... te éjszakás voltál? általában. nálunk ekkor van nyugi ;)
konkrét gyakorlati példákat dolgoznak fel a hallgatók ez belülről is elhangzott 1000x, mint panasz, de ekkora létszámnál nem tudják megvalósítani.
A külföldi diplomákat az intenzív kurzusokon lehet megszerezni? nem, ez jár magától, illetve az intenzív kurzus is kötelező a kreditpontokhoz. egyébként 2 díszes papírról van szó, az egyik üvegkeretben (ez van a WC falán) A másik tekercsben van, de ha nem vigyázok rá, a kölkeim előbb-utóbb össze fogják firkálni ;) Kb. ennyit is érnek ;)
ez a csak elmélet elég gáz....a világ minden pontján az MBA arról szól, hogy esettanulmányokat, konkrét gyakorlati példákat dolgoznak fel a hallgatók. Főleg, ha a tanárok is kizárólag akadémikusok, akik nem szagoltak soha valódi életet. Talán az lesz az igazi kihívás, hogy a tanult elméleteket hogyan feleltessem meg a bennem lévő tapasztalatokkal....
A külföldi diplomákat az intenzív kurzusokon lehet megszerezni?
Azt hiszem, én is inkább a WC falat választanám, mint a nappali fő falát...:-))))
(-) 1. nagyon sokan járnak ide. Ez lehet jó is, de azért elég zavaró, hogy a legtöbbször a vizsgahelyekért is meg kell küzdeni 2. nincs gyakorlati oktatás, csak elmélet 3. néhány tárgy nagyon feleslegesnek tűnik (az is), de valószínűleg a tanár miatt megtartják 4. néhány jegyzet használhatatlanul vacak (+van 1-2 rossz oktató is, de hol nincs?) 5. drága 6. valóban kell tanulni :)
(+) 1. intenzív kurzus. Ez egy hét/félév, ilyenkor külföldről érkezett oktatók oktatnak és ezek általában elég jók (volt azért unalmas is, de legalább angolul volt) 2. internetes adminisztráció, levlisták (nem profik, de legalább működnek) 3. kapcsolatrendszer 4. díszes diplomák. Kitettem a wc falára, ott elég jól mutat :)
..félórája jelentkeztem a BME MBA-ra. Sok érdekeset olvastam itt, kíváncsi vagyok miket fogok tapasztalni.
Én itt végeztem. Tényleg fogsz ;)
Nem, azt nem mondanám, hogy nem érte meg, de ma már nem biztos, hogy elkezdeném. Tudom ez bonyi, de most már ha jól tudom 430/félév * 5 a díja. Na hát például ezért sem.
viszont nagyon érzem, hogy szükség van némi szellemi igénybevételre, mielőtt teljesen eltunyulok....
pont ezért érzem én is úgy, hogy ameddig lehet, elprogramozgatok még egy darabig ...
sziasztok, felhozom ezt a topicot, mert félórája jelentkeztem a BME MBA-ra. Sok érdekeset olvastam itt, kíváncsi vagyok miket fogok tapasztalni.
Ami engem illet, volt szó az én "kategóriámról", 40 éves vagyok, van 12 év szakmai és vezetői tapasztalatom, én is annak idején egycsapásra jutottam vezetői pozícióba, volt egy pár év, amíg tapasztalat nem számított, végzettség még kevésbé, csak nyelvtudás és készség "nyugati" vállalati kultúra átvételére (ez nem is volt olyan kicsinység '91 körül...:-)). A fizetésemet nem hiszem, hogy ettől fogom feljebb tornászni, kapcsolati tőkére különösebben nem vágyom (figyelemreméltó személyiségek megismerésére inkább), viszont nagyon érzem, hogy szükség van némi szellemi igénybevételre, mielőtt teljesen eltunyulok....
