Lehet hogy vannak olyan épületek amik az emberek adójából az egyházat dicsőítik, de kehet hogy jobb lett volna azoknak az élete, akik fizettek, ha mondjuk nem kellett volna éhezniük azért hogy az egyház pazarolhasson.
Az aki most keresztény magyarorszégot akar, olvassa el az alkotmány ide vonatkozó passzusát az állam és egyház szétválasztásáról. Vagy ez is csak egy kikerülhető törvény?
"Vagyonuk jelentős része onnan származik, hogy az elmúlt évszázadokban a beszedett adó fele az övék volt. Ha az össszes beszedett SZJA felét nekem adod, éns is nyitok néhány iskolát, ahol az én tanaimat oktatják majd..." Hát igen, még jó, hogy vannak ilyen tehetséges és okos emberek, akik átvállalják ezt a feladatot. Csináld.
"Vagyonuk jelentős része onnan származik, hogy az elmúlt évszázadokban a beszedett adó fele az övék volt. Ha az össszes beszedett SZJA felét nekem adod, éns is nyitok néhány iskolát, ahol az én tanaimat oktatják majd..."
Sot, utana meg dicsekedj is azzal, hogy kozfeladatokat latsz el! :) Ahogy az egyhazak teszik. :(
Az egyik legjobb barátom (miépes volt a lelkem, most már Viktorhívő, ez van...) szerint viszont marha fontos az egyház. A vallás nem. Ő mondta. Most ezzel mit lehet csinálni? :-)
Ha akarod, beszélhetünk az angol királyi családról is, szerintem el kéne őket is zavarni, mert nálam a királyi dinasztiák=egyházak, de hát ez legyen az angolok gondja. Ha ők szeretik, legyen nekik.
Az angol királyi család is a folytonosságát hangsúlyozza, sőt, az tartja életben. Pedig mennyi gaztettet elkövettek a nevében (persze mai szemmel nézve, akkor ez természtes volt). Ettől még mai szerepük nem az mint néhány száz éve. Mivel az értékrend, az emberi alapértékek sem azok. De ez annyira elméleti sík, hogy kár folytatni.
Az, hogy keresztény Magyarországról beszél 1 miniszterelnök, bárkit zavarhat. Mások erre vártak 50 éve, és örülnek hogy megérhették. Nekik is szívük joga. Akinek nem tetszik, nem választja meg, akinek igen az meg rá szavaz. Ez a demokrácia.
Sokaknak, akik pedig nem tudatlan vagy elborult emberek, még ma is életének fontos része a vallás és az egyház (megjegyzem nekem nem, de sokakat ismerek akiknek igen). Attól persze lehet öncélúan, általánosításokat gyártva szidni, csak véleményem szerint ez az illetőt minősíti.
Valóban adóból éltek mindig, mint most is. Némelyek túl jól, mások remeteként, rosszul. Mivel ők is emberek. De gondolom te is szegényebbnek éreznéd magad az esztergomi vagy a budapesti Bazilika, a Szegedi Dóm, vagy mondjuk a Szent Péter Székesegyház nélkül. Nyugodj meg, akkor még lélegeztetőgépek sem voltak, amire az építésükre fordított pénzt fordíthatták volna.
pap is a szolgálatot félreértelmezi és valóban "nyájként" kezeli az embereket. Dilettánsként.Mintha tolmács lenne Isten meg az átlagember között - hiszen az is, merthogy eltekintve töled, meg még egynéhány okos embertöl, a legtöbb embernek szüksége van arra, hogy tolmácsolják az igét. Ha te sértve érzed magad, amikor a pap prédikál, mert nem a te szellemi szinvonaladon szól hozzád, az elsösorban a te problémád, és nem az egyházé. Ugyanis a pap a legkissebb közös nevezö elvén beszél.
Pongó válasza: "Régebben komolyan foglalkoztam testépítéssel, különben most ott tartok, hogy 190 kg-ot nyomok fekve és abszolút nem kajálok semmi szert."
Az egyház folyamatosan a folytonosságot hangsúlyozza, a mongolok nem kötik magukat a tatárokhoz ennyire.
A kereszténység nevében irtották és rabolták ki Dél-Amerikát, hordták el Afrikából rabszolgának a feketéket, irtottak ki mindenkit Európában aki ellenkezni mert a tanításaikkal.
Vagyonuk jelentős része onnan származik, hogy az elmúlt évszázadokban a beszedett adó fele az övék volt. Ha az össszes beszedett SZJA felét nekem adod, éns is nyitok néhány iskolát, ahol az én tanaimat oktatják majd...
Akkor kezdte magát visszafogni az egyház, amikor a nyilvánosság ereje egy kiscit nagyobb lett. De ahogy lehetősége van rá, azonnal visszaszivárog. Lásd az elmúlt 12 évet, ahol keresztény magyarországról mer beszélni egy miniszterelnök.
Maga az egyház, mint intézmény szerintem nonszensz. Mások szerint nem. Legyen...
Nem zavar, de nem is kell szeretnem, ugye?
Akkor jó.
Ha valaki Isten nevében, Isten igéjét hirdeti az felelősség. Isten szolgájának lenni alázatos hivatás. Mégis, akárcsak némely politikusok, néhány pap is a szolgálatot félreértelmezi és valóban "nyájként" kezeli az embereket. Dilettánsként. Mintha tolmács lenne Isten meg az átlagember között. Pedig a szent könyvek és a hit szempontjából nincs szükség tolmácsra.
"Nyáj?"
Én nem érzem magam birkának...
