Amennyiben még aktuális: a http://www.retrieversport.hu -n igen jó infókat találsz teletaktos kiképzésröl. Konkrét kérdésekkel is nyugodtan fordulhatsz hozzájuk. Én a kezemen kipróbáltam már, csak enyhe bizsergést éreztem. Viszont az is igaz, hogy a kutya bizony felnyüszített, amikor kapott egyet a teletakttal.
A használatát mindenképpen komolyan meg kell fontolni és tanulni. De erröl a fent említett honlapon elég infót találsz.
"szakemberek is óvatosan,és ritkán használják,legvégső esetben.... "
nem!
es ezen tobbszor kiakadtam!
a leglelkisebb labradoron is alkalmazzak!
ha lesz egy kis idom, kedvem kikeresem amit errol irnak egy konyvben (az a baj, h nem emlekszem melyikben??)
volt vmi olyan mondat egy baromi hires kikepzotol (angol) h
" ez a kutya tokeletes, mindent megcsinal mar csak az van hatra, h parszor megcsapjam az arammal"
en azt hittem lefordulok a szekrol!!
es pl. MO-on teljes horrornak szamit, h egy kutya a lakasban ketrecben legyen (nekem is elkepeszto!!) de sok kikepzonek normalis sot egy "muss"
de
az jo a kutyanak ha van egy olyan hely ahova teljesen elvonulhat es ha ott van akkor nem nyesztetik se gyerek, se senki,
csak azt nem ertem, ehhez miert nem eleg egy szonyeg?? miert kell bezarni egy ketrecbe??
Sziasztok!Quaigon vagyok püfi álnéven, mert nem fogadja el a belépésim a gép.
Oncognito, szerintem is kicsit furcsa az a hangnem, amit használsz. Tekintve azt is, hogy a módszerről, amiről beszélsz nem érzem át, hogy közeli vagy gyakorlati tapasztalataid lennének. Ha mégis vannak örülnék, ha megosztanád velünk.
ÖP: puszi, de rég láttalak! Ne felejtsd, mudid van! Ha mást nem, a foxim kölcsön adom, rögtön rájössz, mennyire más- más büntetést igényelnek a kutyák!
Kutyaiskola: egy tapasztalatlan ember kezében egy 9 hónapos kutya rég el van rontva, és egy csomó rossz szokást ki lehetne küszöbölni, a ha a kutyákat 3-4 hónapos kortól vinnék suliba.
Ehhez kellene:
1, külön, elkerített hely az ovis foglalkozásokhoz
2, szakképzett, a kutya fejlődésmentével és a korosztályból fakadó igényekkel -lehetőségekkel tisztában levő kiképző, aki emelett kitűnően magyaráz, és az emberekkel is tud bánni. Na, ilyen nem sok van. És olyan suli sem, amelyik felvállalja ezt a macerát. Kényelmesebb 10 hónapos kortól összezárni a kutyákat egy csoportba, és lesz ami lesz.
Úgyhogy marad a 10 hónap körüli kutyasuli és a csoportos foglalkozás, ami több mint a semmi, csak abszolút nem tudja figyelembe venni az egyéni adottságokat és igényeket, ráadásul ha végig gondoljuk elég vicces, mert megvárjuk, amíg a kutyánk felszed rossz szokásokat (amit kölyök korban játszva, min. jutalommal és következetességgel ki lehetne küszöbölni)és aztán elmegyünk a kutyasuliba, hogy több-kevesebb erőszakkal kineveljük, amit beléneveltünk, persze ált. öntudatlanul.
Hogy a hasonlatotokat használjam: szerintetek működik, hogy az embert csak 18 éves korban kezdik el nevelni? Mert ha egy kutyához nem nyúlsz egy éves koráig, akkor már rég rossz.Azt mondják, az alapot egy emberbe8-10 éves koráig lehet belenevelni, utána már csak a szerencsén múlik, hoyg mi lesz belőle.
Én 8 hetesen kezdem a kiképzést, hordom magammal mindenhova, zsebemben a jutifali és a labda, és nem röstellek bűntetni és jutalmazni, a helyzethez igazodva. Nálam a fegyelmező munka póráz nélkül zajlik, sokszor még nyakörv sincs a kutyán. De ez azon múlik, hogy kölyök korban kialakítsd a megfelelő kontaktust, megtanítsd koncentrálni, és megszerettesd vele a kiképzést. Így jutok el egy éves korig, addig elérem, hogy bármiért veszem elő a kutyát, kezdek foglalkozni vele reszket az örömtől, és AKAR dolgozni. És akkor bizony beleviszem a huibákba is, és a kuytához mérten bűntetek. Ekkor már az állandó pozitív megerősítéssel kialakítottam benne a tanulni vágyást, a munkakedvet, de a fegyelmet is bele kell raknom.
Elekromos nyakörv:
Irodalom elég kevés van róla, ajánlom a www.retrieversport.hu oldalon a rövid összefoglalást, legalábbis nagyjából a helyükre kerülhetnek a dolgok. Ajánlom az oldalt azoknak is, akik nem szeretnék használni, de szeretnének információt szerezni arról, amit bírálnak.
