Keresés

Részletes keresés

Hobbit_G Creative Commons License 3 napja 0 0 3639

Nálam 2 évig volt fent Obi féle 7mm beltéri szigetelés, ill. másik falon szigetelő tapéta. 

Leszedtem, mert lányom gyakran köhögött és nem tudtuk mi az oka, óvoda vagy penész esetleg.

Jelentem semmi, de semmi penész sincs. Ha jól fel van rakva nem kerül mögé semmi pára. Most hogy leszedtem, jött a szutyok idő, s szabályosan fázunk abban a szobában, ami eddig melegebb volt mindnél. 

 

Viszont, kérdés. 

Steico beltéri farost szigetelést ismeri itt valaki? Mehet ez vagy inkább multipor? Jobb hőtárolása miatt jött számításba a steico. Árban nincs különbség és ha már megint foglalkoznom kell majd vele feltennék normálisabb szigetelést. 

Kívül nem tudunk szigetelni, nem megoldható, ezért kell másik megoldás a poroton alapú falra. 

 

Köszi 

Előzmény: sylvanus67 (3635)
trebront Creative Commons License 2024.04.17 0 0 3638

az UV megeszi (porrá szárítja) a habot. aztán csak lesepred

Előzmény: reddich (3637)
reddich Creative Commons License 2024.04.17 0 0 3637

Sziasztok! Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy nemesvakolatra került egy utólagos munka során ragasztóhab és eddig egyik módszer sem vált be az eltávolítására (szerelőhab eltávolító spray sem). Van valakinek ilyen esettel kapcsolatos tapasztalata?

Centi the real Creative Commons License 2024.04.15 0 0 3636
Előzmény: Kerma (3634)
sylvanus67 Creative Commons License 2024.04.15 0 0 3635

Köszönjük. Meg a penészt is szeretik.

Előzmény: Kerma (3634)
Kerma Creative Commons License 2024.04.13 -1 0 3634

Hőszigetelő falpanelek hatékony módszert kínálnak az energiaveszteség csökkentésére épületekben. Ezek az anyagok megfelelően telepítve javíthatják a hőmérsékletstabilitást és csökkenthetik a fűtési és hűtési költségeket. A korszerű technológiáknak köszönhetően könnyűsúlyúak és könnyen szerelhetők, így ideális megoldást jelentenek az épületek energiahatékonyságának növelésére. Ilyen falpanel pl. a Stikwall falburkolat

Centi the real Creative Commons License 2024.04.12 0 0 3633

???   drága???    Amit ajánlottam, tokkal-vonóval 5000 alatt megvan...     (és amit én ajánlottam, azt akár páratartalom mérésre is lehet használni.)

A szobatermosztátok leginkább 30 fokig működnek, és legalább 5000 Ft az is...  És még villamos ismeretek is kellenek a bekötéshez.

Előzmény: itya (3631)
Ali-bá Creative Commons License 2024.04.09 0 0 3632

Igazad van, egyszerűbb számomra a termosztát. Már meg is vettem egy hűtésvezérlésre szolgálót. 0-60°C között működik.

Előzmény: itya (3631)
itya Creative Commons License 2024.04.09 0 0 3631

szerintem egy sima szobatermosztáttal egyszerűbb lenne, biztos létezik olyan amit be lehet állítani így

akár egy régi mechanikus is jó lehet

gondolom egy regi kertész nem akar okoskütyükkel szenvedni ami ráadásul még drága is

Centi the real Creative Commons License 2024.04.05 0 0 3630

Persze.  Kell egy okos konnektor, meg egy okos hőmérő.  (meg Wifi, és egy okostelefon)

És össze lehet kattintani a telefonban hogy 35-nél bekapcsoljon a ventillátor, 33 alatt meg leálljon. 

Egy érzékelő, meg egy konnektor kb 4500 Ft

https://www.okosotthonegyszeruen.hu/online-store/WIFI-eszk%C3%B6z%C3%B6k-c159314303

Előzmény: Ali-bá (3629)
Ali-bá Creative Commons License 2024.03.15 0 0 3629

Nem éppen hőszigetelés, de gondolom vannak itt hozzáértők, akik tudnak segíteni egy öreg kertésznek aki elunta nyitogatni csukogatni nyáron az ablakokat.

