Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2006.04.20 0 0 62

 

Pompano Beach

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.06 0 0 61

 

Hát igen, ezek a vacak hűvös idők (+ 25-27 °C), még az ilyen látogatott vidéken sem főszezon jellegűek, lám, már hajnali 2-3 óra körül még a Sloppy is zárásra kényszerül.

 

 

Előzmény: Mijo (55)
Mijo Creative Commons License 2006.02.05 0 0 60
Előzmény: Mijo (59)
Mijo Creative Commons License 2006.02.05 0 0 59

 

Heteken át járt útvonalaim: Hurricane Dennis (Key West).

 

Hurricane Ivan (Pensacola Beach)

 

Hurricane Charley (Charlotte Harbor)

 

Hurricane Charley (Punta Gorda)

 

Hurricane Frances (Fort Pierce)

 

Ijesztő eredeti hangok, a maguk utánozhatatlanságával.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.05 0 0 58

 

És másként: Katrina.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.05 0 0 57

 

Hangokkal még hátborzongatóbb: Hurricane Katrina.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.05 0 0 56
Előzmény: Mijo (52)
Mijo Creative Commons License 2005.12.11 0 0 55

 

Ahol tudnak élni: Sloppy Joes (Key West, FL).

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.30 0 0 54

 

Egy nemzetközi egyediség: Hármashatár Park!

 

Goričko Tájvédelmi Park

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.26 0 0 53

 

 

DisneylandKedves Adry, köszönjük a szép fotót, igazán örülök, hogy ilyen gyönyörű és izgalmas helyeken forgolódtok.

 

Üdv: Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.01 0 0 52

 

Magyar idő szerint ma reggel még működött, zuhogó eső verte a kamera melletti palánkot, vízben úszott Key West legforgalmasabb utcája, még próbálkoztam rögzíteni valamelyik csattogó villámot, aztán hirtelen ez is megszűnt .....

 

Ahogy sok itt élő barátom javai is megszűntek, eltűntek, tönkrementek, elkeserítő sorscsapás érte őket. Van, kinek az autója vált használhatalanná, van, akinek a lakása ázott pacallá, eddig az itt élők megúszták visszatérő ablak deszkázásokkal, nyílászárók szigetelésével, de a Wilma itt is megtette a magáét. Innen északabbra, Miami fölött "csak" a rettenetes szél pusztított, de itt, a Conch Republic szigetsorán hatalmas hullámok is tetézték a bajt. Életvidám, rugalmas emberek lakják e vidéket, talpra fognak ők rövidesen állni!

 

 

Előzmény: Mijo (48)
Mijo Creative Commons License 2005.11.01 0 0 51

 

Egyébként bevett módszer rég nem látott barátainkkal egy ilyen helyen "randevúzni".

Csak egy konkrét időpontot kell egyeztetni, mikor jelenjenek meg akiket látni szeretnénk, egy webkamera látóterében.

Fordítva is jól működik: barátokat értesíteni arról a pontos időpontról, amikor egy ilyen webkamera előtt kívánjuk üdvözölni őket. Ők meg skubiznak a számítógépen.

Egy hagyományos képeslapnál, mindenképpen nagyobb élményt nyújt.

 

 

Előzmény: Mijo (50)
Mijo Creative Commons License 2005.11.01 0 0 50

 

Nosztalgikus érzésekkel gondolok vissza, amikor gondtalanul csatangoltam New Yorkban, Manhattan utcáin. Máté barátom reggel kivitt kocsival jó messze a házától, és onnan irány gyalog szanaszét kifulladásig, majd a végén, ha annyira kidöglöttem, és senki sem tudott eljönni értem, usgyi be egy taxiba, és irány a bázis (kivétel nélkül 10 USD alatt megúsztam).

 

Nincs olyan szaka a napnak, amikor ne jellemezné folyamatos nyüzsgés és pozsgás.

Ki tudja, vajon eljön-e még valaha is az a pillanat, amikor ismét régi barátaim között tudhatom magamat.

