Ahriman:)Kétlem, hogy req999 Zoroasztriánus lenne. Szelídebb mint Lucifer? Hááát:) A Zend Avesta nem biztos, hogy egyetért. Viszont ott legalább felvállaltan a dualista istenkép része:)
Elmondtad a véleményed. Erre én is elmondtam a véleményem. Látsz itt bármi problémát? Kitiltottalak az indexről netán, hogy a továbbiakban ne nyöghesd be az okosságaidat?
Aha, nem tudod, hogy viselkedik egy sátánista, de "ha sátánista lennél" kijelentésed alapján mégiscsak van valamilyen nagyszerű elképzelésed, aminek alapján úgy ítélted, az én viselkedésem nem felel meg annak, ahogy szerinted egy sátánistának viselkednie illik. Jól van, persze. Mosakodj csak, hátha kevésbé nézel majd ki tájékozatlannak, mint amilyen szintre leküzdötted magad néhány hozzászólásoddal. Ezen a szmájlik sem segítenek.
Komolyan rám célzol? Ne már! És még bosszankodsz is egy picit? Hát rád akartm én tukmálni valamit? Vagy csak úgy gondoltad? Csak elmondtam a véleményemet ... állítólag ez az, amiért halni is képesek páran. Vagy már ez sem játszik be? Már ezt sem fogadod el Voltaire bácsitól? :)
Mit tudom én, hogy vislekedik egy sátánista. Azt sem tudom, hogy te az vagy-e. Az is meglehet, hogy csak annak képzeled magad és közben ezerrel vagy szociokonform. Én is mondhatom, hogy Nobel-díjra vagyok esélyes, de ha enm teszek érte semmit, akkor az hiszi el, aki akarja.
Hogy viselkedik egy sátánista?
Ki írta, hogy te így vélekedsz Voltaire bácsi mondásáról? Én csak azt írtam, hogy ha ő az lenne, akkor blablabla. Ebben hol látsz állítást arra vonatkozólag, hogy req999 így vélekedik? Kutattam, de nem találtam ilyet. :)
Csakugyan kényelmesebb nem megérteni, mit ír a másik, ugye? :)
Már megint jött valami kurvaokos ember (igen, devereaux, ezúttal rád célzok), aki sokkal jobban tudja nálam, hogy hogyan viselkedik egy sátánista? Hát ki vagy te, hogy előírhasd nekem, hogy hogyan kellene viselkednem? Érezd magad körberöhögve...
Olvastad-e bárhol, hogy én Voltaire véleményét egy az egyben a magaménak vallottam? Valamely korábbi hozzászólásomban ezt még hangsúlyoztam is (hogy csak részben értek egyet, illetve hogy csupán a pofázási lehetőséget tartom szükségesnek, de a számomra ellenszenves, elfogadhatatlan lobbizást nem tűröm), de csakugyan kényelmesebb egy hozzászólás alapján messzemenő következtetéseket levonni.
Ha te sátánista lennél, akkor nem itt tobzódnál és próbálnád elmondani a véleményedet - ezáltal saját magadnak ellentmondva indirekt módon befolyásolni az olvasóközönséget -, hanem távol lennél innen és élnéd a magad kis életét.
Ha meghalnál érte, hogy elmondhassa más is a véleményét, akkor miért morcogsz, ha valaki a neked nem tetsző módon - ráderőszakolva - próbálja azt elmondani? Elvégre Voltaire bácsi a módozatokat nem említette volt kicsiny mondásában, nemdebár? Avagy csak addig mondható el, amíg téged ez nem érint ... vagy ha már érint, akkor lesz taliónisz meg ilyesmik?
devereaux: ...És ha Voltaire bácsinak sok kereke lett volna és sárga lett volna, valószínűleg ő lett volna a villamos. Egyéb bölcs megjegyzésed, jóslatod is van még?
A körökre vonatkozó észrevételedet köszönöm, de nem sikerült kitalálnom, hogy melyik kijelentésemre vonatkozóan tetted meg ezt a fontos kiegészítést. Világosíts fel kérlek!
