 2003.08.22 0 0 9
Kamaszként olvastam a "Hoppárézimit", felnőtt fejjel meg a "Törj át az üvegfalon"-t.
Nekem a legelső kötet nagyon tetszett, a második kevésbé.
Egyébként ha ebben a témában kurva jó könyvet akartok olvasni, akkor Böszörményi Gyula "Kucó" c. könyve kötelező!
Előzmény: abraxas (-)
Vassy Creative Commons License 2003.08.22 0 0 8
Helló. Sajnos én nem olvastam a könyvet, de anno a Tvben láttam riportokat, és mintha leadták volna a színházi közvetítést Ternyák Zoltánnal. Igen, én is olvastam néhány hónapja, hogy meghalt.:-(
SEDI Creative Commons License 2003.08.22 0 0 7
de.
R.I.P.
Előzmény: Ha (6)
Ha Creative Commons License 2003.08.22 0 0 6
Rám is nagy hatással volt annakidején a könyv. A folytatást is olvastam néhány évvel ezelőtt, ami már a házasságáról, meg a gyerekek születéséről szól. Jó volt látni, hogy valahogy ugyanaz az ember maradt. (Tudom, hogy ez közhely, meg nem is igaz, de nekem mégis úgy tűnt.) Szerintem, jobb író bizonyos szempontból mint amilyennek tartják. Valahogy nem csak a személyes dolgait sikerült megörökítenie, hanem a város és a kor hangulatát is nagyon elkapta.
Hajdanán nem a nem rég meghalt Ternyák Zoltán játszotta színházban a Hoppárézimit?
MarK Creative Commons License 2003.08.22 0 0 5
Én az első könyvet olvastam csak, szintén tizenévesen...bennem már akkor is az motoszkált, hogy úristen, miken ment keresztül, hogy viseltem volna én...
A színházi előadást nem láttam. Évekkel később örömmel konstatáltam, hogy családot alapított :).
Norbipapa Creative Commons License 2003.08.21 0 0 4
Maximálisan egyetértek.

Én is 10-11 évesen olvasgattam a könyvet, de ma (25 évesen) már teljesen mást mond mint akkor.
Egy hete vettem meg a Nyugatiban a könyvet, és -mivel minden nap arra járok- én is beszéltem egy pár szót ZZ-vel, de igazából nem tudok mit mondani neki, pedig egy csomó minden érdekelne...

Egy csomószor rohannom kéne, de csak nézem, ahogy ez a srác kezében két könyvvel ott áll, és árul...

hihetetlen...

Előzmény: abraxas (2)
MsOutsider Creative Commons License 2003.05.16 0 0 3
Nekem a Kitiltottak tetszett igazán. Olvasása közben az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Fantasztikus. Mindenkinek el kéne olvasni. Mert honnan is tudná egy egészséges, milyen is korlátozott képességűként élni?

Most a napokban ZZ újra beindította a Nyugati téren a könyvárusítást. Sehol másutt nem kapható, úgyhogy akit érdekel, oda kell elmennie.

A székesfehérvári színházban most fejezték be az új feldolgozás játszását. Én az első változatot sajna nem láttam. De ez a mostani nagyon tesztett. Remélem, még lesz műsoron.

abraxas Creative Commons License 2002.12.11 0 0 2
Nos, 15 év múltán újra olvasva a könyvet konstatálnom kell, hogy megváltoztam ;o)
Ugyanúgy lenyűgöz a könyv mint annó, de már egészen más fog meg, mint annak idején.
Akkoriban soha eszembe sem jutott volna olvasás közben meg-megálni, és azon filózni, hogy én hogyan élném meg az adott szituációt. Tizenegynehány évesen meg sem fordul az ember fejében, hogy valaha is megeshet vele hasonló dolog.
Mindenesetre ma, a szokásos betűfalási tempóm felével olvasom a könyvet. A többletidő jórészt a szavak egyenkéni megcsócsálásával, illetve önvizsgálattal megy el. És a második könyvig még el sem jutottam!:o)
SEDI Creative Commons License 2002.12.10 0 0 1
Igen, én is a színházi előadást láttam, de élőben. Nagyon nagy hatással volt rám a darab, ami azért a színészi játéknak is köszönhető volt. ZZ nagyon jó fej...
Előzmény: Don Valentino (0)
Don Valentino Creative Commons License 2002.12.10 0 0 0
En eloszor a szinhazi eloadast lattam a TV kozvetitette, az fogott meg, valamikor a 90-es evek kozepen volt ez. Aztan kb egy eve ujraolvastam, akkor is tetszett.
Előzmény: abraxas (-)
abraxas Creative Commons License 2002.12.09 0 0 topiknyitó
Üdv Mindenkinek!

Tegnap a Nyugati téri aluljáróban legnagyobb meglepetésemre Zemlényi Zoltánba botlottam, amint kis standján a HOPPÁRÉZIMI+KITILTOTTAK könyveinek reprint példányait dedikálta. Mivel boldogult kamaszkorom meghatározó könyve volt a HOPPÁRÉZIMI, legott vásároltam egy példányt, és Zoli nagyon kedvesen dedikálta nekem.
Ma utánaböngészve kiderült, hogy rendszeresen megtalálható a fent említett helyen (a csirkéssel szembeni oszlopnál:o), és maga árusítja, egyszersmint dedikálja is könyveit.
Ezt a fórumot az a szándék hozta létre, hogy kiderítsem vannek-e még rajtam kívül mások is, akikre nagy hatással volt a HOPPÁRÉZIMI?
Üdv:
Abraxas

Ui: Este végre megint nekikezdhetek a könyvnek:o) Kíváncsi vagyok, a kamaszkorból kinővén valyon milyen hatással lesz rám?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!