Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.11 0 0 206

Magyarország műemlékeinek gondozásának helyzetére egy "remek" példa:

 

https://hulladekvadasz.hu/2018/07/08/zichy-kastely-hulladeklerakat/

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 1 205

A pletykák szerint renoválni fogják majd a zichyújfalui Zichy-kastélyt. Tud valaki ezzel kapcsolatban valamit? :-) Hallottatok valamit ezzel kapcsolatban? :-) Eléggé örömteli hír, hogy renoválási szándék van a kastély iránt. Remélem lesz is belőle valami. :-)

Forrás: Wikimédia Commons, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

vacsad Creative Commons License 2009.11.26 0 0 204
http://muemlek.blog.hu (fotóblog) :)
dokumentátor Creative Commons License 2006.05.04 0 0 203

Támogatom a topic életben tartását..

egyelöre max egy ilyen bejegyzéssel..

 

courage the dog Creative Commons License 2006.05.02 0 0 202
Remek hir!

Rokokó képek kerültek vissza Fertődre
Népszabadság • Munkatársunktól • 2006. május 2.
Tizennyolcadik századi festmények kerültek vissza eredeti helyükre a fertődi Esterházy-kastélyba a Szépművészeti Múzeumból a kastély rekonstrukciója keretében - mondta Dobó Ágota, a Műemlékek Állami Gondnoksága igazgatóhelyettese az MTI-nek. A műalkotások itáliai és német műhelyekből valók, egyebek között Tiziano-, Veronese- és Tintoretto-követő egykori művészek munkái.

Az alkotások zöme mostanáig raktárban állt - mondta Dobó Ágota, aki a kastélyrehabilitáció projektmenedzseri feladatait is ellátja. Hozzátette: a restaurált alkotások az uralkodói lakosztályt díszítik, a restaurálás a Szépművészeti Múzeum szakembereinek munkáját dicséri.

A kastélyt egykor szépítő képzőművészeti alkotások gazdag adalékul szolgálnak az utókornak az Esterházyak művészetszeretetéről - mondta Dobó Ágota.(MTI)
M41 2127 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 201
Sajnos továbbra sincs itt mozgolódás... :(((

Azért lenne egy kérdésem...
A neten lehet valahol találni pontos országos műemléklistát? Lehet nagyon béna vcagyok, de ilyet nem találtam...
M41 2127 Creative Commons License 2006.02.28 0 0 200
Hmmm... Sajnos nagyon meg van halva ez a topic, pedig gondolom lenne miről diskurálni a témában...

Pl. kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet a dorozsmai szélmalommal... 2005 nyarán sajnos nagyon ramatyul nézett ki a vályogépület... Tartok tőle, hogy ez a mostani csapadékos időszak csak tovább ront a helyzeten...
Majd lehet, hogy valamelyik nap kiszaladok és megnézem!!!

2005 juliusi állapot:

courage the dog Creative Commons License 2005.08.25 0 0 199
Felújításokba kezd a pannonhalmi bencés apátság
Ma választanak kivitelezőt a három pályázó közül
2005. augusztus 25. 9:01


MNO
Ma hirdet eredményt a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság az UNESCO világörökség részét képező apátság környezetrendezési munkáira kiírt közbeszerzési eljárásán. A szeptemberben kezdődő munkálatok során felújítják az apátság főbejárata előtti teret, a belső udvart, a szabadtéri rendezvényhelyszínt és a vársétányt.

A megbízásra három pályázat érkezett: a Pannon Park Forest Kft.-é, a Reneszánsz Rt.-é és a Mozaik-Classic Kft.-é. A nyertesnek az apátság főbejárata előtti teret, a belső udvart, a szabadtéri rendezvényhelyszínt és a vársétányt kell felújítania, ezt a regionális fejlesztés operatív program turisztikai pályázatán elnyert 345 millió forintból, valamint 9 millió forint önrészből finanszírozza az apátság.

