Keresés

Részletes keresés

még.mindig.én Creative Commons License 2026.07.06 0 0 35363

Nézőpont kérdése

Ami az egyik oldalnak lejtő, az a másiknak emelkedő :)

Előzmény: Bobbin (35362)
Bobbin Creative Commons License 2026.07.06 0 0 35362

Értelek. Lejtő van, de emelkedő nincs. :)

Előzmény: még.mindig.én (35361)
még.mindig.én Creative Commons License 2026.07.06 0 0 35361

Azon a több kilométeres részen nincs se emelkedő, se bukkanó!

Plusz odabaszták a VÉDA-t, hogy abból is lehessen pénzt beszedni, ha már egyszer lejtő van... 

Előzmény: Bobbin (35360)
Bobbin Creative Commons License 2026.07.06 0 0 35360

Lehet, hogy nyílegyenes, de teli van bukkanókkal, emelkedőkkel a környék. Erre értem a veszélyességét.

A többit inkább hagyjuk...

Előzmény: még.mindig.én (35358)
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2026.07.01 0 3 35359

Ez valóban egy kicsit túlzásnak tűnik, de a H.o részéről / részére egyáltalán nem tilos. Valószínűleg nem csináltat labor annak, akinek pl. 2-3-6 hónapon belül (pláne rendszeresen) volt... és nem merült fel benne semmilyen probléma. Inkább az lehet, hogy a "jogsisok" többségének 1 éven (vagy akár hosszabb ideje) nem volt labor-vizsgálata; Ezért kihasználja az alkalmat a labor-"szűrésre". Végsősoron aki "csak" a jogsival kapcsolatban megy vérvételre az is max. 2-5-10 évente kell, hogy menjen/ ennyi időnként "van kötelezve".

Jómagam nem így járok el, de érteni vélem a kolléga álláspontját. Biztosan futott már bele zizis esetbe. Sajnos, ha közl. balesetnél felmerül valamilyen egészségügyi ok, rögtön a H.o fingatják meg (ld. Verona). Mindezt 1.700-7.200 Ft-ért. (= 850- 720 Ft/ év!)

Gondol(hat)ja: őt  ne baxtassák, hogy nem tudott a páciens "cukráról". Alapból inkáb (túl) lekiismeretes dolognak tartom, mint "önkényeskedésnek".

Előzmény: V.Gy. (35354)
még.mindig.én Creative Commons License 2026.06.30 0 0 35358

Az út vonalvezetése miért veszélyes?

Nyílegyenes út, ahogy az a képen is látható...

A személyeskedést meg inkább tartogasd másnak!

Valószínűleg többet vezettem már életemben mint te...

Előzmény: Bobbin (35357)
Bobbin Creative Commons License 2026.06.30 0 0 35357

Látod, nem érted vagy nem akarod érteni... 

Nem a fotó a lényeg, hanem az, hogy ezt a szakaszt kiemelt figyelemmel kíséri a rendőrség, mert -mint azt korábban említettem- nem csak az út vonalvezetése veszélyes, hanem a közlekedési rend kialakítása is.

Akkor sem értetted a lényeget és most sem érted. Én meg azt nem értem, hogyan kaphattál jogosítványt ilyen személyiségi jegyek tulajdonosaként.

Előzmény: még.mindig.én (35356)
még.mindig.én Creative Commons License 2026.06.29 0 0 35356

És?

Beraktam annak idején egy halom fotót...

Előzmény: Bobbin (35355)
Bobbin Creative Commons License 2026.06.29 0 0 35355

Hellóka! :)

Na, itt egy cikk amiről korábban írtam, a Városlőd közeli helyzet a 8-as úton, ahol életveszélyesen (és szabálytalanul) szoktak előzni:

https://www.autonavigator.hu/autosvilag_hirei/te-eszrevetted-volna-a-rendorsegi-dront-a-szabalytalan-elozes-kozben

V.Gy. Creative Commons License 2026.06.29 0 0 35354

Bocs, fontos, kihangsúlyoznám újra, hogy itt mindenkinek kötelező a jogsihoz a labor, nincs betegelőélethez nemhez életkorhoz háziállathoz bőrszínhez valláshoz betegséghez bolygóálláshoz magassághoz cipőmérethez kötve. Semmihez nincs kötve! Mindenkinek: jogsi -> labor. Vagy nincs jogsi. Itt így működik.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (35352)
V.Gy. Creative Commons License 2026.06.29 0 0 35353

Nem kell labor, de bizonyos esetekben szükség lehet rá.

Köszi a válaszokat! Maradjatok még velem.

Bocsánat, asszem nem egészen jól fogalmaztam. Amiről beszélek, hogy a háziorvos mindenkitől (mérlegelés nélkül!) kötelezően kér labort, és aki elsummantja, annak nem adja meg vagy visszavonja a jogsiját. (ez tény, nem kitaláltam!) Tehát a 19 éves Janika és a 79 éves Marinéni, és ezek közt bárki is, kötelezett a laborra, különben jogsi ugrik. Nincs "szükség lehet rá", mármint a laborra "bizonyos esetekben", hanem ez olyan alapfeltétel mindenkinek, minden ok (jog) nélkül, mint a táblafelolvasás, meg a vérnyomás, és kíméletlenül kivétel nélkül szankcionálva is van.

