Kellemesen megszaladt ez a topic - bár, mint az lenni szokott - elkanyarodik a témától. Maradjunk a szigeteknél...:)
Pl. Budapesten - van ugye az a bizonyos 4+1 sziget (Zuglón még mindig röhögök), vajon hogyan fog viszonyulni a Fővároshoz? Meg egyáltalán? Mert ugye vidéken könnyű - pl. szűkebb hazámban, Kecskeméten, amely megyei jogú város - le lehet szarni a szoci Bács-Kiskun megyei közgyűlést, bár persze van közvetett hatása. De BP? Hogy vannak itt a viszonyok? Ki dönti el, hogy most ez főv-i, vagy kerületi terület? Megcsinálhat e valamit a főváros, amit a kerület nem akar?
Sajnos ebben nem látok tisztán - gondolom, nem vagyok egyedül - boncolgassuk ezt egy kicsit.
Mennyire önálló (ha úgy tetszik, fél)szigetek a budapesti kerületek?
Sajnos a 4-es metró terv rengeteg sebből vérzik. Nincs kitalálva, hogy mi legyen utána a felszíni hálózattal; a valódi délbuda-belváros közvetlen kapcsolatot 3 darabra fogja törni; a 80 méteres állomásai rövidlátó gondolkodásra vallanak (az M2 3 kocsival indult anno, jóval ritkábban, mégis 120 méteres állomásokkal készült); jelenleg metrót indokló utasmennyiség csak a Móricz és a Gellért tér között van (de ebben benne van a 18, 19 villamos is), a Rákóczi úton legalább 20 %-kal kisebb a forgalom, mint a 4-6 villamoson; a villamosokra jellemző megállótávolságok (pl Móricz-Skála); a Gellért téri hévizkockázat; a nehezen indokolható Köztársaság téri megálló.
En nem kertem, hogy tapsolj neki, en sem tapsolok! A "nehany dolog" azert tulzas, nevesitve: elbagatelizalas. Nem nehany dologrol van szo, hanem inkabb ott loptak ahol csak tudtak!
A privatizacioval kapcsolatban pedig igazad van!
Igen, tudok néhány dologról, amit a Fidesz elkövetett. De tized annyit nem vittek, mint 1994 és 1998 között az MSZP. Ráadásul nagyon sok belföldi vállalkozásnak jutott pénz. A baloldal viszont amit eladott (nem volt kevés!), azt mind külföldi kézbe adta, ennek, ha nem haragszol, sosem fogok tapsolni. Ugyais én elsősorban magyar vagyok, másodsorban európai.
Nem vagyok metro-ellenes, csak ezen kívül nem látom, hogy szegény Demszkyt érdekli-e a tömegközlekedés.
Ha kultúráltan és elátható idö alatt bejutna az ember tömegközlekedéssel a munkahelyére a forgalom se lenne szinte kezelhetetlen, de így az emberek nagy része inkább a dugóban, mint a tömött villamoson/buszon ácsorgást választja, ott legalább megmarad az intim zónája. Egy négyes metró nem segít Észak-Budán és Pesten egy fikarcnyit sem - Dél-Budán sem vagy négy évig még, ezért lenne szükség némi koncepcionális újragondolásra.
Nem tudom, minek kéne történnie, hogy az emberek leszokjanak ezekről a hatalommániás balliberálisokról.
Egyebkent ez a mondat kb ilyen: Az az onzo ember, aki mindig magara gondol, es soha nem ram! :) Mert nem tudod nagyon jo, hogy a fideszes fiuknak milyen maniaik vannak, ugye!
Monjuk fel kellene mutatni valamit elfogathato alternativat! Monjuk peldat kene mutatni nem-lopasbol, nem-hazudozasbol, nem-nagyarcusagbol, nem-kirekesztesbol, nem-frocsogesbol...
Nem az emberekkel van a baj! A Fidesz mar kapott bizalmat, nem? Mit csinalt vele?
Kétségtelen, hogy a metróépítés elhalasztása, és az elhalasztás nem túl barátságos módja, Demszky kezébe juttatta az adu ászt. No meg az akkori ellenzékhez a szavazatokat. Ez önmagában nem ok arra, hogy most nagy lelkesedéssel kitoljunk magunkkal, és egy presztizs építkezéssel ellehetetlenítsük Budapest közlekedését. Persze biztos az is jó valakinek.
Bocsánat, hogy belekotyogok: kell az a metró, csak nem telik rá. Szegény BKV nyakig ül az adósságban (kb. 15 milliárd forintról van szó), a járműpark rettenetesen elöregedett, a pályák állapota sem az igazi, a járatsűrűség és a hálózat sűrűsége évről-évre csökken, a P+R parkolók csúcsidőben teljesen tele vannak - jobb is, mert több utast nem bírnának el a járművek. A metró építése azt jelenti, hogy ezek az áldatlan állapotok a következő 10 évben is megmaradnak a város 90%-ban, de Dél-Buda környékén is jelentősen romolhat a felszíni közlekedés.
