Keresés

Részletes keresés

Romantique Creative Commons License 2012.04.23 0 0 25

Segítséget kérek. Mac-ban szeretném a kimenő leveleket formázni:

 

1) Meghatározni, hogy a válasznál a megválaszolandó levél fölött hány sort hagyjon a szerkeztő

2) Meghatározni a kimenő levelek betűinek a fajtáját, méretét és színét. Hiáby megyek be a mail-preference-be, és ott hiába megyek rá a Font/Coolor-ra, ott hiába állítok be színt meg egyeket, amikor a dialóg ablakot bezárom, minden marad a régiben.

 

Okos tanács?

 

Köszönöm!

bazs81 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 24
Sziasztok!

Colorvision Spyder2express-el kalibráltam a monitorom, majd miután lefutott ezt a hibaüzenetet kaptam: Sorry no calibration data was found in the profile "sRGB Color Space Profile" for display " Xerox XA3-17". Please select a different profile using 'Profilechooser' (1168)

Mit jelenthet ez?
vejne Creative Commons License 2009.12.11 0 0 23
Ezzel a programmal kalibráltam be a monitoromat és egészen jó lett.
Aztán kaptam kölcsön egy Spider2expresst, azzal újra kalibráltam és kiderült, az előző beállítás nem is volt távol az újabbtól.
Előzmény: AlabástromMiértfoglalt??? (22)
AlabástromMiértfoglalt??? Creative Commons License 2009.12.03 0 0 22

Sziasztok!

 

A tanácsotokat szeretném kérni. Talán másnak is hasznos, szerintem sokan járnak hasonló cipőben.

 

A célom, hogy amikor egy fotót szerkesztek, az alap tónusok (kontraszt, világosság) legyenek hitelesek (nemrég szembesültem vele, hogy ami az én monitoromon jól mutat, az másnál erősen túlkontrasztos). Persze a szinek is fontosak, de azokhoz nem mindig nyúlok, és esetemben nem is olyan kritikusak.

 

Sokat olvastam fórumokat, és a következőkre jutottam:

Két megoldás van:

- kézzel, szemre beállítani a monitort valamiféle kép vagy segédprogram segítségével

- műszeres kalibrció

 

Fórumozók szerint csakis a hardveres kalibráció vezet jó eredményre. Viszont a hardverekről olvasva a 30ezer forintos kategória (Spider3Express) pénzkidobás (sőt, még a PRO változatról is ez a benyomásom). Ha már az ember vesz valamit, a 60ezer fölöttiek, de még inkább a 100ezer fölöttiek közül válasszon. Jelen pillanatban megnézem mire mennyit költök, és erre maximum 30ezret szánok.

 

Konklúzió: Esetemben a 30ezres hardver és a kézi beállítás jöhet szóba, de a kettő közül jobban járok a kézi beállítással.

 

Nos? Egyetértetek?

Nuki36 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 21
Itt találtam még erről infót:
http://www.vistax64.com/vista-hardware-devices/125978-vista-dumps-color-profile.html

Azt írják, ez egy ismert Vista hiba... :-/
Előzmény: Nuki36 (19)
Nuki36 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 20
Bocs, a backslash-eket nem vitte át a Target mező adatsorában, de azért remélem érthető...
Előzmény: Nuki36 (19)
Nuki36 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 19
Hali!

Xp-n hasonló problémám volt, annak megoldását olvashatod alább. Tudom, hogy nálad Vistáról van szó, de hátha legalább másoknak segít.
Nekem természetesen fel volt téve a monitorhoz tartozó gyári színprofil - amit Adobe Gammával állítgattam még, így létrehozva egy saját profilt -, értelemszerűen Default profilnak beállítva, ám mégsem töltötte be az XP.
Le kellett töltenem a Microsoft oldaláról egy Color Control Panel Applet nevű kiegészítést, mely a Control Panelbe telepszik be, Color néven.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=1E33DCA0-7721-43CA-9174-7F8D429FBB9E&displaylang=en
Ebben a monitorhoz, printerekhez és scannerekhez lehet társítani a profilokat - eleddig ebben semmi különös nincs, hisz ezt külön is meg lehet tenni, ez a Control Panel elem csak egy központi vezérlő ezek menedzselésére. A biztonság kedvéért itt is érdemes ellenőrizni, hogy a monitorhoz valóban a kívánt profil van-e Defaultnak beállítva.
A pici trükk annyi, hogy ez az alkalmazás - alaphelyzetben - a Program FilesPro Imaging PowertoysMicrosoft Color Control Panel Applet for Windows XP mappába telepszik be, WinColor.exe néven. Erről a WinColor.exe-ről kell egy shortcutot készíteni a Start Menü Startup mappájába. Meg kell nyitni a shortcut properties-ét, és itt a Target mezőben lévő sor végére egy /L kapcsolót biggyeszteni. Így az itt olvasható adatsor valami ilyesmi lesz:
"C:Program FilesPro Imaging PowertoysMicrosoft Color Control Panel Applet for Windows XPWinColor.exe" /L

A rendszerindításkor így már betölti az XP a helyes színprofilt.

