Sziasztok! Egy orvos-kutatóval szeretném felvenni a kapcsolatot.Tel-Aviv Kehilat Sofia 44 Ha valaki segitene egy irányitószámmal azt nagyon megköszönném.Tisztelettel.
Sziasztok! Lesz egy nagyon rövid 4 (majdnem csak 3) napos utunk Izraelbe.A program a következő lenne eddig: 1. nap:Megérkezés Eilatba,szállás átvétele,majd túra a red canyonban. 2. nap: Délelőtt Dolpheen reef,délután Eilat belváros csavargás. 3. nap: Egész napos Jeruzsálem,Betlehem,Holt tenger,születés temploma,siratófal stb. túra. 4. nap: délelőtt egy rövid pancsolás,aztán indulás a reptérre. Tanácsok,tippek esetleg,hogy mit lenne érdemes még?Vagy esetleg vmit kihagyni.Megszakértené valaki? :) Előre is köszi a tippeket,ötleteket!
Esetleg aki járt már a delfin öbölben,az leírhatná,hogy ott hogy működik a dolog,mit lehet csinálni pontosan a belépő áráért.
szeretnek telavivba menni a malev diakkedvezmenyes akciojaval. 29000 forint fejenkent telaviv tokkal-vonoval ha egy idoben megyunk. siessetek mert csak ebben a honapban lehet befizetni. ciao
szia keraek, köszi a választ! De szerinted az e-mailt hogy fogadják el? Ilyet gondolom bárki küldhet magának, nem? Csak akkor van értelme elfogadni, ha azonnal le is ellenőrzik a tartalmát... A tied fejléces volt vagy elküldték 1 fájlban és akkor volt gyak. egy nyomtatott szöveged pár adattal? Bocs, hogy ennyit faggatlak, csak nem szeretném elszúrni :-)
szeva,
én hétfőn jöttem haza Izraelből, és a meghívólevél tényleg erősen ajánlott. nekünk is küldtek és már a repülőgép lépcsőjének elhagyásakor jól jött. tulajdonképp elég ha e-mailben küld a barátod egy levelet, amelyben említi a neved, hogy szeretettel meghív magához, kerüljön bele, hogy mennyi ideig, hogy ő adja az ellátást, és a végére írja oda a nevét és a címét (nálunk is ezek voltak benne). Ja, és angolul készüljön az egész. a napi 100 dolláron én is problémáztam, aztán kevesebb mint a felével mentünk ki, de nem vizsgálták. nem tudom, hogy másnál mi a helyzet, lehet, hogy csak mákunk volt.
amúgy gyönyörű ország, iszonyatosan szép helyekkel, kedves emberekkel, szívesen visszamennék bármikor. érdekes módon a TV-ből állandóan azt halljuk, hogy robbantások, meg gyilkolászás, meg veszélyes meg ne menjünk oda, én ennek pont az ellentétét tapasztaltam. persze a ember ne keresse a bajt, ne menjen Gázába meg ilyenek, és akkor tényleg nem lesz baj. viszont sokszor voltunk szórakozóhelyeken, a TLV discoban is és egyszer sem volt semmiféle gond. úgyhogy szerintem az egésznek nagyobb a füstje...
én bíztatok mindenkit, hogy akinek lehetősége van eljutni Izraelbe, KI NE HAGYJA!!!
A véleményeteket szeretném megkérdezni a következőkkel kapcsolatban:
Augusztusban megyek Izraelbe a barátomhoz és a követség honlapja szerint ajánlott a meghívólevél. Ezt tényleg kérnek? És hogy néz ki egy olyan?? A másik, hogy elvileg napi 100 USD-t kell vinni. Ezt mennyire veszik komolyan? (pláne, hogy nekem tulajdonképpen nem is lenne szükségem ennyire, mivel nála fogok lakni, enni, ilyesmi...) Elöre is köszi a tapasztalatokat!
Nem mondom, hogy hagyd ki, mert szerintem ott talán nem mernek semmit se csinálni, de azt mondom, hogy kerüld azokat a helyeket, ahol sok turista, vagy sok fiatal van.
