Keresés

Részletes keresés

kitiltottuser Creative Commons License 2002.11.27 0 0 62
Nem tudom neked mire is kell, de nézd meg a www.freesco.com oldalt. Itt egy egylemezes linux van letölthető formában. Ezzel nyomtatószervert, routert, firewallt tudsz csinálni. Otthonra sokan használják. :-)
Előzmény: harzol (60)
nemmindegy Creative Commons License 2002.11.26 0 0 61
distrowatch.linuxforum.hu
Nézz körül, mindenféle disztróról van szó, még "egylemezes"-ek is akadnak.
Biztos megtalálod, ami neked kell :-))
Előzmény: harzol (60)
harzol Creative Commons License 2002.11.25 0 0 60
Sziasztok!

Szükségem lenne egy floppyra amiről tudok bootolni és az alap parancsokat használni.
Honnan tudok ilyet letölteni?

Zoli

harzol Creative Commons License 2002.11.21 0 0 59
Köszi, de sajnos már nem aktuális,mert elcsesztem, de legközelebb már nem fogom.

Zoli

Előzmény: lip (58)
lip Creative Commons License 2002.11.21 0 0 58

Magyarul: Hogy tudok új partíciót leszakítani a 30 Gigás /opt partíciómból?

ext2resize

Előzmény: harzol (54)
DINGO Creative Commons License 2002.11.21 0 0 57
nekem mar sikerult linuxos particiokat meretezni Partisonmedzsikkel.
a linux kozolte, hogy nem megfeleloen lett leallitva, rendbe rakta es ment mintha misem tortent volna.
Előzmény: NevemTeve (55)
SirOmega Creative Commons License 2002.11.21 0 0 56
man parted
NevemTeve Creative Commons License 2002.11.15 0 0 55
Remenykedj, hogy a Partition Magick kepes legyen ilyesmire... persze elotte nem artana menteni, ha van hova
harzol Creative Commons License 2002.11.15 0 0 54
Sziasztok!

Újra itt vagyok!
Mostanában nem volt sok időm a linuxal foglalkozni, de már kezdek képben lenni!
Most viszont megint a segítségetekre szorulok, ugyanis szükségem lenne a linuxos wincsimen egy 10 Gigás üre, win alól is látható partícióra.
Magyarul: Hogy tudok új partíciót leszakítani a 30 Gigás /opt partíciómból?

Zoli

KoporShow Creative Commons License 2002.11.05 0 0 53
Szerintem ez nem izles kerdese: ha nem mukodik, akkor nem mukodik, ha mukodik, akkor mukodik es kesz.

Nalam negy kulonbozo java is fenn van: Sun 1.1,1.4,Kaffe,IBM.
Alapbol a Sun 1.4 indul a java paranccsal, de neha (ritkan) masokkal is probalkozom.

Sokaig en is szivtam, hogy a SuSe-n defaultbol az IBM Java volt fonn, es tapasztalatlansagom folytan nem ertettem, hogy mi a baj... Kesobb rajottem.

Előzmény: Oscon (50)
best sunday dress Creative Commons License 2002.11.05 0 0 52
a suse az ibm java-t rakta a disztrójába, szerintem nincs vele különösebb probléma, de tapasztalatom alapján pár cuccos tényleg a sunét szereti jobban, sőt, abból is az az 1.4.* az elvárt

DINGO: jóvanna, bocs. amilyen figyelmetlen vagyok, azt se láttam, hogy amanibhavam írta a showexec-et is :-/

Előzmény: Oscon (48)
Oscon Creative Commons License 2002.11.05 0 0 51
Már mint SunJava-val nem mennek.

Későre játr, jobban járok ha aludni tééreeek.

Tisztelettel
Oscon

Előzmény: KoporShow (49)
Oscon Creative Commons License 2002.11.05 0 0 50
Úgy látszik akkor ízlések és pofonok. :-)
Az én kedvenc javas cuccaim meg SunJava-val mennek.

Tisztelettel
Oscon

Előzmény: KoporShow (49)
KoporShow Creative Commons License 2002.11.05 0 0 49
Sajna, pont a kedvenc javas programom (cgoban) nem megy IBM-Javaval...:(

Es asszem ez nem egyedi eset...

Előzmény: Oscon (48)
Oscon Creative Commons License 2002.11.05 0 0 48
Üdvözlet!

A SunJava szerintem szart sem ér, és akkor még finom voltam, és nőies.

