A probléma lényege szerintem sajnos az, hogy a tudomány annak, aki nem ismeri elég mélyen, annak bizony száraz, és bonyolult. Erről azonban nem a tudósok tehetnek: nem a tudósok bonyolítanak, hanem a természet az, ami bonyolult. Valószínűleg ők örülnének a legjobban, ha a természet maga sokkal egyszerűbb lenne, mivel akkor sokkal több eredményt tudnának produkálni, ami többnyire életük célja és mellesleg ezért fizetik őket.
Sajnos azonban az áltudósok és követőik ahelyett, hogy az egyenes utat járnák végig, vagy legalábbis elkezdenék, ehelyett azt teszik, ami számukra egyszerűbb: a természetről hiszik el, hogy az műr az ő szintjükön is olyan egyszerű, szép, és izgalmas. Egyszóval savanyú a szőlő nekik. De felfoghatjuk a dolgot egy egyfajta vallásnak is, annak minden előnye (erkölcsi, etikai alap) nélkül, minden hátrányával (wishful thinking).
Jut eszembe, nem tartom kizártnak, hogy a NASAnál az űrrepülőben érdekelt lobby gátolja a fejlesztést, és azt sem, hogy pl az X33-at is ők fúrták meg.
Éppen így is lehet, de közvetlen bizonyítékom persze nincs. Megjegyzem, ha lenne, akkor nem csak nekem lenne, hanem sok más, nálam nagyobb hatalmú embernek is, köztük olyanoknak, akiknek van lehetőségük szétcsapni a NASAnál. Ezért jelen sejtésem nem bizonyítható. Ennek persze az is következménye, hogy ha létezik egy ilyen klikk, akkor nagyon valószjnű, hogy még sokáig büntetlenül működhet.
Viszont: akár van ilyen, akár nincs, semmi esetre sem az állítólagos tudósmaffia, hanem egy közönséges ipari lobby.
Tudósmaffia márpedig létezik. Az egyik - akkoriban még ismeretlen - családfő (keresztapa) pl. a múlt század elején alapított egy családot, amelynek - eleinte titkos - jele az E=mc2. Azóta már a tudományos és műszaki közélet és az oktatás legkülönfélébbb területeit szállták és fertőzték meg. Jelük ott található még a középiskolai tankönyvekben is. Hogy lehet, hogy éber rendvédelmi szerveinknek még nem szúrt szemet egy ilyen nyilvánvaló összeesküvés?!
azt a sztorit en is ismerem, a bolcseszeket most ne keverjuk bele ebbe a rovatba
de en most olyasmire gondoltam, hogy pl. X.Y. akademikus, elismert csillagasz mellekallasban zsarolassal es penzbehajtassal egeszitette ki eloadoi tiszteletdijat
ilyesmirol hallott-e valaki?
"Khm... es ha az a feltatlao a rivalisomhoz kopogtat be holnap? Ilyen esetben az egyeduli ertelmes reakcio a minel gyorsabb valtas lenne.
(A talalmanyokat bejelenteni, levedetni, stb.)"
Épp a "spanyol"tól hallottuk legutóbb, mennyire gáz a magyar szabadalmaztatás, és hogy németországban mekkora költségei vannak egy-egy szabadalom birtoklásának..
Magánszemélynek sajnos elég problémás az egész.. sok pénz kell hozzá, és magyarországon nem érdemes szenvedni vele.. bár biztos vannak jobb tapasztalatok is..
"Emberek vannak, akik jól bejáratott bevételi és egoista forrásaikat féltik. Szerintem ilyen egyszerű az egész. Ha nekem lenne egy olyan beruházásom, ami 10 évre előre csak viszi a pénzt (azért nem lennék szegény, csak az x beruházás lenne hosszútávú), akkor egy ilyet sem szívesen dobnék el egy "idióta" feltaláló miatt, aki a találmányával felforgatja az életemet. "
Khm... es ha az a feltatlao a rivalisomhoz kopogtat be holnap? Ilyen esetben az egyeduli ertelmes reakcio a minel gyorsabb valtas lenne.
(A talalmanyokat bejelenteni, levedetni, stb.)
