Keresés

Részletes keresés

tere Creative Commons License 2002.11.12 0 0 16
Nekem változatlanul jól működnek... :)
De biztosan igazad van.
Egy jól menő cég vegyen inkább jobb minőséget, mint ezek az olcsó cuccok.
Smithi Creative Commons License 2002.11.12 0 0 15
tere

Egy ismerősöm kidobálta az összes kti cuccot a hálójából, mert nem igazán úgy működtek, ahogy elvárta. Ez leginkább a sebességre volt jellemző. Vett helyettük 3com-ot, azóta nincs problémája, a kti-t meg eltette végszükség esetére.

Smithi

Előzmény: tere (12)
Smithi Creative Commons License 2002.11.12 0 0 14
Üdv!

Bocs, hogy csak most, de kissé kevés mostanában a szabadidőm.

Ha korlátozni kell valakit, és nem akarod minden alkalommal minden gépen megtenni, akkor kell a központosított adminisztráció ( domain rendszer ), ehhez kell legalább 1 szerver.
Ha már szervered van, akkor érdemes a címeket dhcp-vel osztogatni, és azzal többé nem lesz gondod. Megoldható, hogy a userek homekönyvtára is oda mutasson, akkor a mentéssel se kell sokat bajlódni.
A dolognak az egyetlen hátránya az ára, de ha telik rá a cégnek, akkor mindenki jól jár ( szerintem jobban, mint egy pee-to-peer hálónál ).

Ha tudok, szivesen segítek.
Lehet ám külsősökkel is csináltatni, csak a titoktartást is bele kell venni a szerződésbe ( nálunk is így van ), ezt egy jogász pillanatok alatt megalkotja.

Smithi

Előzmény: Nym (13)
Nym Creative Commons License 2002.11.11 0 0 13
maximum egy par uj szamitogep beallitasaval kell szamolni a kovetkezo 1-2 evben.
igen az titkarnoi gepek mindenkeppen korlatozva lesznek, nehany dologhoz nem szabad hozzaferniuk
nem igazan van elol a preferenciak kozott hogy egy kozpont legyen
a ceg nagyon jol megy, az ok hogy nem kulsosokkel csinaltatjuk, mert meglehetosen sok a kifele titkos adat a gepeken.
koszonom ha tudsz segiteni
regardz
nym
Előzmény: Smithi (10)
tere Creative Commons License 2002.11.08 0 0 12
:)) Sebaj.
De egyetértek veled. Egyébként jó a KTI, legalábbis tapasztalataim szerint nem volt az eszközökkel eddig semmi baj. A telepítésük (kártyák) is egyszerűen ment.
Az SMC ugyanaz a kategória az olcsó eszközök területén. Szerintem a KTI-vel teljesen azonos minőségű cuccaik vannak.
Smithi Creative Commons License 2002.11.07 0 0 11
Bocs, mellécímeztem, Nym-nek ment volna.
Smithi Creative Commons License 2002.11.07 0 0 10
Üdv Tere!

Lenne pár kérdésem, mielőtt nekiállnál a projectnek.
Várható-e a hálózat növekedése?
Akarod-e korlátozni a usereket a saját gépükön?
Mennyire akarod központosítani a managementet?
Végül mennyit szán erre az egészre a cég?

Az eddig leírtakkal csak részben értek egyet, pl KTI eszközöket én nem ajánlom, nem a legstabilabbak, SMC talán jobb választás. Ha van lehetőség switheket venni, akkor felejtsd el a hub-os megoldásokat, de KTI-t ebből se, inkább 3com, vagy SMC itt is, mert gondolom cisco, baynetworks, meg hasonló nem jöhet szóba az ára miatt.

Ha a kérdésekre tudod a választ, tudok segíteni a hálózat tervezésében is.

Smithi

tere Creative Commons License 2002.11.06 0 0 9
Értem én, hogy Te milyen hálóra gondolsz, de az nagyon macerás és CAD-et futtatni szerverről nem biztos, hogy értelmes húzás... véleményem szerint maradj a hagyományos megoldásnál! Már csak azért is, mert mint írtad, ahhoz értesz.
tere Creative Commons License 2002.11.04 0 0 8
OK. Milyen CAD? Fut XP-n?
Mind1, nekik (CAD-brigád) célszerű egyénre szabott (2k, XP prof) gépet összerakni. Szövegszerkeszteni elég a Home XP. Szerver gép nem kell, vagy kinevezed az egyik "titkárnőit" mindig bekapcsolva állapotúnak és azon tárolod az összes doksit, mondjuk backup-olva. De ez is XP prof legyen. Nyomtatókat inkább printszerveren keresztül csatlakoztass.
Előzmény: Nym (7)
Nym Creative Commons License 2002.11.04 0 0 7
kb 4-5 ember viszonylag magas hozzaferessel, elsosorban internethasznalat, es cad hasznalat, 10 titkarno, csak szovegszerkesztes, kepnyomtatas email, stb.

Amennyire tudom a server gephez van egy server install program azt kell eloszor telelpiteni, es utana a tobbi gepet hozzacsatlakoztatni. Ez a resz erdekelne elsosorban hogy ez hogy mukodik. kb ugy tudom elkepzelni mint ahogy uj periferiat pl nyomtatot illesztek a gephez es azt telepitem?