NÉmet vizsla:
természetében a német vizsla abszolút nem hasonlít a többi vizslára. Mielőtt véleményt alkottok látatlanban ajánlom Nektek ebben az esetben is a szakirodalom olvasását. A német vizslát tenyésztették a legsokoldalúbb munkára, még őrző-védő funkciót is szántak Nekik, segítségükkel akár orvvadászokat is fogtak. Ennek megfelelően jóval keményebb is a többi vizsla típusnál (a pointerektől(angol vizsla) ált. csak a vadmegállást várják, és az angolok a retrievereket tenyésztették az apportírozásra.) A magyar vizsla a kajtatást és az apportírozást végzi, bár a vizek, pláne télen nem az erősségük ált. A német vizsla kajtat, apportíroz, és ha kell megvédi gazdáját, vagy a házat. Hihetetlenül okos, jól képezhető, de kemény fajta, a vadászkutyások között bizony megoszlik a vélemény képzehetőségükről.Nekem nagy kedvenceim.Pont szombaton voltam egy olyan vadászaton, ahol 8 német vizsla volt! És gyönyörűen dolgoztak!
Vadászat- beugrás:
Elsőre én megpróbálnám a fojtó/szöges változatot hosszú pórázzal. Ne vadászaton kezd, mert furcsán fognak Rád názni. :O))) Menj ki külön gyakorolni, vigyél magaddal dummyt vagy vadat, rakd rá a nyakörvet és a hosszú pórázt(10 méter), ja és vigyél segítőt is.
Kutya lábnál, megkapaszkodsz a pórázban, úgy hogy a kutyának hagyd meg a lehetőséget a hibázásra, tehát lazán legyen, bele tudjjon futni.A segítőd dobja eléd a dummyt vagy a vadat, kb 10 méterre, hagyd beugrani a kutyát, majd egy fúj, mit csináltál üvöltéssel hagyd belefutni a póráz végébe. Nyekkenni fog, és meglepődik. Hívd vissza lábhoz, dícsérd és jutalmazd meg. Következőre fogd feszesebben, de ne lógj a pórázon. A dobással egy idejűleg ránst bele a pórázba, ismételd az ül, marad vezényszót eráélyesen, ha marad dícsérd jutalmazd. Ha ennek ellenére beleugrik, akkor megint hagyd, hogy nyekkenjen egyet. Ez segíthet. Ha 4-5 alkalom után nincs változás, még mindig belefut a pórázba, akkor egy kicsit gáz van, már nagyon rögzült a hiba.
Ebben az esetben ajánlom az E nyakörv használatát. DE: nem ajánlom, hogy vegyél és egyedül használd. Az E nyakörvet pont ilyen esetekre (ill. irányíthatósági gyakorlatokhoz) találtak ki a vadászkutyások, de tisztában kell elnni használatával, előnyeivel-hátrányaival. HA elrontod, akár kezelhetetlenné válik. A megoldás, keress olyan vizslás kiképzőt, aki már használt E nyakörvet, nézd meg a kutyát!!!!, hogy hogy viselkedik, és utána kérd segítségét.
Mert az elketromos nyakörvvel egy életre el tudod venni akedvét a munkától, ha rosszul nyúlnak hozzá.
Az E nyakörv lényege nem a fokozat erősségben van, hanem a helyes kondícionálásban, és a jól időzített impulzus adásban. Én ismerek olyan kiképzőt, aki növendék kortól használja (ért hozzá), kutyái precízen, lelkesen, farok csóválva dolgoznak. Tudniillik az egyik előnye, ha jól használod, hogy nem hozzád köti a bűntetést, tehát nem Tőled fog félni sem. :o)))És persze jár mellé a jutalom is.
Ha érdekel Titeket szívesen írok még, pláne ha a cikket elolvasva konkrét kérdéseitek vannak.
Nekem is az a véleményem, hogy egy 1 éves vizslát még nem kéne ilyen brutális módon nevelni.
A német vizslának 2 éves kora körül nő be a feje lágya és addigra lehet tökéletesen kiképezni.
A kutyákat egy iskola ( jó iskola) 9 hónapos koar elött el sem kezdi komyolan képezni, és pár hónap alatt nem lehet megfelelően egy vadászatra egy vizslát.
Próbáltál már németvizslát is betörni? Kicsit más...
Nagyon önfejű, nagyon könnyen hajlamos megfeledkezni a jólneveltségről. Nálam az az eredmény, amit a hannoverivérebnél, magyarvizslánál vagy akár a kuvasznál pillanatok műve volt, a németvizsla kanomnál csak nem akar eljönni :-(
Boarhunter
Én úgy tudom,hogy a szakemberek is óvatosan,és ritkán használják,legvégső esetben....
Szvsz ha a kutyádat következetesen neveled,akkor feltétel nélkül teljesíti a vezényszavakra a feladatot....
Nálunk a Fekszik és a Járda a 2 olyan vezényszó,aminél nincsen szórakozás....nem1x mentett már életeket,nemcsak a saját kutyámét.....
