Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.05 0 0 48
Mégis mit gondoltál, miért "olyan" olcsó a benzin az utóbbi időben? Kicsit le kell nyomni a Mol részvényeket, nehogymár jól járjon az állam.
Előzmény: Wic (46)
Wic Creative Commons License 2006.10.05 0 0 47

http://index.hu/gazdasag/magyar/mol061005/

 

Kiszáll az állam a Molból

 

Előzmény: Wic (46)
Wic Creative Commons License 2006.05.09 0 0 46

http://www.inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-42525

 

Besegít a MOL a költségvetésnek?

 

A számítások szerint mintegy 230 milliárd forintot fizet a MOL Nyrt. azért a csaknem 11 millió darab törzsrészvényért, amelyet most vásárolt meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságtól (ÁPV Rt.). Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzője az InfoRádióban azt mondta: az állam "burkoltan" csökkentheti a költségvetési hiányt a bevétellel.

 

A vételi opciós jogról 2005. december 1-jén kötött megállapodást a cég és az állami részvénytársaság.

A vételi ár a május 8-át megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára.

A részvények átlagárfolyama nagyjából 22 ezer forint, ez azt jelenti, hogy mintegy 230 milliárd forint az ügylet értéke - mondta Szuppán Gergely.

Az elemző szerint a MOL azért nem élt korábban opciós jogával, mert a vásárlás előtt csökkentenie kellett a tulajdonában lévő saját részvények számát.

Ez megtörtént, a cég 8,2 százaléknyi részvényt adott el BNP Paribal Banknak, 5,5 százalékot pedig egy nagy offshore cégnek - tette hozzá.

Szuppán Gergely emlékeztetett arra, hogy az állam és a MOL között tavaly decemberben létrejött szerződés szerint az olaj- és gázipari cég 2015 végéig nem adhatja el a részvénycsomagot stratégiai befektetőnek, de pénzügyi befektető megveheti az értékpapírokat.

A privatizációs bevétel közvetlenül a költségvetés egyenlegének javítására nem fordítható, az ilyen forrásból érkező pénzből elsődlegesen az államadósságot kell csökkenteni - mondta a szakértő.

Bizonyos trükközéssel egyes állami kötelezettségvállalásokat át lehet vállalni ebből a pénzből. Elképzelhető, hogy egyes autópálya-kötvények refinanszírozására fordítja az állam a pénzt, és ezzel burkoltan javíthatja a költségvetés helyzetét - vélekedett Szuppán Gergely.

Előzmény: Triumphator (45)
Triumphator Creative Commons License 2006.05.09 0 0 45
a költségvetési bevételek 200.000.000.000.- forinttal emelkedtek. vagy a hiány csökkent? voilá!
Előzmény: Wic (44)
Wic Creative Commons License 2006.05.09 0 0 44

És megtörtént:

 

http://www.inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-42513

 

 

Megvásárolta saját részvényeit a MOL az államtól  

 

2006. május 9., kedd 9:02     InfoRádió / MTI

       

Saját részvényeket vásárolt a MOL Nyrt. az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságtól.


 

 

A vételi opciós jogról 2005. december 1-jén kötött megállapodást a cég és az állami részvénytársaság.

A szerződés az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 10.898.525 darab MOL-törzsrészvényre vonatkozik.

A vételi ár a május 8-át megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára.

A részvények tulajdonjogát a tranzakció elszámolásakor ruházzák át.

A MOL egy alkalmat kihagyott

Batiz András kormányszóvivő december 1-jén jelentette be, hogy az ÁPV Rt. eladja a még állami kézben lévő MOL-részvényeket.

A tavalyi közlemény szerint a 11,7 százalékos pakett nagy részéhez, 10 százaléknyi részvényhez a magyar olajipari vállalat juthat hozzá, ezzel biztosítható a MOL Rt. függetlenségének megőrzése.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-vel aláírt szerződés szerint a MOL 2015 végéig csak az állam hozzájárulásával adhatja el stratégiai befektetőnek az opciós tranzakció során megvásárolt részvényeket.

Az állam tulajdonában maradó 1,7 százalékos részvénycsomagot a későbbiekben kisbefektetőknek kínálják fel nyilvános értékesítés keretében.

A tranzakcióról szóló közlemény szerint a feltételek kialakításakor a kormány kiemelten ügyelt a közérdek érvényesítésére.

A MOL-nak felkínált csaknem 12,8 millió részvény mintegy 200 milliárd forintot ér - közölte Batiz András kormányszóvivő.