egyet értek azzal amit írtál 2 dologban is:
nem szabad emberileg lenéznie a 35-40-esnek a 25 évest. a történet amit leírtam, nem is a lenézésről szól (bár, valóban, lehet úgy is értelmezni), az előbb leírtam CCK-nak: ha lenézésről lenne szó, nem menne vele sörözni stb. viszont szakmai kérdéseket nem tud vele megvitatni(okok részletezve). ez sajnos tény, de nem lenézés.
a másik kérdés viszont izgalmasabb: a mai 3x-évesek között több olyan van aki befutott (a 40 éves haverom nem közülük való, ő most kezd el egy céget építeni, eddig szorgos mérnök hangya volt). ezek a 3x évesek akiknek egy részéről írsz, jellemzően a Közgázon végeztek (az AIESEC is onnan indult) úgy 90-92 körül, és abszolút helyzetben voltak az induló multicégeknél, fel is futott a pályájuk rendesen. de azért egy átlag Közgáz évfolyamnak (akkoriban 600 fő körül volt) kb. a 10%-a maximum ez a társaság aki ennyire befutott. ugyanakkor olyan sztorikról kevésbé hallani, hogy pl. az egyik ilyen üstökös ismerősöm aki 30-32 évesen az egyik menő bank vezérigazgató-helyettesi pozíciójában ült, ahol pár évet eltöltött, aztán pedig egyszer csak mennie kellett, 1-2 évig állás nélkül volt, mire talált egy a korábbinál 2 vezetői szinttel lejjebb elhelyezkedő pozíciót (legalább talált). merthogy minél feljebb jutsz a létrán egyre több az eszkimó és kevesebb a fóka. és mivel mindig van lentről utánpótlás, ha fentről leesel, nem feltétlenül tudsz visszakerülni. ez a 3x-es társaság most jutott el ebbe a fázisba, mostanában vannak ilyen zuhanások(több ilyet is láttam mostanában). és hiába kapnak akár 20 milliót is (bruttóban) végkielégítéséként, ma már abból azért olyan nagy bizniszt nem lehet csinálni. úgyhogy nem ezek az emberek akik 100%-os állami hitellel vettek cégeket. a maradék 90 % sem, mert ők főleg szakértői pozícióban vannak, ha alkalmazottak. annyit keresnek, hogy mondjuk a lakáshitelre rá tudtak startolni, de nem a II. vagy XII. kerületben laknak, hanem vagy külsőbb kerületben, vagy városon kívül. ha saját cégük van, tanácsadói, 1-2 fővel üzemelget.
azok a 3x évesek, akik tényleg rá tudtak startolni 100% hitelből állami cégre se nem a 10%, se nem a nagy többség közül valók: mögöttük a megfelelő pillanatban (90-92 körül) apuci kapcsolati tőkéje segített be. ezek az emberek abszolút sínen vannak, valóban milliós nagyságrendű a fizetésük, sőt, tiszteletdíjuk, mert nagy cégek igazgatótanácsának a tagjai, akár többnek is, ahol időnként üléseznek pár napocskát havi párszázezer esetleg milliós nagyságrendű tiszteletdíjakért. az MBA-k egyébként nem utóbbiaknak szólak, mert akiknek ilyen szintű kapcsolati tőkéjük van, nincs szükségük MBA-re.
persze vannak kapcsolódási pontok a 3 csoport között: a 40 éves haverom az MBA alatt kapcsolatba került nagy emberekkel (akik 100%-os hitelből vettek cégeket annak idején, akiknek van kapcsolati tőkéjük meg igazgatótanácsokban üléseznek havi párszázezrekért). namármost (tessék megkapaszkodni!!!) nem ezektől fogja kapni a párszázmilkót a cégéhez, mert azok inkább le akarták nyúlni a haverom cégét caklipakli.
szerintem a hardworking csoport nem fogja elfelejteni soha, hogy honnan jött, nem fogja lenézni a mögötte állókat. akik mögött viszont korábban is ott állt a kapcsolati tőke, azok akkor is és most is lesz*rták nagyívben az összes többie embert, csak a saját érdekeiket nézték (erre jó példa, hogy haverom cégét milyen pofátlanul akarták lenyúlni amikor befektetőt keresett, mert hát mérnökként neki nem volt párszáz milliója, csak a találmánya, meg az üzleti terve stb.)
