Én feladnám becsületesen a főnök szelvényét, de még 20-at kitöltenék és feladnék én is ugyanazokkal a számokkal... Így a főnök is nyerne, de én lennék a multimiliomos :-)
Ez volt a jó:-)
Lehet itt magyarázkodni, de ha van 36 órád átgondolni, akkor szvsz a főnök nem lenne gazdagab hétfő reggel.
Gondolj a saját családodra is.
Másik fele, hogy ebben a szemét világban a becsületeség számít a legkevésbé.
Dehogy! Ha egyáltalán foglalkoznék vele, akkor én lennék a legfőbb megrendelő (kellő konspiráció mellett természetesen) és naaagyon kukacos lennék. Így egy kis pénzt ő is látna a nyereményből és küzdhetne. Jeee. Én meg csak nyaralnék.
hja, megmondod a főnöknek, hogy amennyiben nem ad 50%-ot, világgákürtölöd, hogy övé a telitalálatos szelvény, akkor pedig akár disszidálhat is a naprendszerből, az ukránok úgyis megtalálják, hogy családtagjai elrablásával kiköveteljék a jussukat:-)))) szép új világ.
Elgondolkodtató a topic felvetése, a megoldás szerintem a következő:
Először is én nem adnám oda senkinek a lottószelvényemet, hogy ő adja le, őrizze, számomra ez azt jelentené, hogy valamennyire kiengedném a kezemből a szelvény tulajdonlását. De a lényeg a probléma megítélésében szerintem, hogy az esetleges nyertes szelvény közös teljesítmény: a főnök jobb esetben odaadta a szelvény árát, Te elmentél az irodába, sorbaálltál, leadtad, eltetted, vigyáztál a szelvényre. Amit te tettél a sikerért, legalább akkora mint amit a főnököd tett, tehát jogos a nyeremény arányos elosztása is. A nagy kérdés, hogy mi az arányos, a probléma, hogy előzőleg nem egyeztetek meg. Az emberek többsége az elosztás arányára az 50-50%-ot mondaná talán, ezt én kiindulási alapnak el is fogadnám bármelyik fél is lennék, de erről nyilván alkudozna mindkét fél egy darabig, ez módosíthatja az arányokat, de a lényeg, hogy arányosan is kell elosztani a pénzt, ha ezt előzőleg nem zárták ki a felek.
Az egész persze nagyon szituációfüggő, a felek egyéniségén sok múlik, mennyire hajlanak az egyeszségre, jobb alkupozícióban van, akinél a szelvény, ezért az arányok a javára módosulhatnak.
Nem vagyok jogász, inkább közgazdász, de én is kiváncsi lennék jogászi szemmel mi a probléma megoldása, én valamennyire talán közgazdasági szemmel közelítettem a problémát:-)
OK, csak az a bökkenő, hogy nem volt egy találata sem! :)
Bár most pénteken felajánlhatom neki - minden hátsó szándéktól mentesen - hogy szívesen feladom a lottószelvényét... :o)))
Hamégkétévignemjönnek...
tetszik a megközelítésed, ha esetleg mégis eltenném a pénzt, jól jönnének ezek a lelkiismerekfurdalás-csillapító tények. :)
Sztem (mint laikus)jogilag lopásnak minűsül a dolog. De ha el akarnán tenni a lét, megtehetném: tanú nem volt, biztonsági kamera nincs az épületben, a szelvényről letörölgetem a főnök ujjlenyomatait, sőt, a piros színű, tollal kitöltött szelvényre nincs szükség, azt el is égetem (hajszálak, szarudarabkák, stb lehetnek rajta a főnökről) és akkor nem tudja bizonyítani, hogy azt ő adta nekem. Vagy elkérek valakitől egy nyeretlen szelvényt, és azt mondom, hogy azt kaptam tőle. :)
Mindenki érzi, hogy a téma kényes, és ezért félő, hogy a hozzászólások többsége inkább az etikus megoldás leírása lesz (beleértve a "jó úgyis elnyeri jutalmát"-féle vélekedéseket), de nem hinném, hogy ők tényleg belegondolnak a lehetőségbe.
Első lelkiismeretfurdalás-csillapító észrevennivaló: A főnök NEM ÉRT RÁ feladni a szelvényt. Vagyis: SEMMIT nem nyert volna a feladatlan szelvénnyel!
Második: SOHA senki nem hinné el -bármilyen hihetőt is találtál ki-, hogy tényleg elvesztetted, feltörték a kocsid, stb. Ergó még akkor is fölösleges ezt mondani, ha tényleg így történt. Marad valamelyik egyenes út.
Harmadik: ("utána képes lennék abban a tudatban leélni az életem - minden földi javakban dúskálva, - hogy ezt a vagyont mástól vettem el?")
Utána képes lennél abban a tudatban leélni az életed -ha nem is csórón, de az elérhető max alatt jóval-, hogy tudnád, hogy ott volt a kezedben a zsé?
Összességében, ha már el nem lophatom a pénzt érő szelvényt, inkább beraknám egy borítékba, hogy ne is lássam, hogy nyert-e.
Érdekes lenne, ha valami jogott végzett nyilatkozna, hogy lopás lenne-e az, ha megtartom amit tulképpen önként adtak oda nekem, és ami az átadáskor semmi értéket nem képviselt.
1, szerintem a főnököd nem várná meg a hétfő reggelt, hanem bokronak álcázva meglátogatna, amennyiben nem kapott rohamot a számok láttán:-))
2. odaadnám a szelvényt, gondolhatod, hogy nem
hagyná jutalom nélkül a dolgot, végülis rajtad múlt az egész, mert mvan, ha elfelejtetted volna feladni?:-)))
3 definiáljuk át a kérdést, a főnököd odaadta a szelvényt, hogy adjad fel, te elfelejted, a szelvény nyer(-t volna, ha feladod), a főnököd örjöngve rohan hozzád, hogy nyertemnyertemnyertem!!!Neked meg ott laul a zsebedben a nyerő kitöltött, de fel nem adott szelvény...