Most, hogy kijött a film DVD-n, tettem egy kisérletet, hogy megnézzem. Röviden összefoglalva annyit mondanák, hogy ez a film egy hulladék.
Ugyanaz a két fő problémája van, mint a Szezon c. filmnek : semmi nem történik, és a jeletek és a szereplők csak úgy tengenek-lengenek a filmben.
A kb. másfél órás filmet kb. 10 perc alatt megnéztem, annyi unalmas jelenet, és a valóságot egyáltalán nem tükröző szituáció volt látható, hogy kénytelen voltam többször is beletekerni. Miért gondolja azt a t. rendező, hogyha az utóbbi pár év ismertebb filmjeiből összedobál pár szinészt, akkor ők automatikusan összehoznak egy szinvonalas filmet ?
szóval arra gondoltam, hogy mindenféle hangzatos szavakat fogok zengeni arról, hogy miért is jó, meg pozitiv ennek a magyar filmnek a megjelenése jelen korunkban...
de azt hiszem ezt a dolgozatot most elvetem.
röviden összefoglalva. itt egy napjainkbeli nő. tele energiával, vágyódással, az élet megoldatlan kérdéseivel találja szemben magát. egy bájos, naiv, nő, aki tapasztalt már eleget a férfiak játékaiból, a nők cselszövéseiből....
Igen! itt jön a képbe, H:G. . Ő aki, kiválóan játsza ezt a szerepet, pedig tudjuk róla, hogy nem egy olyan lány, aki hónapokat eltudna tölteni szingliként. Valahogy mindig levadászták a pasik. Nem csoda, hisz édes, tüneményes teremtés..
de visszatérve a filmre. A populáris film szárnyait megragadva, saját érzelemvilágunk által összehozott film, mindennapi problémákkal, esetekkel. Bájos játékkal.
Én sokszor unatkoztam és "sziszegtem" a film alatt, de egybevetve nézhető és szórakoztató mozi. Ami kissé túlzás volt az az, hogy olyan dolgokat súlyoztak a filmben, aminek nem volt súlya: pl: Terézanyu megismerkedik egy pasival egy bulin, megtetszenek egymásnak, majd másnap szexelnek. A pasi harmadnap hazautazik. Következő jelenet: Terézanyu sír, barátnői vígasztalják. Hát tudjátok, ha valakivel ilyesmi történik, az nem biztos, hogy ekkora katasztrófa.
Túl sok mindent emeltek át a könyvből, ami felesleges volt. Az öccs drogproblémáját gondolom a "drámaiság" jegyében vették be, felesleges volt.
Hámori gabi édes és kedves és fiatalka a szerepben, de a könyv olvasása után nem túl hiteles karakter- és színészválasztás.
Terézanyu másik énjének megjelenése és kettejük vitája már kissé disszociatív identitás érzést keltett, de megbocsátható. És ezt is a túlzások hibájának tudom be.
A képek a fények persze zseniálisak, és rengeteget javítanak a filmen. Ezer gratula Padosnak.
"Ugyankkor viszont a szerzőnő perben-haragban áll a film alkotóival, mert véleménye szerint a film eltért az eredeti alkotástól. Valószínüleg a díszbemutatón sem kíván megjelenni :("
Azért remélem a jogdíjjal nem lesz perben-haragban. :)
ElKékült -akarom mondani, elkészült- az Állítsátok meg Terézanyut! film változata.
Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című könyve pillanatok alatt bestsellerré nőtte ki magát, s nem sokkal megjelenése után már meg is kezdődtek a mű mozivászonra adaptálásának munkálatai. Bergendy Péter rendező számos jó nevű hazai színészt nyert meg a projekthez, s két esztendő leforgása alatt dobozba is került a több mint 120 000 példányban eladott könyv játékfilm változata. Az Állítsátok meg Terézanyut!
A főbb szerepekben olyan nevek láthatóak, mint az I Love Budapest-ből ismert Hámori Gabriella, a Kontroll főszerepét alakító Csányi Sándor, illetve Ónodi Eszter, Schell Judit, Major Melinda, Elek Ferenc, László Zsolt, Nagy Ervin, Csuja Imre, Haumann Péter, Kiss Mari, Bács Ferenc, Végvári Tamás és az Ausztráliából külön a szerep miatt hazatért Hujber Ferenc.