Egy befektetonek nem hinnem, hogy szamitana, hogy honnan kapja a penzet...
"Hja, mindig könnyebb másokat okolni a saját sikertelenségünk miatt..."
Ezzel is egyetértek. Könnyebb.
De egy kívülálló sem tudhatja, hogy a "mások" tevékenysége az oka a sikertelenségünknek, vagy csak üresen síránkozunk?
Szerinted ki az, aki belefektet egy "találmányba" egy rakás pénzt, időt, és miután nem működik a garázsban, másokat okol miatta?
Én inkább fognám a pofám.. nem égetném magam.. Nem lehetséges, hogy ESTELEG, mégis van valami "mások" által okozott "kis" kellemetlenség, ami a sikertelenségemhez vezet?
Ha 100 esetből csak egy igaz "történet" van, már okot adhat ennek a megfontolására..
"Lépten-nyomon azt hallom, itt a Tudomány rovatban is, miszerint a világon az ún. "hivatalos tudományt" egy tudósmaffia-világösszeesküvés irányítja...új találmányokat nyomnak el, amelyek kielégítenék az emberiség energiaigényét, hogy az olajmultik hatalma fennmaradjon, stb...
Hát ez egy baromság!"
Na. :)
Nincs olyan "maffia" ahogy sokan beállítják. Emberek vannak, akik jól bejáratott bevételi és egoista forrásaikat féltik. Szerintem ilyen egyszerű az egész. Ha nekem lenne egy olyan beruházásom, ami 10 évre előre csak viszi a pénzt (azért nem lennék szegény, csak az x beruházás lenne hosszútávú), akkor egy ilyet sem szívesen dobnék el egy "idióta" feltaláló miatt, aki a találmányával felforgatja az életemet.
Nem maffia van, hanem érdekkapcsolat egyes emberek között, akik csak a saját maguk kis bótját féltik. Én ezek ellen vagyok. Utálom az ilyen hozzáálást, mert szűklátokörű, ostoba, stb.. DE.. NAGYON MEG TUDOM ÉRTENI. Furcsa kettősség ez. utálom is, meg is értem.
Csak nem értek egyet vele.
()
"1. Láttam, beszéltem egy csomó tudóssal. (Tanárokkal az általam leggyakrabban látogatott felsőfokú közoktatási intézményben). Egyik sem tűnik maffiózónak. Sőt. Ilyen szempontból igen békés emberek."
De ha odamennél és azt mondanád, jónapotkivánok, megdöntöttem newton 3. törvényét, mondjuk egy 40-50 éves tantóbácsi eléggé összehúzná a szemöldökét. Még akkor is, ha nem teljes egészében döntöd meg, csak bizonyos esetekre. A fizika nem dőlne össze, hiszen ma is "él" és virul. Csak az emberek, a képviselői változnak (csak a személyek, a látásmódjuk már kevésbé). De a fél életüket el kellene dobniuk, azzal, hogy sz*rt ér az egész. Persze ez nem így van, nem annyit ért, de ha szeretik amit csinálnak, tehát még a hobbiuk is, erős érzelmi kötődéseik miatt elég rosszul éreznék magukat..
()
"Ha azt mondaná nekik valaki, hogy pl. "rájöttek a hidegfúzióra, így és így lehet megcsinálni", akkor nem azon kezdenének töprengeni, hogy hogyan némítsák el a veszélyes dogmadöntögetőket, hanem beleélveznének a gatyájukba az örömtől.
Ammen.
()
"3. Még ha lennének is dogmák, akkor is meg lehetne csinálni, hogy a tisztelt "elnyomott feltaláló" (Magyarországon is vannak ilyenek, pl Egely) ahelyett, hogy asztrológusokkal meg pi-víz-gyártókkal szűri össze a levet, inkább egy működő prototípust csinál, amit előbb kistételben elad, majd a bevételeket nagytételben történő gyártás megszervezésére fordítja."
Egely-t szerintem hagyd békén. Legalábbis "így". Inkább hívd fel és kérdezd meg magad mit csinál, miért és hogy. Első kézből vegyél információt, akkor is ha nem hiszel neki. Akkor rendjén lesz amit írsz a véleményedről, vele kapcsolatban.