 

Létezik olyan termosztát, amivel megoldhatnám, hogy az üvegházamban úgy működtessen egy légcserélő ventilátort, hogy állandóan 33- 35°C körül legyen a hőmérséklet a legnagyobb nyári napsütésben is? 

 

 

ruzsizoli Creative Commons License 2024.03.14 0 0 3628

Sziasztok, esetleg már dolgozott valaki hasonló termékkel: Dörken Delta-NovaFlexx párafékező fólia? Tetőt szeretnék szigetelni, tetőteres beépítés, de belülről a rétegrend vakolat, stukatúr, deszka. Kívülről, kerülne fel a párafékezés, majd erre szeretne az ács szintet emelni, és így kerülne be a szarufák közé a kőzetgyapot, páraáteresztő főlia, ellenléc, léc, cserép. Ez így ebben a formában elfogadható, hogy teknő szerűen lenne lerakva a párazárás? Illetve ha szarufát emel, ez mennyire járható? nem okoz gondot? Az ács csak szarufák között szigetelene, így midnenhova kerülne párafékezés. Kérdésem, hogy ebben az esetben a pára nem fog e kondenzálódni a nagyobb térben?


Nekem az eredeti elképzelésem, piros pontokkal jelöltem azokat a részeket ahova szeretnék szigetelést.
Tetőtér E-geranda beton béléstesten található, nincs párazárás. Tető a szobákon kívüli részen székeken áll. Ide lehet tenni párazárást, jól leragasztva a székeket körben?
Parapetfal b30-as tégla, én ide tennék eps szigetelést.
Tetőt kivülről bontanánk meg. Kérdéses a kívülről történő, teknő szerű párazárás (?). Vagy belülről bontés és gipszkarton mennyezet kialakítása.

Padlás fafödém, itt is kérdéses, hogy ebben az esetben ha ide a fafödém fölé kerül a párazárás mekkora gond (?), ide egy járható padlást kellene, szigeteléssel, vagy belülről gipszkarton és párazárás.

Minden építő jellegű válasznak nagyon örülök! üdv Zoltán

Pepee75 Creative Commons License 2024.03.14 0 0 3627

Nagyon sok a kókler sajnos ebben a szakmában. 17 éve foglalkozom hőszigetelő anyagok forgalmazásával, de hogy mindig hallok újat ez hihetetlen. Rengeteget foglalkozunk olyan blog írásokkal ahol egyszerűen, érthetően le van írva hogy mit kell nézned a kivitelezés során. Csatolok egy linket hátha valaki el akarja olvasni, vagy most tájékozódik.

https://homlokzatihoszigeteles.com/homlokzati-hoszigeteles-kivitelezes

https://hoszigetelorendszer.com/hoszigeteles-milyen-vastagsag-legyen-a-hazamon

Előzmény: flepp (3622)
Pepee75 Creative Commons License 2024.03.14 0 0 3626

                                                                                                                                                                                                                                                             Minden képen a táblás kőzetgyapot szigetelés fele orientálódj. Ha lehet a 20cm vastagságban gondolkodj, azt is 2 10-10cm rétegben elfordítva fedésben. Mellékelek egy linkeket ahol meg is nézheted.

https://homlokzatihoszigeteles.com/knauf-mpn-plus-asvanygyapot-hoszigetelo-tabla-10-cm

https://hoszigetelorendszer.com/kozetgyapot-hoszigetelo-anyagok/kozetgyapot-hoszigeteles-fodemre/paroc-uns-37z-10cm-tablas-tetoszigetelo

A lakott épületekben a befúvásos hőszigetelés jó dolog, de nagyon meg kell nézni hogy hova fújják, mert ha utána kell esetleg szerelni valamit a tetőn (antenna, internet) és bontani kell elég nehéz a javítás (ez a pur-nál). A táblás hőszigetelést csak felveszed a javítás után visszateszed.

