Keresés

Részletes keresés

Solt Creative Commons License 2004.02.14 0 0 34
A wget-nél az Apache "ab" progija azért sokkal jobb.

IMHO azon, hogy hogyan szimuláljuk élethűen a terhelést majdnem annyira el kell gondolkozni, mint azon, hogy ezt a terhelést vajon milyen rendszer bírja el.

Előzmény: Aewyn (32)
Aewyn Creative Commons License 2004.02.14 0 0 33
De legalább egy mondatba képes vagyok legalább kétszer beírni, hogy legalább.
Előzmény: Aewyn (32)
Aewyn Creative Commons License 2004.02.14 0 0 32
Off:
Átnéztem az origóra, de ott is kb ugyanez a helyzet. (Ott legalább egy vánnyadt üzenetet legalább kitoltak az oldalra). Panasz van, reagálás nincs.

Ez már komolyan beindítja bennem az összesesküvés-elmélet-generátor.sh-t. A magyar net két legnagyobb zászlóshajója képtelen kiállítani egy stabil fórumot? Annak idején, mikor a bigbrother vagy VV vagy melyik oldala a kezdés körüli hetekben elérhetetlen volt, még mosolyogtam: lám: pénz, paripa, fegyver elegendő, oszt mire mentek vele...

De azért nekik csak van vmi közük az IT-hez, nem? Az egyik még ISP is, vagy nem van az? Senki nem ért hozzá? Ez komolyan érthetetlen.

Mindegy is.

On:
Sejtésem szerint amiről itt társalgunk, annak nem sok köze van az indexes halódáshoz, azt sokkal egyszerűbben meg lehetne oldani. De a téma érdekes, én rágódnék rajta.

Érdemes-e úgy kialakítani tesztkörnyezetet, hogy (mondjuk) vmi scriptből meghívott wget-el folyamatosan olvassuk a fórumot. Majd indítunk egy újabbat, majd újabbat. Az egyszerűség kedvéért magáról a szerverről persze. Mond ez vmi hasznosat a terhelhetőségről?

crockl Creative Commons License 2004.02.14 0 0 31
megjegyzem php-nal is meglehet oldani hogy a leforditott ugymond bytecode legyen, es azt dolgozza fel az interpreter. Ezzel is nagymerteku gyorsulas erheto el, valamint vannak meg kulon optimizer-ek, cache-ek magara a php codra. Valamint adatbazisokhoz is van 1-2 remek cucc, pl az adodb php-hoz mely rengeteg ilyen extrat nyujt. De ha template rendszerrol beszelunk akkor is ott talaljuk a smarty-t peldaul amivel szinten lehet cacheltetni adot reszeket, vagy egesz sablonokat, tartalmakat.

Szerintem megoldasok vannak, csak hasznalni kell oket, meg persze tudni roluk :)

Előzmény: zsowy (30)
zsowy Creative Commons License 2004.02.13 0 0 30
Szerintem, ha tényleg strapabíró szervert akarsz, akkor érdemes a "nagyokat" kiindulási pontnak venni.
Nézd meg például a slashdot-ot (slashdot.org). Garantált, hogy ha megjelenik rajta egy link, akkor az azt kiszolgáló szerver szinte azonnal "slashdotted" lesz (azaz elérhetetlenné válik).
Sok esetben még "komoly" híroldalakat is meg lehet fektetni egy slashdot-on megjelent cikkel.
Tehát valószínűleg akkor érdemes valahogy úgy cinálni, mint ők, nem?
Namost a slashdot teljes forráskódja elérhető (debian sarge-ban slash csomag).
Ez valójában egy apache + mod_perl párosra épült kód.
mod_perl azért jó, mert a cgi-vel ellentétben az interpreter benne van az apache-ban, így nem kell minden kérésben elindítani.
Erre most a php-sok azt mondanák, hogy ezt az ő favoritjuk is tudja. Viszont a mod_perl-nek van egy hatalmas előnye a php-val szemben is: a perl nem tisztán interpretált nyelv, mint a php. Nem kell minden kérésben értelmeznie és lefordítania a kódot, csak első betöltéskor. Azután már csak ezt a lefordított bytekód-szerűséget futtatja minden request-ben.
Ezen kívül a slashdoton használnak még egy memcached nevű cuccost, amivel pl. az adatbázis lekérdezések eredményét lehet cache-elni.
Ja és mindez szét van osztva több gépre:
- adatbázis
- memcached-t futtató gépek
- apache + mod_perl webszerverek ugyanazt a kódot futtatva

Biztos vagyok benne, hogy ezen kívül is van még egy jópár hatékony megoldás (pl. fastcgi), de sima régi cgi-t egy terhelt site-ra nem javasolnék, még akkor sem, ha c-ben írod. Nagy szívás lehet belőle majdnem olyan, mintha javával próbálkoznál.

memcahed egyébként használható php-ból is, de Linux-on csak 2.6-os kernellel érdemes beizzítani.