Kivétel és mérlegelés (eü-ok) nélkül mindenkinek vagy labor, vagy nincs jogsi, apelláta nincs. Ez akkor így hogy? Ilyet tényleg lehet háziorvosnak? Ez érdekelne engem, ez mennyire jogszerű. Mert azt elfogadom, sőt támogatom, hogy ha egy háziorvos él a lehetőséggel, hogy legalább ilyenkor lássa az őt amúgy nem látogató paciensek laborját - de hogy ez alapján jogszerűtlenül jogsikat tagadjon meg, az szerintem valami visszaélésféle lehet.

Itt komolyan így működik, többen is, egészségesek, beszopták már azt, hogy nem adtak (kényszer)labort a jogsihoz. Mert ugye az nem is kell a jogsihoz, gondolták ők. Meg én is azt gondolom. Meg a jogszabály is. De az orvos itt meg büntet és jogsit tilt le emiatt.

Előzmény: Mr Reacher (35348)
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2026.06.28 0 0 35352

10/10

(Háziorvosként) magam sem írhattam volna szebben/ jobban.

(Szinte) bármilyen vizsgálatot előirányozhat a háziorvos, ha úgy érzi, köze lehet a járművezetői képességekhez. Leggyakoribbak: szemészet (ha pl. nem elég a vízus-tábla, mert pl. szemműtéten esett át, vagy pont előtte áll a páciens.../ cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálatok / annak gyanúja esetén is! (*labor!!!) / neurológia (nem is ritka, hogy kisebb-nagyobb stroke-os, epilepsziás esemény után "kisvártatva" a beteg ismét vezetni szeretne. Előfordul kardiológiai konzílium-kérés is, pl. ritmuszavaroknál, súlyos egyéb szívbetegségeknél, stb.

Kevesen tudják, hogy - talán a labor kivételével, - az összes jogosítvány célú (!) konzílium alkalmával is ki kell(ene) fizeni az aktuális jogsi-díjat, - a szakorvosnál. (Nem nagyon szokták kérni...)

Az sem köztudott, hogy a jogsi pénz (elvileg) előre fizetendő és elutasító eredmény esetén is ki kell fizetni. (Gyakorlatban nem szoktuk elkérni, ha alkalmatlan, pedig az ügyvéd sem adja vissza a jóval nagyobb zsozsót, ha bukja a pert...)

Alkalmatlan eredmény esetén - van II. fok. Oda lehet menni panaszkodni és villantani a "makk-egészséget".

*Visszatérve a laborhoz: ha valaki 1-2<< éve nem volt laborban és mondjuk jó magas a BMI-je, vörös a feje, magas a tenziója, izzad, mint a kömlei halott (nemcsak kánikulában), akkor nagyon is lelkiismeretes dolog laborba küldeni a delikvenst. Talán még tünetek nélkül is, - az első pont alapján.

Megjegyzés: rengetegen erőszakoskodnak és ragaszkodnak a jogsijukhoz, elképesztő diagnózisokkal és ramaty egészségi állapotban. Feleségem (szintén H.o.) híresen szigorú e tekintetben. A múltkor egy 80+-os , kőgazdag építési vállakozó fenyegette perrel/ügyvéddel/síppal/dobbal, mert nem adott neki hosszabbítást. A faszi már nem egyszer hajtott be az árokba eszméletlen állapotban (nem ittassan.) Kisfeleség "idegenkedett a gondolattól", hogy legközelebb megöl valakit, mert nem tudja, hogy milyen rendezvényen van. 

Ugyanakkor vannak egészen fitt idősek is...

Előzmény: somytomy (35350)
Mr Reacher Creative Commons License 2026.06.28 0 1 35351

Cukorbetegség, és bizonyos szív-, és érrendszeri betegségek, ennek gyanúja esetén szükséges a protokol szerint a labor.

Előzmény: somytomy (35350)
somytomy Creative Commons License 2026.06.28 0 1 35350

Nem tudom, milyen jogszabály vonatkozik erre, de szerintem semmi, a háziorvos szakmai kompetenciája megállapítani, hogy a járművezetésre alkalmas egészségi állapotban vagy-e, nincs a járművezetést kizáró betegséged. Ehhez általában nem muszáj vérvizsgálat, de az orvostudomány (is) úgy működik, hogy ha valamilyen rendellenességre utaló jelet talál, akkor alaposabb, célzottabb vizsgálatokra is szükség lehet, ami alapján meggyőződhet arról, hogy a vetetésre nincs káros hatással. Ahogy adott esetben alvásvizsgálatra is szükség lehet, ha olyan betegség gyanúja merül fel. Ennek hiányában nem fogja kiadni az alkalmassági papírt, mert neki az a dolga, hogy a közlekedésre veszélyes egészségi állapotot szűrje. Ez nem szankció, nem bírságolt meg vagy rótt ki valami plusz büntetést érte.

