Keresés

Részletes keresés

MrJones512 Creative Commons License 2024.03.20 0 0 26

https://telex.hu/after/2024/03/20/vegtelen-tortenet-film-adaptacio-mozi

 

Új filmsorozat készül A végtelen történetből, A király beszédét is gyártó stúdió áll mögötte

 

Az igazi kultuszfilmnek számító, 1984-es adaptáció után újra mozifilm készül Michael Ende világhírű regényéből, A végtelen történetből, amelynek gyártásáról a See-Saw Filmszel egyezett meg a jogtulajdonos Michael Ende Productions. Maga a megállapodás már önmagában fontos mérföldkő, mert évek óta kopogtattak már a stúdiók a könyv jogaiért, de ezen túl egyelőre nem sok mindent lehet tudni a projektről, az sem derült ki, hogy hány filmet akarnak csinálni – írja a Variety.

...

1robot1 Creative Commons License 2022.05.17 0 0 23

"amerikai fejlett indián kultúrák" - akik embereket áldoztak?

Előzmény: Omar Khajjám (22)
Omar Khajjám Creative Commons License 2022.05.17 0 0 22

Zoroastro itt, eltelt 16 hosszú év azóta, hogy ide írtam.

 

Most felfedem a végső titkot: a Semmi maga az a hazugság, ami az embereket arra készteti, hogy látszólagos jólétben és boldogságban éljenek, a természeti törvényeket megszegve, amiket minden ősi kultúra követett (a nyugat-ázsiai "termékeny félhold" kultúrái, az amerikai fejlett indián kultúrák stb.).

Ha tehát túlságosan hazuggá válik ez a mostani világunk, vagyis túlságosan áthágjuk a természeti törvényeket... akkor egyszer csak elérkezik az a pont, amikor megsemmisül. Ez a könyv fizikai síkbeli tanulsága.

 

A lelki-értelmi síkbeli pedig az, hogy tényleg meg lehet valósítani a Fantázia hősévé válást, ami tkp. halhatatlanná válást jelent.

Itt a Földön vagyis a fizikai világban. Fantázia, vagyis az asztrálsík csak arra kell, hogy az ember a végső lépést ezen az úton megtegye...

 

Ezek a legfőbb misztériumok, természetesen maga M. Ende nem volt ezekkel ilyen mélységben tisztában, mégis műve iránymutató és minden kitérője és zegzugos történetecskéje ellenére az igazságot képviseli.

Tehát ez nem "már más történet, és elbeszélésére másik alkalommal kerül majd sor"... hanem itt és most kertelés nélkül megtettem.

Előzmény: Neofita (16)
pasa_ Creative Commons License 2007.10.24 0 0 21
Legalabb olyan fontos, hogy megtanitja hasznalni az iranytut. Hany fejezet mutatja a helyeket ahol szokas szerint eltevednek az emberek, es ragadnak ott? Es vonatkozik ez a baratokra is, akik a legjobb szandekkal de megis a rossz megoldasokat probaljak kieroltetni.
Előzmény: Csimpolya (20)
Csimpolya Creative Commons License 2006.05.24 0 0 20
Engedjétek meg, hogy hozzászóljak a fórumhoz. A Végtelen történet nekem is az egyik kedvencem, már sokszor olvastam, de mindig van benne valami új. Most, hogy végigolvastam a topikot, sok érdekes szemponttal gazdagodtam. Számomra az volt az érdekes, ahogy valaki fokozatosan elveszti a régi énjét, és az előnytelen külsejével együtt elveszít valami mást is. Aztán fokozatosan megtanulja a szeretetet és saját maga elfogadását. Nem lesz újra mesebeli herceg, de derűs és kiegyensúlyozott ember igen, és ez nem is kevés.
Előzmény: khfjh (19)
khfjh Creative Commons License 2006.05.19 0 0 19

Olyan könyv, amelyet akárhányszor elolvas az ember, mindig talál benne valami újat. Ez elmondható Ende többi könyvéről is. Szinte álomszerűek, szimbolikusak, kissé szürrealisztikusak (Momo).. Az emberi lélek rejtelmeibe, rejtélyeibe visz el, kalauzol el, amelyet nem lehet soha tökéletesen megismerni.

Amikor Barnabás belekerül a történetbe, végigjárja azt a lelki utat, amely végül is a szeretethez visz el.