Én a helyedben megvárnám, hogy az ottaniak milyen tanácsokat adnak és azt venném elsősorban figyelembe. Kockás kendők vannak, vizipipa is van szerintem főleg bazárakban és persze mindenre alkudni kell.
különlegesség alatt én olasmire gondoltam, mint vizipipa. én ugyan még soha nem hallottam róla, de egyszer chateltem egy csajjal, aki kint él, és ő mondta, hogy azt feltétlenül. továbbá sokan kértek tőlem kockás kendőt, olyat amilyet Arafat is hord, merthogy "frankón néz ki". nemtudom ugyan, hogy ilyesmit lehet-e ott kapni, de szeretnék a többiek kedvében járni... akkor azt mondod, hogy a Siratófal elfelejtve?
Próbálj minden olyan helyet elkerülni, ami turisztikai látványosságnak számít. Persze tudom, hogy hülyeség ebben az esetben kihagyni a Siratófalat, vagy a Stációkat Jeruzsálemben, de nem feltétlenül kell szórakozóhelyre, mint pl. disco elmenned. Mindezeket a tanácsokat az Izaelben élő barátainktól halljuk folyamatosan, akik szerint jelenleg semmi különös nincs ott. Ők Tel Aviv mellet Kvar Sababan laknak és nekik az összes történés természetes, már ha ezek a dolgok természetesek tudnak lenni.
Ami a kajákat illeti, ne hagyd ki a tehinát( krémszerű csicseriborsókrém) és ha a Kinaret tó mellett elmész, találsz rengeteg jó helyet, ahol megkóstolhatod a líbiai, vagy arab konyhát, ami nagyon jó.
Nem érdemes egyébként semmi különöset hozni, mert csupa külföldi termék található az ottani üzletekben. Érdekességképpen talán cukrozott gyümölcsöt.
Sziasztok,
én vasárnap (07.04) indulok haverommal 3 hétre Izraelbe, nekem is némi hasznos infora lenne szükségem. Tel Avivban fogunk landolni és az első és a harmadik hetet egy családnál fogjuk tölteni Givataimban. a második heti program körutazás lesz, északtól délig. az egész egy csereprogram keretében zajlik, és - remélem - vigyázni fognak ránk, szóval nem visznek majd veszélyes helyekre. ami kérdésként fölmerül, hogy el mehetünk-e majd szórakozni esténként, ha igen hova és lehetőség szerint miket kerüljünk (a tömegközlekedési eszközökről hallottunk). továbbá mit érdemes hozni emlékként, miket érdemes feltétlenül kipróbálni (kajákra, meg minden olyasmire gondolok, ami nem vészesen drága, és mégis maradandó élmény). egyelőre ennyi, remélem valaki fog tudni segíteni - akár további infokkal is. előre is köszi mindenkinek
Sziasztok,
mi augusztusban jártunk itt. Bérautóval tettünk egy kéthetes körutat egy pár éve. Tényleg nagyon klassz ország - eltekintve a politikai helyzettöl. Kibuc-szállodákban laktunk, amik egyszerü normális szállások voltak. Az információ mindenhol nagyon jó, ami bosszantó, hogy a néznivalók legtöbb helyen már 5-kor zárva voltak, ami ilyen meleg éghajlaton nem igen érthetö. Azért az nem igen kellemes, hogy egy holt-tengeri fürdözés alatt, hirtelen fordultában az ember egy kisebb ágyúval találja magát szemben. Egy katonai dzsip állt a strandon éppen meg, mert a vezetö egy kis csokiszünetet tartott. Az emberek (akármilyenek) nagyon kedvesek voltak. Palesztinok leálltak velünk römizni egy este egy kibuc-kempingben. Zsidók pedig meghívtak, hogy nézzük meg, hogy laknak a kibucban. Egy kis kétsoros egy szállásunkról a Holt-tenger mellett, amit fiunk költött: jó hely ez az En-Gedi,
hol az ember magát elengedi :-D
En post. doc voltam a Hebrew Univ-on jeruzsalemben egy evig. Engem eddig a Ben Gurionon vagy EL-AL-ra szallas elott mindig ketten hallgattak ki es vetettek ossze a valaszaimat. Pl: hol ultem a buszon a repulohoz jovet? Volt, hogy Izraelbe is telefonaltak miattam Pestrol. Szerencsere- egy kiveteltol eltekintve - csinos ifju holgyek faggattak.
en most jottem haza nemreg Izraelbol es mivel meg teljesen friss forumozo vagyok, kezdeti lelkesedesemmel igyekszem olyanokat irni amik meg nem hangzottak el.
