Kiderült már, hogy hány százalék? És mi van a mélység szerinti eloszlással? Ha én nagyon mély tengeri árok lennék, bár nem vagyok, milyen sós lennék, hmmm? :)
Rendben, többé-kevésbé minden tenger sós. De MIÉRT ? Hogy került bele az az irdatlan sok só ?:)
Vannak tengernyi méretű tavak is, azok miért nem sósak ? Várom a tudományos magyarázatokat.
Üdv:lxír
Én mégnyakigabbláb vagyok, de úgy ráfexem a vízre, hogy közben még jódlizok is. Keresem azokat a partnereket, akikkel ugyanezt kötelékben is meg tudnánk csinálni.
Ezt a lebegést közelebb is ki lehet próbálni. Erdélyben Máramarossziget környékén van egy hely -már nem tudom a nevét- ahol beomlott sóbányák vannak. Ezek hatalmas tölcsér alakú mélyedések, tele sós vízzel. Van kiépített fürdő is, ami hatalmas élmény. Úgy lebeg az ember mint egy parafadugó. Pl. lehet csónak nélkül evezni :) Ráfekszel a vizre és úgy evezel a kezeddel, hogy a lábad felé haladsz! A víz borzalmasan sós, utána órákig só hullott a fülemből...
A Holt-tengerben semmi élet nem létezik, kivéve, ha belemászol a kijelőlt strandokon. De ezt már említettétek!
Tapasztalatból tudom, hogy tényleg "lebegsz" a víz felszínén, és ezt semmivel nem lehet összehasonlítani. Egyesek a vizen sakkoznak, és olvasgatnak. Sőt láttam, hogy tolókocsival toltak be embereket a vízbe, gyógyulásuk céljából. Azzal is lebegtek.
Kb. 30 percet engedélyeznek a bentlétre, mert a só kicsapódik a testeden, és ez az oka, hogy egyből tusolni kell! Ha tovább bent maradsz a szervezet kiszáradását eredményezheti. ( A sejtek ozmózis nyomása ).
Viszont, ha bármilyen kis seb is van rajtad pokoli fájdalom, ha bemész a vízbe, de mire kijösz összehúzódik a seb.
Sziasztok. Ajánlom, hogy próbáljátok ki, felejthetetlen élmény!
keyo
A sejtek a sejtfalon át csatlakoznak a környezetükkel! Ha bármely lényt telített oldatba teszel, az előbb útóbb szétszárad mert víz midengyikben van, és egyik sem telített oldatból áll! (akkor a belsejében nem lehetne tápanyag áramlás!) És hát így müxik az ozmózis....
Gondolj bele a szilvalekvárba! (bele is nyalhatsz)
Az tíz évekig el tud állni!, Vagy a cukor! Abszolút biológiai energia forrás, és mégis korlátlan ideig eláll!
Olvastam a tenger sótartalmáról folytatott "vitátokat", és nem teljesen értek vele egyet.
Amit a kádba tettél sót illet, az egyenlő a nullával. Gondolj arra, hogy a Holt-tenger sótartalma közel 35%-os, és kb.2% bróm ill. más ionok.Ha ezt a sótartalmat szeretnéd elérni, az azt jelenti, hogy 80 liter vízben 28 kg sót kell feoldanod. A Holt-tengerben valóban hatalmas sókristályok vannak amelyek úgy keletkeztek, hogy a Nap hevítő hatása során erősen párolog a tenger vize, és úgy válik ki a só. És nem az alján található, hanem a vizpart körül. Ezt a sótartalmat úgy képzeld el, hogy nem tudsz benne elsüllyedni, hanem lebegsz a víz felszínén.
A fürdés itt csak kijelőlt helyeken történik, és utána azonnal le kell tussolni.
A magas sótartalom miatt, itt rengeteg gyógyüdülő működik. Reumatikus ill. bőrbetegségek gyógyítására.
A könny, a vér nagyjából megfelel a fiziológiás só oldatnak, ami is 0,9% ha jól csalódom. Ez alig só ízű!
Ha én a lábam egy melegebb vizű tengerbe lógatom akkor máris, feltétlenűl pótolnom kell a bőrömből az ozmotikus nyomás miatt távozó folyadékot! Legjobban a hűvös koktélok váltak be!
JF