A történetről annyit még érdemes tudni, hogy ez a probléma nekem az Adobe CS4 csomag installállása után jelentkezett, mivel kiderült, hogy ez a csomag már nem tartalmazza az Adobe Gamma-t és az Adobe Gamma Loadert (állítólag már a CS3-ban sem volt benne). Amíg ezek fent voltak a gépemen, nem volt ilyen típusú gondom. Az Adobe Gammát külön is le lehet tölteni, pl. innen:
http://www.szoftver.hu/download//adobe/update/photoshop/adobe_gamma.zip
Kicsomagoláskor az Adobe Gamma.cpl fájlt (csak ez van a zipben) a Windows/system32 mappába kell helyezni, s így az meg fog jelenni a Control Panelben. Az általa "gyártott" profil - csakúgy mint bármilyen más profil - a fent említett módon a Color Control Panel segítségével betölthető rendszerindításkor.

Ez egyébként sajnos azon nem fog segíteni, hogy az ATI CCC manuális elindításakor az felülírja a profil használatát. :-/

Ezzel kapcsolatban annyit találtam a neten, hogy az NVidia kártyák szoftverében lehet profilt választani, és az meg is tartja szépen (mondom, ezt csak olvastam).

Esetleg kipróbálhatod, hogy nem telepíted az ATI CCC-t, csak a drivert - persze csak akkor, ha nincs szükséged a CCC szolgáltatásaira - hátha ez segít. Nekem az egyik gépemen, amit nem használok játékra és TFT monitor van rajta (nem kell képfrissítést állítani), szépen elmuzsikál CCC nélkül is, csak driverrel.
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.05 0 0 18
Valamilyen szinten rájöttem mi okozza.
A videókártyának a szoftvere, azaz az ATI Catalyst mikor betöltődik, illetve elindítom külön akkor rántja alapba a színprofilt.
Csak azt nem értem miért?
Nem találok rá semmi utalást, azaz lehetne egy helyen színhelyességet konfigurálni mint minden kártyánál, de ezek az értékek alapértéken vannak.
Profilt evvel nem lehet betölteni, csak a videó lejátszást lehet még színek tekintetében konfigolni, de gondolom ez már nem szólhat bele, egyébként itt is alapértékek vannak megadva.
Valakinek esetleg van ötlete?
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.05 0 0 17
Sziasztok!

Egy segítséget szeretnék kérni.
Adott egy Vista op.rendszer amin SpiderPro-val kalibrációt végeztem, de a színprofil betöltését nem tudom rendesen lemenedzselni a rendszerhez, ahogyan az XP-n hibátlanul működik a Vista betöltés után eldobja a profilt, azaz egy kicsit felvillan a helyes színtér és újra visszaáll alapra.
Próbáltam a SpiderPro-hoz adott ProfileChooser-el is, illetve csak a rendszer betöltőjével, de az eredmény nem változott.
Néha jó pár indítás után kb. 10 után sikerül, de kijelentkezés és hibernálás után már nem tölti vissza a icc fájlt, illetve ezek után teljes újraindítás után sem.
Mit csinálok rosszul, mi lehet a gond?
Képkovács Creative Commons License 2004.12.21 0 0 16

"( mibe fogadjunk, hogy a gyáriak nem arra a papíreresztésre, nem azzal a téntakeverékkel, nem azonos légköri körülmények között, etc. nyomnak mint te? és még csodálkozol?)"

 

Nem ezen csodálkozom, mert az ilyen jellegű eltéréseket nem túl nehéz utólag sem rendbehozni. Ezek színegyensúlyi, meg fehér és fekete ponti hibákat meg karakterisztika elcsúszást okozhatnak legfeljebb, amit egy újralinearizálással, vagy egy egyszerű vizuális profilkorrekcióval javítani lehet. Viszont nem magyarázzák az általad felhozott körülménykülönbségek a görbelefutásokban a rengeteg kiszórt mérési pontot, a hullámzó, gyakran akár kis tónusszakaszon negatívképet létrehozó durva profilhibákat.