A munkák szeptemberben kezdődhetnek és 2006 végén fejeződnek be. Egyebek mellett új járóburkolatot és világítást kap a terület, új padokat helyeznek el és kibővítik a parkolót. A beruházás része az épületegyüttest érintő hosszú távú fejlesztésnek.

A tervek szerint 2012–2014-ig megújulna az arborétum, a kolostorkertben létrehoznának egy bemutatóhelyként szolgáló gyógy- és fűszernövénykertet, valamint egy vallási és kulturális rendezvények céljára alkalmas épületet építenének.
courage the dog Creative Commons License 2005.08.09 0 0 198
http://www.kultura.hu/nkom/news/D999_news_64929.html
courage the dog Creative Commons License 2005.04.14 0 0 197
Uniós támogatás a Pannonhalmi Főapátságnak
2005. április 14. 8:53


MNO
Csaknem 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a Pannonhalmi Főapátság.

A pénzt az apátság előtti tér, a belső udvar, a várat övező körsétány és a szabadtéri rendezvények helyszínének rendbetételére fordítják. A jövő év végre elkészülő munkálatok részét képezik egy nagy pannonhalmi felújítási programnak, amelynek keretében a bazilika teljes rekonstrukcióját is tervezik. (Kossuth Krónika, uno.hu)
courage the dog Creative Commons License 2005.03.30 0 0 196
Minisztérium
Norvég támogatás a fertődi Esterházy-kastély felújítására?
Fertőd lett az első abban a pályázati sorrendben, amelynek jóváhagyása esetén Norvégia tízmillió euróval támogatná az Esterházy-kastély értékes melléképületeinek felújítását és történelmi kertjének rehabilitációját.

(MTI) Norvégia - bár nem tagja az Európai Uniónak - a létrejövő magyar-norvég kormányközi megállapodás értelmében bizonyos fejlesztési projekteket pályázat útján segít megvalósítani; a folyamat még az idén megindul - mondta Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Hozzátette: Norvégia első lépésben összesen 27 millió euró felhasználását teszi lehetővé, az alap gondozását Baráth Etele, az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter gondozza.

A KÖH elnöke elmondta, hogy mintegy 120 projektre érkezett javaslat, a magyar fél által kiválasztott programokat jóváhagyásra a norvég fél elé terjesztik. A felosztásra vonatkozó végső döntést Norvégia mondja ki a program-döntőbizottság javaslatát alapul véve, várhatóan május végén, június elején. Varga Kálmán beszámolt arról: előző nap kaptak értesítést Baráth Etelétől arról, hogy a felállított pályázati sorrend élén a KÖH fertődi, tízmillió euró (2,5 milliárd forint) keretet meghatározó projektje áll. Mint mondta, a fertődi Esterházy-kastély óriási épületegyüttes, csaknem négyszáz hektáros történeti kerttel. A program a főépületet nem érinti, azt évről évre fokozatosan hozzák rendbe.

A projekt keretében bizonyos melléképületek teljes felújítását, valamint hasznosítását végeznék el - az úgynevezett kis jószágkormányzói épületben szállodát alakítanának ki -, továbbá helyreállítanák a marionett színházat is.
courage the dog Creative Commons License 2005.03.22 0 0 195
http://www.nol.hu/cikk/352764/
courage the dog Creative Commons License 2005.03.18 0 0 194
:))gondol6tam volna:))
Előzmény: PETYUS (192)
courage the dog Creative Commons License 2005.03.18 0 0 193
A Siklósi várból egyelőre még nem lesz szállodakomplexum