Hernádi Zsolt, a MOL Rt. vezérigazgatója december 1-jei közleményében úgy fogalmazott, hogy a vételi opció hosszú távon biztosíthatja az olajtársaság stabilitását és növekedését.

December 30-án a MOL Rt. még nem élt azzal az opciós jogával, hogy az ÁPV Rt.-től megvásárolja a részvénycsomag egyharmadát.

Előzmény: Wic (43)
Wic Creative Commons License 2005.12.01 0 0 43
http://www.hirtv.net/?tPath=/gazdasag/&article_hid=74086

Eladja Mol-részvényeit az állam

Eladja az állam a maradék Mol-részvényeit, azokat maga az olajipari társaság veheti meg - jelentette be a kormányszóvivő. Az államnak eddig csaknem 12 százaléknyi részesedése volt az olajipari cégben.


A Mol 2006 októberéig 10 százaléknyi részvényt vásárolhat, a fennmaradó részt ezután várhatóan kisbefektetők vehetik meg. A kormány 200 millió forint bevételre számít, amelyet az államadósság csökkentésére fordítanak majd. A Mol 2015 végéig csak állami hozzájárulással adhatja el startégiai befektetőknek ezeket a részvényeket. Ugyanakkor felhasználhatja azokat külföldi vállalat megvásárlásakor.

A Fidesz szerint jövőre bizonytalanná válik nemcsak a földgáz, hanem a benzin ára is. Az ellenzéki párt közleményében az áll: "A magyar olajipari cég részvényeinek mai váratlan eladása világossá tette, hogy Gyurcsány Ferenc és a Mol vezetőinek múlt hét szombati találkozója nem a lakossági gázárak megfékezéséről szólt."

A több száz milliárd forintot érő állami tulajdon kiárusítása veszélyezteti az emberek és a szolgáltatások biztonságát is, hiszen mostantól az állam lemondott a tulajdonosi ellenőrzés lehetőségéről - jelentette ki Lázár Mózes fideszes országgyűlési képviselő.
Derek Creative Commons License 2002.10.19 0 0 42
"1.
Csillagászati energia árak (lásd Kalifornia). Ez persze azonnali negativ hatással van a gazdaságra, valamint a pógárok pénztárcájára is. Utóbbiak meg is érdemlik, mert vakok és buták, nem ismerik fel ennek a világméretű folyamatnak a potenciális romboló hatását. "

A gond Kaliforniaban eppenhogy nem ez volt. Hanem az ,hogy mivel az aramszolgaltatok az USA-ban szinte mindenhol monopolhelyzetben vannak ezert az allam,es a szolgaltato megegyezese alapjan alakitjak ki a tarifakat es nem a tobb ceg versenyebol kialakitott piaci ar. Kaliforniaban eppenhogy az tortent,hogy e tarifa nem fedezte az aramszolgaltato koltsegeit,mert a szigoru kaliforniai kornyezetvedelmi torvenyek miatt nem engedtek nekik uj eromuveket epiteni, es igy az ottani szolgaltato mas allamokbol pl Koloradobol importalta az allamot es ez piszokul megdragitotta azt , viszont az arat nem emelhettek.Es ez okozta a problemakat.

Előzmény: Putyilovgyár (38)
Derek Creative Commons License 2002.10.19 0 0 41
"Amerikaiak mondják, hogy az USA-ban csak egy cég, a posta van állami kézben - és ez egyben az egyetlen cég, amelyik nem működik."

Minden relativ, en azert szeretnem,ha a Magyar Posta ami szinten allami olyan rosszul mukodne ,mint az amerikai.A Postan kivul azert vannak allami tulajdonu cegek,pontosabban onkormanyzatiak ,mint pl a helyi kozlekedesi tarsasagok, rafizetesesek is egytol egyig,ugyanugy ahogy nalunk,mert a jegyarak itt is dotaltak.
Ezenkivul meg a 7 nagy vasuti tarsasagbol az Amtrak allami, szinten rafizeteses,mert csak ez az egy foglalkozik szemelyszallitassal es az szinten rafizeteses.
A vilagon mindenutt a szemelyszallitas koltsegeit a teherfuvarozas kompenzalja a vasuttarsasagoknal.Egyszeruen vasuti es varosi szemelyszallitast nem lehet piaci alapon nyeresegesen csinalni,mert akkor olyan tarifakat kene bevezetni ami viszont az utasok szamat csokkentene le annyira ,hogy akkor meg azert nem rentabilis.

