Keresés

Részletes keresés

ZöPö Creative Commons License 2002.12.05 0 0 12
Az a baj, hogy ez a dolog rettenetesen felcsigázta az érdeklődésem. Ha pesti vagy pestkörnyéki vagy, dobj egy emilt, megbeszélünk egy alkalmat, szívesen megnézem azt a gépet.
Előzmény: frimi (11)
frimi Creative Commons License 2002.12.05 0 0 11
Koszi a tanacsokat, de feladtam a kuzdelmet az "Aki nem tud arabusul, az ne beszeljen arabusul!" nagybecsu mondas figyelembe vetelevel.
Tegnap probalkozas kozben valami galibat csinaltam es a Windows meg safe modeban sem volt hajlando elindulni. Bootlemezrol vegul is sikerult visszahozni a rendszert es a restore funkcioval helyreallitani egy korabbi allapotot. Jol leizzadtam...Majd szakember megjavitja az en amatorkodesem helyett.
Udv
Frimi
Előzmény: ZöPö (10)
ZöPö Creative Commons License 2002.12.04 0 0 10
Ha megnézed a winchesternek azt a részét, ahova a csatlakozók futnak be, akkor a tápfeszültség (négy vastag szóló vezeték, két fekete, egy sárga és egy piros egy hüvelyknyi fehér dugóval) és az IDE (adat-) kábel (szürke, lapos, szalagszerű 40 vagy 80 eres vezeték) csatlakozója mellett nagy valószínűséggel találsz hat kis rézpöcköt, a hatból általában kettőt egy mozgatható, általában fekete rövidzár (jumper) köt össze. Ezzel lehet beállítani, hogy az eszköz Master vagy Slave szerepet játsszon. Valahol a pöckök közelében, vagy a winchester adatlapján van egy magyarázat, hogy hogyan.

MA - MAster
SL - SLave
CS - Cable Select (ilyenkor a kábel "mondja meg", hogy az eszköz master vagy slave)

Ez tulajdonképpen olyan, mint egy váltókapcsoló. (Pontosan az a funkciója.) Előfordulhat, hogy valamelyik állást úgy lehet elérni, hogy mindenhonnan le kell venni a jumpert, vannak ilyen típusok is.

Az a winchester, amelyikről a rendszert töltöd, az mindenképpen a Primary Master legyen, tehát a primary csatlakozóra legyen bekötve és masternek legyen jumperelve! Amíg ezt nem tudod elérni, ne is csinálj mást!

Előzmény: frimi (9)
frimi Creative Commons License 2002.12.04 0 0 9
Koszi a tanacsodat!

Minden ugy van, ahogy irtam. Sajnos azt nem tudom, hogy mit kell hova dugni (legalabbis ez esetben! :-))), majd persze meg fogom azert nezni. Persze semmi dokumentacio nem all rendelkezesemre. (Mert a tulajnak sincs!) Azt, hogy miket kell torolgetni egy WinME infdito lemezrol (ilyesmit csinaltam , hogy hatha jo lesz valamire :-)), viszont mar nem tudom.

Ami irodalmat beideztem a Windows knowledge Basisbol, az tk. azt irja, hogy ha a Bios nem "tamogatja teljesen az interrupt 13 kiterjesztest", akkor csak 8 Gb-ot lehet felinstallalni.
Frimi

Előzmény: ZöPö (8)
ZöPö Creative Commons License 2002.12.04 0 0 8
Re: 1./ Ha a gép amúgy működik és nem akarod bővíteni, akkor teljesen fölösleges a BIOS-t frissíteni.

Re: 3./ "Primary IDE Master: not installed, Primary IDE Slave 20022 MB" Ha ez valóban így van, akkor nagyon gyorsan ellenőrizd, hogy a vinyón hogy van a jumper feltéve! Ne a CS (Cable Select)-en legyen, pláne ne a SL (SLave) állásban, hanem a MA (MAster)-en! El nem tudom képzelni, hogyan működhet egyáltalán a gép, ha nem érzékel primary master vinyót. Biztos nem tévedtél?

A MinMe nem csinál bootlemezt, mint a Win98, de készít neked egy "Repair Disk"-et, ami majdnem ugyanaz, kicsit törölgetni kell rajta, aztán használható "DOS" bootdisk lesz. :-)

A minimális bad block is rossz előjel, azok nagyon hajlamosak szaporodni, mint a nyulak! :-( Megfontolandó egy új vinyó (plus értelemszerűen reinstall), ezzel minden problémától megszabadulsz.

