Keresés

Részletes keresés

Venyerin Creative Commons License 2002.12.16 0 0 56
Még valami, de csak halkan: Lamperth után nem sírnék én se...
Előzmény: Venyerin (55)
Venyerin Creative Commons License 2002.12.16 0 0 55
Ugyan már, ha a Parlamentből hirtelen eltűnne minden politikus, aki valaha alkotmányelleneset tett vagy javasolt, még a takarítószemélyzet is megfogyatkozna...

Vegyük észre, hogy az AB határozata arról szól, hogy BM rendeletben nem szabályozható a kérdés. Tehát: a "logók háborúját" nem döntötték el, mindössze helyi szintre utalták (ami szerintem nonszensz, de hát az AB tudja, mit csinál...)

Előzmény: Turulmadár (53)
szkd Creative Commons License 2002.12.16 0 0 54
Főleg a nagy arc miatt. Ahogy mondta ő és a párt elnöke is: á ugyan, semmi alkotmánysértés nem történt

És Bárándy vajon mit szól(t). Tán ég az arca?

Előzmény: Turulmadár (53)
Turulmadár Creative Commons License 2002.12.16 0 0 53
Igen, ezért tényleg kinézhetne egy lemondás...
Előzmény: szkd (51)
szkd Creative Commons License 2002.12.16 0 0 52
Alkotmányellenes a pártlogók méretének korlátozása

2002. december 16., hétfő, 14:42


Alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság azt az önkormányzati választások kapcsán alkotott belügyminiszteri rendeletet, amely a jelölő szervezetek szavazólapokon szereplő emblémájának méretét szabályozza. Az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetése napján a rendeletet megsemmisíti.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az alkotmányban meghatározott jogszabályi hierarchia alkotmányos rendjét és a jogalkotási törvényben foglaltakat is sérti a rendelet mellékletének az a szövegrésze, amely szerint a jelölő szervezet emblémája legfeljebb 20 milliméter átmérőjű körben jelenhet meg a szavazólapon.

A határozat szerint a szavazólapok adattartalma kialakításához, az adattartalom megjelenítéséhez elegendőek a választási eljárásról szóló törvény idevágó előírásai. Ezzel összefüggésben szükségtelen volt további - rendeleti szintű - szabályozás, és erre vonatkozóan nem is kapott felhatalmazást a belügyminiszter. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a szavazólapok adattartalmának jóváhagyására pedig a területi választási bizottság jogosult.


(origo)

Előzmény: szkd (51)
szkd Creative Commons License 2002.12.16 0 0 51

A szocialista belügyminiszter asszony megsértette az Alkotmányt.
Nem szép dolog. Le kellene mondania

Konrad Creative Commons License 2002.10.13 0 0 50
Egyik sem :-)
Az kellene, hogy a logót határoló legkisebb konvex sokszög területe nem lehet nagyobb 4 négyzetcentiméternél. Ez jelenthet egy 2x2 cm-es négyzetet, vagy egy 1,12 cm sugarú, azaz 2,24 cm átmérőjű kört is.
Előzmény: alfredoo (48)
Konrad Creative Commons License 2002.10.13 0 0 49
Ne keverd a logót a 'jel'-el, 'jelkép'-pel. Azok más fogalmak. A logónak egy adott körön belül kell felismerhetőnek lenni, és feladata az is, hogy egyértelműen elválassza a terméket a konkurenciáétól.
Előzmény: alfredoo (46)
alfredoo Creative Commons License 2002.10.13 0 0 48
tecs

nem ertelek

a 2 cm-es koron belul egyforma alapteruletu logok kellenenek? vagy a 2 cm-es kort propagalod ami viszont a JELENLEGI megoldas.

Előzmény: Tecs (47)
Tecs Creative Commons License 2002.10.13 0 0 47
Öszefoglalva az eddigieket, úgy tűnik, egyetértés van abban, hogy valamilyen mértékben mind a Fidesz, mind az MSZP igyekezett úgy ügyeskedni, hogy az általuk lebonyolított választásokon a saját logójuk jobban érvényesüljön. Mindezt törvényesen tették/teszik, egyszerűen kihasználták/ják a lehetőségeiket.