"A felszíni közlekedés meg a metro nem összehasonlítható hatékonyságú."
Sajnos az ára sem. Szerintem amíg a felszíni közlekedés lehetőségeit nem aknáztuk ki, addig ne metrózzunk. Amíg a pofátlan autósok a buszsávban állnak sorba gátolva a buszokat, addig ne pazaroljuk a pénzt a metróra.
Ebben szvsz nincs igazatok. A felszíni közlekedés meg a metro nem összehasonlítható hatékonyságú. Hogy pont merre kéne mennie a nyomvonalnak, azt én laikus lévén rábíznám a szakemberekre és ezt nektek is javaslom.
Különben "csak a második metróra" felférni még nem nagy baj reggel, mikor kétpercenként jönnek a kocsik. Sokkal könnyebb szabályozni a járatszámokat is csúcsidőtől függően, mint mondjuk egy villamosnál.
Hiába építenek metrót, ha ugyanúgy a másodikra bír csak hatalmas tülekedés közepette beszállni reggel fél nyolckor, mint most az összes többi vonalon.
Siránkozás helyett esetleg nyomhattak volna több pénzt a BKV-nak, hogy kicsit sürítsen a 47/49/18/19-es villamosokon, állítsanak be új buszjáratot - furcsa hogy az aránylag járható Petöfi-hídon az egyszem 12-es jön át, az is csak a Borárosig megy -, de esetleg még kiderül, hogy nem falat kenyérröl, hanem csak falat bélszínröl van szó.
"most versenyeztessük őket, hogy ki lopott többet? Nem látom értelmét..."
Ez a helyes beszéd! Csak vajon a "független" média miért nem ezt nyomatja, hanem hogy kizárólag a fidesz lop, sőt Orbán sajátkezűleg. Értelmes emberek tudják mindkét oldalon: túl nagy a kisértés a hatalomban, hogy ne lopjanak. Csak aki lop, azért még valami jót is tegyen, ne siránkozzon, hogy így-meg-úgy az fidesz elnyomta őt.
A metró éppen az igazi délbudára nem nagyon megy ki. Merthogy a tervek szerint ott megy, ahol a 7-es busz kb. percenként követi egymást, ott megoldott a közlekedés, nem kellene metró. Egy kis forgalomszervezéssel, külön védett buszsávval megoldható lenne az egész. A metrót pont Budafok és Tétény, valamint Budaörs irányába kellett volna vezetni. Plusz Káposztásmegyer, és Rákos-ez-az irányába, esetleg Békásmegyer felé. De nem, Demszky pont a 7-es buszt akarja kiváltani. Miért? És ráadásul a nyomvonal nagy része ott menne, ahol pár száz méterre megy másik 2 metró is.
Ez igaz. Csak tudod a metró délbudán már úgy kell, mint egy falat kenyér. És ha holnap elkezdik, akkor is évek múlva lesz használható. Hogy ezt kampánycélra is felhasználta? Lelke rajta.
Leó: most versenyeztessük őket, hogy ki lopott többet? Nem látom értelmét...
Ilyet a mostani kormány is csinált már. (Jól tette: jó ötlet volt pocsékul és pazarlóan kivitelezve.)
Amúgy ahhoz hogy jó polgármester legyen valaki nem elég egy megaprojekt - igazán tehetett volna a metrón siránkozás mellett valamit a városért, az idejébe belefért volna...
Elhiszem, hogy megtanultad a balos sajtó által sulykolt leckét! Csapd fel az aduászt: ORBÁNBÁNYÁK!
Arra mit tudsz szólni, hogy BP-en előre lehet tudni a nyerteseket, meg hogy a 400 millióval drágább hídfelújító nyer, meg ilyenek... Meg hogy a Városháza projekt kapcsán 500 millió "felélődött" igen hasznos tanulményok megírására, igaz az egészből nem lett semmi, mert az mszp és a szadi összekaptak a koncon.
A 4-es metrót törvénytelen döntéssel indította útnak a Horn kormány a 98-as kampány finisében. Most ezt miért kellett volna támogatnia a Fidesznek?
Plusz Demszky abszolút nem volt hajlandó semmiről tárgyalni, elkezdett pereskedni és presztízskérdést csinálni az egészből. Na most én sem adtam volna egy kanyit sem ezek után a metróra, de asszem Te sem.
Nem beszélve arról, hogy az egész metró előkészítetlen. Nincs tisztázva a gellérthegyi hőforrások kérdése, állandóan variálják, hogy mettől meddig legyen (Baross tér, Bosnyák tér, illetve dél budai nyomvonal sem tisztázott) Szerintem a költségei sem teljesen korrektek... Afféle Demszky-féle projekt, jó sok pénzlenyúlással.