Előzmény: V.Gy. (35347)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2026.06.28 0 1 35349

Bizonyos vezetést befolyásoló állapot esetén ez elsőfokú hatóság kérhet szakorvosi vizsgálatot.

Ennek megtagadása esetén irányíthatja a kérelmezőt másodfokú orvosi bizottsághoz, persze indoklással. Ez az állapot lehet új állapot, vagy állapotromlás is.

Mr Reacher Creative Commons License 2026.06.28 0 1 35348

Nem kell labor, de bizonyos esetekben szükség lehet rá. A legrosszabb az, hogy keresel másik orvost, aki ezt nem követeli meg, és a közúton találkozunk egymással.

V.Gy. Creative Commons License 2026.06.28 0 0 35347

Nem igazán kresz, de valahol szabályértelmezés. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Ez egy élő gyakorlat mifelénk. Milyen joga van egy háziorvosnak megtagadni a jogosítvány engedélyezését, ha. Ugye a jogsihoz nem kell vérlaboros vizsgálat. Ha egy háziorvos ezt mégis megköveteli, és ha ennek elmaradásakor visszavonatja vagy nem adja meg a jogsit, na az mi? Hatalommal visszaélés? Hogyan követelhet meg és pláne! szankcionálhat olyat, ami nem kell hivatalosan a jogsihoz?

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2026.06.09 0 1 35346

Üdvözlendő felvetés, hogy ne várjanak az új KRESZre az elektromos rollerek szabályozásával:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260602/vitezy-david-megsurgetne-a-kresz-modositast-az-e-rolleres-balesetek-miatt-840758

Egyben azt is felveti, hogy komolyabb munka várható az új KRESZ kapcsán

még.mindig.én Creative Commons License 2026.05.30 0 0 35345

Nana!

Az majd a kórházi jelentésből fog kiderülni, hogy pontosan micsoda. 

Előzmény: Mr Reacher (35342)
még.mindig.én Creative Commons License 2026.05.30 0 0 35344

Ez a beszéd!

Ha már csinálsz valamit, akkor azt rendesen csináld!

:)

Előzmény: somytomy (35340)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2026.05.30 0 0 35343

Pontosan így értettem.

Előzmény: somytomy (35341)
Mr Reacher Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35342

Ilyen esetben el kell esni (ügyesen), és azt kell mondani, fáj a fejed. Ez agyrázkódás-gyanú, ami miatt btk-s az alakzat, nem szabálysértés.

Előzmény: somytomy (35341)
somytomy Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35341

Szóval hogy tiszta legyen: úgy kanyarodott ki elém a delikvens, hogy az ütközés lényegében elkerülhetetlen volt. Csak az volt a kérdés, mi találkozik mivel

Előzmény: somytomy (35340)
somytomy Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35340

Jó, akkor legközelebb kormányvéggel boxolom le, aztán majd mehet az üvegeshez, fényezőhöz :P

Előzmény: még.mindig.én (35336)
Mr Reacher Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35339
Előzmény: Mr Reacher (35338)
Mr Reacher Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35338
Előzmény: Mr Reacher (35305)
még.mindig.én Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35337

Nem gond, nem fogok a Dunába ugrani emiatt 😀😀😀

Előzmény: Mr Reacher (35335)
még.mindig.én Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35336

Szándékosan ráütni egy autóra jogos védelem?

Mesélj még!

Előzmény: ÁsítóSárkány (35333)
Mr Reacher Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35335

Engem is kiixelt (elbaszta egyszer a nikkváltást), együtt lehet élni ezzel a tudattal.

Előzmény: még.mindig.én (35332)
Mr Reacher Creative Commons License 2026.05.29 0 0 35334

Rendszeresen bringázok túrázás, edzés, és nem A-ból B-be való eljutás céljából. Nemcsak lefényképezem valakinek a biciklijét, hogy azt feltegyem az "internetre". Alig várom, hogy kijussak a városból, mert ott történik a legtöbb konfliktus. Volt egy hónapom, amikor háromszor akartak elütni lakteren belül, nem irányhelyes kerékpárúton. Az, hogy a Tour de Hongrie zárása után egy  menetrend szerinti busz le akart szorítani (nem szóltak neki, hogy járatai fognak kimaradni, és egy falusi végállomáson fog dekkolni?), vagy a tescós bevásárlás után egy nő a körforgalomban akart előzni, miközben én haladtam volna tovább a következő kijáratig, kerékpárúton nem vesznek észre (a kötelező tartozék csengő szart sem ér), kutyát sétáltatnak automata pórázzal  (!) gyalog-, és kerékpárúton, árut pakolnak a zár kerékpársávon,

és egy noname url-huszár rendszámot követel a kerékpárokra.

Előzmény: somytomy (35331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!