hát amúgy igen a vegyészet jórészben gyakorlati szakma,azaz aki nem tud elég gyakorlatot az nem ért hozzá.sőt még az se aki nagyon ért hozzá,mivel nagyon sok területe van.
röhögve hallgattam a helyi csatornán a nagy agrokémikust,ahogy előadja a nátronlúg veszélyeit,meg a 10% egy embert felold 1 nap alatt stb baromságok.
azt az elemi dolgot,hogy hamar sziksóvá alakul valamiért nem tudta.azaz nem találkozott még közelről nátronlúg oldattal.pedig ez egy alap vegyszer.
lehet csak legenda,az ájulásos.node az nem ,hogy kurva veszélyes.nem egy helyről hallottam már! talán 3? akinek a kezére cseppen annak oda azonnal Ca injekciót adnak be.Leszivárog a csontig,aztán ott pusztít. disszociós állandókból meg ilyesmiből sz.tem ne probálgassuk megjósolni az élettani hatását. vagy ennyire legenda lenne?
Amiért a HF-od olyan nagyon erős savnak szokták tartani, az amiatt van, hogy töményen oldja az üveget. De ez nem a savasság, hanem a fluoridion komplexképző sajátossága miatt van.
"csak senki ne babráljon Hidrogén-fluoriddal vagy ilyen tartalmú savval mert állítólag HF kézre cseppenve olyan fájdalmat okoz ,hogy egyből ájulsz el."
Nem kell az ilyeneket túl komolyan venni:-)
"illetve egy életre tönkretesz,mivel kioldja a Ca t a csontokból."
Mégis milyen kémiai reakcióban? Amúgy ez még nagyobb butaság, mint az ájulásos. Bőrön keresztül minimális a fölszívódás; előbb "passziválódik" (fehérjedenaturáció) a bőr, mintsem számottevő mennyiségben be tudja HF jutni.
"akár egy csepp is nagy pusztítást tud végezni."
Ez meg a legnagyobb butaság. Ki terjeszt ilyeneket? Az állítás ott hülyeség rögtön az elején, hogy nem nevezi meg a töménységet.
Meg tudod mondani, mennyi a HF savi disszoc. állandója? Megmondom: pK = 3,17. Ez olyan brutál erős sav lenne?
csak senki ne babráljon Hidrogén-fluoriddal vagy ilyen tartalmú savval mert állítólag HF kézre cseppenve olyan fájdalmat okoz ,hogy egyből ájulsz el.(ismitől hallottam)illetve egy életre tönkretesz,mivel kioldja a Ca t a csontokból.akár egy csepp is nagy pusztítást tud végezni.hát még a szupersav. kell még valakinek?
Sziasztok engem az érdekelne hogy melyik a legerősebb sav, arról már hallottam hogy vmi antimon pentafluorid hidrogén fluoridos oldata ez tényleg így van ?
Én 3-4 évesen egyszer tenyérrel megnéztem, hogy a földre hűlni letett vasaló meleg-e még. néhány ujjamon azóta nincs teljes ujjlenyomat, csak pici püttyök, de az ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomat, és ugyanúgy ottmarad a nyoma bárhol, úgyhogy nehogy megkínozd magad...
Talán nem ártana tudni, hogy pontosan mit is akarsz: milyen kőzet? A mészkövet bármilyen, a szénsavnál erősebb sav "elfolyósítja", a szilikátokat már sokkal nehezebb.
Laborban, ömlesztéssel fel lehet tárni.
A szilikátokat elég nehéz oldatba vinni. A tömény, forró nátronlúg képes rá, de ez sem az igazi.
A karbonátos részeket viszont szinte bármely sav oldja. Még a szénsav is. A beton, ha már a pH -ja nem lúgos, akkor magától is elporlad. A párszáz fokos hőmérsékletet sem szereti...