Előzmény: Aewyn (29)
Aewyn Creative Commons License 2004.02.13 0 0 29
Ok ok.

Volt egy kisebb szál a mozilla topicban, ami arról szólt, hogy milyen pompásan helyt áll az index fórumkérdésben (inkább áll, s inkább helyben)

Nos, felmerült, hogy hogyan is kellene nekifutni egy ilyen portálnak, hogy ne pusztuljon bele. Felmerült, hogy PHP-ben nem s, hogy PHP-ban igen is.

Namostakkor: hogyan is kellene nekifogni ennek?

CGI (C), vagy CGI (perl) szteroidokkal? Vagy csak egy sima opensource PHP motor? Esetleg szerveroldalon kellene megerősíteni? Szétosztani a terhelést?

Ha vkinek van tapasztalata, pls, okuljunk.

Harder Creative Commons License 2003.03.29 0 0 28
Nem tud valaki olyan progiról linuxra ami a dinamikussan változó IP címre ad domaint?

Külföldi:
http://www.no-ip.com

Magyar:
http://www.dyn.hu

Mindkettőnek van linuxos kliense és mindkettő ingyenes. :)

----------------------------------------
Harder
http://www.gyik.com

_Blint_ Creative Commons License 2003.03.29 0 0 27
Hali

Nem tud valaki olyan progiról linuxra ami a dinamikussan változó IP címre ad domaint?
Windowsra régen volt egy ilyen progim visszont csak 30 napos volt aztán meg kellet vásárolni (kellet volna).
Visszont nekem teljessen free kellene, az meg mindegy milyen domaint ad szal pl.: blint.valami.com

BOB Creative Commons License 2002.12.01 0 0 26
Tudom h van rajta alaplapi scsi, raadasul Adaptec (FreeBSD altal igen kedvelt, fel is ismerte amikor probabol bebootoltam egy 4.7-es CD-vel), de hat akkor nekem szoftveres raid-et kell csinalnom, ami azert terheli a rendszert rendesen, arrol nem is beszelve hogy tud-e szoftveres raid eseten a raid tombrol bootolni a cucc.
Szoval akkormar inkabb Linux, az megeszi a ServeRAID kartyat. Csak az a hardveres bug amit meg kene sasintanom h konkretan miben nyilvanul meg.
Előzmény: unix guru (25)
unix guru Creative Commons License 2002.12.01 0 0 25
Kolegam mondta, hogy valami linux-devel listan olvasta, ahol a ServeRAID drivert heggesztik, hogy hardveresen bugos. google, par jo kulcs, szerintem 16 perc alatt megvan, de lehet, hogy a kernel.org-os.

Amugy van rajta alaplapi scsi, azt ismerti a FreeBSD, meg szerintem a tobbi is. A 4.6 viszont minden ok nelkul fagyott rajta. De kivanom, hogy jarj szerncsevel, mert nekunk anno egy het szopas elment a szutyok vassal.

Debilgany minden gond nelkul ment vele, asszem az ISR vagy isp kernelmondul kell a RAID kartyahoz, ami viszont nincs minden (officialis) kernelhez.

Sok szerencset.

Előzmény: BOB (23)
Oregon (TM) Creative Commons License 2002.12.01 0 0 24
"Szerintem ezt a gepet tedd be otthonra a lassú otthoni géped helyett,"

hehe! :) en is ezt tettem hasonloan ama megfontolasbol, hogy az mar bizonyitott...
es tenyleg....

azt mar en is tapasztaltam ismeroseim koreben, hogy be ment megvenni a noBrand alkatreszeket osszerakta a szervert es aztan egy hetig bejart hozza latogatni :)
az nalam se palya... szerencsere nekem csak akkor kellett be mennem a bix-hez amikor valamelyik haverom megkert, mert lehalt a szervere.... :)

Előzmény: lip (17)
BOB Creative Commons License 2002.11.30 0 0 23
Errol a hardwares bugrol tudsz valami infot adni? Mer` aron alul szereztunk egy xSeries 220-ast, amiben ez van (FreeBSD fel se ismeri, a tobbi BSD nem SMP-s, szal marad a Linux), es nem akarom h osszeomoljon nekem mer valoszinu h mailserver fog futni rajta.

url vagy barmi?