A Demján Sándor által irányított TriGránit Rt. immár két éve tárgyal Siklós önkormányzatával a település várának turisztikai hasznosításáról. A budapesti részvénytársaság a 700 éves várban, valamint annak közelében egy ötcsillagos szállodát és konferencia-központot tervez megépíteni. A komplexum gyógyfürdőjét a várdomb déli lábánál alakítja ki a beruházó, s ez a természetes tónak látszó medence lesz majd az épületegyüttes talán legattraktívabb eleme.
Az elmúlt hetekben viszont Baranyában olyan híreket lehetett hallani, hogy a TriGránit visszalép a program megvalósításától, mivel a cég inkább külföldi beruházások iránt érdeklődik.
A TriGránit nem akar állami segítség nélkül belefogni a 13 milliárd forintot felemésztő programba. Az elmúlt években megvalósított termálberuházások gyakorta 50 százalékos költségvetési támogatásban részesültek. Jelenleg ilyen mértékű tőkeinjekcióra nem számíthat ez a projekt.
A TriGránit kivárásának van még egy oka. A siklósi vár felújításra szorul, s ennek tetemes költségét a TriGránit nem akarja magára vállalni. A román, gótikus, reneszánsz és barokk stíluselemekkel díszített műemlék épület múzeumi szárnyának rekonstrukciója, valamint a vár közműhálózatának korszerűsítése összesen 820 millió forintba kerülne, a summát Siklós az unió által finanszírozott Regionális Operatív Programhoz kapcsolódó pályázat révén szeretné előteremteni.
Népszabadság, 2005. március 14.
PETYUS Creative Commons License 2005.03.17 0 0 192
> ki az a "valaki"

Például te. ;O)
Előzmény: courage the dog (191)
courage the dog Creative Commons License 2005.03.17 0 0 191
Aha, ketsegtelenul igazad van.
Amugy ki az a "valaki". Olyan kihalt ez a topic, mint a Szahara:(
Előzmény: PETYUS (190)
PETYUS Creative Commons License 2005.03.17 0 0 190
Közben megnéztem egy-két fényképet. Bélapátfalva is biztos.
Ide feltettem egy-két képet, amelyeken jellegzetes épületrészletek láthatók:
http://www.terrasoft.hu/~mikolap/fotok/bankban/
Előzmény: PETYUS (188)
courage the dog Creative Commons License 2005.03.16 0 0 189
Nem, sajna nem lattam.De konyorgom, hol mashol forgathattak volna. Mi maradt nekunk abbol az idobol??
Előzmény: PETYUS (188)
PETYUS Creative Commons License 2005.03.16 0 0 188
Láttátok tegnap este a TV-ben a Bánk Bánt?
Nekem úgy tűnt, hogy az elejét a bélapátfalvai templomban és környékén vették fel, de csak az alsó szintet mutatták, így ebben nem vagyok biztos.
A későbbi jelenetekben a jáki templomot láthattuk kívülről-belülről.
Azt az épületet nem ismertem fel, ahonnan elindult Tiborc Melindával és a gyerekkel, hogy hazakísérje őket. Valaki felismerte?
courage the dog Creative Commons License 2005.01.19 0 0 187
Géza fejedelem és Mária Terézia szobrot kap Esztergomban
2005. január 19. 14:58


MNO
Az esztergomi Széchenyi tér felújításának finanszírozásáról szóló szerződést írtak ma alá a városházán – értesítette szerkesztőségünket Esztergom Város Önkormányzata.

A város központjának integrált átalakítása abba a koncepcióba illeszkedik, amelynek célja Esztergom egységes, rendezett városképének kialakítása. Az elképzelések szerint növekszik a Duna-parti város tőkevonzó, lakosságmegtartó képessége és turisztikai vonzereje, emellett új munkahelyek alakulnak ki a beruházás nyomán.

A 600 milliós pályázathoz harmincmillió forintos önerőre volt szükség. A település az önerő előteremtéséhez 18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Belügyminisztériumtól.

A beruházás kivitelezésének első ütemeként elbontják a Széchényi téri burkolatot, hozzálátnak a közművek átépítéséhez, a berendezések, vezetékek szükséges korszerűsítéséhez. A muzeológusok, régészek feltárják a történelmi értékeket. A mai városközpontban állt egykor a Lőrinc-templom is, melynek maradványai a tér északi végében megtekinthetők lesznek.

A tér dísz- és egyéb burkolóelemeket kap, és átszabják a jelenlegi gyepesített, parkos területet a Szentháromság-szobor körül. Új köztéri szobrok, Mária Terézia és Géza fejedelem kap helyet Esztergom új főterén. A harmonikus összképhez az önkormányzat által terveztetett táblák, egyedi padok, hulladékgyűjtők, burkolathoz illeszkedő ágyásszegélyek, fák, cserjék, virágok is hozzájárulnak.