 

Times Square

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.10.30 0 0 49

 

 

Egy szép kameraállás a Panama-csornáról.

 

Érdekes magyarázó illusztrációt nyújt, az alatta látható három animációs film is.

 

Élőben lenne igazi, elkapni egy ilyen folyamatot.

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.10.30 0 0 48

 

Életképek az én csodálatos bohém városomból Floridában:

 

Key West, Duval street.

 

Key West, Duval street.

 

Sok web-kamera található Key Westben, de a legutolsó hurrikán miatt sajnos a legtöbb nem működik. Na majd!

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.10.30 0 0 47

 

Oly kézenfekvő, csak hát sajnos ez a mód meglehetősen behatárolttá teszi a lehetőségeket: web-kamerák révén bemutatni a szép, az érdekes helyeket.

 

Élvezettel képes az ember odaképzelni magát: Split, Horvátország.

 

És ahogy azok a hajók ringanak, ahogy a víz fodrozódik, szinte hallja az ember a hullámverést, a széltől mozgó növényzet suhogását, az elrepülő madarak szárnycsattogását.

 

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.10.23 0 0 46
Mijo Creative Commons License 2005.09.22 0 0 45

 

 

Rita mindent visz

 

 

Galveston 1900-ban

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.05.15 0 0 44

CSETFALVA

"Történelme

A népmonda szerint nevét Árpád vezér hű alattvalójától, Csete nevű földesurától nyerte. Neve az okmányokban való rendszeresebb előfordulása az 1400-as évektől figyelhető meg. A falu történetében különböző rendű és rangú birtokosok váltják egymást, illetve marakodnak a telkekért, jobbágyokért. Sőt gyakran előfordult, hogy egyszerre több birtokos között oszlott meg a föld és a jobbágyság.

Az 1418-as adatok szerint a falut a Széchyek birtokolták, királyi adomány folytán 1498-ban a Tarczayak kaptak részbirtokot; 1513-ban Lónyay Albert és neje örökáron megvették Tarczay János özvegyétől, Sárától azok csetfalvi birtokát.

Az 1567-es adóösszeírás szerint itt 11 népes és 12 puszta telek találtatott, mely utóbbiakról a tatárok azon a télen a népet elhurcolták.

1573-ban a huszti vár kapitánya, beregszói Hagymássy Kristóf tiltakozott Gyarmaty Balassi András, Balassi Bálint költő nagybátyja ellen Csetfalva, Zápszony, Som és a makovicei vár elfoglalása miatt.

1600-ban bírtak itt: Rákóczi Zsigond 5, Lónyay István 14, Mikolay István 1, Réthey Péter, Melith Pál, Báthory István és Anarcsi Péter 1-1 telket.

Az 1800-as évek végén a falunak volt: 89 lakóháza, 473 lakosa, 1685 holdnyi határa. Birtokosai: Lónyay, Csató, Pogány és Abonyi családbelieken kívül bölcsi Buday Sándor örökösei. Az iskola régi jótevőjeként emlegették az itteni földbirtokos Buday családot; különösen Buday István alispánt, aki 1847-ben római katolikus létére a református szegény tanulókat bőven ellátta írószerekkel és könyvekkel.

1847-ben a Tisza-szabályozás munkálatainak folyását jött megtekinteni vidékünkre gróf Széchenyi István. 1847. szeptember 9-én a Pannonia nevű gőzös Csetfalva és Tiszaújlak között zátonyra fut, s miután az éjszakát Széchenyi és kísérete a hajón tölti, belátja, hogy törekvéseit ezúttal nem koronázza siker. A feljegyzések szerint 10-én Csetfalvát, 11-én Badalót látogatja meg.

Móricz Zsigmondot családi szálak kötötték Csetfalvához. Itt volt egy ideig református pap anyai nagyapja, az író édesanyja is itt született. Móricz személyesen is járt Csetfalván: népköltészeti anyagot gyűjtött, lerajzolta a református templom famennyezetének gyönyörű festett tábláit, nótákat jegyzett fel...