Megoldásként csak az jött elő idáig, hogy a logók területét kellene egyenlővé tenni, ez volna az igazságos. Ebben talán meg is egyezhetünk. Bízzunk abban, hogy három és fél év múlva nem indul újból a szokásos logó vita.

alfredoo Creative Commons License 2002.10.13 0 0 46
konrad

en nem ertek hozza de termeszetesen nincs igazad. hiszen a sonynak pont azert nincs logoja mert a neve egy logo. a logo a hosszu nev es fogalom gyors felismeresere szolgal. ha valaki peldaul nem tud olvasni a logo alapjan akkor is felismer. ez a logo. szerintem. tehat a betuk ugyan lehetnek de eo ipso feleslegesek. hiszen arra szolgal a log. itt a szamitogep tetejen ha valaki nem tud angolul de egerrel akkar villogni akkor rakattint a logora. a betu is ott van de nem resze a logonak.

ez olyan atavisztikus dolog hogy az osember nem tudott olvasni viszont a fustjeleket megertette...

Előzmény: Konrad (44)
alfredoo Creative Commons License 2002.10.13 0 0 45
konrad

egyetertek. ezert lett volna NAGYVONALU az mszp-tol ha egy evre ideiglenesen lekicsinyiti onmagat. nagyvonalu lett volna. az egesz orszag a fidesz kiskapitalis betuin rohogott volna megint. de az eszet az mszp-be SEM osztottak. az esz es az ero nalunk van. minket meg mindenki hulyebe vesz....

Előzmény: Konrad (44)
Konrad Creative Commons License 2002.10.13 0 0 44
Azért a logó nem csak egy jel, bár lehet az is. Ez a szűkebb szakmám része (marketinges vagyok), így láttam már pár ezer magát logónak nevező rajzot. Van, ahol maga a szöveg a logó, gondolj pl. a SONY feliratra. Van, ahol betűkből csinálnak ábrát (ilyen az LG, pl.). Meg persze sok helyen a kép ÉS a szöveg együtt a logó. Persze egy normális arculattervben ez mind le van írva, egészen pontosan bemutatva, mit hogyan lehet használni.

A rendelet azt írja elő, hogy egy KÖRBE kell beleférnie. Ha egy alapvetően kör alakú rajzot raksz egy körbe, akkor annak egy kicsivel nagyobb nagyítása sem lóg ki, míg egy négyzetes logónál a sarkok már kívül lennének. Próbáld ki! Mondjuk a Fidesznek szerintem az a fő baja, hogy maga a logót alkotó felirat is kisebb, mint az MSZP, meg az, hogy optikailag tényleg kisebbnek tűnnek. De ha ezen múlik az, hogy milyen eredményt érnek el, akkor az már régen rossz. Nem több ez hangulatkeltésnél, meg szerintem előkészítik a talajt az utólagos bizonyítvány-magyarázathoz - ha szükség lesz rá.
Annyit tudok mondani, hogy mindkét oldal ügyesen játszik, csak éppen bennünket néznek hülyének...

Előzmény: alfredoo (41)
Hungarycum Creative Commons License 2002.10.13 0 0 43
Nem tudom, mi a f.szt lógnak a lógókon!
Miért kisebb a narancs a szegfűnél 2 centis körben?
:o)
zorán Creative Commons License 2002.10.13 0 0 42
Egyébként ez miért fontos, nincs olyan hülye, aki ezért téveszti el az x-et.
alfredoo Creative Commons License 2002.10.13 0 0 41
konrad

a te altalad korrektnek tartott egyezo teruletet vezettek be. ennek formaja tok mindegy hogy kor vagy negyzet. lenyeg a terulet. es ezt csinaltak meg. egy logonak nem tudom miert kell betuket tartalmaznia. hiszen azert logo hogy ne vagy keves betu legyen benne. egyebkent felirat. vagy nev. de nem logo. szvsz.

Előzmény: Konrad (36)
elemes Creative Commons License 2002.10.12 0 0 40
Miért szórakozik ilyesmivel az MSZP? Persze, tudom: nyerni akar, mindenáron.

kockazatos... mi van, ha lamperth a tv ertelmeben valoban nem volt jogosult ilyen BM rendelet kibocsatasara, es az AB netan megsemmisiti?

tobb mint eges.