A beruházás az esélyegyenlőségi szempontokat is figyelembe vette: a területet kisgyermekes családok, mozgássérültek és más fogyatékkal élők számára is akadálymentessé teszik. A hagyományos aszfaltnál drágább, de tartósabb porfírburkolat mentes lesz a kerekes székek gördülését akadályozó, kiemelkedő szegélyektől is. A terv előnyben részesíti az EU szabványaival harmonizáló technológiákat, termékeket, és a környezetvédelmet szem előtt tartó eljárásokat

A díszkővel burkolt, kerthelyiségekkel és éttermi teraszokkal újjáélesztett városközpont nemcsak a Várból idesétáló vendégeket csalogatja. Az egységes, rendezett településkép, a város igényeinek megfelelő rendezvények, utcabálok, koncertek, a kisvárosi hangulatú, pihenésre és szórakozásra lehetőséget és alkalmat nyújtó, szabadon átjárható sétatér kialakulása hozzájárul a polgárok életminőségének javulásához és a kulturális élet felpezsdüléséhez.
courage the dog Creative Commons License 2004.11.25 0 0 186
ilágörökség címre pályázik Esztergom

Nyolcvanmillió forintot különít el a jövő évi költségvetéséből Esztergom város önkormányzata annak érdekében, hogy részt vehessen hazai, valamint uniós pályázatokon. Esztergom, pályázni kíván a Világörökség megtisztelő címre is. A legfontosabb pályázatok egyike az, amely az európai közlekedési hálózat korszerűsítésének programjához kapcsolódik. A városon átvezető nyomvonal megtervezéséhez szükséges pályázat önrészeként 25 millió forintot biztosítanának a szükséges munkálatokhoz. A városatyák az esztergomi lakótelepi tömbök azbesztmentesítéséhez szükséges pályázat részeként 30 millió forintot szavaztak meg. Ennek köszönhetően - az uniós pályázat sikere esetén - hatszázmillió forinthoz juthatnak a feladat megoldásához. Emellett az önkormányzat az uniós támogatási pályázatokhoz önrészként nyújtott összeg hatvan százalékára egy másik pályázatot is benyújt az EU-hoz. A város hulladékkezelését szolgáló beruházásainak megvalósítása érdekében is számolnak pályázati forrással: erre a célra 30 millió forintot különítettek el. E pályázatokban megfogalmazott projektek szervesen illeszkednek abba a településszerkezeti tervbe, amelynek megvalósításával egy "zöldbe ágyazott" Esztergommal találkozhatnak majd a városba látogatók. Újabb közparkokat alakítanak ki, a Duna parton úgynevezett zöld-folyósó nyújt majd egészséges kikapcsolódási lehetőségeket, míg a Prímás-sziget arborétummal gazdagodik.
courage the dog Creative Commons License 2004.11.05 0 0 185
Folytatni akarják a Siroki vár felújítását

Sirokban a napokban adják át az eddig elkészült fejlesztéseket, és már készítik az újabb pályázatot a további munkálatokra. Kisnánán pedig egy már benyújtott pályázat eredményhirdetésére várnak, hogy elvégezhessék a tervezett munkálatokat.
Aszfaltozott út készült a községtől a siroki vár aljába kiépített - harminc autót és öt buszt befogadó - parkolóhoz, onnan a várkapuig pedig rakott kőutat alakítottak ki. Megépítették a vár körül a csatornarendszert, a víz- és szennyvízhálózatot, ezzel kiépült az idegenforgalomhoz szükséges teljes infrastruktúra a történelmi emlék körül. Az elkészült munkákat a napokban adják át - közölte Lakatos István polgármester. Mint mondta, a fejlesztés költsége 102 millió forint volt, amelynek feléhez a Széchenyi-terv révén jutottak, az önerőt pedig a település és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) közösen állta. A polgármester elmondta: ezzel nem ért véget a 292 méteres magaslaton álló lovagi vár romjának felújítása. Már készül az a pályázat, amelyet európai uniós forrásokra nyújt be az önkormányzat és a KVI. A tervek szerint részlegesen felújítanak két bástyát, helyrehozzák a két várkaput, szociális helyiségeket, kiállítóhelyet és kézművesműhelyeket alakítanak ki az alsóvárban. Ezek megvalósítása megközelítően 200 millió forintba kerülne. További összegek kellenének a felsővár rekonstrukciójához, ahol elsőként a régészeti feltárásokat szükséges elvégezni.
Népszabadság, 2004. november 5.
courage the dog Creative Commons License 2004.11.02 0 0 184
EU-pénzből újítják fel Esztergom főterét