Én tartom vele a kapcsolatot, több dologban egyetértek vele, több dologban nem. Tudom hogy miről beszélek, de a fenti hozzászólásod alapján te valószínűleg szóbeszédet hallottál. Az én tudomásom szerint többek között különböző szerkezeteket vizsgálnak meg, átlagosan 3 hónap(!) egy ilyen gép átnézése, kimérése. 99.9% hulladék. Akármennyire is azt hiszi a "nép" hogy Gyuri mindenben örökmozgót lát, hülyeséget beszélnek.
()
"Ezt meg lehet csinálni, sőt, meg is tették már, Edisontól Marconin át Fordig nagyon-nagyon sokan."
Edison elég gyorsan üzletemberré vált, és nagy erőbefektetés kellett neki ahhoz, hogy tönkrevágja Teslát. Volt esze, és voltak találmányai. Persze. De amit művelt..
Mellékesen Tesla még Marconi előtt nagyfrekvenciás rádióadó-vevőt csinált (csak nem érdekelte annyira hogy rögtön szabadalmaztassa)...
Amúgy kíváncsian várom, hová jut ez a topic. Érdekel a téma.
Kicsit magamra vettem a bírálatot, és azt mondom, hogy jó részben igaza is van a bírálónak, pedíg nem szándékom ilyesmit tenni, soha nem mondtam, hogy a hivatalos tudomány elnyom szegény innovatív zseni tudósokat.
Azt viszont állítom hogy minden tudós pénzből, mégpedíg általában igen sok pénzből végzi a munkáját. (már itt nem a magyar fizetésekre gondoltam, hanem a kutatások költségeire.)
Ezeknek a nagy pénzeknek a célbajuttatása olyan amilyen.
Tehát ha valamennyire nekem címződött a kiírás, akkor azt mondom, hogy nem létezik tudósmaffia, viszont léteznek gazdasági lobbyk, akik a tudományos kutatásokra is finanszírozási oldalról komoly hatással vannak, ami időnként késleltethet bizonyos ígéretes területeken is eredményeket, hát még a kockázatos területeken. Merné valaki állítani, hogy az önzetlenül a kutatásba fektetett pénzeknél tuti biztos, hogy nincs valami kis odahatás, hogy a mi kutyánk kölyke kapja, és ne más.
Persze az is lehet, hogy nem tudnék mondani a jelenlegi kutatásfinanszírozásnál jobbat.
Én szerintem az ilyen fórumok pont arra jók legalább az ember elbeszélgessen esetekről, akinek biztos információja van az mondja azt, hogy tényleg hülyeség az a terület és nem érdemes ott kutatni és kész. Ahol pedíg érdekes megmagyarázatlan jelenség van ott tessék kutakodni, mégha olyan eredmények is születnek amelyek erős gazdasági csoportoknak nem jönnek jól. Ez a tudósok felelőssége, és szerintem többnyire meg is felelnek ezeknek az elvárásoknak.
Nagyon jo kis topik ez, lehetne meg hasonlokat csinalni:
Hiaba allitjatatok, a Hold akkor sincs sajtbol!
A villanykorte nem eheto!
A polgari korok sem negyszogesithetok!
Egyszoval csupda olyasmit, amivel minden hozzaszolo egyetert, senki sem tud meg beloluk semmi ujdonsagot, csak arra jok, hogy par percet elvegyenek az ember idejebol :)
Kösz, akkor ezt már tudjuk. :)
De akkor most mihez kezdünk itt? Várunk, amíg jön valami hülye bizonygatni, de igen, mégis van valami ebben a maffiózósban? :)))
Á, ez csak érzéki csalódás! A maffiózó tudósok a távolság négyzetével fordított aránbyan álló kábítóerővel bírnak. Csak az látja, hogy maffiózók, aki nagyon messze áll tőlük.
Ennek pontosan a fordítottja igaz az új világmegváltókra.
Komolyra fordítva: szerintem síma csodavárásról van szó, meg lustaságról. Minden reklám erre épít. A tudományban viszont nincs királyi út.