Egy ismerősöm kidobálta az összes kti cuccot a hálójából, mert nem igazán úgy működtek, ahogy elvárta. Ez leginkább a sebességre volt jellemző. Vett helyettük 3com-ot, azóta nincs problémája, a kti-t meg eltette végszükség esetére.
Bocs, hogy csak most, de kissé kevés mostanában a szabadidőm.
Ha korlátozni kell valakit, és nem akarod minden alkalommal minden gépen megtenni, akkor kell a központosított adminisztráció ( domain rendszer ), ehhez kell legalább 1 szerver.
Ha már szervered van, akkor érdemes a címeket dhcp-vel osztogatni, és azzal többé nem lesz gondod. Megoldható, hogy a userek homekönyvtára is oda mutasson, akkor a mentéssel se kell sokat bajlódni.
A dolognak az egyetlen hátránya az ára, de ha telik rá a cégnek, akkor mindenki jól jár ( szerintem jobban, mint egy pee-to-peer hálónál ).
Ha tudok, szivesen segítek.
Lehet ám külsősökkel is csináltatni, csak a titoktartást is bele kell venni a szerződésbe ( nálunk is így van ), ezt egy jogász pillanatok alatt megalkotja.
maximum egy par uj szamitogep beallitasaval kell szamolni a kovetkezo 1-2 evben.
igen az titkarnoi gepek mindenkeppen korlatozva lesznek, nehany dologhoz nem szabad hozzaferniuk
nem igazan van elol a preferenciak kozott hogy egy kozpont legyen
a ceg nagyon jol megy, az ok hogy nem kulsosokkel csinaltatjuk, mert meglehetosen sok a kifele titkos adat a gepeken.
koszonom ha tudsz segiteni
regardz
nym
:)) Sebaj.
De egyetértek veled. Egyébként jó a KTI, legalábbis tapasztalataim szerint nem volt az eszközökkel eddig semmi baj. A telepítésük (kártyák) is egyszerűen ment.
Az SMC ugyanaz a kategória az olcsó eszközök területén. Szerintem a KTI-vel teljesen azonos minőségű cuccaik vannak.
Lenne pár kérdésem, mielőtt nekiállnál a projectnek.
Várható-e a hálózat növekedése?
Akarod-e korlátozni a usereket a saját gépükön?
Mennyire akarod központosítani a managementet?
Végül mennyit szán erre az egészre a cég?
Az eddig leírtakkal csak részben értek egyet, pl KTI eszközöket én nem ajánlom, nem a legstabilabbak, SMC talán jobb választás. Ha van lehetőség switheket venni, akkor felejtsd el a hub-os megoldásokat, de KTI-t ebből se, inkább 3com, vagy SMC itt is, mert gondolom cisco, baynetworks, meg hasonló nem jöhet szóba az ára miatt.
Ha a kérdésekre tudod a választ, tudok segíteni a hálózat tervezésében is.
Értem én, hogy Te milyen hálóra gondolsz, de az nagyon macerás és CAD-et futtatni szerverről nem biztos, hogy értelmes húzás... véleményem szerint maradj a hagyományos megoldásnál! Már csak azért is, mert mint írtad, ahhoz értesz.
OK. Milyen CAD? Fut XP-n?
Mind1, nekik (CAD-brigád) célszerű egyénre szabott (2k, XP prof) gépet összerakni. Szövegszerkeszteni elég a Home XP. Szerver gép nem kell, vagy kinevezed az egyik "titkárnőit" mindig bekapcsolva állapotúnak és azon tárolod az összes doksit, mondjuk backup-olva. De ez is XP prof legyen. Nyomtatókat inkább printszerveren keresztül csatlakoztass.
kb 4-5 ember viszonylag magas hozzaferessel, elsosorban internethasznalat, es cad hasznalat, 10 titkarno, csak szovegszerkesztes, kepnyomtatas email, stb.
Amennyire tudom a server gephez van egy server install program azt kell eloszor telelpiteni, es utana a tobbi gepet hozzacsatlakoztatni. Ez a resz erdekelne elsosorban hogy ez hogy mukodik. kb ugy tudom elkepzelni mint ahogy uj periferiat pl nyomtatot illesztek a gephez es azt telepitem?
Milyen feladatokat kell végezniük? Azt javaslom, hogy a fájlszerver, vagy a komolyabb, több felhasználós gépek XP-professional-lal legyenek, a sima szövegszerkesztők, vagy 1-2 felhasználósok xp-home-mal. Azért az XP-t ajánlom, mert a jövőre nézve ez biztosnak tűnik. Az NT és a 2k eléggé avíttos már. Az XP-n a multimédia is tökéletes, szinte minden futtatható rajta a régi DOS-os progiktól kezdve a legújabbakig. Ráadásul, ha úgy állítod be a jogosultságokat, nem lehet tönkretenni.