En feketemunkasnak mentem ki, mert penzem az sosincs, de mindenkeppen meg akartam nezni Izraelt. Ket honap melo utan 3 honap utazgatas, nyaralgatas.
A repteres kerdezgetesekrol igen kimeritoen irt mindenki, meg csak annyit, hogy kerheted, hogy ne pecseteljenek be az utleveledbe, es akkor maris meg van oldva a problema az arab orszagokba utazassal; ebben az esetben a vizumot kulon papir formajaban kell magadnal tartanod.
Eilat: gyonyoru, es egesz evben joido van (a nyar-osz-tel legalabbis biztos klafa, tavasszal nem voltam ott). Erre is, mint alt. Izraelre igaz, h draga, de sok olyan dolog van amit igazan erdemes megelni (pl.: merules igazi tengeralattjaroval, hollywoodi diszletvaros-barangolas, klima, Voros-tenger, amolyan akvarium-filing). Ha ott jarsz, mindenkeppen nezz le az ottani Vidamparkba, kellemes meglepetes lesz.
Jeruzsalem-Betlehem: azert emlitem egyutt, mert en is ebben a sorrendben latogattam vegig a varosokat, felejthetetlen! Ne hagyd, hogy atverjenek, mindenre alkudni kell, de ezeket ugyis megirja az utikonyv. Ami talan fontosabb, Betlehembe taxival tudsz atmenni, de ez viszonylag koltseges, mert a taxi nem tud bevinni a hataron, csak odaig. Ott megvar, de ugye nem ingyen, es ennek igen borsos ara lehet. Szerintem erdemes a helyi sharuttal kozelekedni, ez 7 sekel a Damaszkusz kaputol, es akkor csak visszfele kell egy taxit fogni, az olcsobb.
Holt-tenger: kotelezo, van buszjarat Jeruzsalembol es Eilatrol is, ezek erintik a Masadat is, es ugy vannak kiszamolva (vagy csak nekem volt szerecsem), h kb egynapos programkent be lehet jarni egy jeggyel (50 sekel), 3 busszal.
Eszakon Hebron utan van egy melegvizes furdo, pontosan most nem tudom melyik varos, de ez ki szokott maradni maradni az utikonyvekbol, pedig erdekes, tiszta es csut-pentek estenkent amolyan darido forma mulatsag van, jopofa program.
Meg Latrum szokott kimaradni az utikonyvekbol, ez kisvaros 1 ora busszal Jer.tol, nevezetessege, h talahato ott egy hatalmas makett ahol Izraelt lehet "korbejarni".
Asszem ket igazan emlitesre melto magyar szerkesztesu utikonyv van, a vastagabb jobb szerintem, de ugy altalaban minden benne van.
Szerintem ne hagyja ki Izraelt senki, en felek, h a haborus helyzet miatt egyre lehetetlenebb lesz oda menni utazgatni (a sziklamecsetet pl. mar nem lehet megkozeliteni se).