Előzmény: Jereváni rádió (40)
Jereváni rádió Creative Commons License 2002.10.19 0 0 40
Hát, a tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy az állami tulajdon a melegágya a korrupciónak, a pazarlásnak, és a bürokráciának. Amerikaiak mondják, hogy az USA-ban csak egy cég, a posta van állami kézben - és ez egyben az egyetlen cég, amelyik nem működik.
Egyéábként olcsó benzin, olcsó gáz, olcsó áram nincs, valakinek ki kell fizetnie a veszteségeket. Ha a lakosság "olcsón" kapja fogyasztói minőségben, akkor adófeizetőként kell csengetnie, jelenleg pedig olyan abszurd helyzett van a MOL-nál, hogy az állam utasítására egy profittermelő vállalatnak kell állnia a cechet. Persze gondolom azért más területeken ráveri a fogyasztókra, illetve a szolgáltatások színvonalán és a fejlesztéseken spórolja le. Egy normálisan működő gazdaság alapja, hogy mindenki annyit fizet mindenért, amennyibe kerül.
Előzmény: Putyilovgyár (38)
SaGa Creative Commons License 2002.10.19 0 0 39
Téves!

A lakosság szempontjából is a legrosszabb, ha egy céget az állam irányít. Ugyanis elfedi a tényleges értékeket/értéktelenségeket, ráfizetéseket/nyereségeket. Ha ráfizetéses a cég, mert rosszul gazdálkodnak vele, az állam máshonnan (a polgáraitól) elvett pénzekkel simán "nyereségessé" teheti. Ennek isszuk még ma is a levét. Talán emlékszel. 20 milliárd USD, örökölt tartozásal nyitott az "új rendszer". Annak a pénzen a töredéke se volt "guruló dollár", hiába próbálták ezt elhitetni velünk. Az a pénz biz ott van a magyar gazdaságban, abból fedezte a felelőtlen gazdálkodású (mert nem ért hozzá, politikai megbízhatóság mián került a helyére, "magasabb szempontok szerint" cselekedett, "lakosságbarát árakkal" dolgozott) vállalatok deficitjét...

Az, hogy Orbánék a gázárak emelését maguk előtt tologatták nem hasznos a magyar lakosságnak, sőt. Ha minden évben szépen egyenletesen meglépték volna azokat az emeléseket, ami akkor kell, már rég túl lennénk a nehezén, rég ki lehetett volna dolgozni a tényleg rászorulók gázár támogatasásnak módozatait. Így most mindez még előttünk van, holott már a körmünkre ég. Majd ha egyszerre kell az elmaradást behozni és megemelni az árakat, lehet jót kommunistázni...

SaGa

Előzmény: oroszlánkölyök (37)
Putyilovgyár Creative Commons License 2002.10.19 0 0 38
Az energia ipar privatizációja és "felszabaditása" világjelenség, a világ számos országában ezen fáradoznak és az okai, valamint az eredményai is mindenhol megegyeznek.

Az okok:
--------
1.
Korrupció. A stratégiailag létfontosságú energia ipart enélkül csak egy szellemileg elmaradott és minden realitást nélkülőző barom adná el. Sajnos nagyon gazdag gazemberek világszerte olyan gazfickókat juttatnak hatalomra, akik ekkora marhaságtól sem riadnak vissza csak azért, hogy egy darabig hatalmon lehessenek, pl kedvenc Medgyessy elvtársunk.
2.
Politikai szűklátókörűség. Egyes gondolkodni nem tudó politikusokat megzavar az a tény, hogy még a kapitalizmusban is szükséges fenntartani bizonyos mennyiségű állami befolyást, enélkül ugyanis a demokrácia nagyon hamar Dél-Amerikai, vagy inkább Dél-Kelet Ázsiai stilusú diktatúrává alakul. Az állam be nem avatkozását mint vallást hirdető politikusok országaikat a tönk szélére juttatják.

Az eredmények:
--------------
1.
Csillagászati energia árak (lásd Kalifornia). Ez persze azonnali negativ hatással van a gazdaságra, valamint a pógárok pénztárcájára is. Utóbbiak meg is érdemlik, mert vakok és buták, nem ismerik fel ennek a világméretű folyamatnak a potenciális romboló hatását.
2.
Az energia mágnások ultra gazdag gyarmatositókká válnak és komoly esélyük van arra, hogy hosszú távon az egész világot az irányitásuk alá vessék. Ti szivtok, ők gazdagodnak.