Előzmény: parijani (3623)
parijani Creative Commons License 2024.01.09 0 0 3623

Sziasztok!

 

Egy családi ház tetőtér szigetelésben kérnék tanácsot/segítséget. A padlás valamennyire szigetelt, amit akár még tovább is szigetelhetnék, de a tetőtér beépítés miatt van olyan rész, ami ugye már a belső tér része, így a padlás felől nem lehet szigetelni. Eliveleg ott is van szigetelés, de közel sem tökéletes, a ház kb 30 éves és most tapasztalom, hogy itt is jobban jön a hideg, ott is, stb. Ezt ugye vagy kintről a cserép megbontásával, vagy a beltérből valamilyen befúvással lehetne megoldani. Tervben van a tetőtér festése, de a lambériát nem akarom felújítani, hanem gipszkartonnal lefedni és utána jöhet a festés. Ezért kellene előbb a szigetelést megcsinálni, de hogyan? A befúvásos dolog tetszik, de a purhabtól félek, mi van ha egyszer valamihez hozzá kell nyúlni? Ha nem szigetelem le pluszban, akkor a gipszkarton mehet fel, fog az szigetelni? Ha igen érdemes-e, lehet-e alá tenni plusz szigetelést (gipszkaron, xps,  lambéria), fóliát kell-e valahová tennem?

 

flepp Creative Commons License 2024.01.05 0 0 3622

Köszi a válaszokat!

Egyébként kaptam előtte tételes ajánlatot és amúgy ajánlották többen is ezt a vállalkozót. Tehát nem Kft volt, hanem egyéni vállalkozó.

De nem gondolom, hogy lényegében én lennék a hibás azért mert mondjuk nem rendelkezem olyan konkrét ismeretekkel amikkel én is le tudtam volna szigetelni a házunkat saját kezűleg szakszerűen, és mondjuk csak passzióból bíztam meg egy vállalkozót a munkával.

Úgy gondolom, azért van a 3 éves jótállás, hogy a hibákat kijavítsa a vállalkozó, ha kell akkor Békéltető testület és igazságügyi szakértő bevonásával, akikkel egyébként már felvettem a kapcsolatot.

Tudom, most azt fogjátok írni, hogy lehettem volna körültekintőbb a kivitelezésnél és tájékozódhattam volna a netrő mondjuk pl. videók alapján, hogy hogyan kellene jól szigetelni.

Ennyi erővel ha kihív az ember egy mosógépszerelőt, vagy gázszerelőt, vízszerelőt akkor nem árt elvégezni egy idevágó OKJ-s  gyorstalpalót?

lala1961 Creative Commons License 2024.01.05 0 0 3621

Üdv ! Azért a Te felelőséged is benne van ! Illik megkérdezni ,milyen "műszaki "tartalmat rejt az árajánlat ? Mercédesz/Trabant? Referencia a vállalkozóról ?  Stb.. 

Előzmény: flepp (3619)
memorix Creative Commons License 2024.01.05 0 0 3620

itt van egy ajánlás az egyik gyártó oldaláról:

A hőszigetelés megfelelő rögzítésének alapja a szigetelendő felület megfelelő előkészítése. 

 

Az egyenetlenségeket ki kell tölteni, vagy el kell távolítani. Figyeljünk arra is oda, hogy a vakolat alatt ne maradjanak üregek.

Ezt kopogtatással egyszerűen ellenőrizhetjük. A por eltávolítása is nagyon fontos, hiszen a tapadás mértékét nagyban lecsökkentheti.

Ezután jöhet az alapozás, melyet mélyalapozásnak is mindenképpen kell, hogy kövesse, végül a falat egybe kell csiszolnunk. Ezután már biztosak lehetünk a hőszigetelő lapok megfelelő rögzítésében.