Az 1567. évi adóösszeírás szerint a faluban 11 népes és 12 pusztatelek volt, az utóbbiakról a tatárok azon a télen elhurcolták az embereket.

A reformáció idején a protestánsok régi XV. századból való, csúcsíves, egyszerű idomú római katolikus templomot és a hozzá tartozó parochiális birtokot elfoglalták, minthogy a község nagyobb része az új hitet fogadta el. 1645-ben már virágzó református anyagyülekezet volt itt. Később a templomot átépítették, a korabeli feljegyzések szerint Beregi István nemesi bíró és Geréty Mihály másodbíró idejében.

A második világháború és az ezt követő sztálinista retorzió megtizedelte a község férfilakosságát. 1941 őszén 91 férfit hurcoltak el, ebből 38-an odahaltak."

Mijo Creative Commons License 2003.07.27 0 0 20


PARAISO DI ATLANTICO

'Egyszerűen csak énekeltem'
Interjú Cesaria Evorával

PB
2002. augusztus 5., hétfő 14:35

Pontosan olyan szomorú a "Mezítlábas Díva" által világhírűvé tett zöld-foki-szigeteki műfaj, a morna, amilyennek elnevezése alapján tűnik. És Cesaria ebben verhetetlen, ahogyan szombati koncertjén kiderült. Egy "istennővel" találkozva, tulajdonképpen értelmét is veszíti a hagyományos interjú. Hiszen első pillantásra egyértelművé válik, hogy mindketten (t.i. riporter és alany) otthonosabban éreznénk magunkat egy füstös bárban valamelyik Cape Verde-i tengerparti városkában, ahová évszázadok óta futnak be a portugál hajók fedélzetükön a legszebb tengerészekkel.

- Hogy érzi magát?

- Jól, tetszik ez az ország, az emberek kedvesek, emlékeztetnek a saját népemre.

- Miért nevezték el "Mezítlábas Dívának"?

- Mert nem szeretek cipőt hordani, mezítlábas ember vagyok. Külföldön szandált hordok, mert hidegebb van, mint nálunk, de otthon mindig mezítláb járok.

- Nem gondolt soha arra, hogy elhagyja szülőföldjét?

- Nem, túlságosan kötődöm az otthonomhoz, most is Cape Verde-én élek, Sao Vicente szigetén. Minden szokásom onnan ered, azt hiszem más helyet nem tudnék megszokni.

- Hogy érez azzal kapcsolatban, hogy rengeteg barátja, rokona hagyta el az országot?

- Ennek így kell lennie, sokan elhagyták az országot, a jobb élet reményében. Mi elfogadjuk ezt otthon, sőt, csak jó tesz országunknak, hogy ilyen sok ember kelti hírét külföldön. Cape Verde nagyon szegény ország, ahol két dolog nagyszerű: a klíma és az emberek. Soha nem esik az eső és mindig süt a Nap.

- Ön szerint miért ilyen népszerű a zenéje?

- Nem tudom, csak azt tudom, hogy szeretik az emberek, annak ellenére, hogy nem értik a szövegeket, hiszen az anyanyelvemen énekelek. De örülök neki, hogy tetszik a világnak amit csinálok.

- Miért kezdett el afro-kubai stílusban is énekelni?

- Izgalmasnak találok más kultúrákat bevonni a zenémbe, egyébként is közel áll a spanyol vagy brazil zene a mi hagyományos zenei világunkhoz. És szeretem a kubai embereket, jól megértjük egymást. A producerem (José da Silva) ötlete volt például, hogy Compay Segundo-val, készítsünk egy közös albumot. Élveztem a közös munkát Compay Segundoval, jól jöttünk ki egymással, szerintem jó lemez lett.

- Hogyan választja ki együttese tagjait?

- Általában a producerem választja a zenészeket, a mostani a harmadik kísérőzenekarom. Ha problémám akad a zenészekkel, lecserélem őket.

- Hosszú utat kellett bejárnia, amíg sikeres lett. Elveszítette valaha a hitét?