Voltaire bácsi - ha követte volna az elképzeléseidet - valószínűleg azt mondta volna: Nem értek egyet azzal, amit mond, de ha akarja, mondja csak! Nem érdekel és az sem, ha emiatt bajba kerül. Nekem fontosabb a saját lelki nyugalmam annál, mintsem hogy a magafajtával foglalkozzam. Mondja csak, de ne zavarja a köreimet, mert akkor ökölbe szorul az agyam ... és lesz nemulass, meg lesz taliónisz. :)
Voltaire bácsi ennél rafináltabb volt.
A köröket pedig nem ő mondta, hanem egy másik bácsi Szürakuszaiban ... de villámgyorsan meghalt utána. Erőszakilag.
Örülök, hogy tetszik. Három fontosabb dolgot kihagytam:
Az első akkor hasznos ha eredetiben szeretnéd élvezni az egyiptomi írásokat, történeteket stb.
Ez a könyv ebben a témában a leghasznosabb, igaz borsos ára van, de nagyon hasznos és megbízható.
"Ezzel egyetértek, csak nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez pont a vallásról szól csak.
Erről a (hú nem jut eszembe a neve, ha kisegitessz megköszönön) talán Sanyibohóc által mondogatott örök igazság jut eszembe: Nem baaaaj, van máááásiiiik!!!
t.i. ha nincs vallás, van helyette fasizmus, kommunizmus, bármi."
Bohócológiailag igen alulképzett vagyok, de ez valami zenebohóc szövege volt, ájbölív. Fanatikusan művelve a kommunizmus és a fasizmus (vagy bármi más) is éppoly veszélyes lehet, mint bármely államvallás. De azt hiszem, már többször és több helyen leírtam, hogy nekem mivel is van bajom: a fanatizmussal, az ostobasággal, a beszűkültséggel, a maradisággal, a gerinctelenséggel és az effélékkel. Teljesen mindegy, hogy valakire a szent tölgyfa hitét erőltetik rá, vagy azt, hogy egy bebalzsamozott usankás hulla tanait dicsőítse vagy akármi -- ha valójában arra megy ki a játék, hogy az átlagember ne gondolkozzon önállóan, hanem csak húzza az igát és minél kevesebbet kelljen rá költeni.
--
"Azért ha egyénenként elbeszélgetsz velük, rájössz azok kiabálnak a leghangosabban minden másság ellen akiknek tudva, vagy tudatlanul "vaj" van a fülük megett."
A pszichológusok egyik kedvelt mondása, hogy a legvéresszájúbb homofóbok maguk is látens homoszexuálisak, de szerintem ennél egyszerűbb megállapítást is tehetünk: a homofóbok egyszerűen korlátoltak, és nem képesek észrevenni, hogy maga a homoszexualitás csupán annyit jelent, hogy az egyén a saját neméhez vonzódik szexuálisan. Az, hogy egyes illetők ellenszenves férgek, már független a szexuális orientációjuktól.
--
"Eső is, vírus is, ember is, csak a maga természete szerint tud megnyilvánulni."
Sárkány ellen sárkányfű. Eső ellen esernyő, elmeirányítás ellen józan ész.
--
"Szerveződik is. lásd hgy, szientologia, stb."
A HGy aránylag jól látszik sok topictársunk viselkedéséből és a mindennapi életben is -- köszönhetően jelentős taglétszámuknak -- gyakran találkozhatunk velük és hatásaikkal. Velük kapcsolatban nem említeném a "józan észt", inkább a "minél fanatikusabb önámítást", de ez csupán a magánvéleményem, ettől még nem akarom se kiirtani, se betiltani őket.
A Szcientológiáról, miután évekkel ezelőtt elolvastam a Road to Xenu című könyvet és tájékozódtam a neten, ugyanarra a következtetésre jutottam, mint a fent említett gyülekezettel kapcsolatban. De ott legalább az alapító, Hubbard, őszinte volt, és írta, hogy "ha meg akarsz gazdagodni, alapíts vallást!".
KÁKOSSY L. Egy évezred a Nílus völgyében. Budapest 1973.
KÁKOSSY L. Ipu, a Főrangú intelmei Budapest 1957.
KÁKOSSY L. I. Széthi apoteózisa. Budapest (ELTE)1973.