Előzmény: unix guru (8)
Wyfliff Creative Commons License 2002.11.30 0 0 22
A http://httpd.apache.org/download.cgi cimrol le tudod tolteni az apache webszervert, ami (legelterjedtebb +) megy window$on is.

UHUt nem ismerem kozelebbrol, de apache+PHP kell, hogy legyen benne, ha MySQL esetleg nincs, nem tart tul sokbol folvarazsolni. Hasznalni mar bonyolultabb :)

Előzmény: bartav (21)
bartav Creative Commons License 2002.11.29 0 0 21
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy Windows98 op rendzser alá, honnan tudom letölteni a webszervert (valamilyet), vagy ez milyen néven fut a Microsoft oldalán?

A másik: UHU Linux alatt benne vannak már alapba a MySQL, PHP, Webszerver?

Köszönöm a válaszokat!

Viktor

g_mac Creative Commons License 2002.11.27 0 0 20
Azért a SCSI nem olyan fölösleges. Merthogy nem a sebesség miatt SCSI a SCSI. Azon felül meg, ha adatbázist is akarsz használni, akkor a proci sem mindegy, sőt akkor jön elő a dual proci előnye is.
Előzmény: Muster Mark (15)
lip Creative Commons License 2002.11.27 0 0 19

A gép már egy hete egyfolytában memória és egyéb gyűrőtesztek alatt áll. Eddig bizonyított.


Ezt akartam javasolni :)
A support meg... Vegulis nem mondom, hogy nem ertek egyet. Szivtam mar ilyennel en is... Csak az en helyetem a jelek szerint alapvetoen mas. En a hulye szagemberre tudtam mutogatni, igaz, kozben a szerveremben az elvi 384 helyett csak 256 mega ram volt. Mak, hogy csak ilyen marginalis problema adodott, nem tom, mi lett volna, ha azt a ket hetet, amig megcsinaltak az azonnali helyszini garancialis cuccot, mondjuk egy vincsivel szivom be.
Szoval megkovetlek, vagy mi :))

Előzmény: Aewyn (18)
Aewyn Creative Commons License 2002.11.27 0 0 18
> Szerintem ezt a gepet tedd be otthonra a lassú otthoni géped helyett, ami már 2 éve megy, és azt tedd be a datacenterbe. Már bizonyított, nemde? :-)

Legszívesebben ezt tenném :) És később ez is lesz a sorsa. (Hacsak nem lesz szükség egy második szerverre)

A gép már egy hete egyfolytában memória és egyéb gyűrőtesztek alatt áll. Eddig bizonyított.

Annyi pedig még belefér a dologba, hogy akármi hibásodik is meg, azonnal megy a cseredarab, a hibás darabbal pedig elszüttyögök majd utána.
(Kivéve persze ha a táp, vagy valami villám az egészet magával nem rántja a setétségbe)

Másrészt nem nagyon bízom az ilyen helyszíni garanciális játékokban. Az az érzésem, hogy én beszerzéssel együtt is gyorsabban és kisebb károkkal hárítom el a hibát, mint a szag'emberek.
Kivéve lehet persze a méregdrága support, de ez nem ez a kategória, ugye.

(Ilyenkor mindig eszembe jut a BigBrother indulása, ahol pénz volt, mint a pelyva, szakember szintén, oszt hetekig mégscsak képtelenek voltak egy normális weboldalt összehozni)

Előzmény: lip (17)
lip Creative Commons License 2002.11.27 0 0 17
Szerintem ezt a gepet tedd be otthonra a lassú otthoni géped helyett, ami már 2 éve megy, és azt tedd be a datacenterbe. Már bizonyított, nemde? :-)
Ugyanis a gond nem csak itt van.
Egyrészt ECC RAM minimum, másrészt meg az is ugyanúgy lehet szar sorozat, vagy amit akarsz. A brand szerverekben a tuti általában a helyszíni szervízgarancia 3 évig. Szóval összeteheted te a vasat, de ha valami meghibásodik, márpedig jó eséllyel meg fog, akkor aztán rohangálhatsz *te* a boltba, ahol vetted, akik el fognak hajtani, vagy nem, de akkor is ki kell szedni, elvinni, a másikat betenni... Szóval boltból vásárolt, kvázi gányolt szerver, amit nem futtatsz előtte egy hosszabb ideig, hogy lásd, nem hal-e be valami már az elején... Nem tekinthető megbízhatónak.
Előzmény: Aewyn (16)
Aewyn Creative Commons License 2002.11.27 0 0 16
Hmmm, igazad lehet.