 

Én azokról beszélek, azokat nem lehet a kérdésfeltevéseddel elpoénkodni. :-)

 

Naná, hogy ezek után is csodálkozom! :-)

Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.21 0 0 15
dicsekszünk, dicsekszünk? :) meghozta végre a fotometeredet a jézuska? :))) ( mibe fogadjunk, hogy a gyáriak nem arra a papíreresztésre, nem azzal a téntakeverékkel, nem azonos légköri körülmények között, etc. nyomnak mint te? és még csodálkozol?)
Előzmény: Képkovács (14)
Képkovács Creative Commons License 2004.12.21 0 0 14

Kissé elhalt ez a topic, dobok rajta egyet :-)

 

"Nem a monitorhoz gondoltam hozzányomni a mérőfejet, hanem a környezet színhőmérsékletét mérve átkapcsolni a monitorét :-)"

Mostanság a monitorkalibráció része, hogy a spektrofotométerrel először a környezeti fényeket mérem, utána ezek alapján kalibrálom magát a monitort. A műszerben nincs semilyen mágnes, így nem károsítja a CRT eltérítő rendszerét. :-)

 

Amúgy korábban használtam én is egy Minolta analóg Deprez rendszerű kézi színhőmérsékletmérőt monitor ellenőrzésre, de szerencsére annak a mágnese sohasem hagyott észrevehető nyomot. 

 

Más.

Egyre kevésbé értem, hogy egy gyári eszközhöz adott ICC profilok miért olyan gagyi minőségűek szinte kivétel nélkül amilyenek: vagy a színegyensúlyaik rosszak elve és még a karakterisztika lefutások is hibásak, vagy csak tele vannak mérési hibával, bizonytalansággal, amik semmilyen utólagos trükkel nem korrigálhatóak. Az utóbbi hónapokban rengeteget kínlódtam azon, hogy megfejtsem az original profilok gyengeségeit és az okokat megtalálva kikerüljem azokat, hogy mégis kihozhassam az eszközeimből a bennük meglévő tudást, de az eredeti gyári profilokkal csak részleges sikert lehetett elérni.

 

Mostanában elkezdtem végre saját profilokat mérni - generálni a felhasználási céljaimnak megfelelően, és meglepetéssel látom, hogy akár egy-két óra alatt szinte kifogástalan célirányos profilokat tudok készíteni, amik abszolut mentesek az original ICC-k szinte összes betegségétől, és nincs többé szükség egyéb furmányoskodásra, a papírokról nagyon nagy hűséggel az jön le, amit a monitoron látok, illetve amit ábrázolni szeretnék.

 

Nem értem, miért kapunk a legtöbb esetben alig vagy egyáltalán nem hasznavehető eszköz-színtérleíró profilokat az eszközeinkhez, amikor szinte azonos energiával jót is lehetne készíteni hozzájuk?

Előzmény: eke (12)
Képkovács Creative Commons License 2002.12.01 0 0 13
Tegyük hozzá, hogy olyan hiba csak a mutatós Deprez rendszerű analóg mérők mágnese miatt fordulhat elő :-)
Az én digitális Gossenem ilyen hibát aligha okozna, viszont nem tudok rájönni a "távolságfüggő színhőmérséklet" miértjére.
Előzmény: eke (12)
eke Creative Commons License 2002.12.01 0 0 12
Nem a monitorhoz gondoltam hozzányomni a mérőfejet, hanem a környezet színhőmérsékletét mérve átkapcsolni a monitorét :-)

ja ez történt, de hát a puding próbája az evés, visszamértünk...

Előzmény: Képkovács (11)
Képkovács Creative Commons License 2002.12.01 0 0 11
Nem a monitorhoz gondoltam hozzányomni a mérőfejet, hanem a környezet színhőmérsékletét mérve átkapcsolni a monitorét :-)
Egyébként én már kipróbáltam a Gossen Multipro + színhőmérséklet mérő feltéttel a monitor felületéről visszamérni, de igen érdekes eredmény jött le: minél közelebb mentem a monitor felületéhez, annál magasabb lett a kijelzett színhőmérséklet (környezeti fény nem volt az esti sötétben). Kb. 0,5m-ről még 5600 K-nek, 5 cm-ről már közel 11000 K-nek látszott. Sajnos nem tudom értelmezni az eredményt, mert egyéb, nem kelvinben mérő színmérőim nem mutatnak ilyen arányú változást.
Lehet, hogy gagyi a Gossen?
Előzmény: eke (10)
eke Creative Commons License 2002.12.01 0 0 10
"Ha van kéznél színhőmérsékletmérős fénymérőd, akkor a monitor színhőmérsékletét mindíg be tudod állítani a környezetnek megfelelőre."