Bocs ha hosszu voltam, nagy szakember se vagyok, de szivesen irogatok, nem szeretem a hideget itthon. :)
Csak egy kis adalék az alapos reptéri ellenőrzéshez. Ennek nem csak biztonsági okai vannak, hanem az elképesztő mennyiségű illegális munkavállaló jelenléte is, főként Kelet Európából és Vietnámból meg Kínából. Hihetetlenül sok román, szlovák, és kevesebb, de azért szép számú magyar is megy oda feketén dolgozni. Izraelben is elég magas a munkanélküliség, ezért nagyon megszigorították az ellenőrzéseket az utóbbi években. Az ottani bérszínvonal jóval magasabb az itthoninál, ugyanúgy mint minden fejlett országban. Így aztán nemcsak Nyugat Európába és az USA-ba mennek feketén dolgozni a népek, hanem Izraelbe is. Amikor tavaly mentem, engem is gyanúsnak találtak, be is tereltek abba a bizonyos szobába. Utána persze kiderült, hogy benne vagyok a computerben, meg, hogy egy évet voltam ott, meg, hogy beszélem a nyelvet, ott is tartottak tolmácsolni a magyaroknak (persze udvariasan megkérdezték, hogy van e fél óra szabadidőm). Nem semmi élmény volt, az az elképesztő mennyisgű rizsa, amit a magukat turistának kiadó munkások leadtak, az valami hihtetelen volt. Mindegyik ugyanazzal a szöveggel jött, hogy Netanyára megy, ebbe és ebbe a hotelbe, mert egy barátjától hallotta, hogy az jó hotel, meg látni akarja a Szentföldet és ott volt a kezükben az utikönyv meg kb. 4-500 dollár, ami 3 napra nem elég ott. Volt olyan aki szóhoz sem hagyta jutni az immigration officert, hanem felütötte az utikönyvet és rázendített a sablonszövegre. Olyan zavarban volt, hogy egy szuszra végigdarálta. Aztán mindenkit kiküldtek, nekem megköszönték a tolmácsolást és utamra engedtek, de nem mondták meg, hogy milyen döntés született a többiekkel kapcsolatban. Amikor kimentem a helyiségből mindenki rámrontott, hogy "na mi van", azt hitték, hogy én valami hivatalos tolmács voltam. Persze fogalmam sem volt, máig csak sejtem, hogy nem engedték be őket, miután nekem a totál laikusnak is nyilvánvaló volt a szitu. Nem felejtem el, elképesztő poén volt mindez hajnak fél 6-kor a reptéren.
Szia! Korulbelul 4 evet eltem Ýzraelben kisebb-nagyobb megszakitasokkal, eleg jol ismerem az orszagot. Bocsi, lehet hogy hosszu leszek, elmondom a tapasztalataimat.
Eloszor is nem tudom csoportos utazason veszel reszt vagy egyenileg utazol. Ha egyenileg, keszulj fel (bar mar emlitettek elottem) erkezeskor a rengeteg kerdesre. Ha szimpatikus vagy az utlevelkezelonel akkor csak annyit kerdeznek, hogy voltal-e mar elotte Ýzraelben, miert jottel es hogy mennyi penz van nalad. Ha nem vagy szimpi, elofordulhat hogy egy irodaba iranyitanak es ott mindenfajta kerdest feltesznek (honnet van penzed az utazasra, mi anyad-apad foglalkozasa, otthon mit csinalsz stb.). Habar a csoportos utazasnal is vannak kerdesek ugy tudom (a sogorom orvos, egy izraeli gyogyszergyar konferenciara hivott meg egy magyar orvoscsoportot, o is koztuk volt. Kettesevel kerdeztek meg oket az erkezesnel, peldaul hogy milyen gyogyszereket gyart a vendeglato gyogyszergyar, mire jo a szer, ok otthon milyen teruleten praktizalnak stb.).
A penzuk a shekel, ezt bizonyara tudod, szerintem mostanaban 100 dollar 460 shekel korul lehet. Majusban meg ennyi volt.
Rengeteg az ellenorzes, minden plaza bejaratanal biztonsagi or van, egyes helyeken nemcsak a taskat nezik meg hanem az igazolvanyt, utlevelet is kerik. A tel-avivi buszpalyaudvar kornyeke tele van rendorrel, lepten-nyomon igazoltatnak. Ugyanigy Jeruzsalemben. Ha tudod, Jeruzsalemet ki ne hagyd! Feledhetetlen elmeny!
A tel-avivi tengerpart szuper.
Az arakrol: a reggelit nem beleszamitva (ha lesz a szallasodon), 2 szeri etkezes plusz az innivalok naponta kb. 1 fore szamolhatsz kb. 100 shekelt. Egy shwarma kb. 20 shekel korul van ha jol emlekszem. Ha egy kozepes kategoriaju etteremben eszel a szamla 40 shekel/fo koruli. Egy McDonaldsos atlagmenu kb. 25 shekel.
A buszkozlekedes jo, de ha veszelyesnek tartod akkor nyugodtan hasznald az un. "sharut" nevu kisbuszt. Varoson belul 5 shekel egy utazas. Ugyanilyen sharutok mukodnek pl. Tel-Aviv Jeruzsalem kozott is.