Előzmény: tere (6)
tere Creative Commons License 2002.11.03 0 0 6
Milyen feladatokat kell végezniük? Azt javaslom, hogy a fájlszerver, vagy a komolyabb, több felhasználós gépek XP-professional-lal legyenek, a sima szövegszerkesztők, vagy 1-2 felhasználósok xp-home-mal. Azért az XP-t ajánlom, mert a jövőre nézve ez biztosnak tűnik. Az NT és a 2k eléggé avíttos már. Az XP-n a multimédia is tökéletes, szinte minden futtatható rajta a régi DOS-os progiktól kezdve a legújabbakig. Ráadásul, ha úgy állítod be a jogosultságokat, nem lehet tönkretenni.
De mondom: előbb azt mondd meg, mit akarsz a gépeken csinálni!
Nym Creative Commons License 2002.11.01 0 0 5
kb van meg 1-2 honapom hogy megtanuljam, es ahogy irtam mar 1on1 teljesen rendben vagyok a gepekkel mind software mind hardware oldalon.
A gepek egyebkent mind minosegi, stabil alkatreszekbol allnak es sajat kezuleg epitettem ossze oket.
milyen rendszert javasolsz, nt, 2k, vagy xp?
Előzmény: tere (4)
tere Creative Commons License 2002.11.01 0 0 4
De egy 20 gépes rendszer, amin egy (gondolom én) kis-közepes méretű cég éli a mindennapjait, nem játék. Ha most még van rá lehetőség, akkor inkább tervezd meg, hogy melyik helyre milyen munkaállomás kerüljön, milyen szoftverrel, perifériával és jogosultságokkal. Gondolni kell a védelemre is. Ha a munkavégzés jellege adatbázis alapú, vagy sima doksikat kell tárolni, (könyvelés, ügyvitel) érdemes létrehozni egy bombabiztos fájlszervert is. Így átláthatóbb lesz a rendszer és könnyebb lesz az átjárás a munkacsoportok között. A védelem is egyértelműbb. Így 1 gépen kell megoldanod a maximális védelmet, a backup-ot, jogosultságokat, kvótát...stb. Ha egyéni feladatot végeznek a munkaállomások, gyors hozzáférésre van szükség (multimédia, A/V szerkesztés), akkor minden gép izmos kell, hogy legyen. Ez több pénzbe is kerül.
A nyomtató kérdése... nehéz, de a javaslatom a következő: vegyél egy print-szervert (25-30k) és azt a HUB-ba, vagy Switch-be dugva tedd hálóra a nyomtatót (kat). Van több nyomtatós szerver is. Ekkor nem függ a nyomtatás valamelyik munkaállomás pillanatnyi állapotától.
Szóval, jó dolog élőben megtanulni, de azért valami fogalmadnak kellene, hogy legyen róla!
Nym Creative Commons License 2002.11.01 0 0 3
igazsag szerint mar regota meg akartam tanulni ezt a reszet a szamitastechnikanak, ez az oka.
Előzmény: tere (2)
tere Creative Commons License 2002.11.01 0 0 2
Jut eszembe, miért nem csináltatod meg szakemberrel?! Neked csak ülnöd kéne és malmozni... aztán úgy buherálsz vele, ahogy neked tetszik. És majd belejössz. :))
tere Creative Commons License 2002.11.01 0 0 1
Hogy akarsz rendszergazda lenni, ha magát a rendszert sem ismered? :))
Egyébként nem egy nagy varázslat. Van az alaplapokon hálózati csatoló? Ha nincs, vegyél / vetess 10/100-as KTI-ket. KF-310/L pl. Ezeket könnyű installni. Tudni kell hány gép lesz... +2-5 tartalék port... 20 gépre Vetess egy-két 100-as, 16 portos HUB-ot, vagy 10/100-as switchet. A switch sztem jobb ötlet, mert lehet, hogy bekerül 1-2 régi gép, vagy notebook 10-es kártyával és akkor bajban leszel. Ebből is a KTI-t ajánlom.
Milyen csatlakozásokat akarsz? Falit? Lengőt? Ha szépen el tudod a kábeleket vezetni, akkor jó a lengő is.
Kábel... kat 5 UTP kell. Meg rengeteg RJ-45-ös csati. :)) +1 nyomó szerszám. Hajrá bekötés! :)) Kérdezz meg valami hozzáértőt, vagy inkább csináltasd meg szakemberrel!
Install után a hálókártyák tulajdonságainál állítsd át a sebességet fix 100-ra. Így nem ül le a rendszer 10-re, ha valahol 10-es kártyát használnak. Használd a TCP/IP protokollt, ezzel a legegyszerűb egy-egy gépet azonosítani és internetet is lehet megosztani.
A TCP/IP-nél sorban oszd ki a címeket. Én rá szoktam matricázni a gípekre, hogy ki kicsoda.
Használd a 192.168.255.x tartományt. Minden gépnél eggyel nagyobb számot adj.
Az alhálózati maszk 255.255.255.0 legyen.
A munkacsoport mindig ugyanaz (pl. cégnév) vagy ha csoportosíthatók a különböző területek, akkor csoportonként add meg. (pl. penzugy, munkaugy, vezetoseg, x...y)
Na, ha idáig eljutottál, szólj. :)
sip pista Creative Commons License 2002.11.01 0 0 0
kezdésnek talán vetess a céggel hálókártyákat meg kábelt. hubát. aztán folyt köv
jéegynullás
Előzmény: Nym (-)
Nym Creative Commons License 2002.10.31 0 0 topiknyitó
sracok segitseg kellene.
a cegemnel ahol kb 20 szamitogep van (relative ujak- amd 1400, 512ddr) halozatot akarok kesziteni. 1on1 eleg jo vagyok a gepekkel, viszont eddig sohasem dolgoztam rendszergazdakent halozatban.
segitseg kellene winxp vagy win2k val oldjam meg. es egyaltalan hogyan kell elkezdeni, hogyan kell folytatni instalalni nyomtatokat haloba, stb. qrva fontos lenne, barkinek a segitseget- akar egy megfelelo link formajaban (angol is lehet) nagyon megkoszonnem
regards
Nym

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!