te vagy az első félreértő (de csak azért mert nem olvastad el rendesen amit írtam):
csak azért kérdezem, mert azt írod, hogy ÍGY szóba álltak volna velem a 40 évesek. a történet egy 40 éves HAVEROM-ról szól, akivel NEM jártam együtt MBA-re, tehát nem rólam szól a 25 évesen MBA-re járókkal kapcsolatos történet.
a másik félreértés (tipikus magyar félreértés): a történet nem észről, nem okosságról szól, hanem (munka)tapasztalatról, olyan képességekről, készségekről amit nem IQ-ban mérnek. egy átlagos 25 éves max. 1-2 év munkatapasztalattal nem lehet szakmailag/vezetői képességeit tekintve ekvivalens egy 8-10-12 év munkatapasztalattal rendelkező 35-40 évessel, mégha előbbinek 190, utóbbinak meg 130 az IQ-ja. vannak persze kivételek, pl. zseni IT-s fiatalok, akik 17 évesen már céget alapítanak így 25 évesen már 8 éves szakmai múltjuk van, de hát kicsiny hazánkban nem túl sok billgécc terem.
a tipikus magyar féleértésről pár szót: a retekklubnak pár hónapja volt valami IQ mérő sója a tévében, amin elhangzott az a baromság, hogy az IQ az aztán nagy dolog! és akinek magas az IQ-ja az aztán valaki! és a villalakóknak is átlag 120-ra felment az IQ-juk! (jó, hogy nem lázasodtak be;-) szóval van egy könyv, CCK, amit olvass el mielőtt ezeket a retekklub féle hülyeségeket elhiszed: Daniel Goleman írta a címe pedig Érzelmi intelligencia. a könyv eléggé el nem ítélhető módon azzal kezdődik, hogy évtizedeken át vizsgáltak sikeres menedzsereket és próbáltak rájönni, hogy milyen tulajdonságokra vezethető vissza az, hogy valaki sikeres. hát, az IQ-val semmilyen összefüggést nem tudtak kimutatni. ezzel szemben, különböző személyes képességekkel, készségekkel (kompetenciákkal), közülük is az érzelmi intelligenciával igen szoros korrelációt/összefüggést találtak. ezeket a készségeket/kompetenciákat egyébént a magyar oktatásban (szintén eléggé el nem ítélhető módon) nem nagyon tanítják (nem feltételenül azért mert mindenkinek sikeres menedzsernek kell lennie, hanem azért, mert ezek a kompetenciák a mindennapi életben is sok dologban hasznára válnak az embernek pl. konfliktuskezeléseben stb.), részben otthonról lehet hozni, részben tanulni, pl. évek alatt munka meg élet közben. ez a különbség egy 1-2 éves és 8-10-12 éves munkatapasztalattal rendelkező között, a szakmai elmélyültségen túl. ahogy általában egy 35 éves ember érettebb egy 25 évesnél emberileg is(kivételektől most tekintsünk el, mert persze vannak ellenpéldák). a menedzsment készségek évek alatt formálódnak az emberben, nem tanfolyamon, könyvből tanulhatók. a 40 éves haverom pedig nem nézi le a 25 éveseket, hiszen for fun, azaz sörözés, kugli stb. szinten szóba áll velük, de szakmai téren szerinted mit tud megvitatni egy nála jóval kevesebb szakmai és emberi tapasztalattal rendelkező csoporttársával?
nekem is van 1 ilyen ismerosom, mint az ur. velem is just for fun all szoba, egyszer ellepett hozzam 2 eve kollerba (mai napig nem tudom, minek), kozben erkezett haveromat szo szerint eszre sem vette. nekem mondjuk nem tunt fol, csak kesobb mondta a tag, h rosszul esett neki.
ezek az emberek altalaban igen nagy kvalitasu szakemberek, akik 3x eves korukra igen komoly pozicioba kerultek, es a havi fizetesuk vastagon millios nagysagrendu. teljesen ertheto modon nezik le az embereket. ezt komolyan mondom.