KÁKOSSY L. Varázslás az ősi Egyiptomban. Budapest 1969.
KÁKOSSY L. Egyiptomi és antik csillaghit. Budapest 1978.
KÁKOSSY L. Az egyiptomi időfogalom. Budapest (ELTE)1974.
KÁKOSSY L. Ré fiai. Budapest 1979.
Persze ezeket nem árt összevetni a jelenlegi kutatási eredményekkel, de szerintem ma is nagyon értékes információkat találhatsz benne.
És egy kis ajánló angol nyelven:
És még rengeteg jó könyvet tudnék ajánlani, de kezdetnek ennyi is elég:)
"Jelenleg csakugyan nem kötelező a vallásosság, nem kötelező valamely egyházhoz tartozni. Ez azonban nem volt mindig így, és nem szeretném, ha valaha is újra előfordulhatna ilyen erőszaktevés. "
Ezzel egyetértek, csak nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez pont a vallásról szól csak.
Erről a (hú nem jut eszembe a neve, ha kisegitessz megköszönön) talán Sanyibohóc által mondogatott örök igazság jut eszembe: Nem baaaaj, van máááásiiiik!!!
t.i. ha nincs vallás, van helyette fasizmus, kommunizmus, bármi.
Nagyon szélsőségesen fogalmazva:
NEM a pusztitó vallás hozza létre az emberi ostobaságot és fanatizmust, hanem az ostoba és fanatikus ember a pusztitó vallást.
S teremté az ember az istent saját képére és hasonlatosságára.
Mondhatnánk, beszélj az istenedről és megmondom ki vagy.
Ez természetesen NEM azt jelenti, hogy minden vallás és vallásos ostoba és fanatikus!
"A napokban olvastam, hogy bezáratják a detoxikálókat, és az alkoholistákat ezentúl a közönséges kórházak nyakába varrják. Még szerencse, hogy vitézlő államférfiaink és államasszonyaink hovatovább rendszeresen járnak "a pápát biztosítani" arról, hogy hű de mennyire keresztényi az ország... Kissé haragszom rájuk. Magyarország eddig sem a gerinces országok közé tartozott, de úgy látom, tovább folyik a züllesztése. "
Igaz, ebbe ne is menjünk bele, mert off is hosszú is.
"Ez tény, csakhogy a "történelmi egyház" támogatói többnyire megszokásból, vakhitből állnak a csuhások mögé, és ha egyénenként elbeszélgetsz velük, máris nem olyan egységes ez a front. Persze, utálják a buzikat, mert ha esetleg nem gyűlölködik elég hangosan, még azt hihetik róla, hogy esetleg ő is buzi, aztán jaj, mi lesz akkor! "
Azért ha egyénenként elbeszélgetsz velük, rájössz azok kiabálnak a leghangosabban minden másság ellen akiknek tudva, vagy tudatlanul "vaj" van a fülük megett.
"Nem az esőhöz, hanem valamely vírushoz hasonlítanám az ilyesmit. Nagyon nehéz ellene védekezni, főleg mert alattomosan támad. "
Eső is, vírus is, ember is, csak a maga természete szerint tud megnyilvánulni.
"A vallás másképp, "alulról" is szerveződhet. Való igaz azonban, hogy ezt nagyon könnyű kihasználni. Ezért érdemes ésszel is "hinni"."
Szerveződik is. lásd hgy, szientologia, stb.
Megintcsak ...bohóc: Nem baaaaj, van mááásiiiik!
Az "eredendő bűn" a keresztény sokház találmánya. Érdekes módon -- ha hihetünk Fröhlich rabbinak -- a zsidóknál nincs ilyesmi.
--
"Mikor az ember még gyerek, nagyon sokszor hallja, hallhatja, "rossz vagy", "látom most elszomoritotta anyát", esetleg ennél durvábban " "a sirba teszel fiam", "megkeserited az életem" stb."
Fogalmazás kérdése. Ennyiből a kissrác csak azt tudja, hogy nem jó, amit tett, de nincs támpontja, hogy milyen irányba kellene módosítania a jövőben. Aki szülő létére csak ennyire képes, az inkább választotta volna a coitus interruptust...