Hogy lehetne ezt a katasztrófát Magyarországon megelőzni?
------------------------------------------------------------
Most már sehogy. A gyarmatositók Magyarországon is sikeresen hatalomra juttattak egy olyan kormányt aki hajlandó az energia ipar eladására. Ugyanez folyik Lengyelországban is, a Szeimben nagy botrány volt a minap amiért a kormány eladja a lengyel energia ipar 82%-át. Most már csak túl kell élni valahogy (jó magas villány és gáz árak lesznek, hihihe), aztán legközelebb ezzel az új tapasztalattal felvértezve menjetek el szavazni. Addig meg csak szivjatok. Megérdemlitek.

oroszlánkölyök Creative Commons License 2002.10.19 0 0 37
Ez attol függ,hogy milyen szempontból nézed!Ha a cég szempontjábol,hogy e
setleg kevesebb lesz a nyeresége mert az állam beavatkozik a lakosság érdekében akkor igaz! De ha a lakosságot nézed akkor pont forditott a helyzet,ugyi?! És az kormány a lakosság szolgálatában áll ha jol tudom,vagy tévedek?
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.19 0 0 36
ON

Az állam kezében minden cég a lehető legrosszabb helyen van.

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.19 0 0 35
:-))

Pont a fidesznyikek szokták volt mondogatni, hogy az ugyanaz:-)

Előzmény: oroszlánkölyök (34)
oroszlánkölyök Creative Commons License 2002.10.19 0 0 34
A nácit már megszoktam,de,hogy kommunusta is?! Ez azért tulzás!
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.19 0 0 33
Nem kicsit:-)
Előzmény: libsi (31)
oroszlánkölyök Creative Commons License 2002.10.19 0 0 32
Na ne sértegess!
Előzmény: libsi (31)
libsi Creative Commons License 2002.10.19 0 0 31
Nem vagy te egy kicsit állampárti-kommunista?
Előzmény: oroszlánkölyök (30)
oroszlánkölyök Creative Commons License 2002.10.19 0 0 30
És ,hogy kormányozzon ha semmi beleszólása nincs semmibe?Mi van akkor ha nem fair a konkurenciával szemben?A mostani kormány még az arany részvényről is le akar mondani!
Előzmény: libsi (29)
libsi Creative Commons License 2002.10.19 0 0 29
Egyet nem értek: miért volna "idegen kézben" a MOL, ha eladná az állam?

A pénznek nincs nemzetisége. A részvények - ha eladják őket - akár a tőzsdére is kerülhetnek, ott is megveheti őket bárki, aki akarja.

És miért nem "idegen kéz" az állam?
Az állam kormányozzon, ne kereskedjen. Mert az nem fair a konkurenciával szemben.

oroszlánkölyök Creative Commons License 2002.10.19 0 0 28
Azért az orosz viszonyokkal nem ártana tisztában lenned.Állami kontroll?És akkor mivan?A jövőről meg inkább ne beszéljünk,gondolom te sem vagy jós, max 1 kitartó HVG olvasó!
Előzmény: Jereváni rádió (27)
Jereváni rádió Creative Commons License 2002.10.18 0 0 27
A Gazpromot mafficégnek nevezni eléggé nagy túlzás és/vagy az alapvető tények nem ismerete. A világ egyik legnagyobb gázipari vállalata szigorú állami kontroll alatt. Mileőtt hurrázbál: 2006-ban liberéalizáják az orosz gázipart, és val'szeg a német tőke szerez benne döntő részesedét. (Az állami tulajdon most is 50 százalék alatt van.)
Előzmény: oroszlánkölyök (25)
Jereváni rádió Creative Commons License 2002.10.18 0 0 26
Sz'al a benzin és a gáz egy szociális juttatás, kb. mint a GYES? Javaslom továbbá az élelmiszeripar, a nagy-, és kiskeredelem államosítását, és a parizer központi árának visszaállítását!
Előzmény: BaSand (24)
oroszlánkölyök Creative Commons License 2002.10.18 0 0 25
Az azért tényleg furcsa,hogy a mi kis miniszterünk Csillag Istvén már azt sem zárja ki,hogy az orosz gazprom vegye meg a MOL tulajdonrészt! Ezaztán tényleg Európa,az orosz maffia az egyik legnagyobb magyar vállatban tulajdonossá válik! Igy tovább elvtársak!Kitartás!
BaSand Creative Commons License 2002.10.18 0 0 24
Állítás 1: A MOL-nál nincsenek (már most is) többségben a külföldi tulajdonosok (egy másik topikban volt, ha nagyon akarod megkeresem

Én ugyan nem emlékszem, hogy ilyet állítottam volna, ez a kitétel igaz, ahogy láthatod a :
CSILLAG MEGSZÓLALT: ESIK A MOL c. topikban.
BaSand válasz erre | adatok | e-mail 2002.10.16 13:56 (44)

