Keresés

Részletes keresés

ErkölcsTan Creative Commons License 2018.11.18 0 0 26

Miért teremtette az ember az Istent?

Hát hogy a többi embert hülyíteni tudja.

Iván Gábor Creative Commons License 2002.10.22 0 0 25
:-)

logikakáromlókkal és józan észt gyalázókkal Karakutty sem foglalkozik.

Előzmény: elterito (20)
szürkesün Creative Commons License 2002.10.22 0 0 24
mert akkor még nem volt IG és Karakutty, de piciny kétpólusu világunkban végre itt a "másik" oldal.-)

OFF
Gábor, becsülöm kitartásod !

Előzmény: Iván Gábor (-)
elterito Creative Commons License 2002.10.22 0 0 23
"Majd egyszer megértessz:-)"

A két sz is az irónia fegyvere?

Előzmény: Iván Gábor (18)
elterito Creative Commons License 2002.10.22 0 0 22
Szólok is az anyukámnak. Bizony.
Előzmény: elterito (21)
elterito Creative Commons License 2002.10.22 0 0 21
"Mégis milyen törekvés? Most komolyan gondolod, hogy hivő embereket gunyolódással, cikizéssel, vagy akárcsak logikus érveléssel el lehet tériteni attól, ami számukra a lelki egyensulyt adja?

Ez már több mint naivság lenne."

Úgy van. Mostanában otthon gyakran sírok amiért I.G. olyan csúnyán gúnyolódik. Hüpp. hüpp.

elterito

Előzmény: cillike (17)
elterito Creative Commons License 2002.10.22 0 0 20
"...bocsánat, meg kell védenem Gábort: az általad emlegetett Istenhez Gábornak semmi köze és viszont... "

A viszontban kételkednék, szerintem csak egy szűk csoport (Szentlélekkáromlók, és Jézus vérét gyalázók) azok akikkel Isten már nem foglalkozik. Ha valakit érdekel, leírom mit értek ez alatt.

elterito

Előzmény: Törölt nick (13)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.10.22 0 0 19
Kedves cillike !

Úgyan már:-) Hiszen én is hívő vagyok.

A humort az ironiát és az esetegesen elgondolkoztató szösszeneteimet meg nem kell rögtön átnevezni sértettségből.

A módszerem egyébként meg szokatlan, de letesztelt és kipróbált.

Tehát MŰKÖDIK.

Előzmény: cillike (17)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.10.22 0 0 18
Ha már a népszerűségre törekedve tenném, akkor megette a fene az egészet. Majd egyszer megértessz:-)
Előzmény: Törölt nick (15)
cillike Creative Commons License 2002.10.21 0 0 17
"...és egyben itt is meg kell védenem Gábort: én nagyon egyetértek a törekvésével, csak épp a "módszere" nem szimpatikus..."

Mégis milyen törekvés? Most komolyan gondolod, hogy hivő embereket gunyolódással, cikizéssel, vagy akárcsak logikus érveléssel el lehet tériteni attól, ami számukra a lelki egyensulyt adja?

Ez már több mint naivság lenne.

Előzmény: Törölt nick (15)
cillike Creative Commons License 2002.10.21 0 0 16
"Ilyen szépen megfogalmazva a hittérítők és vallásalapítók, terjesztők jellemzését még nem olvastam! Köszönöm!"

Azért az annál picinyt bonyolultabb kérdés. Különösen a vallásalapitókó. Ezesetekben már kőkemény érdekek és önigazolások is komoly szerepet játszanak.
Node erről is nagyon sok könyvet lehetne irni. Irtak is nálamnál sokkal okosabb emberek.

Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.21 0 0 15
...és egyben itt is meg kell védenem Gábort: én nagyon egyetértek a törekvésével, csak épp a "módszere" nem szimpatikus...
Előzmény: cillike (9)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.21 0 0 14
Önzetlen és önjelölt gyógyitók többnyire azért vállalják eme nemes munkát, mert képtelenek a saját problámáikkal szembenézni. Saját felfogásuk szerinti "problémásabb" embereket keresgélnek, hogy legyen olyan számukra elfogadható összehasonlitási alap ami kisegiti őket a frusztráltság igen kellemetlen állapotából.