Adva van egy világ, ahol mindent lehet ("Tedd azt amit akarsz"), és végigjárhatja ezt az utat (ehhezképzelőerő kell). De nem mindenkinek sikerül végigjárni az utat. Közben eltévednek, ottragadnak (Királyok városa).. Igen, ennek az útnak sok buktatója van..

Ennyi jutott hirtelen most eszembe. Majd még írok.

üdv!!

pasa_ Creative Commons License 2006.05.06 0 0 17
Bizony, best book hads down.
Előzmény: Cordell1 (-)
Neofita Creative Commons License 2006.04.09 0 0 16
Egyetértek Zoroastro-val, ezt már egy másik fórumba is beírtam, de az alacsonylátogatottság miatt nem nagyon reagáltak rá, ezért itt is megteszem:
Személy szerint ami engem közelebb vitt ahhoz, hogy jobb ember legyek, az még olyan tíz éves koromban lehetett, mikor elolvastam Michael Ende: Végtelen történet c. könyvét. Még most is kiráz a hideg, ha arra a beszélgetésre gondolok, amit Atrasko és a Farkas folytatott egymással a Semmi peremén. Körülöttük minden darabjaira hullot szét, ahogy a Semmi felfalta Fantáziaországot. A fiú tudta, hogy minden csepp igazsággal, amit a Farkas -jól kigondolt csapdaként- megoszt vele, a saját halálát sietteti. Szóval, a legteljesebb káosz és pusztulás közepén beszélgetni kezdtek. Hát attól dobtam egy hátast. Ez nem olyan "ne izguljatok gyerekek minden a legteljesebb rendben lesz" kis dumcsi volt, felrázott, felzaklatott, és rááadásul a végén még meg is sajnáltam a Farkast. Az a rész is egy neuralgikus pont volt, amikor Kislány Királynő felküzdi magát a Vándorló Hegy Öregjáhez. Nem egy Golgota, de legalább annyi múlt rajta. Mégis szerintem Atrasko és a Farkas beszélgetése volt a mű fő "meditációs objektuma" (Hamvas szavával élve). Sok ilyen párbeszéd van benne, de énrám ez hatott legjobban. Ez az író olyan megkapó erővel és tisztasággal fejtett ki gondolatokat életről, boldogságról és az igaz életről, amit -számomra- most lehet hogy hatalmas blaszfémiát követek el: egy szent könyv sem volt képes. Gyerekként azonnal megértettem és még most sem tudok napirendre térni fölötte. Valószínű a közeljövőben újraolvasom a könyvet.
Előzmény: Törölt nick (15)
khfjh Creative Commons License 2005.06.29 0 0 14
Sziasztok!
Szerintem nem lehet belekeverni az ezotériát Ende műveibe. A vallásokhoz és a filozófiához sokkal inkább köze van, mint a modern értelembe vett ezotériához (úgy értem, hogy divatot csináltak belőle, és sokszor már a pénzről szól). Én különben sem hiszek ezekben. Hiszek viszont az önismeretben, a mélylélektanban és abban, hogy Ende könyvei rávezetnek bennünket az igazságra. Hogy milyenek vagyunk valójában.
De nem akartam senkit sem megbántani ezzel, csak megírtam a véleményem.
A Tükör a tükörben c. könyv is tükröt tart elénk, hogy olyannak lássuk magunkat, amilyenek valójában vagyunk. Ebben semmi ezotéria nincs. De misztikum van!
Üdv mindenkinek!
Threepwood Creative Commons License 2005.05.27 0 0 13

Erről a Tükör a tükörbenről tudnál bővebben írni? Nagyon érdekesen hangzik.

 

A Végtelen történet egyébként erősen elgondolkodtat. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyet ki lehet találni, annyira logikus az egész, első pillantásra viszont ugyanannyira intuícióellenes, mint a természettudomány, mintha annak az ellentétpárja lenne.

Elsőben (hét évesen) olvastam először, akkor egy jó történetet fogtam fel, meg azt, hogy elég nagyszabású valami, és sokkal több van benne, mint a filmben.

Most, tíz évvel később második olvasásra természetesen egészen más szemmel olvastam, sokra számítottam, de annyira sokra, mint ami ténylegesen benne van a könyvben, nem.