A MOL Rt. tulajdonosi szerkezete
....................................................................1995.12.......... 1998.03

ÁPV Rt..............................................................88,3%............25,0%
Külföldi intézmények és magánszemélyek..............5,9%............52,1%
Belföldi intézmények, magánszemélyek és egyéb...2,0%............16,6%
Munkavállalók, vezetők..........................................0,0%.............4,1%
Önkormányzatok...................................................3,8%.............1,1%
MOL Rt................................................................ 0,0%.............1,1%

http://www.mol.hu/site/magyar/uzlet/befektetoi/privatizacio/__group/1027

Tehát 1998 ban (ha hinni lehet a MOL honlapjának), a külföldi intézmények és magánszemélyek 52,1%-ot képviseltek.

Hol a probléma az állításommal?

Állítás 2: Az a hír nem igaz, miszerint a korábbi kormány értékesíteni kívánta volna az állami tulajdonban lévő MOL részvények 25%-át (lásd lejjebb).

Bizony, erre vonatkozóan annak van bizonyítási "kötelezettsége", aki ezt állította. Talán tudnál egy korabeli nyilatkozatot belinkelni? Nem hiszem. Ha mégis, akkor jogos volt a kritikád.

Azonkívül volt még egy implicit állításod is, miszerint ha a külföldi tulajdon túlsulyba kerül, a külföldi tulajdonos azt csinál, amit akar. Ezt a tények cáfolják, hiszen évek óta többségben van a külföldi karrrrrrvalytőke és még mindíg hatósági áras (és ráfizetéses) a gáz üzletág (pl.).

Ha az alábbira gondoltál, akkor egy szépet csúsztattál.

Jelenleg az állami tulajdonban lévő részvények (25%) eladásáról van szó. Ha ez megtörténik, a MOL 100%-os idegen tulajdonba kerül, beleértve a gázüzletágat. Monopol helyzetben a gázban és majdnem monopól helyzetben a benzinnél, olajfinomító stb.
És azt csinál, amit csak akar.

(Egyébként, az EU csatlakozás után nincs lehetőség állami beavatkozásra. A szabályzó szerepet az állam egyedül tulajdonosként lesz képes érvényesíteni. Ezért kellett volna kivásárolni a gázüzletágat, ezért kellene megtartani a maradék 25% részvényt. A 100%-ban idegen (értem alatta nem állami tulajdonban lévő cég) egyedüli stratégiai célja - természetesen - a minél nagyobb profit elérése. Ráadásul monopólhelyzetben is lesz.

Előzmény: teevee (20)
kispolgár Creative Commons License 2002.10.18 0 0 23
http://www.mol.hu/site/magyar/uzlet/befektetoi/privatizacio/__group/1027

52,1% külföldi tulajdon (1998)

Előzmény: teevee (20)
dez1 Creative Commons License 2002.10.17 0 0 22
Szerintem Basand ezt a témát feleslegesen erőlteti.

Nem az a fontos, hogy a MOL milyen tulajdonban van, hanem hogy hogyan tudnánk az ország energiamérlegét drasztikusan javítani. Erre legjobb megoldás a bioenergia.

Timótea Creative Commons License 2002.10.17 0 0 21
"Ezt a tények cáfolják, hiszen évek óta többségben van a külföldi karrrrrrvalytőke és még mindíg hatósági áras (és ráfizetéses) a gáz üzletág (pl.). "

A gázszolgáltatókra gondolsz?

Előzmény: teevee (20)
teevee Creative Commons License 2002.10.17 0 0 20
Kedves BaSand!

Állítás 1: A MOL-nál nincsenek (már most is) többségben a külföldi tulajdonosok (egy másik topikban volt, ha nagyon akarod megkeresem)

Állítás 2: Az a hír nem igaz, miszerint a korábbi kormány értékesíteni kívánta volna az állami tulajdonban lévő MOL részvények 25%-át (lásd lejjebb).

Azonkívül volt még egy implicit állításod is, miszerint ha a külföldi tulajdon túlsulyba kerül, a külföldi tulajdonos azt csinál, amit akar. Ezt a tények cáfolják, hiszen évek óta többségben van a külföldi karrrrrrvalytőke és még mindíg hatósági áras (és ráfizetéses) a gáz üzletág (pl.).

BaSand Creative Commons License 2002.10.17 0 0 19
(...)
Hozzátette, hogy e feltételek a jövő év közepe előtt aligha teljesülnek.
(...)
. A kormány közleményében ismételten azt közölte, hogy az értékesítés középtávú terv,...

Atyaúristen ! Ezeknek az egy év a középtáv????

Előzmény: Törölt nick (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!