A történet a Hámori által alakított Kéki Kata körül forog. A vonzó, sikeres fiatal lánynak minden megvan az életben, család, barátok, karrier, párkapcsolat; mégsem találja a boldogságot. Unja a munkáját, és barátjával sem él harmonikus kapcsolatban. Egy nap összefut régi szerelmével, s újra fellángolnak benne régi érzelmei. Bár semmi sem történik, néhány sms és e-mail mégis régi kapcsolatának megszakadásához vezet, s Katának bele kell magát vetnie a szinglik életébe, hogy megtalálja az igazit s hogy meglelje önmagát is. Számtalan balul elsült próbálkozás után végül talál valakit, akivel mintha jól alakulnának a dolgok. Vagy ez csak a látszat? Kata egymaga kell, hogy meglelje a választ, s lelki egyensúlyát is csak saját maga adhatja vissza.
(origo.hu)
Ugyankkor viszont a szerzőnő perben-haragban áll a film alkotóival, mert véleménye szerint a film eltért az eredeti alkotástól. Valószínüleg a díszbemutatón sem kíván megjelenni :(
Terézanyu a Royalban
NSZ • 2003. november 12. • Szerző: Cs. L.
Megkezdődött az Állítsátok meg Terézanyut! című film forgatása a Royal Szállóban. Rendezője az eddig reklámfilmesként ismert Bergendy Péter, a címszerepet Hámori Gabriella, a Radnóti Színház művésze alakítja, mellette a főbb szerepekben Ónodi Eszter, Schell Judit és Major Melinda látható, és feltűnik Csomós Mari, Haumann Péter és Bács Ferenc is. A film költsége 208 millió forint. A forgatás a Műjégpályán folytatódik, a téli szünet után tavasszal a nagyvázsonyi várban és a martonvásári kastélyban fejezik be a felvételeket. Rácz Zsuzsa regényét négyszázezren olvasták, ami az alkotókat bizakodással tölti el: a filmet is valószínűleg százezrek nézik meg.
Filmezzétek le Terézanyut!
Budapesti Nap • 2003-11-12
A közeljövőben indul a manapság oly népszerű szingli irodalom magyar változatának filmre vitele. Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut című könyvéből készülő mozit az eleddig reklámfilmjeiről elhíresült Bergendy Péter rendezi majd. Az alkotás operatőre Pados Gyula lesz aki egyebek mellett komoly hírnevet szerzett különböző művészfilmekben nyújtott teljesítményéért Angliában és aki a Nobel díjas Kertész Imre Sorstalanság című műve filmváltozatának is operatőre lesz.
Az első felvételeket jövő hétfőn a budapesti Royal Szállóban rögzítik, majd a műjégpálya következik. A téli lelállást követően pedig áprilistól még negyven nap forgatási időt tervez a stáb.
A film címszerepét Hámori Gabriella, a Radnóti Színház művésze alakítja, aki színházának szinte mindegyik fontosabb produkciójában szerepet visz. A mozibajáró közönség pedig többek között a Jadviga párnája és az I love You Budapest című filmekben láthatta a fiatal színésznőt. A további szerepekben Ónodi Eszter, Schell Judit és Major Melinda lesz látható, de a kisebb szerepekben is olyan nagy nevek tűnnek fel, mint Csomós Mari, Haumann Péter és Bács Ferenc.
Az Állítsátok meg Terézanyut! 208 millió forintos költségvetésből készül. A produkció elkészítéséhez a Magyar Mozgókép Közalapítványtól összesen 90 millió forint értékben nyertek támogatást.
Nem véletlenül hasonlítják Helen Fielding Bridget Jones naplója című könyvéhez Rácz Zsuzsa alkotását. Az Állítsátok meg Terézanyut! is naplószerű bejegyzésekből áll, Fielding könyvéhez hasonlóan számos önéletrajzi elemet tartalmaz.
Ismét elolvastam és most már körbe is küldtem a barátnöim közé. Ismét nagyon tetszett, de az jutott eszembe, hogy nem csodálom, hogy ez a csaj eddig nem horgonyzott le egy pasi mellett sem. és forditva. De legalább jó könyveket irhatna belöle továbbra is.
Április 29-én kedden 22 órától ismét Terézanyu Klub a Petőfi Rádióban!
A műsor témája ezúttal a magány és az egyedüllét.
"A párkapcsolat nem minden, társ nélkül is lehet teljes életet élni, csak meg kell tanulni kezelni az egyedüllétet..."