IBM Java runtime rulez! Innen le tudod szedni, az Intel compatibles xseries-t kell kiválasztani, és csak a runtime-ra van szükséged. Némi regisztrálás kell

Üdvözlettel
Oscon

Előzmény: KoporShow (45)
DINGO Creative Commons License 2002.11.05 0 0 47
"nem kwit, hanem kvájet,"
jah! bocsi, elneztem :-)

a felhomalyositast koszi :-)

Előzmény: best sunday dress (43)
KoporShow Creative Commons License 2002.11.04 0 0 46
A deinstallalashoz:

A (drakconf) konfiguracioban a szoftverkezeles alatt van egy eltavoltasi menupont, ahol a Mandrake-altal installalt programokat tudod deinstallalni.

Persze a legjobb, ha az ember alapbol nem istallal folosleges dolgokat. En ezt ugy csinaltam, hogy az elejen a minimal konfiguraciot valasztottam, es utana csak egyenkent raktam hozza package-eket.

Szerintem egyebkent a Mandrake a SuSe-hez kepest meg elegg visszafogott szoftver-installalas tekinteteben. A SuSe tenyleg folrak jopar gigat, ha nem figyel oda az ember.

Előzmény: harzol (35)
KoporShow Creative Commons License 2002.11.04 0 0 45
Nekem Mandrake 9.0-at rengeteg problemam volt a Sun Java-val, de most mar allithatom, hogy jol fut, de hosszu orakat szenvedtem vele.

Eloszor is be kell allitani egy csomo JAVA-val kapcsolatos kornyezeti valtozot:
futtatashoz a JAVA_BINDIR es JAVA_HOME kell, forditashoz masok is, amiket nem tudok fejbol.
(Most nem arrol a geprol irok)

Masreszt standalone grafikus programoknal sosem birt racsatlakozni az X-re, habar a DISPLAY helyesen volt beallitva. Ez megoldodik, ha birja az ember hogy
xhost +
(biztonsagi res!)
Bar asszem az
xhost root
is eleg...

Harmadszor a plugin nem akart mukodni a Mozillaval. Atalitottam az LD_LIB_PATH-t, beirtam az /etc/ld.so.conf-ba minden szobajovo dir-t, csinaltam ldconfig-ot is tobbszor, de nem segitett. Vegul egy adag netbongeszes utan rajottem, hogy akkor mukodik ha a plugint nem masolom, hanem csak szimbolikusan linkelem a plugins konyvtarba!

Ezek utan persze mukodik.

tomb Creative Commons License 2002.11.04 0 0 44
[OFF]
A Kaffe nem a KDE vacka, hanem egy GPL Java VM, kompatibilitási hiányosságokkal.
KDE jól lefoglalta a K* csomagneveket (a gnome meg a g*)
Kaffe.org
[/OFF]
best sunday dress Creative Commons License 2002.11.04 0 0 43
nem kwit, hanem kvájet, azt tudja, hogy nem "rinyál" az adott partíció, hogy pl. nem tudja futtatni a filéket, tipikus esete ez a vfat-es partícióknak, még egy showexec-eket is rátennék, és akkor már nem is mutatja futtathatónak a filéket

harzol: van ám itt is mandrake topik, meg érdemes a linuxforum.hu-t nézni, ott elég sűrűn vannak mandrake-es hírek, segédprogik, beállítási trükkök

amúgy a java mdk alatt nem a legtutkósabb, ha jóltudom a kde kaffe nevű vacka az alap, el lehet felejteni imho, szedd le a sun-tól a j2re-1.4.1-et, telepítsd föl (van a csomagban vmi README vagy INSTALL file, ami leírja, hogyan), aztán az /etc/profile file-ban add meg a java elérési útvonalát, pl. vhogy így:

----részlet----
# itt most megadjuk a java futtatásának útvonalát
PATH=/opt/j2re-1.4.1/bin:$PATH
export PATH
--részlet vége--

Előzmény: DINGO (38)
KoporShow Creative Commons License 2002.11.02 0 0 42
Ok,ok mea culpa! Tenyleg nem olvastam el az összes hozzaszolast.

Egyebkent ezt ez esetet meg olvasgatas nelkül is meg lehet oldani a

drakconf -> mount points -> harddisks

menüben.

