Zsuzsa hat év alatt 30 000-Ft-ot költött vízlágyítóra.
Nóra tudta hogy egy új fűtőszál csak 4500-ft, ezért nem vett vízlágyítót. De meglepetésére még hat év után is tökéletesen működött a mosógépe, és még akkor sem kellett erre költenie.
Te jó ég, hát kávéztatot a fikuszaidat? Elég pörgősek lehetnek. De egy jótanács: kardvirágnak sose adj kávét, mert akkor egész este edzeni fognak és nem fogsz tudni aludni tőlük. Szintén nem javallott kávéztatni a trombitafolyondárt sem..
Nem gondoltam komolyan, hogy emiatt költenék :-))) elég neki a természetes eső is :-))) Amig bent volt, addig meg a kávéhoz használt forralt vízből tettünk félre neki.
Valószínűleg lesz, de nem próbáltam. Olyasmi hatása van az elektromos/mágneses tisztításnak, mintha felforralnád a vizet. Vagyis nem veszi ki a sókat, csak lokális magkristályokat képez, és már nem csapódik úgy ki. Fogalmam sincs, hogy ez mennyire segít a fürdőszobán. Arra mondjuk jó lenne, hogy a rhododendront a kertben lehetne slaggal öntözni, most külön kell neki forralt-lehűtött vizet vinni. :-( :-)
Itt a kipróbált és bevált megoldás. A csoda Whirpool másfél év után vízkő miatt leállt. Szerelő kijön hál'Istennek csak a fűtőszál biztosítékja égett ki. (Mellesleg a Whirpool ezt a biztosítékot csak a fűtőszállal együtt akarta adni 7000-ért, ügyes). Szaki mondá: Calgon annak a kollegának használ, aki hirdeti. Helyette: félévenként egyszer éjszakára 3 liter 20%-os ecet bele, reggel öblítőprogram. Módszer bevezetve. Három év után más hiba miatt fűtőszál megtekintve: állapota gyári új.
dres
Olyan vízszűrőnk van, amelyben viszonylag finom szitán megy át a víz. Arra talán elég, hogy az egykarú csapok kerámiabetétei az esetleges homokszemcséktől nem kopnak ki.
Egyszer volt csőcsere a környéken, akkor a visszaengedett iszapról el is tömődött, nem értettem este, miért nincs víz, amikor már 5-re ígérték... Ha nincs a szűrő, az is mind bement volna a csapba.
A vízlágyító nekem sem a mosógép miatt kellene, ha kellene, hanem fürdőszoba-tisztasági, kényelmi okokból.
Még nem mértem meg, meg valószínűleg nagyon kemény, ahogy a csapokat elnézem, pedig rendszeresen nekiesünk vízkőoldóval. És ráadásul alig két évesek. Ez van, de legalább a víz íze jó.
Nekünk megvízkövesedett az fűtőszál.
Jóapám kivette. Kétszer nekiütögette a kádnak. Visszarakta és még négy évig bírta, az egyébként igen drága (párezer ft.) alkatrész.
Azután meg úgyis tönkrement az egész (sum 13 év) és vettünk egy újat. Közben pedig sok sör lefolyt a torkunkon... :-)
Kőbányán lakom, nálunk hihetetlenül kemény, szar víz van. Persze én sem kalgonizálok, időnként kell csinálni üres mosást szerintem pl. valamilyen nem túl durva vízkőoldóval, azt kész. Viszont gondolkodtam már elektromos vízlágyítón. Igaz, egy igen erős mágnes is tud valamit (ha kell, magyarázat később). Viszont szerintem is igaz az, hogy ha tényleg gondot okoz a gépben a vízkő, azt 5-10 évenként töredékéből meg lehet javítani, mint amennyi pénzt calgonra elkölt az ember.
De nem csak a mosógép a gáz, hanem a lerakódás mértéke zuhanyozás után; az, hogy kétszer annyi szappan kell, hogy rendesen feloldja a víz, stb. Éppen ezért gondolom azt, hogy a bejövő vezetékre szerelt vízlágyító jobb.
Ez a lényeg, kérem tisztelettel! Ami jó és szükséges, azt az "alaptermékbe" úgyis beépítik, már csak azért is, hogy jobban eladható legyen. Ami viszont felesleges, azt nem teszik bele.
- Miért nem építik be a monitorokba a monitorszűrőt? Pedig milyen jó reklám lenne: "a mi monitorunk gyengéden kíméli a szemed"... MERT TELJESEN FELESLEGES!
- Miért nincs eleve teflon a motorolajokban? Pedig egyből lehetne írni, hogy "csökkenti a súrlódást és a fogyasztást". MERT KAMU AZ EGÉSZ!
Ha valahol valóban annyira kemény a víz, hogy fél év alatt három centi vastag vízkő nő a fűtőszálra (tehát belül a dobra is!), akkor érdemes megfontolni. Addig felesleges!
100%-ig nem merném kizárni, de nem túl valószínű. Az említett Ca és Mg sók oldatban vannak, és az említett tenzidek nem fogak csapadékot képezni velük és az oldatot sem fogják kolloid rendszerré alakítani tehát nincs okunk feltételezni, hogy csökkentené a keménységet...
Na jó, amit tudok róla: a víz keménységét a vízben oldott Ca és Mg sók okozzák. Ezen belül megkülönböztetünk változó és állandó keménységet. A változó (karbonát) keménységet a Ca és Mg hidrogénkarbonátok adják. A változó keménység forralással "eltávolítható" a vízből, ennek során válik ki az edény falán a vízkő.
Az állandó keménységet (vö. forralással nem eltávolítható) az egyéb sók okozzák, úgymint: kloridok, szulfátok, nitrátok..
Az állandó és változó keménység összege az összkeménység, ezt az értéket szokták feltüntetni a mosóporokon.
Vízlágyításra többféle módszer létezik, házi kivitelben a változó keménység megszüntetése "kiforralással", illetve vízlágyítók segítségével. Persze ha van sok pénzed, akkor ioncserés módszert is alkalmazhatsz, meg istentudj, még hány félét. :-))
Ugyanennek a fordítottjaként elég egyszerű "vízkeményítőt" adagolni, elég bármilyen Ca, vagy Mg sót adagolni a mosóporba, lényeg, hogy ne túl sokat, mert azért annyira nem oldódnak jól.
A mosószerek hatóanyagai különböző felületaktív anyagok, ún. tenzidek, amik a felületi feszültséget csökkentik, segítik a nedvesedést és az emulgeálódást, tehát ha jól gondolom, akkor a hatóanyag segít a "koszrészecskék" felülettől való elszakadását, valamint kolloid rendszerbe való átalakulását, ami aztán koszos mosóvízként távozik.
Ugye csak a magamfajta aljas, visszataszítóknak fordul meg az a fejében, hogy aki mosóport tud gyártani, az akár más cégnév alatt vízlágyítót is, és a mosóporban nyomokban elfér egy kis vízkeményítő is, amit - ha fizetsz perkálsz a hülye vízlágyítóért - játszi könnyedséggel közömbösíthetsz. (lásd még az "A házastárs azért van, hogy legyen kivel megosztani azokat a problémákat, ami nélküle nem is lenne" címszónál)