Keresés

Részletes keresés

polilumin Creative Commons License 2009.04.08 0 0 7
Szia!

Az már ugyan 7 éve volt, hogy világító festékeket kerestél, de ami késik nem múlik, talán az igényed sem múlt el. Itt egy cég aki árul ilyent: www.vilagitofestekek.hu

Üdv!
Előzmény: Gergőbátyó (3)
Pivovar Creative Commons License 2002.10.28 0 0 6
...és akkor a foszforeszkálást nem a foszforról nevezték el? :))
Előzmény: Marcesz (4)
Marcesz Creative Commons License 2002.10.27 0 0 5
Közben rájöttem, hogy igazad van, az a lényeg, hogy gyakran más hullámhosszú fényt bocsát ki, ezért tűnik úgy, hogy "világít". Olyan is van, hogy ultraibolya (számunkra láthatatlan) fény hatására világít. De van olyan is, hogy fluoreszkál és foszforeszkál is egyben, azaz lumineszkál. Egyébként sok sikert a festékhez, bár azt hiszem, a csekély kereslet miatt nem biztos, hogy van kínálat...
Előzmény: Marcesz (4)
Marcesz Creative Commons License 2002.10.27 0 0 4
"A jelenség neve a foszforeszkálás. Ekkor ha fény ér egy anyagot, akkor az utána (a fény megszűnése után) halvány, derengő fényt bocsát ki. (A fluoreszkálás olyan speciális esete a foszforeszkálásnak, amikor az anyag csak addig bocsát ki fényt, amíg őt is fény éri folyamatosan.)"

Amit írsz a fluoreszkálásról, azt szerintem minden létező dolog teljesíti, kivéve a fekete lyukakat, amik azért nem túl gyakoriak itt a Földön (attól lesz valami valamilyen színű, hogy a fény adott spektrumát elnyeli, a maradékát visszaveri, a "feketék" sokat nyelnek el, ezért melegszenek). A fluoreszkálás - én úgy tudom - az, amikor az anyag önmagától fényt bocsát ki. Talán a fehérfoszfor ilyen, de nem biztos.

Előzmény: Gergőbátyó (3)
Gergőbátyó Creative Commons License 2002.10.24 0 0 3
Kutakodtam egy kicsit a témában, megosztom a szerzett információkat veletek.

A jelenség neve a foszforeszkálás. Ekkor ha fény ér egy anyagot, akkor az utána (a fény megszűnése után) halvány, derengő fényt bocsát ki. (A fluoreszkálás olyan speciális esete a foszforeszkálásnak, amikor az anyag csak addig bocsát ki fényt, amíg őt is fény éri folyamatosan.)

A világító óralapokon, óramutatókon ú.n. "világító festék" van. Ennek a "hatóanyaga" a kalcium monoszulfid (CaS), avagy másik nevén kénkalcium. Idézet a Pallas Lexikonból:

"A kalcium monoszulfid CaS akkor képződik, ha a kalciumoxidot kénhidrogénben v. kalciumszulfátot hidrogénben erősen hevítünk. Rendesen ugy készül, hogy gipsz és szén elegyét izzítják. A tiszta készítmény sárgás fehér por. Ha napfény hatott reája, sötétben világít; hasonló sajátságuak a barium és stronciumszulfid is, ezért e vegyületekből állanak az u. n. világító festékek. A CaS vizben alig oldódik."

Hallott már valaki kereskedelemben kapható "világító festék"-ről? Lehet-e, és ha igen, hol lehet ilyesmit kapni?

Előzmény: Pivovar (2)
Pivovar Creative Commons License 2002.10.23 0 0 2
Mégiscsak cinkszulfid lesz a megoldás - szerintem a nagyon finomra szétdörzsölt porát utólag kell elpamacsolnod a képen (enyhén zöldes árnyalatú sárga lesz - ha rajta marad...) Esetleg utólag lakkozni, hogy rajta maradjon (ami viszont jó eséllyel kicsit szétbarmolja az eredeti nyomtatásodat) - próba, szerencse :)
Előzmény: Gergőbátyó (1)
Gergőbátyó Creative Commons License 2002.10.23 0 0 1
Nekem leginkább nem UV fény, hanem rendes, egyszerű villanykörte, avagy napfény áll a rendelkezésemre. Valami olyasmit szeretnék, mint ahogy például a karórák mutatói szoktak még egy kicsit halvány sárgás-zöldes fénnyel világítani, miután lekapcsoltam a lámpát.

Tehát _nem_ diszkóban kell hogy világítson a cucc az UV-neonok fényében...

Az bennem is felmerült, hogy be kell kenni valamivel a papírt, megszárítani, és utána rányomtatni. A kérdés ezután átmehet annak a tárgyalásába, hogy mivel és hogyan lehet egy sima, fehér A/4-es papír felületét bevonni valamilyen anyaggal úgy, hogy utána egyrészt lehessen rá nyomtatni, másrészt pedig a lámpa lekapcsolása után foszforeszkáljon/fluoreszkáljon (na azt nem tudom, hogy mi is a neve annak, ami nekem kell...:-) ).

Ki mit gondol?

Pivovar Creative Commons License 2002.10.22 0 0 0
Más az UV-fényben világító cucc és más a foszforeszkálás/fluoreszkálás...
Tippek: Végy pl. fél gramm cinkszulfidot és ugyanannyi (enyhén!) radioaktív hulladékot, pl. dunántúli széntüzelésű erőművek hamuja :( , mókusszőr ecsettel finoman kend szét ennek a végtelenségig finomra szétdörzsölt porát a kívánt objektumon. Szerintem világítani fog... :(((

Lehet, hogy a gyilkos hamu nélkül is megy rövid ideig a ZnS... (?)

Ha meg még mindig van egy kis fény kéznél, főleg, ha UV, akkor áztass ki egy "marker-pen" tollat, főleg a betétjét :), kend át vele a papírt, próbáld simán tartani, és száradás után arra nyomtass... Vagy véxükség esetén kérj fluoreszcein indikátort vegyész ismerőstől és használd ugyanígy, de ez ugyanolyan macerás... :)

De biztosan van valahol üzleti megoldás is úgy 5000Ft/lap áron :)

Előzmény: Gergőbátyó (-)
Gergőbátyó Creative Commons License 2002.10.21 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Egy képet szeretnék úgy kinyomtatni, hogy a lámpa leoltása után is látható legyen még kis ideig.

Van-e olyan nyomtató (illetve tintapatron), amivel lehet ilyesmit nyomtatni?

Van-e olyan szolgáltatás Budapesten (mint például egy digitális fotólabor), ahol az elvitt képet ki tudják nyomtatni foszforeszkálóra?

Vagy van-e olyan A/4-es papír, ami foszforeszkálóra van gyárilag festve, és arra is lehet nyomtatni, lényegében tetszőleges nyomtatóval?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!