 

Ha biztosra akarunk menni, akkor megfelelő mennyiségű és minőségű ragasztóanyagot és dűbelt is kell alkalmaznunk, hogy Önnél ne fordulhasson elő az, hogy a hőszigetelés leszakad. A gyenge minőségű dűbelek csak 4-5 évig bírják, ez nagyon kevés, pláne ha azt vesszük alapul, hogy a gyártók rendszereikre 8-10 év garanciát is vállalnak, valójában pedig akár 40-50 évig is kifogástalan állapotban maradhatnak.

 

Azt javasoljuk, hogy az EPS lapok közel felét kenje be ragasztóval,  és négyzetméterenként használjon 6 db dűbelt a biztos rögzítésért. Így a szigetelés maximálisan hatékony és hosszú életű lesz. Azért is fontos, hogy ne spóroljunk a dűbellel, mert így a szigetelő rendszerünk ellenállóbb lesz a viharok, a szél szívóerejével szemben, illetve megakadályozzák az úgynevezett matrac effektust, mely a hőmérsékletváltozás okozta zsugorodás és tágulás miatt jön létre.

Kényelmi kérdés, hogy zsákos vagy már kész ragasztóhabot választ, a lényeg, hogy a rendszerhez gyártott vagy ajánlott termék legyen, nehogy elveszítse a gyártó garanciáját.

Győződjön meg arról, hogy a megfelelő technikával ragasztja fel a polisztirol lapokat. Figyeljen az egyenletességre.

 

Hagyományos ragasztó esetében pogácsás technikát alkalmazzunk, valamint a lapok széleit is mindig ragasztózzuk be, kész ragasztó esetében pedig hullámvonalakban vigyük fel.


Ha nem volt ott a vállalkozó csak a segédmunkások akkor azt csináltak amit akartak (többnyire nem ismerik a helyes kivitelezést). Egyáltalán nem volt minőség ellenőrizve a készítéskor a munka ha senki sem kontrolálta. Felelős műszaki vezető gondolom nem látta. 

Nagyon fontos, hogy mínusz fokban nem szabad hőszigetelést, vakolást csinálni. Sok mester ilyenkor ér rá....

Igy a tanulópénzt neked kell majd megfizetni szerintem. Max pereskedhetsz és szakértőket lehet fizetni saját költségeden, talán 6 év múlva tárgyalják.... ha közbe megszünteti a KFT -t jogutód nélkül akkor meg nem lesz kin bevasalni a pénzed. 

Előzmény: flepp (3619)
flepp Creative Commons License 2024.01.05 0 0 3619

A vállalkozó hozta az anyagot ahogy fogyott, de nem tudom milyen gyártmány volt. Anyagszámlát nem kaptam, nem láttam. Nekem már szerződés szerinti egyösszegű számlát adott. Azon nem voltak rédzletezve az anyagok.

Előzmény: memorix (3618)
memorix Creative Commons License 2024.01.05 0 0 3618

Az eps nem zsugorodik ilyen mértékben mint ami látható... itt valami kivitelezési hiba van ...

 

a falfelület egyenletes volt amire felrakták?

 

Az EPS gyártója ki volt? Noname? EPS -80 van rajta? Ki hozta az anyagokat mi van a számlán? Van számla és szerződés?

Előzmény: flepp (3617)
flepp Creative Commons License 2024.01.05 0 0 3617

Nem tudom milyen ragasztó volt, szerintem rendes eps-hez való. Az a vállalkozó 20 éve szigetelget, mondjuk a munkát "mauglik" csinálták, nem ő, de neki kell vállalni az emberei  vagy az alvállalkozói munkájáért a felelősséget szerintem.  Mi a vállalkozóval voltunk szerződésben. 

Szerintem csak nem volt pihentetve az eps lap és 1 év alatt zsugorodott fent a falon, de az is hiba és kérhetem a javítást, nem kell elfogadni a zsugorodást sajátságként.

Vagy szerintetek is elfogadható az utólagos zsugorodás ?

Előzmény: memorix (3616)
memorix Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3616

Nézd meg a video így csinálták

A háló alá és főlé is kell ragasztó- Ugye nem csemperagasztót használtak?


