A 16-os láb a Compozit és az RGB között vált: ha 0-0,4V-os feszültégen van, akkor a compozit jelet használja a készülék, ha 1 és 3V között, akkor az RGB-t. A 18-as láb a 16-os testje.
A 8-as láb üzemmódjai a következők:
0-2V TV
5-8V WideScreen (16:9)
9,5-12V AV mode
De ha elvágod mindhármat, akkor sem lesz semmi baj.
NevemTeve->
A SCART csati 8; 16; 18-as lábak. Figyelj oda, hogy cikkcakkban van a számozás. Ha szemből nézed a lengő csati pinjeit, akkor a baloldalra tartott egyenes függőleges oldal bal alsó sarka az 1., "fölötte" jobbra ferdén a 2. és így tovább. A rövid vízszintes oldal a páratlan, a hosszú a páros.
A 8-as láb csak audio/RGB/16:9 kapcsolójel, a 16 és 18 szerintem, ami neked kell.
Nemsoká lesz 1 új vidoemagnóm és azon is csak scart van... :~/ Drága az, ami jó is és RCA-k is vannak a hátulján. Úgyhogy a következő projekt egy komplex SCART I/O kifejtő létrehozása lesz... :))
Ja, SCART csati kiosztás:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Egy off-topik kerdes: a SCART csatlakozo melyik lábát kellene deaktiválni ahhoz, hogy a video ne kapcsolhassa át a TV-t "AV" modba? (Tudom hogy "õ csak segíteni akar", de mégis)
OK, de én megdugtam volna RCA-n... scartot pl. az életben soha nem használok, csak ha muszáj. Gépet sem veszek olyat, amin csak scart van, mert ezt a technológiát undorítónak találom, ráadásul nem is mindig működik rendesen. (pl. mint nálad) Az üzletekben vásárolható legjobb minőségű kábelek sem mindig képesek arra, hogy a csatlakozás (elvi) előnyeit kihasználják. Ilyen pl. a videocsatorna automatikus kiválasztása.
Mind1, mindenki csinál, amit akar, én csak próbálok a trendi eladónál jobb tanácsot adni. :))
OK, OK,..igazad van, mint már mondtam. Azonban Te mit csináltál volna az adott eszközökkel, hogy normálisan működjön az SVideo kapcsolat (SVid kimenet-SVid kábel-Svid aljzat az átalakítón-átalakító a TV Scart aljzatában)? Próbálj meg elvonatkoztatni attól, hogy van RCA bemenet is, és hogy nem a legjobb, hanem egy működő megoldás megtalálása volt a cél - kimondottan az átalakító SVideo bemenetére koncentrálva.
Nem pótolja. Mindegy, nem értjük egymást. A dolog lényege, hogy MŰSZAKILAG értelmetlen dolgot csináltál. Az, hogy funkcionális bővülés jelentkezett, már más kérdés és a lényegen nem változtat. Élj vele boldogan! :))))
Csak a pontosság kedvéért: nem azért foglalkoztam a dologgal, hogy feltaláljam a spanyolviaszt (hiszen az említett SVideo-SCART átalakítón ott van a kompozit videojel RCA csatlakozója is, és ezt használva semmi probléma sem jelentkezett), hanem bosszantott, hogy SVideo kimenetet SVideo kábellel összekötve az SVideo-SCART átalakító SVideo bemenetével és az egészet bedugva egy TV SCART aljzatába, nem működött a szerkezet normálisan (sajna a TV SCART aljzata nem rendelkezett SVideo üzemmóddal, gyanítom ezt pótolja az átalakítóba beépített kondi).
... és ezzel magvalósítottad Tere (1) hozzászólásában leírt olcsó TV-k primitív SVIDEO bemenetét.
(Ez a megoldás elvileg a kompozitnál rosszabb minőséget ad, de jobbat biztosan nem.)
Hosszas kínlódás és bénázás után megszületett a megoldás: az SVideo csatlakozó 3 (Y+szinkronjelek) és 4 (C színjel) pontjai közé egy (470-610)pF kerámia kondit kellett kötni, így beledugva az SVideo-SCART átalakítóba és azt a TV-be, a kép jó minőségűvé vált.
Az is eszembe jutott közben, hogy a TV RGB-re bontja a beérkező jelet. Ez azt (is) jelenti, hogy a világosságjel -meghatározott mértékben- összekeveredik a színjelekkel. Tehát az Y/C ezért sem ideális jelforrás egy TV készülék számára. :)
Nem éri meg barkácsolni, mert a TV digitális videoprocesszora általában így is-úgyis csak kompozit jelet fogad. Azt kellene megtudni, hogy a proc. fogad-e külön S-videot. Ha igen, akkor van esély arra, hogy icipicit, szinte észrevétlenül javuljon a képminőség. (bár ekkor kell lennie a scarton S-video bemenetnek) Az S-video inkább a VHS (S-VHS) magnónak nagy segítség, mert ő külön rögzíti a szín és világosságjelet. (Y/C) Ezért jobb, ha külön-külön kapja a másik magnótól a két jelet és nem egybe keverve, amit szétválasztani már jóval nehezebb és minőségrontó. Így egy másolat minősége nem romlik olyan nagy mértékben.
Kösz a válaszokat. Gondoltam, hogy valaki nem fogja megállni, és megkérdezi, minek az SVideo, ha van kompozit. Nos, a válasz egyszerű: azért, mert van ilyen kimenet és szeretném használni, vagy legalábbis megpróbálni - igazából Te is ezt válaszoltad, amikor a primitívebb TV-k SVideo bemenetéről írtál. Kérdés: a nem primitív TV-k hogyan fogadják az SVideo jelet, lehet-e (megéri-e) utólag ilyen áramkört építeni?
A primitívebb TV-ken nem csinálnak mást az S-Video bemenettel, mint két ellenállással közösítik az Y-t és a C-t... :))) és megy tovább a jel kompozitban. A képfeldolgozó egység a legtöbb esetben úgyis csak azt tudja kezelni. :)
Szóval legtöbbször parasztvakítás az S-Video bemenet.
Van valakinek tapasztalata, ötlete arról, hogyan lehetne egy csak SCART csatlakozóval rendelkező TV-re SVideo bemenetet gyártani? Oka: az eddigi tapasztalatok és szervíz (márkabolt) tanácsok alapján a SCART bemenet nem kezeli jól az SVideo jelet, hiába használ az ember SVideo-SCART átalakítót. Ha valakinek van gyakorlati tapasztalata (pls. az elméleti közelítések és okfejtések mellőzését!!), legyen szíves segíteni!