Én is hasonló nyomon jártam, de pár szempont nagyon fontos volt:

1., Megbízhatóság. Egyrészt nemsokára üzleti oldalak is lesznek rajta, tehát akármilyen kiakadás nem jönne jól. Másrészt nincs nagy érkezésem bejárogatni a szerverterembe hibát keresni.

2., Minőség: értsd alatta a terhelésre elfüstölő tápot, a összeakadó memóriát, a megbízhatatlan chipsetet, stb-stb.

3., Jelentős költsége van a szerverelhelyezésnek, tehát akármit egyszerűen értelmetlen berakni.

4., Nincs nagy érkezésem egy darabig cserélni.

Szóval egy alapszintű, de viszonylag megbízható kütyü kellett.

A végső konfig:
Chieftec toronyház (340W-os táp, redundánsra cserélhető),
P4 1.8G (ez egy külön történet, ide elég lett volna jóval soványabb is),
Soltek (845-ös) alaplap,
1 GB SDRam (max 1.5),
2 db 60-as IDE, raid 1-ben.
ventillátor hegyek.

Lehet, hogy túllőttem a célon :)

(Egy tavaly évvégi linuxvilágban olvastam, hogy milyen szerverei vannak a nagyoknak: PII, 266 MHz, 64 MByte memória.)

Előzmény: Muster Mark (15)
Muster Mark Creative Commons License 2002.11.27 0 0 15
IBM meg más multitól márkás gépet venni fölösleges pénzkidobás. SCSI-t venni IDE helyett szintén. Imho battyogj be szépen valamelyik üzletbe és vedd mega legolcsóbb konfigot, amit meg tudsz. Várhatóan 3-400 MHz-es AMD lesz úgy 64 mega rammal. Vinyót igény szerint, attól függően, hogy mekkora lesz a webes terület.

Így csak 100-200 rugót kell kiadnod a géphez. 100 rugó árkülönbözet egy IBM matrica hiányáért. (Amik mellesleg semmivel sem jobbak a tajvani kütyüknél, mert nem minőséget fizetsz velük, hanem az amerikai munkavállalók magasabb fizuját).

A rendszerre rakjál fel egy linuxot, például debian woodyt. Ügyelj arra, hogy párnaponta meglegyen a dist-upgrade a security.debian.org-ról és a woody-proposed-upgrades archívumból.

Kész. Mehet az enternethez/interwarehez/akárkihez a netre.

BOB Creative Commons License 2002.10.29 0 0 14
A SCSI vinyo az amin imho nem erdemes sporolni. :) Az IDE vinyok nemcsak kisebb teljesitmenyt nyujtanak (ugye ott a cpu felel gyakorlatilag minden adatmuveletert ellentetben a scsi technologiaval), de hamarabb is tonkremennek, foleg szerverben (tehat ~24h/nap hasznalat mellett).

A Mylex kartya gyakorlatilag mindent tud amit egy raid-vezerlonek tudnia kell (nyilvan csak scsi-rl tudok beszelni mert IDE raidet sose csinaltam) RAID0-tol RAID5-ig (lehet h tudja a RAID6-ot is, de nem vagyok benne biztos), es nagyon massziv, idotallo kartya. Jol egyuttmukodik gyakorlatilag minden chipsettel (nekunk ott halt be egy Adaptec ahol nem Intel volt a chipset, es azt mar nemszeterette).

Előzmény: Aewyn (11)
lip Creative Commons License 2002.10.29 0 0 13
OFF
Főleg, ha hasonló teljesítményű, megbízható magyar cuccot megkapsz olcsóbban. Támogatás? Az nem a gyártótól függ. Meg kell nézni, mi van benne (kb. uabból a cuccból vannak ezek az Intel-alapúak mind), ECC RAM-ot kell tenni bele, továbbá a gyártó-összeszerelő (esetemben Senorg) ad rá 3 év garit, tehát professzionális support. A Debiant meg hitelesítem rajta én neked :-)
ON
Előzmény: Solt (12)
Solt Creative Commons License 2002.10.29 0 0 12
OFF
IBM: Ha egy cég az adómentes időszak lejártának pillanatában lép le, a világ sok táján a lehető legtermészetesebb, hogy keményen bojkottálják a cég termékeit, szolgáltatásait.
ON
Előzmény: g_mac (1)
Aewyn Creative Commons License 2002.10.29 0 0 11
BOB, csucs vagy, köszönöm a választ.