Beeee... :-)
PS:
Nem akarok vitatkozni, csak leírtam egy véleményt. Az enyémet. Nem valami kopasz rendőrbugyiárusét, nem is a keresztény magyarországét és nem is a mszmp-ét. Viszont tolerálom a másét. Lehet majd tisztességes papokkal is összehoz az élet. Ha jól meggondolom mégiscsak Ők lennének többségben, nem?
Én úgy tapasztalom, hogy aki itt támad, az általában mindig az egyház. Most például megtámadták az alkotmánybíroság határozatát a melegekről, megtámadták a Big Brothert is. Senki nem kérte őket, hogy bonyolódjanak bele a közéletbe, és én mint nem katolikus kikérem magamnak, hogy az egyház cenzúrázza tévéműsoromat vagy a szexuális életemet.
Senki nem védhető, hiszen - mint tudjuk - már Éva vétkezett.
Ha bűnös mindenki, akinek elődje, őse bűnös.
Más kontextusból... a mai papok őse is az őskorban élt, amikor tudvalevőleg minden lelki meghasonlás nélkül lebunkózták-kőbaltázták egymást az állampolgárok. Ezért is bűnösök.
De akkor ki nem?
Bennem az ötlött fel, hogy volt-e szerepe az egyházaknak a tudatlanság legyőzésében, a betegségek elleni küzdelemben, nyújtottak-e egyedüli kiemelkedési lehetőséget rossz helyre született embereknek, némi vigaszt embertelen kínokat átélőknek.
Kicsit más... Van-e olyan sokszáz éve működő szervezet, több százmillió aktív taggal, amelynek soraiban nem volt (van) bűnös ember, illetve olyan, aki sosem tér(t) mai értékrend szerinti rossz útra? Ország van ilyen? Bűnös pl. a mai Mongólia minden lakója, mert nevében legyalulták fél Eurázsiát? És még végtelen példa.
Ja, akkor jól van. Akkor végülis az egyház egy szemét dolog, hiszen háború, meg hitler, meg minden... ja, milyen igaz! Hogy erre még nem jöttem rá! :-)))
Teljesen igazad van, a keresztény egyház jelenlegi kritizálása egyszerüen egy olcsó divat. Belerugunk abba, aki nem fog visszarugni. Gyáva dolog. Ha valaki annyira egyházellenes és annyira bátor, akkor miért nem szídja a muzulmán, vagy a zsidó egyházat?
Minden komolyabb szervezeti struktúra fenntartása pénzbe kerül. Nem hinném, hogy egy pap megtagadná a szolgálatot, akkor, ha nem tudnál fizetni. Régebben, mondjuk 200-300 évvel ezelött még csak keresztény egyház tartott fenn korházakat. Manapság is fenntart, csak hát az igény megsokszorozódott. Szerintem a keresztény egyház mint kereszténység müködö szervezete a maga negatív kihajtásaival együttvéve egy pozitív dolog. Méginkább érvényes ez a megállapítás a mai modern korban, hiszen manapság már sem a kererszteshadjáratot, sem az inkvizíciót nem alkalmazza az egyház. Tehát egy modern keresztény egyházon mi kifogásolni valód van?
Isten malmai lassan őrölnek :))) Megégetnek és néhány száz év után megkövetnek.
Nem hazudok, és 2JP nem az egyház nevében kérte a bocsánatot, hanem azt mondta, hogy voltak olyan egyházi személyek, akik túljátszották a dolgokat időnként...
A keresztes háborúk azok ugye szelíd meggyőzésen alapuló turistautak voltak amik a szeretetet hirdetik?
A pedo papokról ne is beszéljünk, azok ugye nem fertő. Nemcsak az a baj, hogy pedók, hanem az, hogy hosszú időn keresztül az egyház megfélemlítéssel vette elejét annak hogy ezek a dologk kitudódjanak...
Az egyház a világ legrégibb és legnagyobb globalista vállakozása, ráadásul a könyvelése sincs rendben, elavult a termékstruktúrája, nem vállal garanciát, és agresszív a piacpolitikája.
Hazudsz, mert II János Pál bocsánatot kért a katolikus egyház nevében mindenkitől, akit eretnekség miatt égettek el. Egyébként az ellenreformáció lényege az volt, hogy a katolikus egyházat alakítani kell a modern korhoz. Ezért is hazugság azt mondani, hogy ha a papokon múlna, még mindig lapos lenne a földgolyó.
>Vagy nézd meg az USA déli államait, ahol az evolúció helyett teremtéstörténetet kellett tanulni néhány éve az általános iskolákban.
Megint hazudsz, mert a teremtéstörténetet csak egyházi iskolákban tanították hivatalosan, a világiakban pedig csak, mint az egyház álláspontját. Az pedig, hogy beszélnek az egyház álláspontjáról, az még nem sátánizmus.
>Nem azért csendes az egyház mert annyira jó, hanem azért mert nem engedik kibontakozni...
Az egyház tanításaiban sosincs jelen az erőszak, mindig is ellene volt a háborúnak, terrorizmusnak, az erőszakra nevelésnek. Talán jobban ki kéne bontakoztatni, h egy kis emberséget is tanuljunk, ne csak a gyűlöletet. (Bár a magadfajta posztkommunistából lett újliberálisok szerint az egyházban több a fertő, mint egy akciófilmben. No comment.)
"Az elmúlt években megint merészséggé vált az egyháznak ellenmondani." Ez most egy tréfa volt?
Ami másik közlésedet illeti, szerintem is sok bűn terhelte a történelem folyamán a katolikus egyházat, de a jakobinuss-bolsevik-liberális szellemi totáluralom kialakulásával erős deffenzívába szorultak...
Hozzászólásaitok pedig nagyon erre emlékeztet. Nagyon beleverhették a fejetekbe annakidején, hogy a papok gaz kizsákmányolók, osztályellenség, és a magyar proletariátus ellenségei.