évekkel ezelôtt egy monitorunkhoz (szerencsére csak valami noname segédmonitorhoz) valamelyikünk hozzányomta a Gossen analóg színhômérséklet mérôt, eredmény évekik látszódott az eredmény, demagnetizálástól függetlenül....
eke

az ábra tetszik,

Előzmény: Képkovács (9)
Képkovács Creative Commons License 2002.11.30 0 0 9
Balas!
Az összefoglalód kiválóan segíthet elkerülni a leggyakoribb hibákat.

Monitorkalibráláshoz mindenkinek:

Valamikor saját célokra összeollóztam egy monitorkalibrálás céljára alkalmas ábrát. Itt van.
Néhány szó a használatához:
Célszerű a monitor kontrasztját kezdetben max-ra állítva indítani a beállítást. A középtájon lévő szürkeéknek kb. egyenletes tónuslépcsőzettel kell látszania, annyira veszem vissza a kontrasztot, hogy a két legvilágosabb részlet jól szétváljon (egyik se égjen ki). Ha a kontrasztom már jó, a fényerőt addig szabályozom, amíg az alsó szürkeékdobozban az 1-2-3%-os lépcsők éppen leválnak a háttér feketéjétől és egymástól. Előfordul, hogy a fényerő szabályzás miatt újra kell a kontrasztot is állítani, de pár ciklussal el lehet jutni az optimálishoz. Ha mindez már O.K., akkor a Photoshop gamma állítójával beszabályozom a helyes gammát PC-n 2.2-re, MAC-en 1.8-ra, ahogy Balas leírta.
Ha ez teljesen rendben van, akkor a tónusmenet kérdése már kész. A szürkedoboz lépcsői segítenek a színegyüttfutás beszabályozásában: minden lépcsőt egyformán semlegesnek kell látnunk.
Ha van kéznél színhőmérsékletmérős fénymérőd, akkor a monitor színhőmérsékletét mindíg be tudod állítani a környezetnek megfelelőre.

Előzmény: balas (8)
balas Creative Commons License 2002.11.29 0 0 8
TFT: egyre kevesbe igaz az a tezis, hogy a TFT nem alkalmas grafikai munkara. De meg nem dolt meg. Ennek oka, hogy a legtobb peldanynak rossz a kontraszt-viszonya (hogy a leghalvanyabban ego pixelhez kepest mennyivel vilagosabb a legvilagosabb, pl. 200:1), valamint hogy keptelenek 2^8 (256) szinlepcsot megvalositani (tehat a szinkomponensek 256 arnyalatat sem adja vissza). Ezen kivul meg a TFT-t mindenkepp az o adott fizikai felbontasan erdemes hasznalni grafikai munkara. Tehat ha 1280x1024-es a monitor, akkor ugyan engedheti 1024x768-ra beallitani, de ennek a vege az lesz, hogy bizonyos pixelek vagy homalyosabbak, vagy nehanyat nem latsz.
Ennek ellenere a TFT kepe elesebb (joldefinialt pixelek, bar a szinkomponensek egymas mellett helyezkednek el, pl. igy.
Hogy ezeken kivul miert nem kalibralhato, azt viszont nem tudom.

A lenti szakirodalmat olvasgasd, amit fontos megerteni a monitorkalibraciohoz, az a kovetkezo:
-brightness es kontraszt beallitasa ugy, hogy a sotetszurkek is latsszanak
-a monitor gammajanak megfelelo szinprofil hasznalata megjeleniteskor (pl. Adobe Gamma Loaderen keresztul)
-a megjelenites feheregyensulya (szinprofilon, es/vagy monitorbeallitason keresztul) alkalmazkodjon a kornyezeti feny feheregyensulyahoz.

Ha ezek rendben vannak, tul nagyot mar nem lehet tevedni azzal kapcsolatban, hogy a kepfajl vajon milyen vilagossagu kepet tartalmaz ahhoz kepest, amit epp a monitorodon latsz...

