"Tegnap elolvastam a kritikáit. A stílus kicsit nyers (nem vagyunk egyformák).
DE
néhány kivételtől eltekintve _nem nyúlt mellé_ !!!
Én azokra 2-3at adtam volna, ha egyáltalán írtam volna vmit. Ő 1est adott"
Pontosan így látom én is, Százbolha is min. 70 %-os jó találati arányt lát.
Ha nem lett volna olyan goromba stílusa, jót tett volna az oldal "felrázásában"
A második Skime hozzászólás után arra gondoltam, ez vicc. Annak nem is olyan rossz, ha viszont azt nézem, milyen rettenetes kárt okozott azoknak, akiknek a botrányosan gyenge képét az egekig dícsérte és azok boldogan fogadták az ötöst, akkor ez több, mint rossz vicc, ez öncélú rosszindulat.
Százbolha, be kell vallanom, hiányollak.
Felülbírálom a korábbi véleményem, hogy mutasson is valaki valamit cserébe a kritikáért.
Egyrészt, mert megnéztem a fotóid, másrészt, mert mint minden ilyen lista előbb-utóbb, ez is eljutott az egymás agyondicsérgetéséig a jobb viszontértékelés reményében.
Valamennyi értékelésed elolvastam nemrég és valahogy így képzelem el a hozzáértő kritikát.
Beugrottam.
Látom pörögtök rendesen.
Csak hogy világos legyen, miért nem vagyok itt aktiv:
1. nem főállásban csinálom a fotozzt és ennek a fórumnak a gondozását. Nem valószínű, hogy ebből meg fogok tudni élni.
2. nincs időm minden fórumot elolvasni, sajnálom.
3. mivel a másik topiknak jobban passzol a neve az oldalhoz, ez meg nemes egyszerűséggel magyar fotokritika oldalról szól, így úgy vélem, hogy inkább ott a helye a témának.
s hogy mindenki tudja melyik topikról van szó:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9101670&uq=44
Ott leszek, ott néha megtaláltok.
optikus: Ja és mea culpa, hogy eddig nem irtam be, de mint irtam, nem ebből élek (sajnos).
Nem az a baj, hanem volt itt egy 'jol meno' topic, amibe o mint admin irogatott. Aztan felmerult sok kerdes, de meg csak arra se vette a faradsagot hogy ideszoljon hogy ezzel a topical mar nem foglalkozik (meg a beleirt kerdesekkel sem). A topicosszevonast is neki kene megcsinalni ha az a rokonszenvesebb. Szvsz.
Az üzemeltető nagy valószinüséggel meg tudja állapítani, hogy a két nick között van-e összefüggés.
A regisztráció megegyezik az indexével. Ők elég sikeresek ebben a műfajban.
----
Elolvastam a csúnyabeszédű nick értékeléseit.
A pontozásával 70%-ban egyetértettem.
A verbalítása nem vallott nagyon kiművelt főre, de ez lehetett szándékos is.
Ettől függetlenűl lehet, hogy "hivatásos" fotós, vagy tanfolyamon edződött a látásmódja.
De hozzászólásaiból hiányzott az amatőr szerzőkkel szembeni tisztelet vagy empátia és hiányzott az esztétikai elemzés megjelenése, a fotótörténeti analógiák vagy példák bemutatása is, tehát az érett fotóművész esete a kezdőamatőrökkel kizárható.
Ezzel szemben néhány hozzászólása személyeskedő jellegűre sikeredett, azaz kritikájának célpontja nem a fotó volt, hanem a szerző.
Sajnos az ilyen jellegű hozzászólások akkor is negatív reakciót váltanak ki a szerzőkből, ha van értelmezhető és hasznosítható tartalmuk.
----------------
Skim-be is beleolvastam.
Az a legfeltünöbb, hogy jó (szerintem jó) képeket nem véleményez.