Eilat is jo hely, ha szeretsz buvarkodni akkor tokeletes szamodra.
Keszulj fel arra is, ha indulsz haza, a repteren ismet kerdesek-kerdesek es kerdesek. Mit csinaltal, merre jartal, hogy tudod igazolni hogy tenyleg voltal pl. Eilaton. A hotelszamlat vagy a buszjegyet orizd meg. Minden cuccodat meg fogjak nezni, meg a szennyes ruhakat is egyenkent atvizsgaljak.
De mindenek ellenere megeri elutazni!
Bocsi hogy hosszu voltam, ha van kerdesed, ha kivancsi vagy meg valamire, kerdezz nyugodtan.
Udv!
kizárólag azért, mert különbséget tettél valamiben, amiben nem kéne. nem a kötözködésért magáért, hidd el.
sajnos a terrorizmusban nem az a fájdalmas, hogy olyanok IS meghalhatnak, akiket ismersz. hanem az, hogy ÁRTATLANOK halnak meg minden esetben. tök mindegy, hogy ismered, vagy nem. kétszáz ember egy vonaton akkor is mellbevág, ha soha nem jártam csecsenföldön. mint ahogy mindenkit megérintett szeptember 11, akkor is, ha nem ismertünk senkit az áldozatokból.
Mit kötözködsz?? A fájdalmas az egészben az, hogy olyan emberek is meghallhatnak (egyik napról a másikra) akiket jól ismersz vagy kötődsz hozzájuk.....
Arab pecséttel beengednek, ennyire nem kölcsönös az utálat. Lehet, hogy kicsit jobban kiffaggatnak a reptéren belépéskor, de ezért nem tagadják meg a beutazást (szemben számos muzulmán országgal, ahol az izraeli pecsét azonnali visszautasítást jelent, erre számíts, ha később ilyen helyre akarsz menni). A "baráti" arab országokkal pedig egyáltalán nincs gond (Egyiptom, Jordánia, Marokkó, és valamennyire Tunézia). Az első kettő határos Izraellel és a határ átjárható, tehát teljesen életszerű az a helyzet, hogy ilyen pecsétek az iraelivel együtt kerüljenek az útlevélbe. Én rengeteget voltam Izraelben, éltem is ott egy évet, és bejártam onnan többször Egyiptomot és egyszer Jordániát. Semmi baj nem volt soha.
Szia!
Én régen voltam, kb. 10 éve, akkor többször viszont kétszer. A jelenlegi biztonságról így nem tudok mit mondani.
Az egyik alkalommal, amikor voltam, körutazáson voltam, a másik alkalommal Netanyán laktunk és csillagtúra szerűen jártuk be az országot. Ez az olcsóbb megoldás, mert Jeruzsálemben, Tiberiasban pl. a szállás nagyon drága, és végül is egy nap alatt sok minden megjárható Netanyából kiindulva. Jók a helyi távolsági buszok, kényelmesek, nyugati színvonal. De ... iszonyú forgalmi dugók vannak és ez jelentősen lelassítja a közlekedést.
Én imádom Tel-Avivot, nem igazán szép, de fantasztikus hangulata van (volt legalábbis). Akkor is rengetegen gépfegyverrel jártak, akárhova bementél megmotoztak, ellenőriztek, de ez szerintem nem zavaró, mert a saját biztonságodat is szolgálja.
A Holt-tenger szerintem nagyon szép és mivel a Massada erőd 'kötelező' látnivaló, össze lehet a kettőt kötni. A Holt-tenger mellett megszállni elég drága, egyáltalán, Izrael nem olcsó hely. Mondjuk a kaja viszonylag olcsón kihozható ha nem étterembe mész, hanem a kis bárokba, ahol mindenféle földi jó van, finom saláta, felafel, humusz, kebab, kell ennél jobb?
Érdemes utánézni, hogy kibucokban mennyi a szállás, így összekötheted a kellemeset a hasznossal.