Vajon hányszor hallottuk már ezeket a szentenciákat életünk egy-egy egyedülálló korszakában? De vajon lehet-e élvezni az egyedüllétet, vagy csak vigasztaljuk magunkat, hogy még mindig jobb, mint egy rossz kapcsolatban? Jobb-e tudatosan választani egyedüllétet, mint kompromisszumot kötni? Egyáltalán, mit értünk kompromisszum alatt, amikor ma a házasságok több mint fele válással végződik? Mi igaz azokból a közhelyekből, hogy a magánynak szaga van, és ha nagyon akarod, úgysem fog összejönni, bezzeg ha nem számítasz rá, meglátod, majd akkor...
Április 22-én kedden 22 órától ismét Terézanyu Klub a Petőfi Rádióban!
A műsor témája ezúttal a Temetetlen múlt -avagy Párkapcsolat kettőnél többen...
Mi is a helyzet az excsajokkal és expasikkal? Hogyan befolyásolják életünket saját és a partnerünk volt kapcsolatai, és mit tehetünk, ha visszajárnak a kísértetek éjjel és nappal?
Április 15-én 22 órától ismét Terézanyu Klub a Petőfi Rádióban!
A műsor témája ezúttal a plátói szerelem.
"A plátói szerelem kategóriájáról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a kamaszkor keser-édes megúszhatatlan terméke, holott biztos ez? Velünk - akik már felelősen csinálunk átgondolatlan őrültségeket, akiknek már nem kell kezes a könyvtári beiratkozásnál, hivatkozhatunk saját kintlévőségeinkre ha pénzt kérünk kölcsön, részt vehetünk a népszavazáson és jogosultak vagyunk boldogan házasodni és boldogan elválni, vagyis minden kétséget kizáróan felnőttnek számítunk-velünk ez nem történhet meg?"
Szerintetek milyen is a soha be nem teljesült felnőtt szerelem? Hová vezethet a hosszúra nyúló álmodozás, mikor és mitől lett vonzó a kolléga, a főnök, a közértes, a szomszéd vagy a postás?
Terézanyu Klub április 8-án 22 órától a Petőfi Rádióban:
MENNI VAGY MARADNI?- ez itt a kérdés...
“Keressük egymást!!”- hangzik el a sokaknak ismerős, suta búcsú- mondat, a tipikusan hirtelen felindulásból elkövetett szerelmi aktus, és az első közös ébredés után. De ki keressen és kit? És egyáltalán hogyan? “Bocs, de nem maradt nálad a kis zöld noteszem? Nem találom sehol”… Vagy “Leülhetnénk egyszer egy kávéra?”
Esetleg “Ráérsz a hétvégén?”- a legtriviálisabb, s olykor mégis a legnehezebben kinyögött kérdések.
Szerinttek milyen elvárások és félelmek vannak Bennünk az első éjszaka követte időszakban, milyen társas-játszmákba megyünk bele és ki nevet a végén?
Egyetértek... Én kissé lemaradva, csak ma olvastam ki a könyvet (majdnem egyhuzamban) és nagyon tetszett. Sok mindenben magamra ismertem, tetszett a humor és az önirónia is. Nem kis bátorság kellett a könyv megírásához, nekem nem biztos, hogy lenne. Szerintem kiváló korrajzot is ad az őrült magyar valóságról. Nem mondom, hogy tökéletes könyv, de őszinte (kényelmesebb lenne hazudni szvsz).
Ui.: Úgy veszem észre, hogy sikk leszólni Terézanyut, különösen azok körében, akik nem is olvasták, csak hallottak róla valamit. Persze ízlések és pofonok...
jézusmária kattanjatok már le erről a témáról, menjetek át a szingli topicba, (bocs NIKITA :))vagy bárhova, de a könyvről mit bírtok eszmét cserélni?
áááááááááááá csak ideges leszek
ha manusa van az a baj,ha nincs az,ha van munkaja akkor az,de kozben allandoan munkat keres.....
Szamomra a mostansag tipikus huszon-harmincas no ugrott be a szereplorol,aki igazi nokent viselkedik,azaz fogalma sincs,hogy mit akar.De a lenyeg,hogy semmi sem jo.
Maga a konyv nem rossz,de ferfi szemmel oszinten szolva unalmas.
Én most olvasom. És inkább még az elején tartok. Nekem idáig az az üzenete, hogy mi emberek mennyire nem ismerjük a másikat, fogalmunk sincs, hogy mit gondol, mit szeretne. Mennyivel más lenne az élet, ha tudnánk, hallanánk a másik gondolatát. Lehet, hogy nem lenne jobb az élet, de teljesen más lenne.
Ezért tetszett Kepes kommentárja, mert szerintem neki is pont erről szólt ez a könyv.
Más nem érzi így?