Egy régi kádárkockát szeretnénk szigetelni pályázatban, és a Meton grafitos rendszer lenne elérhető ingyen, a vállalkozó akit felkértünk első körben viszont azt mondja, h ez sz*r, vegyünk Austrotherm-et, és Baumitos ragasztót... Vkinek esetleg van konkrét tapasztalata a Metonnal?
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni! Kb 15 éve lett felújítva a házunk, és a kazánházat az északi oldalon a vakolatot megverte a jég jó pár éve, de mivel nem látható, apróbb javítgatásokkal kibírta. 5 centi nikecell, EPS ragasztóba ágyazott háló, alapozó és terranova zsákos gördülőszemcsés vakolat került rá. Mivel már elég ronda, ráférne egy új színezés. Egy darabon átmostam magasnyomásúval, így jégverések körül fellazult vakolat lejött, de a vakolatalapozó sértetlen. a többi helyen bírta a magasnyomású mosót a vakolat.
Elég lenne egy mélyalapozós kenés után EPS ragasztóval leglettelni, majd ezután a színvakolat alapozójával lekenni, és mehet rá a vödrös vakolat? A glettelés épp csak olyan vastagon kerülne fel, hogy sima felületet kapjak, és a hiányos foltokat feltöltsem.
Igen, az a gond, hogy nincs lejtése a járdának, ráadásul ott van mellette a magas kert, földút, el sem tud folyni a víz. Illetve nem tudom, hogy egy ilyen 1965-ben épült régi házra mennyit érdemes költeni. Azt mondták, hogy a téglák is valami olcsó, töröttek voltak. Teljes körbeszigetelés kellene (gondolom ez 10M legalább, támogatás meg csak az 5.000 fő alatti lakosoknak van, igaz szeptembertől megint indul valami), meg persze az ingyenes födém is jó lenne, csak nem tudom nincs az a veszély, hogy ránk omlik az egész.
Kb. 10 éve a szomszéddal törtük a 100 éves ház mellett a betonjárdát. 1 nap alatt megvolt, másik 2 nap alatt kipihentem. Aztán térkő került a helyére, én járdát nem csinálnék betonból soha, csak olyan anyagból, amihez nem kell vésőgép, ha vissza kell szedni.
Ha az alap/lábazat nem fagyálló (beton), és gond van a vízzel, akkor drainezni kéne ott, nem bekenni sárral (bitumennel).
a ház körüli beton lényege h elvezesse a házfaltól a vizet. ha neked begyűlik a házfalhoz, akkor az hibás. vagy feltöröd és újra betonozod, vagy rábetonozol a háztól elfelé menő lejtésben. vagy kavicságyat csinálsz, drainnel.
az alaptest melletti mélyített XPS-nek a lényege, h a hőszigetelésed mélyebbre nyúlik le. vagyis belül a padlóvonaladnál melegebb lesz a fal, kevésbé lesz hajlamos penészesedésre.
ha most hozzányúlsz a házhoz: én felvésném körbe a betont (úgyis megsüllyedt, tehát hibásan építették), XPS-t a falra a terepszint alá is, aztán új/javított járdát építeni a ház mellé kifelé lejtésben. és a beton-fal csatlakozás ki kell önteni bitumennel (és 10 évente pótolni)
Ez egy régi ház. Lefele megvan a vízszigetelés, emlékeztek is rá, hogy a téglák közé rakták a bitument. A lábazat és a járda között is van. Nem tudom, hogy a téglák közötti szigetelés olvadt ki, vagy eleve raktak a lábazat alá. Az a gond, hogy megáll a víz a járdán (egyébként lehet pont ezért van ott bitumen), azt feltörni azért nehézkes lenne. Ezért gondoltam, most lehetne tenni bitument az XPS alá, ahogy az első videón látszik. Ha a járda szintjétől van bitumen a falon, akkor talán kevésbé ázik be, mintha nem lenne.
Van ott még jó pár video, bele kell pörgetni, találsz mindenre magyarázatot. A video alatt ha a srác nevére kattintasz, megtalálod az összes feltöltött képanyagot.
Valahol olvastam, hogy az XPS-t a földtől 1cm-re kell rakni, lehet pont a vízszigetelő bitumen kell alá.