Előzmény: Derzett (14)
Érzékeny Creative Commons License 2002.10.12 0 0 39
Megnéztem a Heti Hetest.
Már értem ))
Előzmény: Érzékeny (35)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.12 0 0 38
Bocs: forrás - Index.hu
Előzmény: AliceCsodaországban (37)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.12 0 0 37
"A Fidesz a belügyminiszter után az OVI-t is a manipulációval vádolja

Spirk József
2002. október 12., szombat

A Fidesz elnöksége szerint az Országos Választási Iroda az önkormányzati jelöltekről szóló sajtó közleményében manipulatív módon tette közzé a pártjelöltek számát. Az ellenzéki párt úgy véli, hogy az iroda megpróbálja a választások kimenetelét befolyásolni az arányok pártokra való lebontásával, amely az MSZP fölényét sugallja. Rytkó Emília, az OVI vezetője szerint viszont a törvény írja elő, hogy a közös jelölt számát hogyan kell megjelentetni egy-egy támogató szervezetnél: egy hárompárti induló például csak 0.33 jelöltnek számít a szervezetek neve mellett."

Konrad Creative Commons License 2002.10.12 0 0 36
A korrekt az leginkább a megegyező terület lett volna. Vagy nem kör, hanem négyzet alak, a lapra az is pont úgy felférne.

A Fidesz rinyálása hülyeség, de a jelenlegi változatnál szerintem erős vakság kell ahhoz, hogy az ember ne direkt kib*szásra gondoljon...

Az MSZP törvényes volt, a Fidesz megérdemli. Ők vezették be a 'győztes mindent visz, és neki van igaza, de nagyon' hozzáállást, most visszakapják.

Előzmény: alfredoo (31)
Érzékeny Creative Commons License 2002.10.12 0 0 35
Látom.
Tudom, hogy ez nem a gyógypedagógiai tagozat, de még igy se értem.
98-ban hosszában volt 1 cm, most meg az átmérője 2cm.
Ettől hogy ment össze a Fidesz lógója ?
Mert bele kell hogy férjen a bötű ?
És 98-ban a Fidesz mit tanált ki, hogy az MSZP-nek kisebb legyen ?
Előzmény: alfredoo (32)
Amocsok Creative Commons License 2002.10.12 0 0 34
Nem mintha annyira szívemen viselném fideszfanok aggodalmát, de hát van ennek előnye is. Az a választó aki nem akar az MSZP-re szavazni, azonnal láthatja hová ne tegye az x-et.
Ugye, hogy nem is akkora nagy a baj?
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.12 0 0 33
A mai NSZB-ban benne van a választási felhívás, és 1:1-ben a logók. Az szdsz ugyanolyan rosszul járt ezzel például - magam sem értem, mi a fenének kellett kiírni a logó mellé az egséz párt nevét. Máskor majd jobban egységesítik a logókat, aztán jöhet olyan rendelet, amilyen akar.

Nem ezen fog múlni a dolog, az biztos.

alfredoo Creative Commons License 2002.10.12 0 0 32
erzekeny

tech topikinditojaban abra is van...

Előzmény: Érzékeny (29)
alfredoo Creative Commons License 2002.10.12 0 0 31
konrad

szerintem nincs igazad. es az en megoldasom a helyes ebben a piszlicsare temaban. de tenyleg miert kellene hogy a fidesz 2.5x akkora legyen mint az mszp. vagy a fuggetlen kisgazda es polgari part logoja a felirata lenne a regi rendszerben mekkora lenne/lehetne.

a 20 mm-es kor korrekt. a kisebb logoval rendelkezo partok a 20 mm-en belul valamit aranyosithatnanak. ez egyszeru es a masik erdekeit is figyelembe vevo megoldas. de az hogy a fidesz EDDIG 2.5x volt most meg rinyal hogy miert valtozik a rendelet aalsaagos...

Előzmény: Konrad (30)
Konrad Creative Commons License 2002.10.12 0 0 30
Nagyon ciki... És a Fidelitas is hosszabb, mint magas... Kellemetlen... De ugye a törvényeket ha elolvasod, mindenki azok betűje szerint járt el. A Fidesz is anno és az Mszp is most. Ilyenkor tudok utalni az általatok oly kedvesen felemlegetett kettős mércére...

Szemét az MSZP húzása. Pont annyira, mint amennyire az volt a Fideszé. Egyik kutya, másik eb.

Előzmény: Turulmadár (15)
Érzékeny Creative Commons License 2002.10.12 0 0 29
Köszönöm ))
Előzmény: AliceCsodaországban (27)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.12 0 0 28
Nem volt alkotmányellenes, csak pofátlan. Akárcsak a Fidesz húzása 4 évvel ezelőtt.
Előzmény: Turulmadár (15)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.12 0 0 27
Amennyire kimazsoláztam a beírásokból, az történt, hogy míg tavasszal minden logó 10 mm MAGAS lehetett, most minden logónak bele kell férnie egy 20 mm átmérőjű KÖR-be.
Előzmény: Érzékeny (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!