Ilyen szépen megfogalmazva a hittérítők és vallásalapítók, terjesztők jellemzését még nem olvastam! Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.21 0 0 13
...bocsánat, meg kell védenem Gábort: az általad emlegetett Istenhez Gábornak semmi köze és viszont...
Előzmény: la Mer (12)
la Mer Creative Commons License 2002.10.21 0 0 12
Megmondom miert, mert jaccani akart :)

Miert teremtette Ivan Gabor Karakuttyot? Nem volt neki eleg Isten? Milyen telhetetlen...

Előzmény: elterito (11)
elterito Creative Commons License 2002.10.21 0 0 11
Miért teremtette az ember az Isten?...

Szerintem így kell helyesen feltenni a kérdést.

Na vajon miért?

Üdv: Iván Gábor

Miért teremtette az Isten Iván Gábort?...

Na vajon miért?

Üdv: Elter András

la Mer Creative Commons License 2002.10.21 0 0 10
" Csak éppen önzetlen gyógyító és tanító munkát végzek, ami ezzel jár. "

Önzetlen és önjelölt gyógyitók többnyire azért vállalják eme nemes munkát, mert képtelenek a saját problámáikkal szembenézni.

Inkabb az eletukben tatongo urt akarjak kitolteni... Ez eletuk ertelme... Es azert ha megnezed, hogy az emberek tobbsege tobbe-kevesbe gondolkodo leny, az eletuk sajat maguk altal valasztott ertelmenek is szokott lenni valami ertelme. Kinek tobb, kinek kevesebb. Ha pszochologus lennek, akkor most hosszu ertekezest tudnek irni (valoszinuleg) arrol, hogy Ivan Gabornak miert van szuksege egy uj vallasra, es ezt miert terjeszti ilyen kitartoan, mi a motivacioja...

cillike Creative Commons License 2002.10.21 0 0 9
Hogy miért teremtette az ember az istent, arról minimum 50 könyvet irhatnánk és még mindég nem lehetnénk biztosak benne, hogy az okoknak legalább egy kis százalékát képesek voltunk összefoglalni.

Ezek a bemásolt megfogalmazások pedig nem istenképekről, hanem emberek másokról alkotott képeiről szólnak, leginkább valójában önmagukról.

" Csak éppen önzetlen gyógyító és tanító munkát végzek, ami ezzel jár. "

Önzetlen és önjelölt gyógyitók többnyire azért vállalják eme nemes munkát, mert képtelenek a saját problámáikkal szembenézni. Saját felfogásuk szerinti "problémásabb" embereket keresgélnek, hogy legyen olyan számukra elfogadható összehasonlitási alap ami kisegiti őket a frusztráltság igen kellemetlen állapotából.

Előzmény: Iván Gábor (7)
la Mer Creative Commons License 2002.10.21 0 0 8
Azert, mert akkor meg nem talaltak fel az indexet. De azota hatalmasat fejlodtunk... (?)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.10.21 0 1 7
Biztos vagyok benne teljesen.
Csak éppen önzetlen gyógyító és tanító munkát végzek, ami ezzel jár.

Amugy az ittlétem két éve alatt jelentősen átalakult a ez a fórum.

Ha már az emberek istenképeire céloztál, akkor érdemes beolvasnod az itteni "Definiálja valaki isten fogalmát" topikba, vagy az abból kigyüjtött www.p-dox.hu honlapon az 'Isten definiciói' részbe. (ha nem jön be a honlap elsőre, nyomj rá egy frissítést)Néhány példa;

103. Def.

Azt hiszem, hogy ez az egész Isten dolog sokkal inkább bio-pszichológiai-etológiai probléma vagy kérdés, mint filozófiai. Azaz érzésem, hogy az emberek Istent éppen azért találták ki, hogy bizonyíthatatlan legyen. Így minden olyan gyengeségüket jó messzire el tudják magunktól távolítani, amit nem is akarnak kijavítani, megoldani. Mindenki nagyon jól tudja, hogy elsősorban a bizonytalanság és a félelem tereli össze az embereket, meg a hatalom iránti vágy, az ego.

102. Def.

Istent az Ember teremtette egy jól meghatározott céllal: hogy betöltsön minden olyan űrt térben és időben, amit tudatlanságnak nevezünk (ami persze nem róható fel senkinek).

92. Def.

Tessék, megfogalmaztam Isten definícióját: a primitív (embriófázisban levo) ember agyszülöttje, melyet azért talált ki hogy legyen egy biztos pont az életében. Akár a gyereknek az anyaöl. Ergo, Isten nincs csak eladható Ortornyok meg az ezer éve velünk és értünk létezo katolikus egyház óriásplakátja, rögtön a pelenka meg az orbit között.