--
"És itt jön a képbe a vallás, amely azt mondja: Nem te vagy közvetlenül a bűnös, hanem az a valamikori ádám meg éve volt a rossz. Ettől lett mindenki bűnös, ezért büntet az isten. - Tényleg? Huh, de nagy kő esett le a szivemről! Eszerint akkor mindenki bűnös, nemcsak én."
Ez pedig a felelősségátruházás tipikus esete. Az ilyenek miatt képesek az emberek holmi diktátorok szentképei alatt olyan borzalmakat elkövetni, amiket önállóan sosem mernének. A vallás, a keresztény egyház egyik legnagyobb bűne, hogy elvette az emberek gerincét, hiába egyenesedett fel a Homo Sapiens Sapiens.
Az miért nem jut eszébe a kis bűnöskének, hogy talán csak mert a szomszéd Pistike is hülye, az nem jelenti azt, hogy nekem is hülyének kell lennem?
--
"Nohát igy segit a vallás megszabadulni a bűntudattól."
Súlyos árat kell ezért fizetni... Mindenkinek...
--
"Mindig mindenre van mentség, magyarázat. Csak fel kell lapozni a bibliát és mennyivel könnyebb is ez mint önvizsgálatot tartani, komoly probléma esetén eseteleg barát, vagy szakember segitségét kérni.
Főleg és elsősorban ilyen és ehhez hasonló problémákra jó a vallás.
Pont ezért szükséges eltűrni a létét, mert naivság lenne azt hinni, hogy az emberek, akik hisznek, azok okos szóval, rávezetéssel egy jobb megoldásra lennének rábirhatók."
Ismétlem: túl nagy árat kell fizetni. Ráadásul számtalan más módja van annak, hogy az ember ne érezze vesztes féregnek magát, és a sokszázezer lehetőség közül mégis azt választják sokan, ami ennyire rossz vásár...
Ennyi erővel a pestis vagy a gyermekágyi láz ellen sem kellene küzdeni, csak eltűrni a létüket. Annyira világos, hogy a hatalmi pozícióban levők számára csakis a gondolkodni képtelen, mindenre kapható, programozható zombik hasznosak, de azt hiszem, már ők is kezdik észrevenni, hogy túl messzire mentek. Nem véletlen, hogy a világban már nem teljhatalmú uralkodók a jelenlegi egyházak, világvallások.
"Mit is nevezünk kötelezőnek, honnan lesz valami kötelező?"
Jelenleg csakugyan nem kötelező a vallásosság, nem kötelező valamely egyházhoz tartozni. Ez azonban nem volt mindig így, és nem szeretném, ha valaha is újra előfordulhatna ilyen erőszaktevés.
A kötelező felsőoktatással már nem értek egyet. Példaként magamat ajánlom, akinek hivatalosan csupán nyolc általános elvégzését igazoló iratom van, és mégis egész jó helyeken dolgoztam/dolgozom, pusztán annak köszönhetően, hogy magánszorgalomból fejlesztettem magam, és elég sokmindenhez értek, elég magas szinten. Az iskola önmagában semmit sem ér, ha nincs mögötte tudás, de a tudás önmagában is elboldogul, ha akarat is társul hozzá.
Kötelező hitnek azt nevezném, amikor ha valaki megtagadja a csatlakozást, jelentős hátrányba kerül -- mint ahogy például a pártállam idején elég nehéz volt egy pártonkívülinek zsíros állást találni vagy a gyerekét jó iskolába juttatni. Korábbi példát említve pedig a pogányokat divat volt megkínozni és kinyírni a családjukkal együtt, és vagyonukat elkobozni az egyház számára.
--
"Egy csomó minden van, amit államilag támogatunk. példának okáért a már emlegetett sport is ilyen. Aminek tulajdonképpen nemigen van kézzelfogható haszna és - ez abszolut egyéni vélemény - túl sok jó hatással a fiatalok szellemi fejlődésére nincs."