az ilyen embereknek be kell bizonyitani, hogy erdemes velunk akar just for fun is szoba allni. nehez elfogadni, hogy alacsonyabb rendu embereknek tartanak minket, egyet lehet tenni: tul kell oket szarnyalni.
mas kerdes, h a mostani 3x eves korosztaly egy olyan idoszakban nott fel, amikor 100% hitelbol vettek meg allami cegeket, amikor az AIESECet kiszivta a vakuum az orszagbol es most eppen Palo Altoban mulatjak egyesek az ibmes eveik utan az idejuket, amikor egy finnorszagi "szakmai gyakorlat" utan hazaterve egy szoftverorias magyarorszagi ugyvezetoje lehetett valaki, s mikor minden higagyu egyetemet vegzett ember hipergyorsan emelkedett a rangletran, stb. ezt pedig nem lenne szabad elfelejteniuk. nagyon nem lenne szabad elfelejteniuk.
"És akik, mondanom sem kell, nem nagyon álltak szóba a 25 évesekkel, max. just for fun, but not business"
Szóval ami nem megy azt nem kell erőltetni, meg 'brillírozni'.
Lehet, hogy okosakat írtál, de az ilyenek megrengetik a hozzászólásodban vetett hitemet. Lehet okos a 25 éves is és buta a 40-es, és végül a lényeg:
just for fun, but business
A BKE vagy BME MBA ér valamit,a többivel kitörölheted a hátsód! Az IBS-t ne merje reklámozni senki, húgyagyú volt főnököm pl. ott ad elő, ettől függetlenül szakmailag egy limes 0 (vagy limes mínusz végtelen). Aki nem érti mi az a limes, felejtse el az MBA-t most azonnal. (Merthogy ez gimnázium 3. osztályos anyag, és egy MBA-n (legalábbis a minőségin)elvileg ennél magasabb szintű matek van.)
Meg vagyok lepődve magán a kérdésfeltevésen: a topikindító felvetése nem azt a problémát firtatja, hogy hogyan szerezhetnék olyan szakmai/vezetői tudást aminek a segítségével jobban megállom majd a helyem szakértőként/vezetőként, hanem arról, hogy hogyé' adják a papírt és melyik piacra (Fény utca vagy Fővám téri csarnok? - ez itt a kérdés)menjek megvenni. Mert ezzel ekvivalens az a gondolat, hogy hol vegyek MBA-t a jobb elhelyezkedéshez. (Kicsit erősen fogalmazok, bocs.)És ez tökéletesen jellemzi azt, hogy mennyit is ma valójában az MBA.
Az MBA láz le fog csengeni nagyon gyorsan (erről még a végén írok), mert annyira felhígult a képzés, hogy előbb utóbb nézni fogják hol szerezted. (Már van aki nézi.)Mint ahogy azt is elkezdték nézni, honnan van az 1. diplomád: az lesz nálunk is mint kint, a neves intézmények (mint pl. fent említett BKE, BME) játszanak, a pénzes fiataloknak létrehozott kolídzsok (IBS) pedig ignoráltatnak.
Egy haverom 12 éve végzett a Műszakin, most végezte el a BKE-s MBA-t. Véleménye szerint (nagyon egyetértek vele) csak 8-10 év szakmai munka után van értelme belekezdeni, mert akkorra szerez az ember annyi gyakorlati szakmai tapasztalatot, amire rá lehet építeni azt a tudást ami az MBA témája. Persze évfolyamtársai nagy része 25 évesen vágott bele.
A kapcsolatépítésről: lehet kapcsolatot építeni egy MBA-n, igen. De nem vagyok abban biztos, hogy sokat ér egy noname MBA-n szerzett kapcsolati tőke. Az a bizonyos haverom éppen most hoz össze egy párszáz milliós kis céget amihez a kapcsolati tőkéjét részben az MBA-jén szerezte. De nem a kis 25 évesekkel, hanem a nagy koponyákkal, akik hozzá hasonlóan a 35-40-es korosztály tagjaiként vágtak neki az MBA-nek komoly szakmai tapasztalatokkal. És akik, mondanom sem kell, nem nagyon álltak szóba a 25 évesekkel, max. just for fun, but not business.
