Keresés

Részletes keresés

parabel Creative Commons License 2002.09.28 0 0 0
Nem a 0-dik topic a témában.
Előzmény: budai93 (-)
budai93 Creative Commons License 2002.09.28 0 0 topiknyitó

Szerintetek?
Mikor építkezett ilyen gyorsan valaki?
Nem kellene egy kicsit várni?
Elsősorban egy kicsit valóban építkezni?

aKovács: Jön a szociáldemokrácia
Az Európai Unióhoz való csatlakozás a szociális Európához való csatlakozást is jelenti - mondta Kovács László, a Magyar Szocialista Párt elnöke szombaton Jászberényben; pártjáról szólva hozzáfűzte: eljött az idő, hogy egy kongresszus kimondja, ez már a Magyar Szociáldemokrata Párt. A szociáldemokrácia jövője című konferencián a pártelnök, külügyminiszter a szociáldemokrata értékrendet a lassú munkával, hosszú távra ható építkezéssel jellemezte.

"Az esélyegyenlőséget, a szolidaritást, a demokratikus értékrendet csak így lehet megteremteni, míg a diktatúrát napok alatt" - tette hozzá. Hangsúlyozta: a szociáldemokrácia sajátossága, hogy bonyolult, összetett válaszokat kínál, ellentétben a szélsőjobboldallal és a szélsőbaloldallal. "A demokratikus baloldal pozíciói térségünkben sajátosan alakultak, mivel a rendszerváltozás után közvetlenül ott született baloldali győzelem, ahol valójában elmaradt a párt átalakulása, amire jó példa Románia esete" - fejtegette Kovács László. Hozzáfűzte: Magyarországon a 830 ezer MSZMP-tagból csupán 40 ezren lépett be az MSZP-be.

A szocialista párt 2000 novemberében elfogadott távlati programját iránytűnek nevezte a politikus, amelyre - mint mondta - tisztességes választási és kormányprogramot lehetett építeni.

Lengyel László politológus úgy vélekedett, hogy azért tudott nyerni az MSZP a legutóbbi választáson, mert a nagyvárosok lakói a baloldalt választották, és "volt egy ostoba jobboldal, amelyik durván megsértette őket". "Ugyanakkor a szocialista párt szervezeti és intézményi rendszere még mindig a kádárista hagyományokat folytatja; a pártban patrónusok, kliensek és megyei választófejedelmek vannak" - tette hozzá.

A politológus szerint a jobboldal az elmúlt négy évben néhány dologban megelőzte a baloldalt: civil intézményei, jelképei, ünnepei vannak, amelyekkel mozgósítani tudja az embereket. Nyomatékosította: 2004-re nemcsak a párt nevétől kell megszabadulni, de a következő egy-másfél év alatt meg kell történnie az MSZP-ben a fiatalításnak, a negyedik nemzedékváltásnak, és fel kell épülni az új intézményeknek is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!