- Nem igazán foglalkoztam a karrieremmel, egyszerűen csak énekeltem, aztán hirtelen népszerű lettem. Későn lettem sikeres, de úgy tűnik, ennek így kellett történnie.

- És örül az életében bekövetkezett változásnak?

- Minden élményt szeretnünk kell az életünkben, ha már egyszer világra jöttünk. Persze azért boldog vagyok, hogy most jól élek.

- Mi történt Eduardoval? Életrajzából az derül ki, hogy egykori szerelme fontos szerepet játszott abban, hogy énekelni kezdett.

- Ez egy régi történet, a múlt része. Fiatal voltam, amikor megismertük egymást. Szerettük egymást, de lelépett. Láttam valahol Hollandiában, azt hiszem most ott él, de ezt hagyjuk inkább.

Muity Mijo Creative Commons License 2003.03.11 0 0 19

Ma mutatta be az MTV/Szeged szerb nemzetiségi műsora, a jugoszláviai TURIJA települést "Bács-Bodrog Vármegyéből".

Ennek a hangulatos falunak van egy népünnepélye, a , azaz a Kolbászfesztivál.


Íme virtuális kóstolónak egy 1018 méter hosszú kolbász!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.03.11 0 0 18

Kedves Lajoskám, nagyon szeretném, ha időben jeleznéd nekem mikor jössz haza, hogy készüljek :)!

Ami a pálinkát illeti: Katymáron már egyéb merényleleteket is követtek el emberek ellen, csoda, hogy életben maradtál :))...., pedig a madarasi pálinkafőzde legendás a maga nemében, csak hát néha az alapanyag hibádzik :).

Nyugodj bele, velem 10 éves törkőt fogsz 'mértékkel' fogyasztani, úgyhogy bajod nem lehet, ez gyógyszer :).

Várlak! Üdv: Mijo

Előzmény: sydbaj (17)
sydbaj Creative Commons License 2003.02.23 0 0 17
Keves MIJÓ... TERVEM SZERINT A HALÁSZLÉ ÜNNEPSÉGRE OTHON VAGYOK.Már kétszer le késtem, először két nappal utánna érkeztem, 01-ben meg egy héttel elötte kellet hazajönnöm, hol ott még csak 3-hete voltam othon, családi okok végett.
Most már minden rendben van a mult évben felszámoltunk az üzletetet.Nehéz volt megszabadulni töle,ma már nincsen értelme tovább vinni,MEGÖLNEK A MULTIK. Annak a szép nyugott AUSTRALI-ai ÉLETNEK ma már vége.
"Mi is fejlődünk"
A tambura-zenével még meglennék, de a jó pálinkától félek.Ugyan is 3-éve kivittem egy aranyos holgyet a szüleihez Katymárra, megvendégeltek jó magyar szokás szerint amit illetleség lett volna elutasítani, igy a nagy örömben behúztam egy pár kisüstit és összeborúlt a világ elöttem,Mondom Erikának ha még ma haza szeretnél menni a fiadhoz, akkor te vezetsz.Ugy is volt, nem igen emlékztem dolgokra csak arra hogy az elöszöbájában keztem vetközni.
Üdv,, Lajos...
Előzmény: Mijo (14)
Muity Mijo Creative Commons License 2003.02.22 0 0 16

Egy idilli bajor kisvárost ajánlok a figyelembe, mely számomra legfőképpen azért kedves, mivel egyik magyar származású lakója nagyon jó barátunk Bajáról, a Volán-generáció egyik legnevesebbje, a Sándor Gyula. Ez Herxheim.
Itt alapította hovatovább nemzetközi hírű keményrock zenekarát Gyula barátunk fia, a Gyuszika, mely Free Speech nevet viseli. Talán meglepőnek tűnik, de ez a csodálatos hangú énekes ifjú, a Lufthanza pilótájaként, ebben a zenei műfajban talál magának pihenést, kikapcsolódást.


Lehet, hogy itt is finom borok találhatók, de a Gyuszi bácsi Rajnai rizligjének nincs párja :)!