60. Def.

Az isten fogalmat az ember találta ki, a történelem elején csak a meg nem értett jelenségek megmagyarázására. Később a halál tudatosodása után, kellett egy kiutat találni, valamiféle magyarázatot arra, hogy a halál miért nem igazán az aminek látszik. A vallások, istenhitek legeslegelejétől, isten "alapfunkciója" az volt, hogy miképpen "menti át" az embereket egy "halál utáni" existenciába. Többistenhittől egyistenhitig, Zeusztól Jézusig (előtte és utána), és minden közbeeső fő és mellékvallások között ez volt a fő összekötő kapocs. Minden nagy és kis változáson túl, ez megmaradt mint vezető motívum, minden vallásban, a legelejétől kezdve.

54. Def.

Isten: Egy ember által kitalált absztrakt fogalom.

53. Def.

Freud valláskritikája. Ő a vallás lényegét abban az illúzióban látta, hogy az oltalmazó és büntető apától való függőséget az Istentől való függőséggel helyettesítik. Az istenhittel az ember, Freud szerint, meghosszabbítja a gyermeki függőségét, ahelyett hogy érett fejjel csak a saját erejére hagyatkozna. Freud szerint a vallás, kollektív neurózis.

41. Def.

Istenre és a halhatatlanságra az embereknek egyrészt érzelmi okokból volt, van és lesz szükségük, másrészt pedig a világ könnyebb megértéséhez. De ez még önmagában nem bizonyíték sem Isten és a halhatatlanság mellett, sem pedig ellene. Valamilyen vágy megléte még nem nyújt bizonyítékot arra, hogy a vágy tárgya maga létezik-e vagy sem.

3. Def.

Isten emberek egy csoportjának kollektív tudata. Tulajdonságait meghatározzák az őt alkotó egyedek tulajdonságai, ugyanakkor a kollektív tudat is meghatározó az egyes egyedre nézve. Megjegyzés: Az így létrejött erő nem lebecsülendő, de nem lehet mindenható, csak akkor, ha minden gondolkodó entitásra kiterjesztették az univerzumban. Ekkor sem lesz mindenható az univerzum szempontjából, de ha már mindenki bemesélte magának, hogy az akkor számukra azzá válik, és nem vesznek figyelembe alapvető logikai ellentéteket.

Előzmény: cillike (6)
cillike Creative Commons License 2002.10.20 0 0 6
Ha biztos lennél benne, nem győzködnél a fórumon erről boldog boldogtalant. :)

De hadd válaszolja a kérdésedre is. Az ember az istent saját képére és hasonlatosságára teretette, teremti mai, azon egyszerü okból, hogy amit maga már megoldani nem tud, azt eme rendkivüli és mindenható lény helyette most, avagy a távoli jövőben megoldja.
Ahány ember, ahány probléma, annyi istenkép, annyi megoldási lehetőség.
Igy a miértre csak ilyesfajta globális válaszok adhatók. Kinek arra jó az isten, hogy megmentse az örök haláltól, kinek arra, hogy pokolra küldje a szomszédot.
Mutasd az istenképed és megmondom ki vagy.
Azért ne hidd, hogy akiknek ilyen nincs jottányival és értékesebb vagy értelmesebb emberek annál, mint akinek van. Más képekkel is lehet manipulálni. :)

üdv.

Előzmény: Iván Gábor (5)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.10.20 0 0 5
Nincs emmeb semmi elszólás, csak egy szokásos elütési hiba.

Amúgy meg én ebben biztos vagyok.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.20 0 0 4
Egyebknet a cim Freudi elirasaban benne van, hogy te sem vagy benne biztos, hogy az Isten teremtette az embert, vagy az ember az Istent
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.20 0 0 3
Na de nem mindegy, hogy a "t" hova teszed
csapo Creative Commons License 2002.10.20 0 1 2
Hogy kihasználjon más embereket.
Iván Gábor Creative Commons License 2002.10.20 0 0 1
Már kértem a moderákat a T. Szerkesztő rovatban, hogy tegyék értelmessé egy "t" berakásával.
Előzmény: cillike (0)
cillike Creative Commons License 2002.10.20 0 0 0
Ha a "t" 0, akkor a mondat értelmetlen.
Iván Gábor Creative Commons License 2002.10.20 0 0 topiknyitó
Miért teremtette az ember az Isten?...

Na vajon miért?

Üdv: Iván Gábor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!