Előzmény: Timothea (10)
Timothea Creative Commons License 2005.05.25 0 0 10

Jaj de boldog vagyok, végre még valaki, aki így látja Michael Ende eme művét! Nekem ő a kedvenc íróm. Okvetlenül el kell olvasnod a Momo, és a Tükör a tükörben című művet, ez utóbbi kifejezetten felnőtteknek szól. Hátborzongató!

Találkoztál-e véletlenül Stephen King "Talizmán" című könyvével? Kisértetiesen sok hasonló elemet tartalmaz a Végtelen történettel, mint ahogy a Langorierek - az idő fogságában mutat a Momoval rejtélyes hasonlóságokat. Remélem a gyanúm alaptalan... Mellesleg viszonylag kevés műve van lefordítva magyarra, mert ő írt szindarabokat is. Én még a gyermekregényeit is olvastam, megérte. Ez az ember tudott valamit! Pedig kamaszkorában kis hiján öngyilkos lett, a rossz év végi bizonyítványa miatt. Te különben foglalkozol ezotériával?

Wild Colonial Boy Creative Commons License 2005.05.03 0 0 8
szerintem nem (csak) a fiatalabb korosztalynak valo... legalabbis en mar nem tartom magam annak (25 ev), de meg mindig ez a legkedvesebb konyvem...
Előzmény: semmitmondó (2)
Toffy Creative Commons License 2005.05.01 0 0 7
Imádom ezt a könyvet. ^^ Annyira jóóóóóó. ^^ Mindig az általános iskola jut eszembe, mert ott olvastam először.
nosztalgika Creative Commons License 2005.03.13 0 0 6
csodás könyv, egész birodalom önmagában, szemnyitogató, könnycsurgató, magáraeszmélö :)
unnamed Creative Commons License 2002.11.28 0 0 5
Azaz, valami ilyesmi címe van. Érdemes elolvasni, aranyos kis könyv - mondjuk sokat ne várj tőle, mese és nem fantasy.
Előzmény: bookworm (4)
bookworm Creative Commons License 2002.11.27 0 0 4
a hosszú című az "A sátánármányosparázsvarázspokolikörpuncspancslódítóbódítóka", ami nem tudom, miről szól, mert még nem szántam rá magam az olvasásra, és ami meg varázslós, az a "Varázslóiskola" c. gyűjtemény, amiben csupa rövidkék vannak, a kb 40 oldalas varázslóiskola a leghosszabb, de annak sincsen semmi köze és hasonlatossága a HPhez..

bookworm

Előzmény: unnamed (3)
unnamed Creative Commons License 2002.11.18 0 0 3
Sajnos ellent kell mondjak neked: a Végtelen történet és a Harry Potter között a legcsekélyebb hasonlóság sincs, nem hogy koppintás.

A VT egyébként becses kincsem, remélem a gyermekemnek tetszeni fog majd, szerintem egy nagyon fontos könyv kellene legyen minden gyermek életében. Egyébként Michael Ende-nek vannak más nagyon jó könyvei is, az egyik a Momo (ebből nagyon jó fantasy film készült), a másiknak nagyon hosszú címe van, nem tudom fejből. Az valami varázslóiskoláról szól, lehet hogy erre hajaz a HP.

A VT 26 fejezet (az angol abc 26 betűje szerint), amelyek közül csak nagyon keveset dolgoztak fel a filmben (és nem is a legjobbakat).

Előzmény: semmitmondó (2)
semmitmondó Creative Commons License 2002.11.18 0 0 2
talán azért maradt ki, mert szerintem a fiatalabb korosztálynak való, túl meseszerűen van megírva. nem vagyok HP szakértő (nem olvastam), de kissé mintha koppintás szaga lenne a VT-hez képest.

nekem annak idején nagyon tetszett, most is örömmel gondolok vissza rá

Előzmény: Cordell1 (-)
Larel Anorien Creative Commons License 2002.11.16 0 0 1
Olvastam, és imádtam. Sokkal jobb, mint a filmek. (Azokból még az első nem rossz, de a többi nem igazán tökéletes.)
Cordell1 Creative Commons License 2002.11.16 0 0 0

Cordell1 Creative Commons License 2002.11.16 0 0 topiknyitó
Olvasta valaki?
Szerintem az egyik legszebb könyv a világon....bár most a Harry Potter- Gyűrűk Ura reneszánszban szinte teljesen észrevétlenül maradt....
http://www.geocities.com/Area51/Stargate/2279/nespics/ivorytower.jpg"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!