Muity Mijo
Baja

Muity Mijo Creative Commons License 2003.02.12 0 0 15

Szívemhez legközelebb álló kedves szlovákiai település: NASZVAD. Néhai jóságos Dibusz Józsi bácsi barátom vitt el ide először, huszonpár éves távlatra visszatekintve. Nagyszerű emberek lakják ezt a vidéket. Ha csak módom nyílik rá, meglátogatom itt élő vendégszerető barátaimat.

Vajon ki tud magyarázatot, az alábbi szép légifelvétel sajátosságára :)?

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.01.28 0 0 14

Legközelebb ha hazajössz, kedves Lajoskám, pótlólag teszünk egy laza kört lent. De előre bocsátom: tamburás cigányok és pálinka nélkül nem ússzuk meg a dolgot :))...
Remélem az alábbi csapásnak, nem voltál semmilyen értelemben károsultja?

"Gyújtogatás okozta az ausztrál erdőtüzeket?

2003-01-28 08:44 MTI

Bíróság elé állítottak egy önkéntes tűzoltót, akit azzal vádolnak, hogy szándékosan lobbantott lángra néhány erdőséget

Gyújtogatás okozhatta az Ausztrália délkeleti részén tomboló erdőtüzek egy részét: Melbourne-ben kedden bíróság elé állítottak egy önkéntes tűzoltót, akit azzal vádolnak, hogy szándékosan lobbantott lángra néhány erdőséget.

John Christopher Andersen önkéntes tűzoltót hétfőn, egy tűzeset közelében vették őrizetbe a hatóságok, s kedden állították Victoria szövetségi állam fővárosa, Melbourne bírósága elé. A 18 éves fiatalembert azzal vádolják, hogy az elmúlt hat hétben 12 tüzet gyújtott Melbourne-től 40 kilométerre északra. Az egyik, általa előidézett tűzben például 30 hektár állami tulajdonú erdő vált a lángok martalékává. Andersen következő bírósági meghallgatásának időpontjáig, április 12-ig őrizetben marad.

Közben Victoria szövetségi állam észak-nyugati és Új-Dél-Wales szövetségi állam déli térségeiben több ezer embert fenyeget tűzvész: bár hétfőre virradóra hűvösebb idő köszöntött be, a hét közepén ismét 40 fok körüli hőmérséklet és erős szél várható. A hatóságok attól tartanak, hogy a három hete tartó, 120 kilométer szélességben égő bozóttüzek tomboló lángtengerré változtathatják a térséget.

Vasárnap este óta mintegy 5000 tűzoltó és kataszrófavédelmi szakember igyekszik elfojtani a fellobbanó tűzfészkeket. Az AP jelentése szerint a tűzoltók kisebb ellentüzeket is gyújtanak, hogy összefüggő felperzselt földsávok kialakításával állják útját a lángok tovaterjedésének. Victoria államban január 8. óta már több mint 4000 négyzetkilométernyi területen égett le a növényzet. A hatóságok feltételezése szerint a bozóttüzeket a legtöbb esetben az okozta, hogy villám csapott az elmúlt évszázad legsúlyosabb szárazsága miatt nagyon gyúlékonnyá vált növényzetbe."

Előzmény: sydbaj (13)
sydbaj Creative Commons License 2003.01.28 0 0 13
Kedves MIJO,igazán egy nemes gondolat,(régi)Bajai létemre Szabadkán kivül nemv olt alkalmam a déli részeket bejárni, amit nagyon hiányolok. Sorszor írigykedem, ott még megmaradtak a szép népi zsokások, és az embereknek is van néha pár kedvess zava egymáshoz.Szivessen olvasgatom a környéken történő eseményekről, és ekkor azt mondom " mindemhol jó, de legjobbothon, ekkor MIKES KELEMEN jut eszembe " egyedül halgatom a tenger mormolását". Lajos.
Előzmény: Muity Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2003.01.25 0 0 12

Lám, így is lehet :)!


Moravci település, Szerbia.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.11.24 0 0 11

Jó.

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.24 0 0 10
Nálam is m?ködött - eddig:)
Előzmény: marfai (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!