Én az egyik alkalommal januárban voltam - akkor Jeruzsálemben kellett a csizma és a kabát, de a tengerparti részekem elég volt egy pulcsi és az is csak este kellett - viszont sokat esett és felhőszakadásszerűen. A másik alkalommal októberben voltam, akkor 35 fok volt és meg lehetett buggyanni. Szerintem nyáron ne menj, hacsak nem vagy napimádó. Akkor minden ki van égve. Inkább tavasszal, április pl. szép lehet, de a január is nagyon klassz volt.
Ja igen. Az arabok. Szállodákban és egy csomó helyen főleg arabok dolgoznak, tök rendesek és kedvesek. Viszont a kéregető gyerekek nagyon erőszakosak, Bethlemben pl. egyszer csak azt vettem észre, hogy egy kis kölyök a zsebemben matat.
Az izraeli reggelik nagyon érdekesek és finomak. Nincs felvágott (hússos és tejes nem ehető együtt, még az étterem is két részre van osztva és ahol a reggelit szolgálják fel, ott nem ebédeltetnek és vacsoráztatnak), hanem mindenféle tejtermék van, legalább 10 különféle ízesítésű
túró, sajtok, tojás, yoghurtok és paradicsom, paprika uborka.
A pri-bárokat mindenképpen próbáld ki, itt gyümölcsturmixot árulnak valami hihetetlen választékban és úgy kevered, ahogy akarod. Nem drága és szerintem ebéd helyett kiváló.
Volt szerencsém 2000. júliusában ott járni. Király volt. Nagyon klassz kis ország, de még izraeli kollégáim sem javasolják, hogy most oda menjek (pedig még egyszer szeretnék). Ugyanis a bombák nem tudnak válogatni, hogy a célpont turista vagy zsidó.
Amikor én ott jártam simán, ellenőrzés nélkül mehettünk át palesztin területekre, így jártam Jézus születési helyén is (Betlehem). Sajnos a Holt tengerig nem jutottunk el (időhiány), de majd legközelebb. Jeruzsálem szintén tetszett.
A július eléggé meleg volt, amikor hazafele jöttünk, akkor több mint 1 órán keresztül faggattak a reptéren a csomagommal és jómagammal kapcsolatban (Izraelben a repgép indulás elött 3 órával kinn kell lenned a biztonsági ellenörzés miatt).
Használatos pénzük az Új Izraeli Sékel (NIS). Itthon nem tudsz váltani, USD-t vigyél magaddal, ezt ott bárhol át tudod váltani NIS-re, de ha csak USD van nálad, az sem baj .......... Akkoriban 1 USD = 4 NIS. Most nem tudom mennyi.
Az arabokkal óvatosan, jóval erőszakosabbak, mint pl. a tunéziaiak.
Arra ügyelj, hogy az útleveledben ne legyen arab ország pecsétje (pl. Egyiptom, Sziria stb.), mert akkor nem léphetsz be Izraelbe. Ez az utálat kölcsönös (pl. most nekem egy 2. útlevelet kell váltanom, mert jövőre Egyiptomba szeretnék eljutni és az 1. útlevelemben benne van az izraeli bélyegző).
A városok között buszos tömegközlekedés van, de pl. a Tel-Avivi buszpályaudvar mellett kisbuszok is indulnak mindenféle városba (pl. Jeruzsálem). Ottjártunkkor mi is busszal mentünk volna Jeruzsálembe, a buszpályaudvaron "kiszúrtak" a kisbuszok "kerítői" és fele áron utazhattunk egy kisbusszal .........
Sok helyen fémdetektoros ellenörzés van (!!), pl. a jeruzsálemi siratófalnál (ennek neve angolul: West Wall).
Ha templomba mész, akkor rövid gatyát és a fedetlen vállakat mellőzd (különben nem mehetsz be). A siratófalnál minden fedetlen vállú hölgy egy vállkendőt kapott, amit késöbb vissza kellett adnia. A siratófalhoz közvetlenül csak "kipa"-ban mehetsz oda (a zsidók fejfedője héberül).
A segítségeteket szeretném kérni. Ha valaki tudja, hogyan lehet diákként, azaz nem keresőként hosszabb időt eltölteni Jeruzsálemben, vagy vannak személyes tapasztalatai is erről, kérem, írja meg nekem ide vagy az emil címemre.
Köszönöm!