De mondom: előbb azt mondd meg, mit akarsz a gépeken csinálni!
kb van meg 1-2 honapom hogy megtanuljam, es ahogy irtam mar 1on1 teljesen rendben vagyok a gepekkel mind software mind hardware oldalon.
A gepek egyebkent mind minosegi, stabil alkatreszekbol allnak es sajat kezuleg epitettem ossze oket.
milyen rendszert javasolsz, nt, 2k, vagy xp?
De egy 20 gépes rendszer, amin egy (gondolom én) kis-közepes méretű cég éli a mindennapjait, nem játék. Ha most még van rá lehetőség, akkor inkább tervezd meg, hogy melyik helyre milyen munkaállomás kerüljön, milyen szoftverrel, perifériával és jogosultságokkal. Gondolni kell a védelemre is. Ha a munkavégzés jellege adatbázis alapú, vagy sima doksikat kell tárolni, (könyvelés, ügyvitel) érdemes létrehozni egy bombabiztos fájlszervert is. Így átláthatóbb lesz a rendszer és könnyebb lesz az átjárás a munkacsoportok között. A védelem is egyértelműbb. Így 1 gépen kell megoldanod a maximális védelmet, a backup-ot, jogosultságokat, kvótát...stb. Ha egyéni feladatot végeznek a munkaállomások, gyors hozzáférésre van szükség (multimédia, A/V szerkesztés), akkor minden gép izmos kell, hogy legyen. Ez több pénzbe is kerül.
A nyomtató kérdése... nehéz, de a javaslatom a következő: vegyél egy print-szervert (25-30k) és azt a HUB-ba, vagy Switch-be dugva tedd hálóra a nyomtatót (kat). Van több nyomtatós szerver is. Ekkor nem függ a nyomtatás valamelyik munkaállomás pillanatnyi állapotától.
Szóval, jó dolog élőben megtanulni, de azért valami fogalmadnak kellene, hogy legyen róla!
Jut eszembe, miért nem csináltatod meg szakemberrel?! Neked csak ülnöd kéne és malmozni... aztán úgy buherálsz vele, ahogy neked tetszik. És majd belejössz. :))
Hogy akarsz rendszergazda lenni, ha magát a rendszert sem ismered? :))
Egyébként nem egy nagy varázslat. Van az alaplapokon hálózati csatoló? Ha nincs, vegyél / vetess 10/100-as KTI-ket. KF-310/L pl. Ezeket könnyű installni. Tudni kell hány gép lesz... +2-5 tartalék port... 20 gépre Vetess egy-két 100-as, 16 portos HUB-ot, vagy 10/100-as switchet. A switch sztem jobb ötlet, mert lehet, hogy bekerül 1-2 régi gép, vagy notebook 10-es kártyával és akkor bajban leszel. Ebből is a KTI-t ajánlom.
Milyen csatlakozásokat akarsz? Falit? Lengőt? Ha szépen el tudod a kábeleket vezetni, akkor jó a lengő is.
Kábel... kat 5 UTP kell. Meg rengeteg RJ-45-ös csati. :)) +1 nyomó szerszám. Hajrá bekötés! :)) Kérdezz meg valami hozzáértőt, vagy inkább csináltasd meg szakemberrel!
Install után a hálókártyák tulajdonságainál állítsd át a sebességet fix 100-ra. Így nem ül le a rendszer 10-re, ha valahol 10-es kártyát használnak. Használd a TCP/IP protokollt, ezzel a legegyszerűb egy-egy gépet azonosítani és internetet is lehet megosztani.
A TCP/IP-nél sorban oszd ki a címeket. Én rá szoktam matricázni a gípekre, hogy ki kicsoda.
Használd a 192.168.255.x tartományt. Minden gépnél eggyel nagyobb számot adj.
Az alhálózati maszk 255.255.255.0 legyen.
A munkacsoport mindig ugyanaz (pl. cégnév) vagy ha csoportosíthatók a különböző területek, akkor csoportonként add meg. (pl. penzugy, munkaugy, vezetoseg, x...y)
Na, ha idáig eljutottál, szólj. :)
sracok segitseg kellene.
a cegemnel ahol kb 20 szamitogep van (relative ujak- amd 1400, 512ddr) halozatot akarok kesziteni. 1on1 eleg jo vagyok a gepekkel, viszont eddig sohasem dolgoztam rendszergazdakent halozatban.
segitseg kellene winxp vagy win2k val oldjam meg. es egyaltalan hogyan kell elkezdeni, hogyan kell folytatni instalalni nyomtatokat haloba, stb. qrva fontos lenne, barkinek a segitseget- akar egy megfelelo link formajaban (angol is lehet) nagyon megkoszonnem
regards
Nym