Előzmény: flepp (3604)
flepp Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3615

Sziasztok. Idő közben annyi történt, hogy megnézte egy építész a szigetelést és szerinte az eps lapok zsugorodása okozza ezt. 

A vállalkozóval is beszéltem és szerinte is ez lehet a baj. De ez szerinte nem hiba, hanem ez az eps "sajátsága" amit el kell fogadni. Mondtam, hogy ez szerintem így nem jó mert szarul néz ki és hőhíd lesz a táblák közt.

Egyelőre elzárkozik mindentől.

Beszéltem a Békéltető testület ügyvédjével és azt mondta, írjak levelet a vállalkozónak a hibákról fényképekkel és ha van válasz akkor keressem őket mert szerinte sincs igaza a vállalkozónak.

Mondtam a vállalkozónak, hogy nem akarom újraszigeteltetni a házat mert több lyukat nem engedek a falakba fúrni, hanem vakolják át az egészet hőszigetelő valolattal. Egyébként 128 négyzetméter falfelületre 1200 db lyukat fúrtak és amit már akkor is kifogásoltam, hogy üreges téglába ütvefúróval fúrtak be minden lyukat. Gyakorlatilag folyamatosan megmagyarázták, hogy ők értenek hozzá és tudják mit csinálnak stb.

A vakolatszín is teljesen más lett mint amit kiválasztottunk, de kényszerből átvettük a munkát mert sürgetett az idő az otthonfelújítási támogatás beadása miatt.

flepp Creative Commons License 2023.12.22 0 0 3614

Srácok, köszönöm szépen a válaszokat!

Most már tudom merre induljak.

flepp Creative Commons License 2023.12.22 0 0 3613

Nem volt szó a gyártói garanciáról. A szerződésben sincs benne milyen rendszert rakott fel. Viszont többféle gyártmányú hungarocellt és többféle hálót hozott a "főnök" mikor fogyott a cucc. 

Azt honnan lehet biztosan megtudni, hogy mennyi a jogszabály szerinti garancia?

 

Előzmény: peterch (3610)
trebront Creative Commons License 2023.12.22 0 0 3612

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300181.kor

181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról

 

3. § (1) *  A jótállás időtartama a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számított
a) három év az 1. és 2. mellékletben,
b) öt év a 3. mellékletben,
c) tíz év a 4. mellékletben

 

1. számú melléklet:

g) a lakóépület szigetelése és a külső vakolat.

 

építőiparban/bíróságon: ami nem írásban történt, az nem történt meg!!

tehát ne telefonálj velük, hanem levelezz

 

Előzmény: flepp (3608)
sylvanus67 Creative Commons License 2023.12.22 0 0 3611

Nézzél új tervezőt

Előzmény: Márkó. (3594)
peterch Creative Commons License 2023.12.22 0 0 3610

A Vállalkozó az általa forgalmazott termékekre a termékek gyártója által meghatározott idejű jótállást vállal, azzal, hogy a gyártó által meghatározott időtartam nem lehet rövidebb, mint az adott termékre az irányadó magyar jog szerinti jótállás legrövidebb ideje. A jótállásból fakadó jogait a Megrendelő a termékről kiállított számla ellenében gyakorolhatja. "

 

Innen ollózva : https://www.homlokzatihoszigeteles.hu/szabalyzatunk

Előzmény: flepp (3608)
peterch Creative Commons License 2023.12.22 0 0 3609

Egy példa a garanciára : https://baumit.hu/tudastar/homlokzati-hoszigetelo-rendszerek/25-5-ev-rendszergarancia

 

Az EPS biztosan EPS80-as volt ?  Mert az 50-es az puhább és a Nap hatására lágyulhatott felrakáskor . Az északi oldalon is láthatók a táblák ?

Előzmény: flepp (3607)
flepp Creative Commons License 2023.12.22 0 0 3608

Ja és 3 pont plusz keret a ragasztó.

 

De mennyi a jótállás, vagy szavatosság? Van aki 1 évet, van aki 3-at mond.

Előzmény: flepp (3607)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!