Hatszázmillió forintos támogatást nyert Esztergom a város központi terének átalakítására az EU strukturális alapjaiból. A Széchenyi tér integrált átalakítása abba a koncepcióba illeszkedik, amelynek célja Esztergom egységes, rendezett városképének kialakítása. A projekthez harmincmillió forintos önerőre volt szükség. A település ehhez 18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Belügyminisztériumtól "EU Önerő Alap" című pályázatával. A Széchenyi tér átalakítására Esztergom olyan tervet dolgozott ki, amellyel a projekt - reményeik szerint - önfenntartó lesz. Az átépítéssel lehetővé válik a még burkolat alatt rejlő régészeti értékek bemutatása, fesztiválok rendezése, amelyek mellett a megnövekedett tér több kerthelyiségnek is helyet biztosít. Ezzel - a számítások szerint - a város közvetett és közvetlen bevételei 45 millió forinttal nőhetnek, míg a ráfordítás (a tervezett szökőkutak működtetésével együtt) nem haladja meg a 21 millió forintot. A beruházás már az esélyegyenlőségi szempontokat is figyelembe vette: a területet kisgyermekes családok, mozgássérültek és más fogyatékkal élők számára is akadálymentessé teszik. A hagyományos aszfaltnál drágább, de tartósabb porfírburkolat kerül a térre, amely mentes a kerekes székek gördülését akadályozó, kiemelkedő szegélyektől is. A terv előnyben részesíti az EU szabványaival harmonizáló technológiákat, termékeket, és a környezetvédelmet szem előtt tartó eljárásokat. Az átépítéssel a közművek korszerűsítése is lehetővé válik. Új arcot kap a jelenleg gyepesített terület, és az új főtéren - a tervek szerint - Mária Terézia és Géza fejedelem szobrát is felállítják.
Népszabadság, 2004. október 29.
PETYUS Creative Commons License 2004.10.24 0 0 183
Ismeritek? http://www.terrasoft.hu/~mikolap/himzes/nkvar02.jpg
courage the dog Creative Commons License 2004.09.14 0 0 182
Az Esterházy-kastély helyreállítása
Befejeződött az Eszterháza-Fertőd Esterházy-kastély helyreállításának első üteme. Dr. Hiller István miniszter 2004. szeptember 14-én adta át a megújult épületrészeket. Ugyanakkor a kastély kápolnájának falára felkerült az Europa Nostra kitüntető plakett.

Ami eddig történt és most történik

Magyarország legjelentősebb, európai viszonylatban is kiemelkedő barokk-rokokó kastélyegyüttesének felújítása a műemlékvédelem, művelődéstörténeti rehabilitációja pedig a kulturális ágazat régi adóssága. Ennek az adósságnak a törlesztése kezdődött meg 2002 nyarán, s most, 2004 kora őszén a nagy munka egyik látványos állomásához érkezett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG): a helyreállítás első ütemeként – összességében több mint 1 milliárd forint költségvetési támogatásból – megújult az együttes főépületének díszudvara.