Videóban sem mondja, hogy le kell menni a járdaszint alá. Akkor mégiscsak jobb lenne ha nálunk is lenne bitumen lemez az XPS alatt. Nem értem miért nem akarják megcsinálni. Nem tudják, hogy kellene vagy ez olyan nehéz munka? Nálunk ott ahol áll a víz a járdán elvált a lábazat, ahol nincs járda, el tudott folyni a csapadék, sokkal jobb a helyzet.
Lábazat szigetelésnél nem kötelező valami vízszigetelést, bitumen vagy modernebb anyagot tenni az XPS alá a falra? Most fogják csinálni, de azt mondták nem tesznek bitument, mert ahhoz fel kellene törni a járdát. Az a gond, hogy a járdán megáll a csapadék, a fal meg felszívja. Ha a fal a járda szintjétől be lenne borítva 20-30 cm magassági nem védene valamit? Illetve az XPS-t nem kell dübellel rögzíteni, hogy ne váljon el a faltól? Azt mondták dübel helyett mély alapozót meg a flexibilis ragasztót használnak majd.
Köszi! Igen, azt már korábban is írták, hogy a konvektorok még őrlángon is sokat fogyasztanak. Csak nem merik lekapcsolni a konvektort, mert sokszor nem sikerült visszakapcsolni és ezért ki kellett hívni a szerelőt. Ő mondjuk csak annyit mondott, hogy gyorsan kell nyomkodni a szikráztatót.
Látom táblákban is lehet kapni szigetelőanyagot. Padláson elég nagy rendetlenség van, szerintem ki sem tudom dobálni a sok kacatot, de már lehet az is eredmény lenne, ha a használt szoba fölött lenne hely a szigetelésnek. Ez ilyen régi 60 éves tető, semmi szigetelés nincs a cserepek alatt, úgy vannak, ahogy felrakták őket. Mennyi ilyen ház lehet, igazából ők szívnak manapság, ha nem szigetelnek. Mondjuk én már régebben is javasoltam a szigetelést, de azt mondták, hagyjam őket békén, majd azután szigetelje ha meghalnak. Gondolom sok idős ember szintén nem fogja fel, hogy tényleg szükséges lenne.
padlásnál nagyban függ, h van-e fólia a cserepek alatt = van-e porhó+esővíz a padlástérben.
ha száraz a padlás, akkor mindegy h mit veszel. a tekercses üveggyapot a legolcsóbb (most már "ásványgyapotnak" hívják, mert az üveggyapot imidzse nagyon elromlott).
a klímafűtés még olcsóbb, mint az olajradiátor, ha már ki van építve.
az áram csak 70 forint rezsihatár fölött. az nem olyan durva költségugrás, mint a gázhatár átlépése.
bármi áron le kell vinni a gázlimit alá a fogyasztást. a 2 gyújtólángot rögtön le is kapcsolnám, és itt a gázlekötés után ezeknél a konvektoroknál a kitorkollást kintről le is dugóznám. az az egyik legnagyobb energiavámpír (külső levegő - belső nagy fém felület)
A belső lakások most is elzárják a fűtést. Így a ház fűtésenergia felhasználást csökkentik. Ha egyedi elszámolás lenne, akkor nem is fizetnének a fűtésért. Írtam, hogy ismerős röhögve mesélte ő a belső lakásban kikapcsolja fűtést, így havi 7.000Ft-be kerül neki, a külső lakásos szomszédja, aki őt is fűti, meg egész télen kénytelen bekapcsolva tartani, ezért 34.000Ft a számlája. Ugye nincs olyan, aki ezt korrektnek tartaná? Szerintem jövőre talán csak lesz állami támogatás, úgy talán megéri a 20%-os csökkenéssel is.
Köszi! Erre nem is gondoltam, hogy akár én is feltehetek valami padlás szigetelést. Van valami ajánlott? Mondjuk ott a padlás kipakolás az igazi melő, gondolom a tetős keresztül, cserepek leszedve a legegyszerűbb. Szakértő is azt ajánlotta, hogy 16-18 fokig használni a konvektorokat, felette pedig a klímákkal rásegiteni.
amíg nincs egyedi szabályozás+mérés, addig senki nem érdekelt a takarékoskodásban. lehet h ez is hozna annyit, mint egy hőszigetelés.
ha hőhidas az eredeti épület, akkor az új külső hőszigetelés ezt a problémát megoldja (külső falak penészsarkai).
a télen "süt a hideg falból" problémát is megoldja az utólagos hőszigetelés.
alsó fűti a felsőt? igen.. ez a fizika
analógia: alsó is fizeti a felsők liftjét.. igen, ez a magasház
nyáron melegebb? nappal nem szabad beengedni a meleget kereszhuzattal. be kell zárni az ablakokat 11-19 között. csak éjszaka=hűvösben szabad szellőztetni.
sajnos ezen a hőfokon már túl vagyunk.. szóval marad a klíma vagy a megfővés..