Hozzászólásai nem a képpel foglalkoznak, inkább mesét kerit a képek köré, hogy 5-ösét indokolja.
Vagy önjelölt zseni lehet, vagy szándékosan ártani kiván a FOTOZZ! oldalnak a látogatottság leverésével.
Ez utóbbit bizonyíthatja, hogy hozzászólásaiból néha kiérezhatő a szarkazmus vagy íronai, ha a felmagasztalt képet is megnézzük.
A 3db képét megnézve a fenti két verzió továbbra is elképzelhető.
------------------
Érdekes történetek ezek.
És azt sem értem, hogy Birdie miért hagyta abba ennek a topicnak a gondozását.
Szerintem sokan szurkoltak neki és sokan szerették volna hogy, az index-nek is legyen képfóruma.
Ez már 3-4 évvel ezelött is felmerült, de valahogy sosem sikerült.
Az akkori indexes (fotós)nickek, most más képfórumokat látogatnak - a nickjüket sokan cipelik magukkal -, szerintem lett volna esély visszaszoktatni őket az INDEX-re.
Elvileg van egy etikai "kódex", amit nem nagyon illene megsérteni egy hallgatónak sem, vagy ha mégis azt teszi, akkor nem nagyon kellene diplomát kapni. Csak ezért kérdeztem.
Egyébként rájöttem, miért érzem egyre inkább úgy, hogy valaki csak jáccik. Mintha Skime kritikái ugyanattól az egyéntől érkeztek volna... (a két véglet)
Nem nyersen. IQ0-val ezt fogd fel. Ha mindezt normális hangnemben teszi, akkor sem biztos, hogy nagy sikert arat vele, de amit rendezett...
(nem te voltál, hogy ennyire véded? :-) )
ööö...szerintem a dolog jelenleg a ló egyik oldalán tanyázik...ill. afelé tart erősen.
...megjelent egy ember aki - ha nyersen is de, - felnyitotta volna pár ember szemét. ettől nemhiszem, hogy átlendült volna az oldal a másik végletbe.
---
önkritika
---
Igen. ez a probléma!
és én ilyenből többet látok, mint az ellenkezőjéből. Ez nem egy konstruktív, fejlődni vágyó társaságot fog eredményezni, hanem egy pontvadászatot.
+ tényleg pont azok viselik a legnehezebben akiknek nagy szükségük lenne rá.
Ezzel nem vagy egyedül, engem is zavar. Viszont a másik végletbe sem kellene esni.
Megaztán néha nekem is kell a sikerélmény, hogy pozitív kritikát kapok az egyébként kritikán aluli képeimre ;-)
Ez a hátránya a kreditrendszerüknek. Nézd meg az enyémeket. Majdnem ugyanilyen jó példa lenne. Szeretnék képet felrakni, ehhez az kell, hogy a fotós elfogadja a véleményem. Hmmm... Kicsi az esélye, hogy rosszat írjak. Amit igazán rossznak érzek oda eleve nem írok semmit.
Nem igazán. Az sem kizárt, hogy már keverem és nem itt volt, hanem a HIX-en. Valaki egyszer ilyen eléggé provokatív stílusban kezdte el piszkálni az úri közönséget és tesztelte a tűrőképességüket. Talán valami szakdolgozathoz kellett az anyag. Már nem emlékszem pontosan.
Nem olvastad el amit irtam, nem mindig a pontszamokkal volt a gond, hanem a stilusa nem illik az oldalhoz (szerintem mashova sem, de ez mas dolog) egy 4 altalanost vegzett paraszt is kulonb kritikakat irna, de szerintem ezt felesleges ragozni, a keszitok barkit kizarhatnak, joguk van hozza.
Ha már szóba hoztad a túlpontozást, íme egy "jó" példa:Skime. Maximálisan túlpontoz, a véleményei hamis önbizalmat keltenek, rossz irányba terelnek, és a látszat ellenére abszolút nem konstruktívak.