A kastély felújítása

A Műemlékek Állami Gondnoksága a következő főbb munkákat végezte el:

• teljes tetőcsere a főépületen

• a külső közművek teljes cseréje

• a díszudvari homlokzat felújítása

• a kovácsoltvasak és a faragott kőelemek restaurálása

• a nyílászárók cseréje

• a díszkivilágítás kiépítése

• a kastély egyharmad területén a központi fűtés kiépítése

• a szennyvízcsatorna kiépítése (amely a szomszédos önkormányzati épületek rákötésének lehetőségét is biztosítja)

• a díszudvar rendezése, előkészítése a tavaszi ültetésre

A nagyobb felújítások mellett számos egyéb, részben folyamatos, részben egyszeri munka végzésére került sor: folyamatos a melléképületek állagmegóvása, az együttes biztonsági rendszerének korszerűsítése, megkezdődött a park rekonstrukciója (az allék, fasorok megnyesése, az észak-déli tengelyben fekvő fertőszentmiklósi templom kivilágítása, stb). Folyamatos az Eszterházáról elszármazott berendezési tárgyak, tartozékok visszavásárlása és a kastélyban fellelt történeti bútorok restaurálása.

Mindezzel a vendégfogadás szempontjából legkritikusabb munka megvalósult. A rekonstrukció alatt a kastély folyamatosan fogadta a látogatókat. A látogatószám az európai és országos tendenciákkal ellentétben nem csökkent. Fontos megemlítenünk, hogy a nagyrekonstrukcióval párhuzamosan a szolgáltatások színvonalát jelentősen emelő kiegészítő beruházásokra, illetve a szolgáltatások bővítésére is sor került. Például a rokokó kávézó és teaszalon kialakítása, a télikert felújítása rendezvények tartásához, új szállodai lakosztályok létesítése.

Szellemi örökség

Eszterháza építészeti-műemléki megőrzésén kívül kiemelkedő feladat a szellemi-művelődéstörténeti örökség rehabilitációja és megismertetése. Ennek a gondolatnak a jegyében alakul ki Eszterháza arculata és programja sorozata, figyelembe véve a turizmus szakembereitől, az önkormányzattól kapott jelzéseket is. Mindezt nagy hazai és nemzetközi érdeklődés kíséri. A kastély zenei fesztiválja 2002-ben tagja lett az Európai Fesztiválszövetségnek, és e követelménynek megfelelve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával a Haydn kultuszra építő komolyzenei programok színvonalát minőségileg sikerült emelni.

2003 tavaszán Esterházy Melinda Herceg Asszony és Varga Kálmán, a KÖH elnöke személyes találkozón erősítette meg a család közreműködését a kastély rehabilitációjában. Ennek révén a hazai kutatók előtt megnyílt az ausztriai (Fraknó) családi levéltár, lehetővé vált különböző szakmai tervek és programok összehangolása, s megállapodás született az Esterházy-család számára közösen kialakítandó lakosztályról. (Ez Fényes Miklós egykori magánlakosztálya lesz, a család hozzájárulása mintegy 15 millió forint.)

Ami ezután következik

A műemléki helyreállítás következő, 2. ütemében a park felőli külső homlokzat helyreállításának folytatása szerepel (500 millió forint), ennek előkészítése a kutatás és a tervezés szintjén már ez évben elkezdődött. Következik az Esterházy-család számára kijelölt lakosztály felújítása, a kastélyhoz tartozó ún. ipartelep rekonstrukciója („látvány csokoládé manufaktúra” kialakítása), folytatódnak az állagmegóvó és a parkrekonstrukciós munkák is. Folytatódik a kastély rehabilitációjába bevonható vállalkozói tőke programjának kidolgozása is.

A NKÖM, a KÖH és a MÁG közösen megkezdte a várhatóan nagy nemzetközi figyelemben részesülő 2009-es Haydn évforduló megünneplésével kapcsolatos előkészületeket. A tervek szerint olyan Emlékbizottság állna föl, amelynek szakmai útmutatása és közreműködése garantálná a szisztematikus felkészülést és a méltó színvonalat.

