Püspöksüveg, Filzmoos, Salzburg, Mamiya 645ProTL, Secor 35mm, Rollei Infrared 400 - Adox XT-3 1:1 , sajna bedöglött az utolso csomag xtol-om es alternativanak az adoc xt-3 -at ajanlottak. 17 percig agitaltam az elöhivotankot es nekem valahogy szemcsesebbnek tünik mint az xtol. allitolag az uj xtol se a regi receptura szerint keszül, ugyhogy semmi nem lesz olyan mint regebben
Nemrégen vettem egy Pard NV-019 éjjelátót. Két üzemmódja van, egyik a szokványos színes kamera. A másik az éjjellátó üzemmód, ekkor hallhatóan elmozdítja a szűrőt és infrára is érzékennyé válik, ekkor fekete-fehér képet ad. Az infrafényvetőt kikapcsolva nappal is lehet vele fotózni, videózni így. A kép élességes sajnos gyatra, éjjellátóként nézelődve elmegy, de fotózáshoz kevés. Szóval inkább érdekesség (bár mai szemmel nézve az Olympus c2020 képminősége is elvérzik...) A Photoshop automatikus szinezőjével is tettem egy próbát a töltéses képen, nem nyűgözött le (a síros kép infra és normál színes fotó)
Azt erdemes tudni, hogy a legtobb UV szuro az IR-t is atenged. Peldaul itt egy Midwest UV savszuro (BP365).
Ez filmes idokben nem volt problema, mert az UV-ra erzekenyitett filmek IR-re nem voltak erzekenyek. Digitalis vilagban viszont erdemes olyan szurot keresni, ami nem enged at mas frekvenciatartomanyban. A Kolarivision allitasa szerint ilyen szurot gyart, de az ara tobb annal, amit egy gyors proba kedveert kiadna az ember.
Kedves mindenki is. Egy Nikon D90-es gépet szeretnék IR fotózáshoz átalakítatni és az lenne a kérdésem hogy hol találok ehhez szakembet? Válaszokat előre is köszönöm.
Eljott az evnek az a szakasza, amikor kikolcsonzom az irodabol azt a szeles spektrumu hatlapot, ami szines (magyaran van rajta CFA, ellentetben a boltban megvasarolhato Achromatic hatlapokkal). Mivel sikerult szereznem kolcsonbe valamilyen random UV savszurot, remeltem, hogy sikerul valamit csak abban a hullamhossz-tartomanyban megorokitenem. Viszont valoszinuleg ezek a szurok a sok hasonlo tarsukkal megegyezo modon engedtek at infravoros tartomanyban is fenyt (a novenyzet zoldjenek vilagossagabol kovetkeztettem erre), igy a tervem csak reszben sikerult. A muvelethez egy Trioplan 100-ast hasznaltam.
Én arra gondoltam, hogy sokféle fotós kihívás kering a neten. Abból egyet kiválasztva, majd kicsit IR témára szabva az működhet? Mindenféle nm "versenybe lehet",(még a full spectrum is, hiszen abban is van némi IR), de infravöröshöz legyen vmi kapcsolat.
Tárgyként lehet a teljes felszerelés spec: Milyen váz, milyen szűrő, expo, stb...
En is aktivan fotozom nem lathato fenytartomanyban, viszont szinte csak fekete-feher szenzorral.
Az egyetlen valamirevalo szines kep, ami infravoros informaciot is tartalmaz, az ez, viszont ennek a technikaja erdekes lehet. Az allvanyra helyezett kamerara eloszor egy hagyomanyos szines hatlapot helyezve fotoztam, majd a kamera elmozditasa nelkul megismeteltem a felvetelt egy achromatic hatlappal, infraszurot alkalmazva. Utolag a ket kepet ugy oltottam ossze, hogy a mozdulatlan kepreszletekben (ertelem szeruen a felhokon ezt nem lehetett alkalmazni) a vilagossagot az infra felvetel adta, viszont a szininformacio a lathato fenyben fotozott kepbol szarmazik.
És kinek volna kedve egy kis csoportos kihíváshoz/fényképezgetéshez valamikor a közeljövőben? Pár nap, pár kép, feltöltjük ide, aztán kb ennyi. A részleteket majd kitaláljuk