No, amin spórolnék esetleg az a SCSI vinyó (pláne 3 db). Persze, ha megéri a többletet, de nem hiszem, hogy 1 IDE csatornát egyszerre több cucc használna (pláne raid-ben)

Az említett raid vezérlő mennyivel tud többet, mint mondjuk az alaplapiak? Mit jelent, hogy tovább bírja?

JSP nem lesz, csak kb az, amit említettél.

Ja. Elegendő 512 MB memória? Nem érdemes csüdig pakolni a gépet?

BOB Creative Commons License 2002.10.28 0 0 10
Hibajegyzek:

s/joban/jobban/
s/pogi/progi/
s/mar\ architektura/mas architektura/
:x

Előzmény: BOB (9)
BOB Creative Commons License 2002.10.28 0 0 9
No egy gondolatkiserlet; imho joban jarsz ha magad rakod osze jo minosegu alkatreszekbol, bar a Compaq ProLiant serverek se rosszak, sot, a Dell Poweredge-ek se :)

Egy javaslat, ha magad rakod ossze:

- Chieftec Dragon szerverhaz (lifetime garancia, stb)
- ASUS, EpoX vagy Tyan alaplap (szandekosan nem mondok sem markat, sem csipszetet, mert az fokent hit kerdese, nekem most az EpoX 8KHA+ nagyon bejon, pedig nem is szerveralaplap)
- AMD Athlon 1600+ vagy P4 1700MHz proci
- 512MB DDR RAM (lehetoleg brand hogy ne fagyjon)
- Mylex AcceleRAID 170 RAID-vezerlo (nekunk nagyon bejott, ott is teljesitett ahol az Adaptec 2110 meghalta magat)
- 2 vagy 3 db IBM SCSI vinyo (ofkoz RAID-be kotve, ha 2 akkor RAID1, ha 3 akkor RAID5 a javaslatom)
- leheto legszutyokabb grafikus kartya (S3 Trio rulez, ha ojan regit mar nem kapsz, akkor Savage4 is jo )
- valami CDROM (addig kell amig installalsz), esetleg billentyu es eger

Termeszetesen FreeBSD oprendszer :) (nemcsak mert az a kedvencem, de az Apache fejlesztoi szerint is azon zuz legjobban az apache (meg sok mas pogi is), es hihetetlen jo perl tamogatasa is van (cgi-khez is idealis). Es kulonben is :))

Mi kell meg? Apache 1.3.27, PHP4 (ha kell) 4.2.3, FastCGI 2.2.12 (egyik legjobb apache modul, mar reg bele kellett volna tenni a hivatalos terjesztesbe), mod_ssl, es nincs amit ne tudnal megoldani :) (kiveve persze ha jsp-t akarsz vagy ijesmi, azohoz mar architektura illik) :)

unix guru Creative Commons License 2002.10.28 0 0 8
IBM masinaval szivtam dogivel (igaz BSD ment volna rajta). A linux-devel listan szidtak a ServeRAID kartyat, mert hardweresen bugos....
Ha ilyen gep kell, en inkabb a compaq dl sorozatot ajanlanam barkinek smart array 5xxx raiddel. Teljesen hiba nelkul megy sok-sok darab. Es asszem olcsobb, mint az IBM. Igaz idokozben HP-e lett a compaq.
udv
khiraly Creative Commons License 2002.10.26 0 0 7
Sajnos azt is...
Előzmény: kisbetu (5)
Aewyn Creative Commons License 2002.10.26 0 0 6
Hát erre gondoltam:

>PIII 866 MHz,
>128 MB ECC RAM,
>18 GB SCSI HDD
>269 900,- Ft
>AKCIÓ

Ennyiből ki lehet hozni pld:

Pentium 4, 2 GHz
1 GByte DDR, 400 Mhz
Seagate Barr. 80 GByte x 3 raidben

szerényen :)
és még marad egy kicsi zsíros kenyérre.

Szóval a fenti IBM masinával az az igazi gondom, hogy ha beindulnak a dolgok, akkor hamar kimerülnek az erőforrásai. Ha pegig egy jobban terhelhető gépet keresek IBM-éktől, az meg bőven 1 millió felett jár. Tehát marad az alapkérdés.

Előzmény: g_mac (3)
kisbetu Creative Commons License 2002.10.26 0 0 5
"Rakatszamra latok IBM vinyokat tonkremenni...)"
És IBM vinyógyárat?
Előzmény: khiraly (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!