Ekkor jonnek a finomsagok. Tolts be egy szep szines kepet Photoshopba (ahol mar be van kapcsolva a color management), es az Image/Mode/Assign profile menupontnal probald meg valtoztatgatni a kivalasztott profilt, es nezd a valtozast. Ez eloszor lehet, hogy nem lesz tul feltuno.
Amilyen kulonbsegeket itt latni, akkora kulonbseg lehetseges majd pl. nyomtataskor rosszul beallitott kalibracio eseten.
Itt egyebkent azt a profilt kell beallitani, amibol a betoltott kep szarmazik. Ha a scanner SRGB-ben scannelt, akkor itt is SRGB kell legyen kivalasztva. (Es itt sok-sok egyeb tudnivalot hagyok ki, a Photoshop manual es a linkelt honlapok olvasandoak).

Nyomtatasnal a kalibracio kicsit remenytelen, a nyomtatohoz adott szinprofilok elnagyoltak (a Canon S800 teljesen hihetetlenul mas cian-arnyalatokat nyomtat, mint amit latok).
Viszont egy nagy buktatoja van a beallitasoknak: csak egy helyen legyen alkalmazva color management! Ha a nyomtato meghajtojaban be van kapcsolva (pl. a megfelelo profil ki van valasztva), akkor a Photoshopban nyomtataskor be kell allitani, hogy a printer vegzi a color managementet. Ha nincs ilyen lehetoseg a nyomtatonal, ill. a color management ki van kapcsolva, akkor viszont a Photoshopbol a megfelelo nyomtatoprofillal kell printelni.

(Huu, hosszu lett, remelem, nem irtam hulyeseget. Javitsatok.)
S zsoltu: nem erdemled meg ezt, annyit hozongsz feleslegesen mas topikokban! :-/
Udv, balas

Előzmény: Törölt nick (7)
Képkovács Creative Commons License 2002.11.29 0 0 6
Egyszer volt szerencsém egy ilyennel szétzavarni egy már egész rendesen kalibrált monitorom színvilágát. Szerencse, hogy a dolog visszafordítható volt. A spider egy hétig lakott nálam, és kb. 15-20 ciklust lefuttattam vele a gépemen, nem volt két egyforma kalibráció. Ennyit erről.
Egy Spectrolino viszont aranyat ér, ha van valakinek olyan.
Az szóljon!
Előzmény: balas (2)
Viator Creative Commons License 2002.11.28 0 0 4
4 mérföldes csőrendszer van a gyomrodban, tudtad?
Előzmény: balas (2)
F707 Creative Commons License 2002.11.28 0 0 3
Balas

Nekem ugyan nincs, és tapasztalatom sincs, de sok helyről hallottam, hogy nem lehet hozzá nagy reményeket fűzni.

persze ettől még lehet jó...

Előzmény: balas (2)
balas Creative Commons License 2002.11.28 0 0 2
Koszonom, koszonom. Tudod, nem azert jarok a webre, hogy naplot vezessek, vagy magamat olvassam, hanem parbeszedert. Ezt nehez egyedul, ugyhogy irjatok ide erdekeseket.
A digit setetkamrahoz meg csak setet sem kell, ez a szomoru helyzet. De penz az igen.
Van itt valakinek ColorVision Spyder-je, vagy valami hasonlo?
Udv: balas
Előzmény: Viator (1)
Viator Creative Commons License 2002.11.28 0 0 1
Mellesleg balas, tök jó topikokat nyitsz (elnemkészült, szkenneljünk...) aztán mindig hagyod őket elsüllyedni. Remélem ez nem jut erre a sorsra! Tegnap is pont ezen a kalibrált dolgon járt az agyam, annyi mindent be kéne szerezni ha akarok egy digitális setétkamrát... a setétség legalább ingyen van! :-)

v*

Viator Creative Commons License 2002.11.28 0 0 0
Nem 0 a téma!
Előzmény: balas (-)
balas Creative Commons License 2002.11.28 0 0 topiknyitó
Van mar digit kamerad, scannered, nagymonitorod, nyomtatod, s most mar csak azt kene kitalalni, hogyan lesz olyan a nyomat, mint amit fotoztal?
Udv a szamitogepes kepszerkesztes legingovanyosabb reszen!

Engem pl. erdekelne, hogy Pesten hol/mennyiert kalibralnak monitort+printert, vagy ki tud segiteni ebben (nem szemre).

Bemelegitesnek nehany link:
Accurate Image Manipulation for Desktop Publishing (nagyon reszletes)
Monitor calibration(Koen_brader gyujtemenye)
Monitor/printer calibration and gamma
Digital Dog: Tips & Tricks (pc & mac)

Udv, balas

(p.s. En is csak pont a fent leirt allapotban leledzem...)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!