Előzmény: frimi (4)
frimi Creative Commons License 2002.12.03 0 0 7
Megtalaltam a hiba leirasat az alabbi helyen:

"Microsoft Knowledge Base Article - 153550
Hard Disk Limited to 8-GB Partition"

Most mar "csak" ertelmezni kell, hogy a hiba elharithato legyen! :-)

Koszonom a segitsegeteket, biztos, hogy meg szuksegem lesz ra! :-(
Frimi

Előzmény: hc (6)
hc Creative Commons License 2002.12.03 0 0 6
szvsz a többi részt is fel tudod partuicionálni, mert ott kell lennie. Próbálj Winme-s boot-ot (cd is jó) használni.
Előzmény: frimi (5)
frimi Creative Commons License 2002.12.03 0 0 5
A C: gyokerkonyvtarban megtalatam az fdisk.exe-t eds MS-DOS Promptban el is inditottam. Azt a szomoru eredmenyt mutatta, hogy csak egy particio van a lemezen es az 8,032 Gb!
Miutan az elozoek azt mutattak, hogy a 20 Gb valahol megvan, talan a particionala lett elszurva?
Frimi
Előzmény: frimi (4)
frimi Creative Commons License 2002.12.03 0 0 4
Koszi a tanacsokat.!
En a BIOS-hoz abszolute nem ertek, de leirom, hogy mit talaltam.
1./Amibios Easy Setup 1.17 van a gepen, ami mar regi, de semmikeppen nem akarnek belevagni egy frissitesbe, mert felek, hogy elizelem az egeszet s egyebkent - leszamitva ezt a zurt, jol mukodik a rendszer.
2./ A BIOSban a Pr. IDE Master, a Pr. Ide Slave, ill. mindket Sec. AUTO-ra van allitva.
3./ Ha az Auto Detetect Hard Drive-nak entert adok, akoor a mezony a kovetkezokeppen alakul:
Pr. IDE Master: not installed; Pr. IDE Slave 20022 MB; Sec. IDE Master: CDROM; Sec. IDE Slave: not installed.

Tehat teljesen amator modon azt a kovetkeztetest vontam le, hogy a kapacitas meg van, de valahogy a beallitassal zur van.

Amit az fdisk-rol irtal: nincs DOS-os bootlemezem s a WinME-bol tudok csak a DOS-ba menni. (Kozvetlen bootolassal tehat nem.)Majd kutakodok, hogy hogyan lehet DOS bootlemezt csinalni.

A Scandisk "allando"hasznalatban van, de az mindossze csak egy 4096 bytes bad blockot mutatott ki.

Orulnek, ha tovabb tudnal segiteni, de az eddigieket is nagyon koszonom!
Frimi

Előzmény: ZöPö (3)
ZöPö Creative Commons License 2002.12.02 0 0 3
Mindenképpen a BIOS-ban kell kezdeni a matatást. Kezd az Auto Detect Hard Drive vagy valami hasonlóval. Amíg ott fel nem ismeri a teljes kapacitásán, ne menj tovább!
Második lépés floppyról DOS-t bootolni és FDISK-kel (vagy bármi hasonlóval) ellenőrizni a partícionálást. Vigyázat! Nem partícionálni, csak megnézni, hogy hogy van! :-) Elképzelhető, hogy csináltak rajta egy nem 100% területű elsődleges partíciót és nem csináltak másodikat.
Ha a partícionálás is rendben van, akkor lehetséges, hogy annyira tele van bad blockkal, hogy már csak kevesebb, mint a fele "él" a vinyónak. Ilyenkor a Windows csak akkorának látja, amekkora a még működő blokkok összege. Remélem, nem ez a helyzet! Ezt egy (inkább DOS-os) SCANDISK segítségével ellenőrizheted.
Előzmény: tere (2)
tere Creative Commons License 2002.12.02 0 0 2
A BIOS-ban a vinyó paraméterei szerintem rosszul vannak beállítva. szektor...fejek...stb.
frimi Creative Commons License 2002.12.02 0 0 1
Alaplap: Gigabyte GA-6WMM7.
CPU: Intel-Celeron 533 Mhz, Op: Windows ME.

A gep egyebkent nem az enyem, en is csak segiteni szeretnek. Elmondas szerint kb. egy eve vettek, ujonnan. Marmint a merevlemezt. Egy kisebbet csereltek le. A tobbi cucc regebbi.
Koszi a segitseget!
Frimi

Előzmény: hc (0)
hc Creative Commons License 2002.12.02 0 0 0
Örülj, hogy nem nem 0 GB: :-)

Lehet, hogy egy kicsit öreg a cucc? Pentium I. alaplap, Win95?

frimi Creative Commons License 2002.12.02 0 0 topiknyitó
Adott egy PC, aminek elvileg 20 Gb-os hard disc-je van. Ugyanakkor amit tobbfele rendszervizsgalo szoftver erzekel - maga a Windows is kimutat - 8,28 Gb. A tizedes ertekek egyertelmusitik, hogy gond van, hiszen ilyen meretu merevlemezt nem forgalmaznak. Segitsetek megtalalni a "hianyzo" Gb-okat!
Koszi!
Frimi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!