A legnagyobb játékban,kergetőzésben,sőt més anno Őrző-védőn is a fekszikre ,mintha lelőtték volna úgy verte a hasát a földhöz......
ÖP
Az elektromos nyakörvet (meg a szöges fojtó nyakörvet) tartom indokolatlanul durvának.
Egyébként miből gondolod hogy laikus vagyok?
Két saját kutyát is betörtem, mindkettő falkavezérségre tört és az egyetlen durvaság a nyakcibálás volt, bár azt tényleg nem hímes tojás-szerüen tettem. Viszont a türelem, a szeretet, a következetes határozottság és az idő nem létezik hogy ne oldana meg minden falkavezérségre való törekvést.
Ismétlem, egy nagytestü (pl. dog, vagy bernáthegyi, vagy pireneusi) aki 3-4 éves és nem volt dolga fegyelemmel, azért az más kategoria.
De egy alig egyéves vizsla szukával semmi sem indokol ilyen segédeszközt.
Az ijedtség (valamint a hirtelen szoruló fojtó nyakörv, ami átmeneti levegőhiányt okoz) epilepsziás rohamot is okozhat, ami akár maradandó is lehet.
Tehát meggondolandó hogy mit milyen áron akar elérni az ember.
Szerintem ez a hangnem azért indokolatlan. Laikusként elég meggyőző, amit írsz (hogy a kutya még nincs kiképezve rendesen), de szerintem azt a nyakörvet nem biztos, hogy túl kell dramatizálni. Mi van, ha nem is fájdalmat okoz valójában, hanem inkább csak ijedtséget? Amellett meg mit csinálsz egy hím kutyával, amikor át akarja venni a falkavezérséget? Az lehet, hogy jobban fáj neki.
?
Mikor? Ugyanis jó esetben egy kutyát 10 hónapos kor körül kezdenek (!) kiképezni.
Te további két hónapot türelmes kiképzésnek tartasz?
A kamaszkor (ami a kutyánál is kamasz kort jelent) nemcsak a játékosságban, hanem a koncentráció hiányában és a minden körülmények közötti fegyelem hiányában is megnyilvánul.
Egy vizsla nem vadállat.
Egy 2-3 éves pl.moszkvai őrkutya, amit nehezen lehet szelidíteni, elhiszem hogy drasztikusabb segédeszköz kell.
De aki egy vizslával nem bír, aki néhány hónapos kezdeti képzés után kiforrt kutyát akar - az szerintem kizárólag csak magán használja az elektromos nyakörvet, hogy önfegyelmet tanuljon.
Aztán majd taníthat is. :-)
Én ki fogom próbálni először magamon utána csak a kutyán, erre én is gondoltam.
Szöges nyakörvet soha nem használtam.
A türelmes kiképzésen átestünk.
De mit lehet tenni egy olyan kutyával amelyik egyszer csak elkezd rohanni?Ha nincs rajta póráz az életben nem kapom el, igaz később visszajön magától, de ez vadászaton akkor is veszélyes, mert lelőhetik és akkor én lőném le azt aki ezt megtenné.
Az, hogy egy 14 éves gyermek szinjén van elismerem, de annak nem ilyesmiben kellene megmutatkoznia hanem a játékosságában, mondjuk azzal nincs is baj.
Ez a nyakörv nem rendszeres használatra kell, hanem 3-4 alkalommal történő alkalomra.
És ettől nem esik össze és kerül klinikai halál állapotába hanem csak megijed.
De először magamon fogom kipróbálni mindenképp.
Egy egyéves kutya kb. 14 éves gyerekkel egyenlő életkorban van.
Neked is azt tudom ajánlani, mint a szöges nyakörvek esetében: először önmagadon próbáld ki, aztán döntsdt el, hogy akarod-e alkalmazni a kutyádon rendszeresen...
A türelmes kiképzést is figyelmedbe ajánlom még a drasztikus kényszerítő eszközön kívül, valamint azt, hogy nincs minden vizslának egyformán késztetése mindarra, amit elvárnak tőle, merthogy élőlény és nem robotgép.
Német vizsla kutyám (1 éves szuka) vadászaton rendszeresen kitör ha meglát egy nyulat és nem lehet visszahívni.
Minden mást tökéletesen tud amit egy vadászkutyának tudnia kell, de ez nagyon nagy hiba.
Állítólag a teletakt nevű elektromos nyakörvvel meg lehet fékezni.
Minden más módszerrel próbálkoztam, de hiába.
Az ára kb 150.000 Ft.-, Németországban is 70.000-be kerül.
Tudom, hogy ez elég kíméletlen módszer, de sajnos ehhez kell folyamodnom, ha azt akarom, hogy megtanulja amit tudnia kell.
Ha van valakinek ilyen eszköze és kölcsön tudná adni, vagy egyáltalán megmutatná nekem hogy is néz ki hátha le lehetne gyártani, vagy esetleg olyan ötlete amivel kiküszöbölhető ez a hiba hálás lennék ha megosztaná velem.