Folytatódik a kastélyegyüttes hasznosítási programjának (múzeumi funkció, Haydn központ, rendezvényi kialakítások, idegenforgalmi szolgáltatások, stb) pontosítása és építészeti tervezése. Szintén folytatódik a tudományos kutatás, a múzeumi gyűjtőmunka és a nemzetközi szakmai együttműködések bővítése.
courage the dog Creative Commons License 2004.09.08 0 0 181
Királyi sírhelyek: Székesfehérváron bontják a Vashangárt
2004. szeptember 8. 17:05


MNO-összeállítás
Eltávolították a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fölé emelt védőtetőt, a bontást követően megkezdődött a középkori királyi koronázó-és temetkezőhely kőemlékeinek konzerválása, romterület rendezése, parkosítása.

Korábban jeles építészek, közöttük Makovecz Imre, erőteljesen támadták az építészeti környezetbe nem illeszkedő, s csak a romok egy részét fedő védőtetőt.

"A vashangár eltüntetése is példázza, hogy a közösség összefogásával még a kedvezőtlen folyamatok is visszafordíthatók" - mondta a városképet elcsúfító építmény elbontásáért több mint négy éve küzdő Fehérvári Polgári Védegylet szerdai sajtótájékoztatóján a civil szervezet egyik vezetője. Kaszás István hozzátette: a védőtető eltávolítása csak az első fejezet a koronázó-és temetkezőhelyhez, annak a magyar állam életében betöltött történelmi szerepéhez méltó Nemzeti Emlékhely kialakításában.

A korábban romkertnek nevezett székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyet 1938-ban alakították ki. Az akkori képet változtatta meg a kőmaradványok egy része fölé 2000-ben emelt védőtető. Az 1938-as romkerti látvány egyébként a mostani elbontást követően sem állt vissza, a védőtető építésével párhuzamosan ugyanis egy "mellvédszerű" építményt emeltek a romkert városfelőli oldalára.

Az István király által építeni kezdett, majd bővített bazilika a török hódításig (1543) a középkori magyar állam legfontosabb és legszentebb helye volt. Itt koronázták és temették 15 királyunkat (Szent Istvánt is), itt őrizték a koronát és a felségjelvényeket a királyi kincstárral és az ország levéltárával együtt. A törökök lőporraktárnak használták: a város 1601. évi ostrománál felrobbant a bazilika. Köveit az 1800-1801-ben épített püspöki palota alapjaihoz használták fel.

Az ásatások feltárták a bazilika nagyobb részét, amely szabadtéri romkertként vált láthatóvá. Mauzóleumában Szent István szarkofágja és Aba Novák Vilmos történelmi seccója tekinthető meg.
nagypapi Creative Commons License 2004.08.17 0 0 180

"Mivel örökös nélkül halt meg, keresztfiára, gróf Széchenyi Ágostonra hagyta."

 

Akkor mégsem halt meg örökös nélkül.

;-)

Előzmény: BakterMan (179)
BakterMan Creative Commons License 2004.08.11 0 0 179

Üdv!

Nyitottam egy új topikot a Törzsasztalon:

"Régi magtárak, malmok, majorok"

Minden érdekel ezzel kapcsolatban. Igaz, hogy ez a magtár még nem műemlék, de már a listán rajta van. Hamarosan utána nézek a levéltárban, eddig csak annyit tudok róla, hogy a Zichy család építtette, 1940-ig gróf Zichy Mária tulajdona volt. Mivel örökös nélkül halt meg, keresztfiára, gróf Széchenyi Ágostonra hagyta.

Rengeteg fotóm van, majd felteszem őket, addig is üdv mindenkinek.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9112764

courage the dog Creative Commons License 2004.06.25 0 0 178
akit erdekel.aprilisi kepek az Eszterhazy kastely felujitasarol.


meg par a fertod.hu-n.

courage the dog Creative Commons License 2004.04.15 0 0 177
figyu. A vendegvaro.hu-ban szinte mindegyik templomrol van kep és adat.
aztan meg a varak.hu oldalon a varfallal korulvett regi templomainkrol informálód6cc

ha már ismered, akkor bocsi.

Előzmény: Köller (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!