Saját tapasztalat is: sok kis sz*rkavaró kapcsolatépítőt ismertem meg az utóbbi 5-6 évben. (Nem önszántamból:-) Ezeknek a kapcsolatoknak minimális a hozadéka. Vajon miért? Mert kispályások voltak. Kispályás körből nem lesz komoly kapcsolati tőke.
Az MBA ugyanolyan divat mint a nyelviskolásdi. Reklámozzák, nyomják, mert akik ebben utaznak, iszonyú nagy pénzeket kaszálnak belőle. Közben meg kussolnak, hogy mekkora pénzekért osztják a WC papírjukat.
Páran írták, ma már hátrány az MBA. Nem vettem észre. Az ellentétes minőségi cserének nevezett jelenség nemcsak MBA-sekkel fordul elő. Bárkivel előfordulhat, hogy drágává válik és kirúgják, mert olcsóbb ember is elég, ha végrehajtókra van szükség.
A gáz az, legalábbis a munakerőpiaci tendenciák ebbe az irányba mutatnak, hogy a pár évvel ezelőtti boom véget ért, kínálati piac van, rengetegen vannak állás nélkül, jó sok rossz minőségű (zsigerelő, keveset fizető) állás van, egyébként meg mindenki kapaszkodik a kis székébe. Naná: vezetői szinten hallottam olyanokról akik másfél éve állás nélkül vannak. Namármost: ebben a munkaerőpiaci helyzetben nem tudom mennyire érdemes papír MBA-ért pedálozni. Inkább a gyakorlati tapasztalat játszik ÉS !!! a személyes vagy vezetői kompetenciák. Utóbbiak viszont MBA-n sem szerezhetők, csak hosszú évek alatt lehet pl. szert tenni asszertivitásra, érzelmi intelligenciára és hasonlókra (vagy otthonról hozni, vele születni, bár ez nagyon ritka).
Kicsit hosszúra nyúltam, ami nem véletlen: a téma és az eddigi felvetések annyi mindennel függenek össze, hogy rövidebben nem lehetett. Ugyanakkor néha túl valszeg félreérthető leszek, hát ez van, hosszabban nem tudtam kifejteni.
no ez a gond az itthoni mba kepzesekkel: ki tudja, hany eve elavult anyagot adnak le. nem lennek meglepve ha tolunk nyugatabbra korberohognek a magyar mba-t.
reszben OFF:
talán a bke képzése hatásosabb, ők jobban tudják,mi kell a közgázos képzettséghez kiegészítés hogy jó vezető legyen valaki.
szerintem a bkae mar reg nem az, aminek lennie kell. csak a leglatvanyosabb valtozasra terek ki: most atkeresztelik corvinus egyetemre vagy megrosszabb esetben hozzatesznek 1 "es kerteszeti" kiegeszitest, beolvasztjak a szie foldturo karat: ugyanazt a diplomat fogja kapni az aso- es kapaforgato kisiparos mint en. a szimplaagyu iqfighter kerteszetis banda ugyanazt kapja, mint en vazzeg.
azzal nekem senki ne jojjon, hogy hat a kgaztud kar es a kerteszeti kozott mekkora kulonbseg van/lesz, mert allitom 1. senki nem fogja vagni mi az a corvinus egyetem, 2. az meg h ki melyik zugaban vegzett, a kutyat nem fogja erdekelni.
En az elmult 3 ev fenyeben egy dolgot javaslok annak, aki kozgazdasz palyara akar lepni: menjen ki nemetorszagba egyetemre. ott kezdodik europa, ez itt kerem a balkan.