Előzmény: nemmindegy (41)
nemmindegy Creative Commons License 2002.11.02 0 0 41
KoporShow! ÜRES winyóra tette fel ... :))
---
Más.
krusader - grafikus felületű nc-klón. Én forrásból szoktam feltenni, a ./configure -nál megadom, hogy a prefix a /usr legyen... Lehet, hogy létezik mandrake csomagban is.
---
A winyók ki-be szerelésével, master-slave váltogatásával vigyázni kell, mert a fizikai partíció - logikai kötet hozzárendeléseket alaposan összekuszálhatja ez a dolog... ha egyáltalán elindul a rendszer. Windows FAT32-es vagy NTFS partíciót utólag is hozzá lehet illeszteni a file-rendszerhez. Kézzel a mount paranccsal lehet alkalomszerűen. Eljutottunk ahhoz a ponthoz, hogy olvasgatni kell :))
Előzmény: KoporShow (40)
KoporShow Creative Commons License 2002.11.02 0 0 40
Mielött elkurod az fstab-et: a mandrake installalaskor a windows-particiokat beirja az fstab-be.

Tehat, pl.

/mnt/win_c

automatikusan tartalmazza az elsö windows particiot. Analog modon a többi win kezdetü könyvtar az /mnt-ben.

Előzmény: harzol (35)
stb2 Creative Commons License 2002.11.02 0 0 39
harzol: e2fsck a te barátod!
Amúgy nézz szét a /usr/doc könyvtárban! Ott is leginkább a HOWTO könyvtárban. Találsz majd sok érdekeset.
DINGO Creative Commons License 2002.11.02 0 0 38
quit? ez mittud?:-\
Előzmény: amanibhavam (37)
amanibhavam Creative Commons License 2002.11.01 0 0 37
Norton Commander: Midnight Commander,, mc, rajta kell legyen a CDn; ez konzolos
krusader, ez meg KDE alá való

a wines partíciókat gond nélkül el lehet érni linux alól, csak fel kell őket mountolni egy könyvtárba, pl. ha hdb1-en van egy wines part., akkor
mount -t vfat /dev/hdb1 /mnt/win (persze előtte létre kell hozni a /mnt/win könyvtárat)

de még egyszerűbb, ha az /etc/fstab fileba egy szövegszerkesztővel beírsz egy ilyen sort:

/dev/hdXY /akönyvtárahovacsatolsz vfat quiet, showexec 0 0

hdXY persze a partíció jele, ahol a win van

harzol Creative Commons License 2002.11.01 0 0 36
Ja és van egy hibaüzenetem:
"Hiba. A java program nem található."
harzol Creative Commons License 2002.11.01 0 0 35
Üdv mindenkinek Linux alól. Király nagyon.
Kicsit még furcsa, de majd megszokom.
Pár dologra viszont szükségem lenne:
-Mandrake installnál a partíciókat rendben megcsináltam, de ha ellenőriztem is, akkor a nagy (34 G-s) partíciómban hibát talált és leállt. Ehhez kellene valami prg ami rendberakja, mert így valószínűleg benne maradt a bad sector. (nem ellenőríztettem)
-Kellen valami Norton Commander szerű progra is.
-Fogom tudni látni a Windowsos wincsimet Linux alól? (és hogyan?)
-Hogy tudom leszedni a sok feleslegesen felrakott programot?

Zoli

harzol Creative Commons License 2002.11.01 0 0 34
Köszi.
Nem késtél el, mert még van vagy fél Giga a letöltésből. (éjjel nem ment)
Remélem install közben már érteni fogom.
Előzmény: nemmindegy (33)
nemmindegy Creative Commons License 2002.11.01 0 0 33
Lehet, hogy még időben vagyunk... :-))
A tervezett RAM-nak a kétszerese legyen a swap.
Ha a winyó elején vannak a BAD sectorok, (mondjuk, olyan 100 MB-on belül...) akkor célszerű a particionálás során készítened egy külön partíciót ennek a területnek, hozzárendeled mondjuk a /bad mount pointhoz, és nem foglalkozol vele. Vagyis fizikailag az alábbi módon nézne ki a winyó:
1. primary partíció: 0-100MB /bad
2. primary partíció 100 - 5.000 MB /
3. primary partíció 5.000 - 5.520 MB swap
4. primary partíció maradék kb. 34 GB /opt

( A / itt a gyökérkönyvtár jelölése. Másnéven root. Nem összekeverendő a root felhasználóval...ő a teljes jogú adminisztrátor :) )

Egyelőre jó lesz így. Majd ha már minden klappol, és pár hónapot eljátszadoztál vele, akkor lehet úgy is partixionálni, hogy a nagy 34 GB-on létrehozol egy extended partíciót, és arra mindenféle logikai pr-kat hozol létre a /home /usr /var köteteknek... egyelőre ezzel most ne törődj...

Előzmény: harzol (32)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!