Mert rosszul csinálják. A sport szerintem simán fejlesztheti a lelket, hiszen a versenyszellem (nem keverendő össze a fanatikus győzniakarással) edzi az embert, és a társaságba tartozás élménye is hasznos jellemépítő lehet. Igaz, a közösség legalább ennyire veszélyes is, de ez már egyéni szerencse kérdése.
Úgy vélem, a valóban eszementmód támogatott "divatsportok" kivételével nem kapnak túl sok állami támogatást a többi sporttal kapcsolatos dolgok.
Az egyházaknak csupán abból a szempontból látom hasznát, hogy az ország kulturális kincsét gyarapítják. Annyi dotációt tehát megadnék nekik, amennyivel a könyvtárakat és a múzeumokat támogatja az állam -- de többet nem. A többit adják össze a hívők!
--
"A drogosok és szenvedélybetegek részére is rengeteg segitőközpont, elvonó megmiazmás van fenntartva. Nem kevés pénzből többnyire siralmas eredményeket produkálnak."
A napokban olvastam, hogy bezáratják a detoxikálókat, és az alkoholistákat ezentúl a közönséges kórházak nyakába varrják. Még szerencse, hogy vitézlő államférfiaink és államasszonyaink hovatovább rendszeresen járnak "a pápát biztosítani" arról, hogy hű de mennyire keresztényi az ország... Kissé haragszom rájuk. Magyarország eddig sem a gerinces országok közé tartozott, de úgy látom, tovább folyik a züllesztése.
--
"Éppúgy akár te is szervezhetsz ilyesmit ha van hozzá kedved, időd és elég embert meg tudsz győzni."
Ez tény, csakhogy a "történelmi egyház" támogatói többnyire megszokásból, vakhitből állnak a csuhások mögé, és ha egyénenként elbeszélgetsz velük, máris nem olyan egységes ez a front. Persze, utálják a buzikat, mert ha esetleg nem gyűlölködik elég hangosan, még azt hihetik róla, hogy esetleg ő is buzi, aztán jaj, mi lesz akkor!
--
"Én sem, de akkor is azt állitom, hogy jobb egy fanatikus hivő, mint egy szenvedélybeteg."
Nagyon nem értek egyet.
--
"Akkor esetleg mondhatjuk, hogy az emberiség jelentős százaléka a haladás legfőbb korlátozója? :)"
Pontosan így van.
--
"Tudod lehet az esőre haragudni, hogy esik. Lehet szidni az időjárást, szokás is. Csakhogy változtatni rajta aligha lehet. Viszont be lehet menni a házba, vagy ha mindenáron uton kell lenni, akkor van esernyő."
Nem az esőhöz, hanem valamely vírushoz hasonlítanám az ilyesmit. Nagyon nehéz ellene védekezni, főleg mert alattomosan támad.
--
"Mármint milyen eredetilegre gondolsz? Szvsz az intézményesitett vallás eredetileg éppen "politikai" célokból jött, a törzs vezetőinek, tagjainak hatékony befolyásolására, a fáraók, királyok, stb. hatalmának erősitésére, a nép kordában tartására."
A vallás másképp, "alulról" is szerveződhet. Való igaz azonban, hogy ezt nagyon könnyű kihasználni. Ezért érdemes ésszel is "hinni".
Nemcsak hogy bűn, hanem A Főbűn. A racionálisan gondolkodó ember számára érthető, hogy miért.
Az egyiptológia alap dolog. Életed végéig tanulmányozhatod, de akkor sem fogsz mindent tudni róla. Pont ez a szépsége. De aki semmit sem tud róla, az semmilyen szinten sem tekinthető vitapartnernak.
Miért ne illene? Ha bármit lehet, akkor ezt is nem?:) Tudtommal a Sátánizmusban bűn az ostobaság, tehát minden vita ami kiküszöböli azt, az ideillik.
Ismerem az olyan könyveket amiket körülírtál. Szerintem meg sem közelítik Egyiptom lényegét és nagyon sok bennük a tévedés, ezért sem alapoznék rá. Egyiptom és kultúrájának megértéséhez elég komoly kutatómunka kell, amit nem tud pótolni egy történelmi ponyva sem. Sajnálatos, hogy kevés a jó könyv ebben a témában, de azok legalább nagyon jók.