Én épp most fejezem majd be nyár végén a BME-n MBA-t. Szerintem ha nincs meg a 13millád egy harvard-i képzésre, akkor itthon ezt, vagy a BKE MBA-t érdemes választani. Bár nagylétszámú a képzés - de egyébként ez mindenhol igaz a magyar mba-k között - de abból a legjobbat hozzák ki, s valóban magas szintű az oktatás, mind a környezetet, mind a feltételeket illetően. Az oktatók is jó - persze mindenhol van egy két használhatatlan hülyeség, vagy nem szimpatikus tanár, esetléeg a kettő együtt.
De szerintem mérnök alapdiplomával és közgáz másoddiplomával jó kiegészítése ez. Ha az alapvégzettség közgáz, akkor nem igazán lenne sok értelme - akkor talán a bke képzése hatásosabb, ők jobban tudják,mi kell a közgázos képzettséghez kiegészítés hogy jó vezető legyen valaki. A BME sok egyéb ismeretet is ad... eredetileg amúgy a neve MBAmérnököknek volt - nem véletlenül. Merthogy azt a képzést még több közgázos ismerettel is ki kellett egészíteni. Ez az elem megmaradt benne, de már nem csak mérnököknek van meghirdetve.
Valamelyik sulinak van egy kepzese, amihez eleg az erettsegi is, de az 4 ev, es oleg borsos az ara. De ne legyel lusta, probald meg a lentebb beszurt linkek valamelyiken megnezni!
:o)
azt szeretném megkérdezni - nincsen időm sajnos visszaolvasni - hogy az MBA-nak mindenféleképpen feltétele egy diploma? Mi történik abban az esetben, ha folyamatban van a dolog?
Volt erről a HVG-ben egy cikk, már vagy egy éve, és ott azt írták konklúzióként, hogy a _már_ vezetőknek télleg jó (még vezetőbbek lesznek tőle :), a bérükön is meglátszik 6 hónapon belül, de kezdőknek pl. csak arra jó, hogy irreálisan magas bér-igényük legyen... :-\
Én mindezek alapján még a kisebb menedzsereknek/vezetőknek is csak feltételesen ajánlanám.
Amúgy télleg jó dolgokat lehet ott (néha?) tanulni, voltam bent egyszer egy előadáson, csak hát annyi pénzért...
Geo! Szerencsés vagy, ha a Magyar OLajvállalatnál neked sikerült kiharcolni az MBA-t, engem 92-ben nagyon elhajtottak, és a végzés után sem igazán tudtak velem mit kezdeni.
az mba lenyege, hogy draga.
ez egy signalling szituacio.
a leendo munkaltatonak olyan alkalmazottra van szuksege, aki hajlando kizsigerelni magat. de ez nincs senki homlokara irva.
ha valaki nagyon sok penzt kifizet a kepzesert, arrol feltetelezheto, hogy utana mindent el fog kovetni, hogy penzugyileg nyereseges legyen szamara a tranzakcio - azaz dolgozik, mint a gep.
a megszerzett tudas irrelevans.
az mba ara es erteke tehat aranyos.
hogy ebbol mi kovetkezik a hazai mba programokra?
Az MBA szerintem messze nem akkora szám Magyarországon. Én még nem beszéltem egyetlen itthon közgazdasági diplomát szerzett emberrel sem, aki azt mondta volna mennyire sokat adott neki az MBA. Én sem hiszem, hogy megéri az árát, hiszen az oktatott tantárgyakat és azok tartalmát tekintve (lsd. a BME MBA kurzus letölthető anyagait)semmilyen hozzáadott értéke sincs egy közgáz diplomához képest.
Arról meg nem is beszélve, hogy itthon ezt a diplomát is teljesen degradálja hogy úton útfélen árulják ezt a diplomát is. (Úgy értem: a képzést)
A Veszprémben indult MBA képzésről hallottatok valamit? Mostanaban indult, egyenlore 160e szemeszterenkent (igy ejjel ennyire emlekszem), es ez meg elerheto volna szamomra - jovore diplomazok, es munka mellett ezt az mba-t meg ki tudom fizetni.