Szakértőtől megkaptam a választ. Akkor lehet 40%-os fűtésdíj csökkenést elérni, ha a nem rezsitámogatott gázárból, rezsitámogatottban megyünk. Az ajánlat viszont távhős, rezsitámogatott társasházra vonatkozott. Érdeklődtem, szigetelt társasházaknál. Ott is maximum 20-25%-os csökkenésről írtak. De valaki csak 12-ot említett.
Szigetelt lakások arra panaszkodtak, hogy nyáron melegebb van a lakásban, mint szigetelés előtt, olyan mintha "dunsztos üvegben ülnének". Szakértő azt írta, ez azért van, mert a szigetelt felmelegedett lakás, sokkal nehezebben tud kihűlni. Erre tényleg nincs megoldás, csak a klíma? Ha azt viszont többet kell használni, akkor az is csökkenti a fűtésszámla megtakarítást.
Úgy néz ki ez a szigetelés, akkor éri meg, ha jelentős vissza nem térítendő állami támogatás van. Volt már ilyen.
Keresztmamám 100 m²-es, 1965-ben épült "kádár kockában" lakik. Csak egy szobát fűt, másik kettőben őrláng megy, hetente 1 napon fűtik csak az egyiket, havonta 2 napig mindkettőt. Illetve a fürdőszobát egész évben, mert fázik. Régi FÉG konvektorai vannak. Éves fogyasztása 2320m³, 610.919 Ft. Ez a nem támogatott 7-8x szorzójú gázár miatt van. Tavaly júniusban -345 642 Ft, 2 013 m³ (71 488 MJ) túlfizetése volt, most kapott 265 277 Ft 2 320 m³ (82 162 MJ) számlát. Látom a rezsicsökkentett fogyasztás 1729 m3/év 63.645 MJ/év. Tehát 591m3 túlfogyasztás miatt fizet ennyit. Itt mindenképpen megérné szigetelni, lehet feleannyi lenen a fűtésszámla. Illetve olvastam van valami ingyenes padlás födém szigetelés. Ha ez igaz, azt meg kell csináltatni.
trebront, nincs költségmegosztó, m² alapján fizetnek. Költségmegosztóval tényleg el lehet nagyobbat érni, van aki 7.000Ft-os fűtésdíjat írt, de ezt csak úgy lehet elérni, hogy a belső, pláne a magasabb emeleti lakások be sem kapcsolják a fűtést egész télen, "energiavámpírként" elszívják a hőt a külső lakásoktól, akinek viszont helyettük is fűteni kell. Ez az amit sehogy sem lehet kompenzálni.
szomszédos szigetelt házban van egyedi szabályozás és fogyasztástól függő díjfizetés?
vagy ugyanúgy az egész ház díját osztják szét m2 alapján?
talán miskolcon találta ki régen a távhő az első panelhőszigeteléseknél h 5szörösére emelte az alapdíjat, és felére csökkentette az energiadíjat.. ezzel kiütve a hőszigetelés utáni díjcsökkentő reményeket. energiafogyasztás csökkent, a kifizetett díj viszont nem.
Most látom, hogy rosszabb a helyzet mint gondoltam. 81m²-es lakásban lakunk, a szomszédos szigetelt házban, szintén ilyenben lakik az ismerősünk. Téli fűtési energia fogyasztása, még 10%-al sem volt kevesebb.
Megkaptam a szomszédos szigetelt ház adatait. Az ígért 40%-ot nem tudták, de átlagosan 20%-al kevesebb energiát használtak fel szigetelés után, mint mi. Nekünk 115,75% több energia kellett, mint az előző 2023/2024 télen, nekik meg 94,84% is elég volt. Legnagyobb hidegben, februárban, meg 31%-al kevesebb energia is elég volt. Így nem tudom, hogy lehet kiszámolni, mikor térül meg, gondolom 2x annyi idő alatt, mintha 40% lenne. Ők csinálták, valószínűleg a legnagyobbak között lehetnek.
Én csak októbertől-áprilisig néztem. Társasházunk 4 lépcsőházas, 10 emeletes panel, 177 lakással. Főtáv oldalán 2020-ig fent van minden fogyasztási adat.